Régi módszer, jó módszer.....
A kukorica a pontycentrikus
hazai hazai horgászat máig kiemelkedő jelentőségű
csalija.. Régebben
a filléres és a lófogú kukoricát kedvelték. A filléresnek onnan a neve, hogy
mérete megegyezett a
filléres érmével, de lófogú sem adta alább 20-30 milliméteres
hosszúságnál. Mára jószerivel eltünt
mindkét változat, bár ahogy hallom, itt-ott termesztenek pár tövet. Érdemes
baráti körben kérde-
zősködni, hogy tenyészanyagnak
kérjünk néhány szemet feltéve, hogy van hová ültetni.
Ha nem sikerül ezekhez a fajtákhoz jutni, akkor
tavalyi (esztendővel korábbi) csöveket szerezzünk.
Nem felel meg a gépi betakarítású kukorica, mert a gépi morzsolás során épp a
számunkra legfontosabb
rész, a magok csiraszeme sérül. A sérült tengeri hamar avasodásnak indul és
ennek a folyamatnak káros
hatásai hasznavehetetlenné teszi a gépi morzsolású
kukoricát.
A régi recept szerint a kukorica feldolgozása egy napi áztatással kezdődött. A
lemorzsolt szemeket lassú
melegítés után 6-8 órát főzték, így a megduzzadó keményítő nem repeszti fel a
terméshéjat, ha ugyanis
felhasad a mag, épp a legfontosabb ízanyagok
mennek veszendőben. A kukta jóvoltából a főzési idő
a felére csökken, ám figyelembe kell venni, hogy a tengeriszemek
háromszoros nagyságúra dagadnak a
főzés közben. Az edénybe annyi viz kell, hogy
a kukoricát teljesen ellepje. A megfőzött kukoricát a lével
együtt töltsük üvegekbe és a lassúbb hűlés érdekében tegyük párnák vagy takarók
közé. Tartósító-
szernek a cukor és a só is egyaránt megfelel és a szalicilról se feletkezzünk meg.
A kukorica horogra tűzése:
Az egykori leirás szerint a külső terméshéj
legvékonyabb részén a mag hegyénél található
csiraszemnél
kell a horgot a kukoricába döfni. A horog hegye érjen belülről a héjhoz, de ne
szúrja át azt.
A hal megakasztásakor könnyedén átszakad ez a vékonyka hártya
A
megfelelően elkészített búza a békés halak kedvenc csemegéje. Csaliként való
alkalmazása mégsem terjedt el olyan mértékben, mint ahogy fogóssága indokolná. A
keszeghorgászok különösen a bodorkázáshoz
csalizhatnak vele sikerrel, főleg olyankor, amikor nem
akarnak az aprajával bíbelődni, ugyanis mágnesként vonzza a nagyobb példányokat.
Aki pedig jászkeszegre horgászik az
nagy hibát követ el, ha legalább tizedrésznyi főtt búzát nem kever az
etetőanyagába, és egy-egy úsztatáshoz nem csalizza egy-két szem búzával a
horgát. Mivel a horgászüzletekben általában csak etetésre
alkalmas búzát lehet vásárolni, a horogra valót a horgásznak kell elkészíteni.
Ez nem bonyolult, de annyiban időigényes, hogy egy vagy inkább kettő nappal a
horgászat előtt kell hozzáfogni. A tisztára mosott búzaszemeket nem elég csak
megfőzni. Ahhoz, hogy megfelelően horogra tűzhető csalit készítsünk a búzából,
a gondosan lemosott szemeket egy napig áztatni kell. A magok ennyi idő alatt
alaposan megszívják magukat nedvességgel és közel a duplájára
duzzadnak, mint a száraz szemek. A forrástól számítva már csak
tartaléklángon szabad főzni egészen addig, amíg az aranybarnára
színeződő szemek némelyike ki nem nyílik, és láthatóvá válik fehér belsejük.
