A bowling igen színes, meglehetősen látványos és roppant nagy népszerűségnek örvendő sport és emellett az egyik legrégebbi játék a világon. A bowling az ókori Egyiptom bölcsőjéből származik, Amerikába az első holland telepesek által került. A sportág folyamatos változásokon, fejlesztéseken és finomításokon ment keresztül.
Az 1980-as évek közepén egy bowlingbedolgozó cég rájött, hogy a játék hanyatlása a bonyolult eredményszámítással kapcsolatos, így kifejlesztették az automata számolókat.
A játékosoknak ezután nem volt más dolguk, mint beírni a nevüket a gépbe és persze gurítani.
Az évek során születésnapi és egyéb mulatságok kedvenc helye lett a bowlingcentrum, ahol kultúrált környezetben, felszabadultan játszhatnak gyerekek és felnőttek, fiatalok és idősek egyaránt.

• A bowling alapjai

1. A játszma 10 körből (frame) áll.
2. Minden játékos megpróbálja mind a tíz bábut feldönteni minden egyes körben.
3. Minden körben 2 gurítás engedélyezett.
Kivételek: (a) ha mind a tíz bábut sikerül feldönteni az első gurítással, akkor nincs szükség a második gurításra. (b) ha "strike"-ot gurítanak a 10. körben, akkor 2 bónusz gurítás engedélyezett.
4. Ha az első golyóval sikerül az összes bábut feldönteni, azt nevezik "strike"-
nak (jele: X) és bónusz pont jár érte. A bónusz: 10 pont a következő 2 gurításkor. Tehát a következő két gurítással elért pontszám plussz 10 extra pont.
5. Ha két gurításból sikerül feldönteni az összes bábut azt nevezik "spare"-nak (jele:/) és bónusz pont jár érte. A bónusz 10 pont a következő gurításkor. Tehát a következő gurítással elért pontszám plussz 10 extra pont.
6. Ha nem sikerül feldönteni az összes bábut a körben, akkor az elért
pontszámot a feldöntött bábuk száma adja.
7. Ha a gurításkor túllépnek a jelzovonalon azt "foul"-nak nevezik és F-fel jelölik és a gurításért annak eredményétől függetlenül nem jár pontszám.

• A felszerelés és öltözet:
A bowling elkezdéséhez nem kell drága felszerelésre költenünk!
A golyók adva vannak a Jubileum Bowling Centerben, a speciális bowling-cipők szintén ott bérelhetők. Ha egyszer elkezd bowlingozni bizonyosan rajongani fog a sportért és később saját golyót és cipőt óhajt vásárolni. Ezek kiválasztásában szintén segítségére leszünk és akár nálunk is megvásárolhatja őket. Saját golyóval könnyebben sajátíthatja el a különböző technikákat és magasabb pontszámot érhet el.

• Addig is íme néhány hasznos tanács a megfelelő golyó kiválasztásához:
- a golyó súlya 7.25 kg vagy kevesebb
- a lehető legnehezebb golyót használjuk amivel még kényelmesen és precízen tudunk gurítani,
- nem a gurítás erősségén van a hangsúly, hanem annak pontosságán,
- a hüvelykujjnak lazán kell elfordulnia a számára a golyón kialakított lyukban - nem szabad, hogy szoruljon benne,
- a golyóba a hüvelykujjunkat illetve a két középső ujjunkat dugjuk.
A túl feszes ruha akadályoz a gurításban. A férfiak ruházatának lehetővé kell tennie a szabad mozgást, különösen a váll és a kar mozgását. A hölgyeknek bő blúz vagy pulóver ajánlott.

• Bowling etikett
Sportszerűség, figyelmesség és a józan ész fontos minden sportágban és ez alól a bowling sem kivétel. Néhány fontos szabály, melyeket követnünk kell a pályán:
- Légy felkészült a gurításra, ha rád kerül a sor!
- Ne siesd el a dolgot, de ne vesztegesd senki idejét!
- Fegyelmezd az indulataidat!
- Ne vidd a büféárut a gurító pályára, mert az idegen anyagokon könnyen megcsúszik a cipő!
- A gúnyolódást tartsd meg magadnak! Hencegésnek, dicsekvésnek és élcelődésnek nincs helye a pályán!
- Játssz a győzelemért, de a vereséget is viseld el! A bowling sport és kikapcsolódás egyaránt, az eredménytől függetlenül élvezhető.
- Ha két játékos is készen áll gurítani két szomszédos pályán, akkor a jobb oldalinak van elsőbbsége!

• Gyakori kérdések

Mi számít a bowlingban a legjobb eredménynek?
A 10 bábus bowlingban, ha csak strike-ot dobsz, eléred a tökéletes 300-as eredményt.
Ki volt a legfiatalabb és a legidősebb 300-as dobó?
A legfiatalabb 300-as dobó 11 éves volt, a legöregebb 80.
Hol van a legnagyobb bowlingpálya?
A Guiness Rekordok Könyve szerint a legnagyobb bowlingpálya a Fukuyama Bowling Japánban, Osakában van. Itt 144 pálya van egy tető alatt. Amerikában - Las Vegasban - a csúcs 106.
Hányan űzik a sportot világszerte?
A bowling az egyik legelterjedtebb sport a világon, közel százmillió játékossal.
Mi számít jó pontszámnak?
Ez attól függ, hogy a játékos mennyire ügyes. Egyébként bármely pontszám, amely 150 és 200 között van, jónak számít, 200 pont felett pedig már kitunőnek mondható.
Milyen hosszú egy pálya?
Egy pálya 60 láb (18m) hosszú.
Milyen nehéz golyót kell választani a gurításhoz?
Általában azt a golyót érdemes választani, amely súlyban a legkényelmesebb. Nincs szükség nehezebb golyóra ahhoz, hogy jó pontszámot érjünk el, arról nem is beszélve, hogy a számunkra legmegfelelőbb golyóval gyakrabban és hosszabb ideig tudunk gurítani.
Mi a módja annak, hogy gyakoroljuk a bowlingozást?
A bowlingozást elsősorban a pályán tudjuk gyakorolni, de ne feledjük, hogy a többi sportághoz hasonlóan ezt is gyakorolhatjuk "magunkban", mintegy mentálisan.
Hogyan lehetünk sikeres bowlingjátékosok?
Nagyon fontos a gyakorlás, de emellett számít az is, hogy a játék során próbáljunk meg lazítani. Ezt könnyíthetjük azzal, ha ügyelünk légzésünkre. Csak a játékra koncentráljunk!
Hogyan mérhetjük össze tudásunkat másokkal?
Gyakran rendeznek más-más pályákon amatőrversenyeket.
Csapatversenyen hány játékosnak kell részt vennie?
Amatőrcsapat-versenyen 5 főnek, ebből minimum két nő kell legyen; míg a Nemzeti Csapatbajnokság versenyében 4 fő vesz részt egy csapatban, ebből legalább 1 nő kell legyen.
Hogy juthatunk profi csapatba?
Az amatőr játékosok közül kiemelkedő eredményeket nyújtó játékosokat a klubok felkeresik, s így rendszeres edzéslehetőség mellett továbbfejleszthetik tudásukat.
Mit tegyünk, ha egyénileg szeretnénk indulni a versenyen?
Az igazolt versenyzők - de az amatőrök számára is - rendeznek évente 8-12 pontszerző versenyt, melyről bővebb információt a Bowling Centerben kaphat.