Bojlireceptek:
A lényeg a pontos
etetés.
Rekord keverék:
400 g carp plus protein
(80% kazeint tartalmazo protein adalék)
400 g laktalbumin
200 g glutén
400 g kukoricaliszt
160 g búzadara
100 g húsliszt vagy savouri por
2 teáskanál májpor
színezõanyag,
20 ml ízesítõ
tojás szükség szerint.
Takarékos
keverék:
1 rész kukorica vagy szójaliszt
1 rész zabpehely
2/4 rész zsemlemorzsa
kb. 12 tojás (
esetleg kevés víz
ízesítõnek 10 gerezd fokhagyma összezúzva
a masszából formázzunk kis golyókat 2 percig fõzzük majd jól szárítsuk ki.
Csemege keverék:
30% búzadara
20% kukoricaliszt
15% szójaliszt
20% tejpor
10% földimogyoró-õrlemény
5% madáreledel
5 tojás 500 grammonként
Téli keverék:
(nyáron is szuper)
Egyenlõ részben búzadara és laktalbumin
madáreledel (nectar blend),
májkivonat
ízesítõnek
3 ml Malay spice oil palatant (maláj fûszerolaj),
3 ml indian spice (indiai fûszer-keverék) vagy helyette kurkuma
1 ml protaste sweetener (édesítõszer)
a beszerzéshez sok sikert.
Natúr keverék:
50% búzadara
25% sovány tejpor
25% kukoricaliszt
továbbá 1kg-hoz
10g halliszt vagy forreli
tojás 10-12
Kemény keverék:
4 rész forelli vagy finom kekszõrlemény
2 rész rizsliszt
1 rész kukoricaliszt
1 rész búza vagy rozsliszt
tojás mennyiségtõl függõen
1 púpozott evõkanál szõlõcukor
tojásonként
ízesítés: gyümölcs illetve csokoládé-karamell aroma
Folyóvízi
keverék:
20% halliszt
25% szójaliszt
10-15% búzaglutén
20% kész keverék (top secret)
rétesliszt
kukoricaliszt
8-10 tojás kilogrammonként.
Amur bojli:
szoktató etetés :csíráztatott búzával
majd utána az etetõ bojli.
A bojli mérete nem lehet nagyobb 12-14 milliméternélbúzacsira aroma elkészítése: fél kiló búzát
megmossunk majd tálba helyezzük, rá öntünk vizet hogy
teljesen ellepje. Másnap újra leöblítjük lecsurgatjuk
majd lefedjük hogy beinduljon a csiraképzõdés.
Naponta mossuk és így eltávolítjuk a búza felületérõl
a nyálkás réteget.
2-3 nap múltán megjelennek a hajtások, majd a gyökérkék.
Ezeket a hajtásokat lecsipkedjük
telerakunk egy 2 decis poharat majd leturmixoljuk
ezzel kész az aroma. . Ugyan így készíthetõ
cukorborsóval vagy bármilyen nõvényi tápanyaggalA bojlit érdemes poli bojli porból készíteni mert ehhez nem kell tojás és fõzés
nélkül készíthetõ.
Bojli Jocó módra |
50% kukoricaliszt színezés: piros vagy sárga. Ízesítés:
a hidegebb évszakokban az állati eredetû
aromák a jobbak (hal vagy májaroma) |
Bojli recept
1
rész (kg) 1
rész 1/2
rész |
kukoricadara
és/vagy kukoricaliszt rozsliszt
RL 125 teljes
tojáspor, édesítõ (pl. Nutra Sweet)
összes kg-onként 1/3 flakon aroma ízlés szerinti |
50
Ft/kg 70
Ft/kg 1200
Ft/kg 250
Ft/fl |
1/2
rész 1/2
rész 1/2
rész |
kókuszreszelék
korpa
glutén (sikér) színezék
|
400
Ft/kg 50
Ft/kg 300
Ft/kg |
Adható hozzá még de ezek nem
feltétlenül szükségesek.
A tojáspor elõnye,
hogy nyers tojásból kg-onként 10 db-nál többet nem lehet beletenni,
mert kezelhetetlenül híg lesz az anyag. A fehérjetartalmat pedig elsõsorban a tojás
mennyisége határozza meg. Búzalisztet nem lehet beletenni, nagyon
nedvszívó, könnyebben felázik, megpuhul
a bojli a vízben. Az összetevõket
szárazon elkeverjük, esetleg szitán áttörjük, ha csomós. Annyi vizet
adunk hozzá folyamatos keverés, gyúrás közben, hogy még jól gyúrható
legyen, de ne
túl lágy. Elég jól tud ragadni a kézre. Egy-két órát állni hagyjuk, addig lehet
tüzet rakni,
nagy bográcsban vizet forralni. Egy nagy gombócnyi anyagot kilapítunk 1-
vastagra, késsel 1-
családot, és gombócokat formázunk. Ne legyenek repedtek, szép, sima felület
kell. Én kb. 20 mm-es golyókat csinálok, ez jól
szelektál, 4 kg-osnál kisebb ponty
nemigen veszi fel. Egy alkalmas tálcára kirakom, és ha összejött 30-40 db, a
forrásban levõ vízbe teszem. 10-15
percig fõzzük. Hajlamos leragadni, meg kell
keverni néha. Jó kétszeresére dagad, de a szárításkor visszanyeri
eredeti méretét.