Főzés közben a búzának állandóan vízben kell lennie, ezért azt a 2-3 órás főzés
közben néha pótolni kell. Ezután a magokat alaposan le kell öblíteni és utána
ajánlatos lecsöpögtetni. A frissen főzött búzának jellegzetes illata van, amit a halak általában nagyra értékelnek. Külön
ízesítésre éppen ezért nincs szükség, de ha valaki jobban bízik az ízesített
búzában, az kevés kristálycukorral vagy egy-két zacskó
vaníliás cukorral még fokozhatja az ízhatást.
A friss
kenyér puha beléből, de még a több napos szikkadtéból is sokoldalú, sikeres
csali készíthető.
A legegyszerűbbek akár a vízparton is összeállíthatók, amihez nem kell mást
tenni, csak a tízóraira szánt kenyérből néhány falatnyit alaposan összegyúrni,
hogy megfelelő puhaságú, a horgon jól tartócsalihoz
jussunk. A kenyérgyurmák sikeressége elsősorban a keménységének vagy a
lágyságának a helyes mértékétől függ. A túl lágy
csali nem
tart a horgon, a keményebbet pedig nem biztos, hogy átüti a horog a bevágásnál.
Figyelembe kell venni azt is, hogy a lágy gyurmák meleg időben még puhábbá
válhatnak, hideg vízben pedig a kemény csali tovább keményedik. Ha a
fehérkenyér kicsípett beléhez egy kevés cukrot és egy darab vajat is teszünk
mielőtt alaposan összegyúrjuk, puha tapintású nem
ragadós, jól horogra tűzhető gyurmát kapunk, ami a vajtól kevésbé fog
kiszáradni. Hasonló hatása van az olajnak is, amikből pár cseppnyit kell a
gyurmához tenni. A kenyérből készített csalik lágyságát jól szabályozhatjuk egy
kevés főtt krumpli hozzáadásával, amitől különösen selymes tapintásúvá válik a
kenyérgyurma. A krumplis gyurma készítésének egy másik módja, amikor egy
héjában főtt krumplit megtisztítunk, villával gyorsan összetörjük
és amíg forró, hozzákeverünk egy tojássárgáját és egy kevés zsemlemorzsát.
Alaposan összegyúrva sárgás színű, kellemes illatú, csábító csalit kapunk.
Alapos összegyúráson azt kell érteni, hogy a zsemlemorzsa darabkái nem
látszanak a gyurmában. Ez érvényes másféle gyurmák alkotórészeire is, vagyis a
csalinak nem szabad morzsalékosnak lennie, mert nem lesz horogra tűzhető.
A
csontkukac a keszegezés egy fantasztikusan fogós csalija, de a ponty és márnahorgászok sem mondhatnak le az alkalmazásáról, míg a
horoggal történő csalihal fogásnál szinte
nélkülözhetetlen.
A csontkukac a kereskedelemben általában kétféle méretben kapható.
Leggyakrabban természetes, azaz fejlődési stádiumától függően csontfehér vagy vajsárga színben, de gyakori a
mesterségesen színezett vörös és sárga szín is. Mérete nem a hizlalás idejétől,
hanem elsősorban attól függ, hogy milyen légytől származik. A nagy kék színű donglólégy lárvája elérheti a 15 mm-es hosszúságot és a 3
mm-es vastagságot is. Ez a nagy csonti. A zöld dongólegyek lárvája nem éri el a
10 mm-t és vékonyabb is az előbbinél. A tenyésztők általában élénkvörös színben
szállítják a kereskedőknek, akik pinki néven
forgalmazzák. Az előző csontiféleségtől abban is
különbözik, hogy ez egy nagyon élénk mozgású eleven fajta.
Valóságos kúszómuvész. A legkisebb lyukon is képes
átpréselni magát és meglógni, ezért csak jól záródó edényben tárolhatjuk őket.
