CALIFORNIA


california


California egy állam az Egyesült Államokban. 39,5 millió lakosa van az összterületén, amely körülbelül 163 696 négyzet mérföld (423 970 km2), Kalifornia az USA legnépesebb állama és területét tekintve a harmadik legnagyobb. Az állam fővárosa Sacramento. A legnagyobb Los Angeles-i körzet és a San Francisco-öböl térsége az ország második és ötödik legnépesebb városi régiója, 18,7 millió lakosa pedig 9,7 millió lakosa. Los Angeles Kalifornia legnépesebb városa, és az ország második legnépesebb New York City után. Kaliforniában található az ország legnépesebb megyéje, Los Angeles megye, és biztonságos területük szerint a legnagyobb megye, San Bernardino megye. A város és a megye San Francisco mind az ország második legsűrűbben lakott nagyváros után New York-i és a ötödik legsűrűbben lakott megye mögött csak négy az öt New York-i kerületekben.

Kaliforniai gazdasága 3,0 trillió dollár bruttó államtermékével a világ legnagyobb szubnacionális gazdasága . Ha ország lenne, Kalifornia lenne a világ ötödik legnagyobb gazdasága (nagyobb, mint az Egyesült Királyság konténer, Franciaország vagy India ), és 2017-től a 36. legnépesebb. A Los Angeles-i térség és a San Francisco-öböl térsége a nemzet második és harmadik legnagyobb városi gazdasága (2018 billió után 1,3 trillió és 1,0 trillió dollár), a New York-i nagyvárosi terület után. A San Francisco-öböl térségének PSA- ban az egy főre eső bruttó hazai termék volt az ország legnagyobb 2018-ban (106 757 dollár) a nagy elsődleges statisztikai területek között, és a világ tíz legnagyobb társasága közül három piaci részesedése alapján működik és a világ tíz leggazdagabb emberének három.

california


California kultúra tekintünk globális divatdiktátor népi kultúra , kommunikáció, információ, innováció, környezetvédelem, gazdaság, politika, és a szórakozás. Az állam sokszínűségének és vándorlásának eredményeként Kalifornia integrálja az ételeket, nyelveket és hagyományokat az ország többi részéből és a világ minden tájáról. Az amerikai filmipar, a hippi kontrakultúra, a gyorsétterem, a strand- és autókultúra, az internet és a személyi számítógép, többek között. A San Francisco-öböl körzetét és a Los Angeles-i térséget széles körben a globális technológiai és szórakoztató ipar központjainak tekintik. A kaliforniai gazdaság nagyon változatos: 58% -a pénzügyekre, kormányzatokra, ingatlanszolgáltatásokra, technológiára, valamint szakmai, tudományos és műszaki üzleti szolgáltatásokra épül. BárKalifornia mezőgazdasága az állam gazdaságának csak 1,5% -át teszi ki, az ipar a legnagyobb teljesítményt nyújtja az Egyesült Államok bármely államában. California osztja határos Oregon az északi , Nevada és Arizona, hogy a keleti, és a mexikói állam a Baja California délre. Az állam változatos földrajzi-tól a Csendes-óceán partján, a nyugati a Sierra Nevada helység keleti és a vörösfenyő és Douglas fenyő erdők északnyugaton a Mojave-sivatag a délkeleti. Az állam központjában a Közép-völgy, egy jelentős mezőgazdasági terület. Bár Kalifornia jól ismert meleg mediterrán éghajlatával, az állam nagy mérete éghajlatot eredményez, az északi nedves mérsékelt esőerdőktől a száraz sivatagig a belső térig, valamint a havas alpesi hegyekig. Az idő múlásával az aszály és a tűzvész gyakrabban vált kihívássá.

A mai Kaliforniában először különféle bennszülött kaliforniai törzsek rendezték el, majd a 16. és 17. században számos európai expedíció felfedezte. A Spanyol Birodalom aztán kijelentette és meghódította. 1804-ben bekerült Alta Kalifornia tartományba, a Spanyol Új Spanyolország hősiessége alatt. A terület 1821-ben Mexikó részévé vált a sikeres függetlenségi háború után, de a mexikói – amerikai háború után 1848-ban az Egyesült Államokba engedték át. A nyugati része Alta California ezután szervezett, és befogadják a 31. állam szeptember 9-én, 1850. Az California Gold Rush Az 1848-as kezdete drámai társadalmi és demográfiai változásokhoz vezetett, nagyszabású kivándorlással keletről és külföldről, kísérő gazdasági fellendülés mellett.