Ha már feljött, és legalább 1/3-a kiáll a vízbõl,
tésztaszûrõvel kiszedjük, és napon,
szellõs helyen szárítjuk. A legszebb,
csalinak szánt darabokat kihûlés után tûvel,
himzõfonalra (vastag és zöld) fûzzük, egymástól 15 cm-re, és így szárítjuk meg.
A szárítás napokig tart, a jó bojli kõkemény, a betonról felpattan, a vízben hetekig
nem megy szét. Ha lassú a száradás vagy megázik, hajlamos penészedni. Ha
jól kiszárítottuk, évekig is eláll. A hangyák, egerek, madarak, kutyák
is szeretik
nagyon, óvni kell tõlük.
Etetésre naponta kétszer 10-15
darabot szórok, kemény kukoricával vegyesen.
Csalinak a fonalról levágott bojli alá takácscsomót
kötök, ez tartja meg a
lecsúszás ellen, és egy dupla csomóval 3-5 cm-re a horog öblébe kötöm.
A megfogott
10 kg-nál nagyobb pontyokat mindig homlokon kell csókolni,
hogy ne hatalmasodjon el rajtad a babona!
*
A bojligyártás
„tudománya” kicsit misztifikálva lett az elmúlt években. Oldalunkkal segítséget
szeretnénk nyújtani a kísérletezõ
kedvû horgásztársainknak. Konkrét receptekkel,
valamint gyártási leírással adunk néhány ötletet. Levelezõ
rovatunkban természetesen nagy örömmel és
kíváncsisággal várjuk a további kipróbált recepteket.
1 recept.
1 kg kukorica liszt
0,6 kg finomliszt
0,5 kg szójaliszt
0,5 kg sárgaborsó liszt
30-35 db tojás
Forelli (pisztrángtáp) |
40% |
Szójaliszt
|
20% |
Tejpor
|
5% |
Kukorica liszt |
10% |
Búzaliszt
|
10% |
Búzadara
|
5% |
Búzacsíra
|
2-3% |
Fruktóz
(gyümölcscukor) |
2-3% |
Birdfood mix |
5% |
Aroma
|
Ízlés
szerint |
Oliva olaj |
20-30
ml |
Tojás
|
8-10
db |
Egy jó
bojliban a fehérje és a szénhidrát olyan arányban
található, amit a pontyok szívesen fogyasztanak és jól
tudnak hasznosítani. Ezért felesleges nagyon magas fehérje arányt beépíteni a bojliba, mert úgy sem tudja hasznosítani a ponty. A másik
oldalon viszont nem szabad sokat sprórolni a fehérje
tartalmon, mert a túl magas szénhidrát tartalmú bojlik
nem támasztanak konkurrenciát azoknak az élő
szervezeteknek, amiket a nagy pontyok szívesen fogyasztanak (szúnyoglárva,
kagyló, stb.)
Bojlink fehérje bázisát a forelli
és a szója liszt biztosítja. A forelli
állati fehérjében gazdag, és általában 30-40%-os fehérjét tartalmaz. A
szójafehérje egy más fajta proteint tartalmaz, amely növényi eredetű. A forelli és a szója együttes alkalmazásával ideális
egyensúlyt teremthetünk bojlinkban. (A két fehérje
emészthetősége és emésztési ideje eltérő, ezért egyik sem helyettesítője a
másiknak.)
A forelliből én a Top Secret apró pisztrángtápját használnám, mivel ez jó árban
van és érezni rajta a magas halas tartalmat. A forellit
daráljuk liszt finomságúra, majd szitáljuk át. Arra figyeljünk, ha kicsit
zsírosabb forellit választunk, akkor később az olaj
adagot csökkenthetjük.
Az általam megadott arányokon szabadon módosíthatunk.
Az arányokat úgy lőttem be, hogy a kész mix inkább a
büdösebb bojlikhoz használható (halas, rákos,
kagylós, fűszeres, stb.) Ha édes, gyümölcsös bojlit készítünk,
akkor a forelli részt csökkentsük és emeljünk a szója
tartalmon. Arra vigyázzunk, hogy ha nem zsírtalan szójalisztet használunk,
akkor a szója erősen visszafoghatja a bojlink aroma
kieresztő képességét.
