Bojlireceptek:

 

A lényeg a pontos etetés.

Rekord keverék:


400 g carp plus protein (80% kazeint tartalmazo protein adalék)
400 g laktalbumin
200 g glutén
400 g kukoricaliszt
160 g búzadara
100 g húsliszt vagy savouri por
2 teáskanál májpor
színezõanyag,
20 ml ízesítõ
tojás szükség szerint.

Takarékos keverék:


1 rész kukorica vagy szójaliszt
1 rész zabpehely
2/4 rész zsemlemorzsa
kb. 12 tojás (500 g száraz keverékhez)
esetleg kevés víz
ízesítõnek 10 gerezd fokhagyma összezúzva
a masszából formázzunk kis golyókat 2 percig fõzzük majd jól szárítsuk ki.

Csemege keverék:

30% búzadara
20% kukoricaliszt
15% szójaliszt
20% tejpor
10% földimogyoró-õrlemény
5% madáreledel
5 tojás 500 grammonként

Téli keverék: (nyáron is szuper)

Egyenlõ részben búzadara és laktalbumin
madáreledel (nectar blend),
májkivonat
ízesítõnek 500 g keverékhez:
3
ml Malay spice oil palatant (maláj fûszerolaj),
3 ml indian spice (indiai fûszer-keverék) vagy helyette kurkuma
1 ml protaste sweetener (édesítõszer)
a beszerzéshez sok sikert.

Natúr keverék:


50% búzadara
25% sovány tejpor
25% kukoricaliszt
továbbá 1kg-hoz 10 g madáreledel
10g halliszt vagy forreli
tojás 10-12

Kemény keverék:


4 rész forelli vagy finom kekszõrlemény
2 rész rizsliszt
1 rész kukoricaliszt
1 rész búza vagy rozsliszt
tojás
mennyiségtõl függõen
1 púpozott evõkanál szõlõcukor tojásonként
ízesítés: gyümölcs illetve csokoládé-karamell aroma

Folyóvízi keverék:


20% halliszt
25% szójaliszt
10-15% búzaglutén
20% kész keverék (top secret)
rétesliszt
kukoricaliszt
8-10 tojás kilogrammonként.

Amur bojli:

szoktató etetés :csíráztatott búzával majd utána az etetõ bojli. A bojli mérete nem lehet nagyobb 12-14 milliméternélbúzacsira aroma elkészítése: fél kiló búzát megmossunk majd tálba helyezzük, rá öntünk vizet hogy teljesen ellepje. Másnap újra leöblítjük lecsurgatjuk majd lefedjük hogy beinduljon a csiraképzõdés. Naponta mossuk és így eltávolítjuk a búza felületérõl a nyálkás réteget.
2-3 nap múltán megjelennek a hajtások, majd a gyökérkék. Ezeket a hajtásokat lecsipkedjük
telerakunk egy 2 decis poharat majd leturmixoljuk ezzel kész az aroma. . Ugyan így készíthetõ cukorborsóval vagy bármilyen nõvényi tápanyaggalA bojlit érdemes poli bojli porból készíteni mert ehhez nem kell tojás és fõzés nélkül készíthetõ.

 

 

Bojli Jocó módra

50% kukoricaliszt
10% special carpe (MILO)
10% torten mais
10% tejpor vagy kazein
10% Mosella select carpfen
5% finomra darált szotyola
5% madáreledel
tojás amennyi kell (1kg 10-12db.)

színezés: piros vagy sárga.
Én szoktam a két színt keverni mégpedig úgy hogy 1/2 rész piros és 1/2 rész sárgát tömök a pisztolyba. Így
kinyomva sárga piros hurkákat kapunk amit nem is szoktam golyóvá formálni hanem csak feldarabolom a kívánt méretre.

Ízesítés: a hidegebb évszakokban az állati eredetû aromák a jobbak (hal vagy májaroma)
Melegebb évszakokban a gyümölcs ízesítésû aromák a jobbak (eper, méz, vanília, vagy kukoricaaroma )
Nekem a legjobban a DIP-aromák jöttek be.

