Boston Tea Party
Boston Tea Party



Vissza a főoldalra

A tea növény
Feldolgozás
Teakészítés
Eszközök
Áztatás
Ízesítés
Csináld magad
Teajellegű növények
Bostoni teadélután


Termőhelyek:

Teát először Kínában termesztettek, a britek honosították meg Indiában a növényt, hogy ellenőrzésük alá vonják a teakerskedelmet. Japán is termel jelentős mennyiségben zöld teát. Indonézia teáinak nagy részét keverékekben használják fel. Ázsián kívül Oroszországbn, Afrikában és Dél-Amerikában lelhetünk még néhány kiemelkedő teafajtára. A legkiválóbb tea hűvös, hegyi környezetben terem.
š

Feldolgozás:

A legtöbb helyen ma is kézzel szüretelik a leveleket. A gyengébb minőségűeket géppel dolgozzák fel (CTC módszer - crush, tear, curl azaz présel, tép, pödör). Ez nagy mennyiségű, közepes minőségű tea gyors előállítását teszi lehetővé. A jó minőségű teákat azonban hagyományos módszerrel, kézi eljárással készítik, ami gondos kezelést eredményez.

Az eljárás eltér a különböző teák esetében:

A fekete tea elkészítésének az alaplépései a fonnyasztás, a sodrás, a fermentálás és a szárítás. Először kiterítik a leveleket a szabad levegőn, lehetőleg árnyékos helyen, majd amikor annyira megfonnyadtak, hogy nem törnek meg, összesodorják őket. Ez a levelek különféle vegyületeinek összekeveredését segíti. Ezután hagyják fermentálódni, azaz oxidálódni a teát, mely a fajtától függően eltérő ideig tarthat. Ennek során alakul át a klorofill tanninná. végül felhevítik a leveleket, ezzel megállítják a fermentációt és dehidratálják, hogy tárolásra alkalmas legyen.

Az oolong (sárga) teáknál a fermentáció rövidebb ideig tart, mint a fekete teáknál.

A zöld teákat nem, vagy csak minimálisan fermentálják.

A fehér teákat egyáltalán nem fermentálják.


horoszkóp
Válassz teát horoszkópod szerint!



jóslás
Jövendő a csészében



képgaléria
Teás képek



debt cosolidation

Copyright C 2005 HelodCommerce-GNU/GPL license