A tejpor szintén jó fehérje bázis, de ne essünk túlzásba a használatakor, mert
a kész bojlit könnyíti és ha
sokat használunk belőle, akkor bojlink nem lesz elég
szilárd. A kukorica- és búzaliszt a szénhidrát bázisról gondoskodik. Arányuk
azért kisebb az egész keverékhez viszonyítva, mert fehérjét szinte egyáltalán
nem tartalmaznak.
A búzaliszt kiváló ragasztó, ezért ha sok az apró hal a környéken (törpeharcsa,
keszeg, kárász), akkor csökkentsük a kukoricaliszt mennyiségét
és ezzel párhuzamosan növeljük a búzaliszt arányát. Arra vigyázzunk, hogy a búzaliszt
víz hatására nagyon gyorsan elkezd bomlani (savanyodik), tehát bojlink romlékonyabb lesz, ha sok benne a búzaliszt.
A receptben elég alacsonyra szabtam a búzacsíra, búzadara arányát. Mindkettő
anyag igen hasznos, ezért bátran növelhetjük az adagot. A búzacsírának magas a
fehérjetartalma, a búzadara pedig jól emészthető szénhidrátot tartalmaz.
A gyümölcscukrot nem szabad egyetlen édes bojliból
sem kihagyni. A problémát az okozza, hogy sok aromának csak illata van, nincs
íze. A folyékony aromákból a felhasznált 10-20 ml nem tartalmaz annyi ízesítő
anyagot, ami
Sajnos a Sweet-X elég drága összetevő, ezért azt jól
helyettesíthetjük gyümölcs vagy szőlő cukorral. A
büdös ízesítésű bojlikból a cukrot nyugodtan ki lehet
hagyni. Az ilyen bojlinak a halliszt jó ízt ad, de a forellinek is kellemes halas aromája van.
A komolyabb bojlikból nem hiányozhat a növényi mag. A
magok szerepe az emésztés segítése, és az aroma hatás fokozása. A pontyok a
kisebb mennyiségben felhasznált anyagokat is jól kiérzik a mixből,
főleg ha azoknak karakteres íze van. A magokkal természetessé tehetjük a bojlinkat. Vegyünk valamilyen madár tápot, vagy kockázatassunk meg 1kg Starbaits birdfood keveréket. Annyira kevés kell belőle, hogy szinte
nem is kerül semmibe, mégis jó hatása van a keverékünk ízére és tápértékére.
Arra figyeljünk, hogy a sok mag nehezen formálhatóvá teszi a bojlinkat és a bojli hamarabb reped majd száradáskor. Tehát csak módjával
alkalmazzuk. Egy trükk: én nagyon sok magot használok a bojlimhoz,
de a magok felét, háromnegyedét finomra darálva teszem bele a mixbe. Nagyon kellemes illata van a darált magoknak, és ezt
a pontyok is honorálni fogják.
Az aroma egy neuralgikus pontja a keveréknek. Sokan azt hiszik, hogy a bojli legfontosabb összetevője az aroma. Az internetes
fórumokon csak arról lehet olvasni, hogy ki milyen ízű bojlit
csinál. Nos ezek a bojlisok
tévednek és bármilyen drága aromát vesznek, ha az
összetevőknél spórolnak.
Részben nekik is igazuk van, hiszen többször tapasztaltam, hogy két teljesen
azonos összetevőjű keverékből az egyiket hajlandóak megenni a halak, a másikat
meg nem. Tehát az aroma igen fontos része a bojlinknak.
Bármilyen aromát választhatunk, de arra figyeljünk, hogy az aroma hőálló
legyen. Nyugodtan variálhatjuk az ízeket egymással. Én is mindig por alakú és
folyékony aromákat is használok ugyanabban a bojliban.
Ne feledjük: nem az aroma ára mutatja a használhatóságát!
A bojli formázását nagyban segíti, ha némi olajat teszünk az anyagba. Az olajat
és a folyékony aromát a felvert tojáshoz adjuk hozzá. Az olaj abban is segít,
hogy a pontyok ne lakjanak be a magas tápértékű bojlinktól.
Az olaj hashajtó hatását némi tejcukorral (laktóz) fokozhatjuk. Ilyen kis
mennyiségben is vehetünk a gyógyszertárakban.
Igazából halolajat, vagy bármilyen másfajta (lazac,
kender, mogyoró, pisztácia, stb.) olajat lenne
érdemes használni, de az oliva is megteszi. Főleg
azért, mert azt otthon lophatunk a konyhából. :] Az
étolajat inkább kerüljük.
A bojikat csak rövid ideig főzzük, azt sem kell
megvárnunk, ha nem jönnek fel a víz tetejére. A szárítást ne közvetlenül a
napon végezzük, de figyeljünk oda, hogy ha jön 1-2 esős nap, akkor könnyen
bepenészedhet a friss bojlink. Ilyenkor sűrűn
forgassuk a golyókat.
Csináltam egy gyors számítást és