 

 

Bojli recept  

1 rész (kg)

1 rész

1/2 rész

kukoricadara és/vagy kukoricaliszt 

rozsliszt RL 125

teljes tojáspor, 1 kg 100 tojásnak felel meg

édesítõ (pl. Nutra Sweet) összes kg-onként 1/3 flakon

aroma ízlés szerinti

50 Ft/kg

70 Ft/kg

1200 Ft/kg
 

 

250 Ft/fl

300 Ft

 

1/2 rész

1/2 rész

1/2 rész

kókuszreszelék

korpa 

glutén (sikér) 

színezék

400 Ft/kg

50 Ft/kg

300 Ft/kg

Adható hozzá még de ezek nem feltétlenül szükségesek.

A tojáspor elõnye, hogy nyers tojásból kg-onként 10 db-nál többet nem lehet beletenni,
mert
kezelhetetlenül híg lesz az anyag. A fehérjetartalmat pedig elsõsorban a tojás
mennyisége
határozza meg. Búzalisztet nem lehet beletenni, nagyon nedvszívó, könnyebben felázik, megpuhul
a
bojli a vízben. Az összetevõket szárazon elkeverjük, esetleg szitán áttörjük, ha csomós. Annyi vizet
adunk
hozzá folyamatos keverés, gyúrás közben, hogy még jól gyúrható legyen, de ne
túl lágy. Elég jól tud ragadni a kézre. Egy-két órát állni hagyjuk, addig lehet tüzet rakni,
nagy
bográcsban vizet forralni. Egy nagy gombócnyi anyagot kilapítunk 1-1,5 cm
vastagra, késsel 1-1,5 cm széles csíkokra, majd kockákra vágjuk. Leültetjük a
családot
, és gombócokat formázunk. Ne legyenek repedtek, szép, sima felület
kell
. Én kb. 20 mm-es golyókat csinálok, ez jól szelektál, 4 kg-osnál kisebb ponty
nemigen veszi fel. Egy alkalmas tálcára kirakom, és ha összejött 30-40 db, a
forrásban
levõ vízbe teszem. 10-15 percig fõzzük. Hajlamos leragadni, meg kell
keverni
néha. Jó kétszeresére dagad, de a szárításkor visszanyeri eredeti méretét.
Ha már feljött, és legalább 1/3-a kiáll a vízbõl, tésztaszûrõvel kiszedjük, és napon,
szellõs
helyen szárítjuk. A legszebb, csalinak szánt darabokat kihûlés után tûvel,
himzõfonalra
(vastag és zöld) fûzzük, egymástól 15 cm-re, és így szárítjuk meg.
A szárítás napokig tart, a jó bojli kõkemény, a betonról felpattan, a vízben hetekig
nem
megy szét. Ha lassú a száradás vagy megázik, hajlamos penészedni. Ha
jól
kiszárítottuk, évekig is eláll. A hangyák, egerek, madarak, kutyák is szeretik
nagyon
, óvni kell tõlük.

1 kg anyagból 150-250 db lesz, és kb.450 Ft-ba kerül.

Etetésre naponta kétszer 10-15 darabot szórok, kemény kukoricával vegyesen.
Csalinak a fonalról levágott bojli alá takácscsomót kötök, ez tartja meg a
lecsúszás
ellen, és egy dupla csomóval 3-5 cm-re a horog öblébe kötöm.

A megfogott 10 kg-nál nagyobb pontyokat mindig homlokon kell csókolni,
hogy ne hatalmasodjon el rajtad a babona!

*

A bojligyártás „tudománya” kicsit misztifikálva lett az elmúlt években. Oldalunkkal segítséget szeretnénk nyújtani a kísérletezõ kedvû horgásztársainknak. Konkrét receptekkel, valamint gyártási leírással adunk néhány ötletet. Levelezõ rovatunkban természetesen nagy örömmel és kíváncsisággal várjuk a további kipróbált recepteket.

1 recept.

