Kakasdi Hagyományőrző Együttes
30 év eseményei dióhéjban
1978
1978. január

a Néprajzi Múzeum muzeológusával, a bukovinai székely származású Forrai Ibolyával történt egyeztetés alapján filmfelvétel előkészítése történik Izményben és Kakasdon. Izményben a legénytánc felvételéhez próbálnak. Aggódnak, hogy a nagy hideg miatt a legények nem akarnak majd táncolni. Kakasdon zenészek nélkül folyik a próba.

A következő híradás a Röpülj Páva országos versenyéről szól. A Völgységben élő bukovinai székelyek megnyerték az országos versenyt.
A sikerben jelentős része volt a kis kakasdi mesemondónak, Mátyás Rózsikának, aki akkor 5 éves óvodás volt, és az együttes híres mesemondójának, Fábián Ágostonnénak volt a „tanítványa”. Ugyanis Márika néni dadaként sokat mesélt az óvodai gyerekeknek, s Rózsika tehetségesen eltanulta a mesemondás stílusát és a meséket.

Az országos versenyben az izményi együttessel lépett fel a fotogén egyéniség, az öreg Bada Ferenc /Sebestyén Ferenc – a szerk./, aki a címlapon – s ezt követően a 2001-ben 99 éves korában bekövetkezett haláláig még sokszor - előtérben látható, s aki kakasdi volt, de rendszeresen vendégszerepelt más székely együttesekben.

A mi kakasdi együttesünk csak a háttérből segítette a sikert.



A Magyar Unesco Bizottság az ELTE Unesco Club szervezésében az Unesco asszociált iskolák tanulói számára néprajzi-művelődési tábort szervezett Palánkon az iskola kollégiumában, amelyre felkérték Fábián Ágostonnét, hogy mutassa meg mese tudományát. A mesélőt és az együttest bemutató előadást Sebestyén Ádám tartotta.


A Szekszárdi Szüreti Napok Szüret ’78 rendezvényén való megjelenéséért Szekszárd Város Tanácsának elnökétől az együttes köszönetet kapott.