Kakasdi Hagyományőrző Együttes
30 év eseményei dióhéjban
1982
1982. május 17-23.

Kakasdi Közművelődési Napok
.
Ennek keretében május 20-án csütörtökön a Kakasdi Néptánc Együttes és a Bonyhádi Néptánc Együttes közös próbáját Kakasdon tartják, melynek célja a silladri tanulása – áll a meghívón az ajánlott program.
Szombaton – 22-én 18 órakor-a Művelődési Házban tartják a Kakasdi Est rendezvényt, amelyen közreműködnek a Kakasdi Népi Együttes, az Izményi Népi együttes, a Bonyhádi néptánccsoport és a Német Nemzetiségi Baráti Kör Kórusa.



Május 28-án a BHG Szekszárdi Gyárában vendégszerepel az együttes. Itt a szereplés előtt egy órányi gyárlátogatáson vesznek részt – olvashatjuk a szervező levelében.


A gyári környezetben a munkásoknak a most frissített repertoárt mutatják be, A műsor zenésze – kényszerűségből – Sebestyén Ádám egy szál maga hegedűn húzza a táncokhoz a talpalávalót. Ezt egy rosszul sikerült fényképfelvétellel igazolom; a zene sem volt sokkal jobb, mert a hegedülésben apám kissé gyakorlatlan.


A népmesék gyűjtése közben szeptember végén Kovács Ágnesnek írt levelében a bötlehemezés színpadi felújításának tervéről ír. A részletek: „A kis betlehemet, a ruházatot, kellékeket a Tanács jóvoltából /költségén/ próbáljuk beszerezni, amely aztán a Tanács tulajdonaként megmarad az utókornak.”

A levél folytatása nagyon fontos a jövő szempontjából: „Örülök, hogy a tanácselnökkel ilyen dolgokban szót lehet érteni” – írja.

A folytatás: „Földesnének a Néprajzi Múzeumban – ha netán találkozna vele – elmondhatja, hogy a mostani újonnan készített betlehem, ha kicsit nagyobb is, de pontos mása a tőlünk megvásárolt múzeumban lévő betlehemnek. (nagyon szép/.”


Ugyanezt a tervet ismerteti dr. Andrásfalvi Bertalannal. „…Tíz év után az andrásfalviak betlehemes játékát újra felelevenítjük színpadi előadásban. A játékot a Karácsonyi ünnepkör szokásaival /a gyermekek megéneklése szenvedején este, a lejányok megéneklése Karácsony estéjén és az Aprószentekelést fogjuk bemutatni Karácsony napján du. 4 órakor a gyermekeknek, és este hatkor pedig a felnőttek részére.” A levél más helyén azt írja: „Előzőleg szokás szerint a Betlehemes szereplői részt vesznek a karácsonynapi 10 órás szentmisén, s majd utána a plébánián és a tanácselnöknél játsszák el szerepüket, s majd délután a színpadon folytatják. Másnap délután pedig azokhoz a házakhoz mennek el, akik előzőleg meghívták őket.”

A terv valósággá válik. A plébánián a tanácselnöknél és a faluban sok háznál fogadják a játékosokat. A szereplés fogadtatásáról Sebestyén Ádám gyorsjelentésben tájékoztatja Kovács Ágnest. „…sajnáljuk, hogy nem tudtak lejönni. Csodálatosan szépen dolgoztak a Betlehemes szereplői, s velük együtt a karácsonyi szokások előadásában az együttes többi tagja is igen odaadóan dolgozott. Mind a délutáni, mind az esti előadásunkat telt ház fogadta. S mivel a betlehemesek a szentmisén is megjelentek, s utána a plébánost és az elnököt tisztelték meg kedves játékukkal, azért elmondhatom: igazi bukovinai Karácsony-nap volt Kakasdon.” 


Ismét betlehemjárás Kakasdon címmel tájékoztat képriportban a szereplésről a Dunántúli Napló.




Ebben az évben még egy nagy öröm éri az együttest és a bukovinai székelyeket. Megjelent az immár híres mesemondó Mári nénielőadásábanAz aranyszőrű bárányka hanglemez. Erről szintén egy Kovács Ágnesnek írt levélből értesülünk.

„E hó 11-én a Népművészeti Baráti Kör rendezvényén – úgy tudom Érden – az izményi együttes újra fellép. Kóka Rózsi minket is meghívott. Az együttest a Páva-busz viszi, s így a Népmesék-II.-ből jó néhányat felviszek… Közben a mesék hanglemeze is árusítva lesz. Ez alkalommal Rudi Mári is meg van hívva, tehát ő is ott lesz…” – szól az értesítés.