1 kg búzadara
1 kg kukorica liszt
0,6 kg finomliszt
0,5 kg szójaliszt
0,5 kg sárgaborsó liszt
30-35 db tojás

Forelli (pisztrángtáp)

40%

Szójaliszt

20%

Tejpor

5%

Kukorica liszt

10%

Búzaliszt

10%

Búzadara

5%

Búzacsíra

2-3%

Fruktóz (gyümölcscukor)

2-3%

Birdfood mix

5%

Aroma

Ízlés szerint

Oliva olaj

20-30 ml

Tojás

8-10 db

Egy jó bojliban a fehérje és a szénhidrát olyan arányban található, amit a pontyok szívesen fogyasztanak és jól tudnak hasznosítani. Ezért felesleges nagyon magas fehérje arányt beépíteni a bojliba, mert úgy sem tudja hasznosítani a ponty. A másik oldalon viszont nem szabad sokat sprórolni a fehérje tartalmon, mert a túl magas szénhidrát tartalmú bojlik nem támasztanak konkurrenciát azoknak az élő szervezeteknek, amiket a nagy pontyok szívesen fogyasztanak (szúnyoglárva, kagyló, stb.)
Bojlink fehérje bázisát a forelli és a szója liszt biztosítja. A forelli állati fehérjében gazdag, és általában 30-40%-os fehérjét tartalmaz. A szójafehérje egy más fajta proteint tartalmaz, amely növényi eredetű. A forelli és a szója együttes alkalmazásával ideális egyensúlyt teremthetünk bojlinkban. (A két fehérje emészthetősége és emésztési ideje eltérő, ezért egyik sem helyettesítője a másiknak.)
A forelliből én a Top Secret apró pisztrángtápját használnám, mivel ez jó árban van és érezni rajta a magas halas tartalmat. A forellit daráljuk liszt finomságúra, majd szitáljuk át. Arra figyeljünk, ha kicsit zsírosabb forellit választunk, akkor később az olaj adagot csökkenthetjük.
Az általam megadott arányokon szabadon módosíthatunk. Az arányokat úgy lőttem be, hogy a kész mix inkább a büdösebb bojlikhoz használható (halas, rákos, kagylós, fűszeres, stb.) Ha édes, gyümölcsös bojlit készítünk, akkor a forelli részt csökkentsük és emeljünk a szója tartalmon. Arra vigyázzunk, hogy ha nem zsírtalan szójalisztet használunk, akkor a szója erősen visszafoghatja a bojlink aroma kieresztő képességét.
A tejpor szintén jó fehérje bázis, de ne essünk túlzásba a használatakor, mert a kész bojlit könnyíti és ha sokat használunk belőle, akkor bojlink nem lesz elég szilárd. A kukorica- és búzaliszt a szénhidrát bázisról gondoskodik. Arányuk azért kisebb az egész keverékhez viszonyítva, mert fehérjét szinte egyáltalán nem tartalmaznak.
A búzaliszt kiváló ragasztó, ezért ha sok az apró hal a környéken (törpeharcsa, keszeg, kárász), akkor csökkentsük a kukoricaliszt mennyiségét és ezzel párhuzamosan növeljük a búzaliszt arányát. Arra vigyázzunk, hogy a búzaliszt víz hatására nagyon gyorsan elkezd bomlani (savanyodik), tehát bojlink romlékonyabb lesz, ha sok benne a búzaliszt.
A receptben elég alacsonyra szabtam a búzacsíra, búzadara arányát. Mindkettő anyag igen hasznos, ezért bátran növelhetjük az adagot. A búzacsírának magas a fehérjetartalma, a búzadara pedig jól emészthető szénhidrátot tartalmaz.
A gyümölcscukrot nem szabad egyetlen édes bojliból sem kihagyni. A problémát az okozza, hogy sok aromának csak illata van, nincs íze. A folyékony aromákból a felhasznált 10-20 ml nem tartalmaz annyi ízesítő anyagot, ami 1 kg száraz bojlimixet megfelelően ízesít. Ezt a pontyok nem fogják honorálni. Gondoljunk csak bele, hogy leülünk egy szépen megterített asztalhoz és ínycsiklandó illatokat érzünk. Aztán kihozzák az ételt és az ugyan minden szükséges anyagot tartalmaz, de az íze olyan mint a fűrészporé. Ezt az ételt nem fogjuk szeretni. Ezért kell arra figyelni, hogy ne csak illata, hanem íze is legyen a bojlinknak.
