Kertész Mihály - Michael Curtiz Oscar-díjas magyar filmrendező

Kertész Mihály (1886-1962) filmrendező Budapesten született, 20 évesen szerzett színiakadémiai diplomát.

1912-ben készítette első filmjét, majd Dániában szerzett tapasztalatokat asszisztensként, rendezőként, de eljátszotta az Atlantis című film főszerepét is.

Két év elteltével tért vissza Magyarországra, ahol a Janovics Filmgyárban dolgozott. Magyarországon mintegy húsz film fűződik nevéhez.

1919-től  húsz filmet készített Ausztriában és Németországban.

1926-ban emigrált az Egyesült Államokba és Michael Curtiz-re változtatta nevét. Hollywoodban több, mint száz filmet forgatott. A Casablanca 1942-ben készült el.

Kertész Mihály - Michael Curtiz  Forrás: www.nndb.com

 
 

1936-ban, 1939-ben és 1943-ban is jelölték a legjobb rendező Oscar-díjára, amit végül 1944-ben a Casablanca hozott meg számára. A Casablancát összesen nyolc Oscarra jelölték, Kertész Mihály mellett Hal B. Wallis producer a legjobb filmért, Julius Epstein és Philip Epstein, valamint Howard Koch a legjobb forgatókönyvért kapta meg az Amerikai Filmakadémia díját.
Oscar jelölések: legjobb színész;
Humphrey Bogart, legjobb férfi epizódszereplő; Claude Rains, legjobb operatőr; Arthur Edeson, legjobb filmzene; Max Steiner, legjobb vágás; Owen Marks

 
   
 
Ingrid Bergmann  Forrás: www.cinemusica.com

Ingrid Bergmann (1915-1982) svéd színésznő. A stockholmi Királyi Drámai Színházban tanult, 1934-ben szerepelt először filmben, 1939-ig több mint tíz svéd filmben játszott, majd  az Intermezzo angol változatának forgatása kapcsán jutott el Hollywoodba.

1942-ben kapta meg
Ilsa szerepét Bogart oldalán a Casablancában. Pályafutása során mintegy ötven filmben csodálhattuk meg Ingrid Bergmann tehetségét és szépségét.

1943-ban az Akiért a harang szól Maria szerepéért - Cary Grant partnereként - jelölték Oscar-díjra. 1944-ben a Gázláng női főszerepéért vehette át először az arany szobrocskát, de 1957-ben és 1975-ben is megkapta az elismerést.

Ingrid Bergmann Oscar-díjas svéd színésznő

 
   
 
Humphrey Bogart  Forrás: www.autographsmovieposters.com

Humphrey Bogart (1899-1957) amerikai színész.
1920-ban fedezte fel Alice Brady színésznő. Számos színpadi és filmszerep után 1934-ben szerepelt Arthur Hopkins filmjében, az elvarázsolt erdőben. Ezután kötött vele állandó szerződést a Warner Brothers. Számtalan - főleg gengszter szerep után 1942-ben kiválasztották a Casablanca
Rick figurájának eljátszására.

1947-ben Humphrey Bogart az Afrika királynője Charlie szerepéért - Katharine Hepburn partnereként - legjobb színészi Oscart kapott.

81 filmben szerepelt, míg 1957 januárjában a gyógyíthatatlan betegség elragadta.

Humphrey Bogart Oscar-díjas amerikai színész

 
   
 
Dooley Wilson - As Time Goes By - Múlik az idő

Herman Hupfeld (1894-1941) szerezte a Casablanca As Time Goes By című számát, amely eredetileg az Everybody's Welcome című musicalben hangzott el 1931-ben.

Herman Hupfeld: As Time Goes By  Forrás: www.findagrave.com

Dooley Wilson amerikai jazz és blues énekes Sam szerepében alakította Rick Amerikai Kávézójának közkedvelt zongoristáját és Rick hűséges munkatársát.

 
   
 

A film a forgatás során folyamatosan alakult, a forgatókönyvet szinte naponta átírták. Az epizódszerepek - az ügyeskedő Ugarte, vagy a Kék papagáj tulajdonosa, Ferrari tekintetében ez még nem is lett volna különleges, azonban Kertész Mihály csak a repülőtéri jelenet forgatása során döntötte el, hogy Ilsa elutazik Victorral. 

 
   
 

                     szerep:

       színész:

  szinkronszínész:

Rick, Renault, Laszlo, Ilsa  Forrás: www.britannica.com
Richard Blaine Humphrey Bogart Kálmán György
Ilsa Lund Ingrid Bergman Váradi Hédi
Victor László Paul Henreid Avar István
Louis Renault Claude Rains Agárdi Gábor
Heinrich Strasser Conrad Veidt Somogyvári Rudolf
Sam Dooley Wilson Bessenyei Ferenc
Ugarte Peter Lorre Harkányi Endre
Carl S. Z. Sakall Szendrő József
 
   
 
"Play it, Sam. Play 'As Time Goes By' " "Játszd el Sam. Játszd a 'Múlik az időt'" Ilsa
"If she can stand it, I can" "Ha ő kibírta, én is kibírom!" Rick
"We'll always have Paris" "Nekünk megmarad Párizs" Ilsa
"Here's looking at you, kid" "Fel a fejjel, Kölyök!" Rick
"Louis, I think this is the beginning of a
beautiful friendship."
"Louis, azt hiszem, ez egy szép barátság kezdete" Rick