Papagájhíradó

Az egészséges táplálkozás madárszemmel

A papagájok és fajtársaik speciális és egészséges étrendet igényelnek, ami sok odafigyeléssel és előkészítéssel jár. A megfelelő táplálkozás kritikus minden kisállat egészsége szempontjából, de a háziállatként tartott papagájokra ez kiemelten igaz. A modern táplálkozástudomány keretein belül a vélemények megoszlanak a pelletek és a friss élelem arányának tekintetében, 50%-os friss és 50%-os pellet aránytól a 85% friss és 15%-os pellet / mag arányig léteznek elképzelések. Sokak szerint az 50% -nál kevesebb friss táplálék elfogyasztása túl kevés.

A papagáj táplálkozása

A diéta napjainkra a papagájtartás egyik legnagyobb kihívásává vált. Amennyire fontos a kedvtelésből tartott madarak számára, legalább annyira összetett is. A táplálkozás megváltoztatása megoldást jelenthet számos viselkedési problémára is, beleértve a hormonokkal kapcsolatosakat is. Az olyan problémás fajtáknál, mint amilyen például a Szenegáli papagáj, a hormonok befolyásolása az étrenden keresztül óriási segítséget tud jelenteni a mindennapokban.

Az kizárólag pelletet tartalmazó étrend ugyanolyan rossz, mint a kizárólagos vetőmag-diéta. Ez általában káros a májra és az emésztési rendszerre, ugyanakkor unalmas is, a papagájnak nem sok öröme lesz benne. A vadon élő környezetből származó madarakra (mint például a papagájok, a kakaduk és az énekesmadarak) a kizárólag pelletet tartalmazó étrend akár halálos is lehet.

A papagáj táplálkozása

Megfelelő étrend hozzáadásával javítható - vagy legalábbis enyhíthető - a harapással, a sikítással és az önmaguk megkopasztásával kapcsolatos kellemetlenségek mindegyike. A papagájok megfelelő táplálékösszeállítása a következő elemekből áll:

- Friss zöldségek és kis mennyiségű gyümölcs, többnyire nyers
- Gabona, hüvelyesek és bab
- Magok és diófélék, mint jutalomfalatok vagy snackek, mérsékelten
- Napfény, természetes vagy mesterséges (madárlámpa)

A táplálék iránti igény fajonként is változik. A legtöbb esetben a papagáj-táplálkozás esetében széles körű általánosításokról beszélünk, de az igazság az, hogy a papagájfajok mindegyike különleges követelményekkel rendelkezik ezen a téren. Az afrikai szürke (jákó) papagáj például extra kalciumot igényel. A vadon élő vagy vad körülmények között tartott fajok, mint például a nimfa papagáj, kevesebb magot esznek az átlagnál. Sok arafajnak extra zsírra van szüksége. A lórik nektár-ivók, táplálásukat is ennek megfelelően kell kialakítani.

A papagáj táplálkozása

A papagáj táplálkozása