Sajnos a Sweet-X elég drága összetevő, ezért azt jól helyettesíthetjük gyümölcs vagy szőlő cukorral. A büdös ízesítésű bojlikból a cukrot nyugodtan ki lehet hagyni. Az ilyen bojlinak a halliszt jó ízt ad, de a forellinek is kellemes halas aromája van.
A komolyabb bojlikból nem hiányozhat a növényi mag. A magok szerepe az emésztés segítése, és az aroma hatás fokozása. A pontyok a kisebb mennyiségben felhasznált anyagokat is jól kiérzik a mixből, főleg ha azoknak karakteres íze van. A magokkal természetessé tehetjük a bojlinkat. Vegyünk valamilyen madár tápot, vagy kockázatassunk meg 1kg Starbaits birdfood keveréket. Annyira kevés kell belőle, hogy szinte nem is kerül semmibe, mégis jó hatása van a keverékünk ízére és tápértékére. Arra figyeljünk, hogy a sok mag nehezen formálhatóvá teszi a bojlinkat és a bojli hamarabb reped majd száradáskor. Tehát csak módjával alkalmazzuk. Egy trükk: én nagyon sok magot használok a bojlimhoz, de a magok felét, háromnegyedét finomra darálva teszem bele a mixbe. Nagyon kellemes illata van a darált magoknak, és ezt a pontyok is honorálni fogják.
Az aroma egy neuralgikus pontja a keveréknek. Sokan azt hiszik, hogy a bojli legfontosabb összetevője az aroma. Az internetes fórumokon csak arról lehet olvasni, hogy ki milyen ízű bojlit csinál. Nos ezek a bojlisok tévednek és bármilyen drága aromát vesznek, ha az összetevőknél spórolnak.
Részben nekik is igazuk van, hiszen többször tapasztaltam, hogy két teljesen azonos összetevőjű keverékből az egyiket hajlandóak megenni a halak, a másikat meg nem. Tehát az aroma igen fontos része a bojlinknak. Bármilyen aromát választhatunk, de arra figyeljünk, hogy az aroma hőálló legyen. Nyugodtan variálhatjuk az ízeket egymással. Én is mindig por alakú és folyékony aromákat is használok ugyanabban a bojliban. Ne feledjük: nem az aroma ára mutatja a használhatóságát!
A bojli formázását nagyban segíti, ha némi olajat teszünk az anyagba. Az olajat és a folyékony aromát a felvert tojáshoz adjuk hozzá. Az olaj abban is segít, hogy a pontyok ne lakjanak be a magas tápértékű bojlinktól. Az olaj hashajtó hatását némi tejcukorral (laktóz) fokozhatjuk. Ilyen kis mennyiségben is vehetünk a gyógyszertárakban. 1 kg száraz anyaghoz 20-30 ml olivaolaj bőven elég lesz kilónként.
Igazából halolajat, vagy bármilyen másfajta (lazac, kender, mogyoró, pisztácia, stb.) olajat lenne érdemes használni, de az oliva is megteszi. Főleg azért, mert azt otthon lophatunk a konyhából. :] Az étolajat inkább kerüljük.
A bojikat csak rövid ideig főzzük, azt sem kell megvárnunk, ha nem jönnek fel a víz tetejére. A szárítást ne közvetlenül a napon végezzük, de figyeljünk oda, hogy ha jön 1-2 esős nap, akkor könnyen bepenészedhet a friss bojlink. Ilyenkor sűrűn forgassuk a golyókat.
Csináltam egy gyors számítást és 1 kg száraz mix és a tojás kb. 1100 Ft-ból megvan. Ez azt jelenti, hogy kb. 1,5-2 kiló bojlit (mix és a tojás súlya) tudunk ennyi pénzből csinálni. Jó munkát!