Egyébként éppen ez a fantasztikus mozgékonysága, nyüzsgése teszi oly vonzóvá a
halaknak, akár etetőanyagban, akár horgon. A festetlen, natúr aprócsonti
egyébként alig marad el fogósságban a színezettől, viszont biztosan nem terheli
vegyszerekkel vizeinket. A csalizáshoz szükséges csontkukacot nemcsak egyszerűbb,
hanem olcsóbb is üzletben megvásárolni. Az élőhelyekről való begyűjtése nemcsak
gyomorfelforgató tevékenység, de csak nagyon keveseknek van rá lehetőségük.
Nagyobb mennyiségben fehérje-feldolgozókban, nagyobb állattelepeken fordul élő.
A gyűjtésnél fontosabb, hogy hogyan lehet tárolni a megvásárolt csontit. A
dolog nem bonyolult, mert ha csak egy-két napig szükséges tárolnunk őket, akkor
megteszi egy hűvös garázs vagy ami még jobb, egy igazi
pince is. Ha hosszabb ideig, akár hetekig is el akarjuk tartani őket, akkor
jobb a hütoszekrényben próbálkozni. Minél közelebb
van hutogépben uralkodó homérséklet
a 0 °C-hoz annál tovább tarthatók el csontijaink
bebábozódás veszélye nélkül. De csak friss, áttetsző bőrű állomány tárolható
hetekig. Az ilyenek felismerhetőek a szürke táplálék foltjukról, amely a
bábozódás és a légy kifejlődésének a tápanyagtartaléka. A csontkukac tenyésztése
nem bonyolult, ami abból is látszik, hogy a legnehezebb része a szomszédokkal
való jó viszony megőrzése. Ugyanis csendes, de annál szagosabb tevékenység.
Egy-két liter előállításához még különösebb felszerelés sem kell. Megfelel egy
tejesrekesz, amit olyan helyen kell elhelyezni, ahol nem ázik be és a macskák
nem férnek hozzá. A peterakáshoz bőven elég egy fél kilónyi kibelezett apróhal,
amire jó esetben pár óra alatt elegendő petét raknak a legyek. Ezután legegyszerűbb
fűrészporos takarással megakadályozni a további peterakást. A nyári melegben
már 24 óra alatt megmozdul a tenyészet, amit másnap már etetni kell, mert
táplálék híján megszökik az egész állomány. Egy liternyi kifejlett csonti előállításához
kb.
Ha a lehűtött csontit nejlonzacskóba tesszük, és a levegőt kipréselve szorosan
lezárjuk őket, akkor a kómába esett csontkukacokat 1-2 napig károsodás nélkül
is kis helyen tárolhatjuk hűtoben, hűtőtáskában. A mozdulatlan, élettelennek tűnő
csontig, ha tárolás közben nem melegedtek fel egyszer sem, akkor szobahőmérsékleten
vékony rétegben kiterítve 1-2 órán belül beindulnak, felélednek. A csontkukacot
általában egy meglehetősen érzékeny úszós készségen szokás felkínálni. A
várható halak méretétől függően a zsinór vastagsága általában 0, 08 és 0, 16
közötti. A horog leggyakrabban 16-os vagy 14-es, néha indokolt lehet valamivel
nagyobb is, de a specialisták néha kisebbeket is felkötnek. Fontos, hogy a
horog mindig éles legyen, mert csak a hibátlan hegyű horoggal tűzhető fel a
csonti "kabátba'. Ez azt jelenti, hogy a horog szinte csak érinti a
csontit, amely így virgoncan és tartósan mozog, növelve a halak kapókedvét. Helyesen
akkor tűzzük fel a csontit, ha nem a hegyes, fej felőli végén, hanem a tompább
felén, a két lélegzőnyílás mellett szúrjuk meg. Télen és kora tavasszal gyakran
fordul elo, hagy még a nagyobb dévérek
is szívesen kapnak az egy szem csontira. Ha nyáron azt tapasztaljuk, hogy a
kisebb vagy nagyobb csonticsokorból az eredménytelen
bevágások után rendszeresen csak egy van szétroncsolva akkor próháljuk meg ilyenkor is az egy szem nagy csontit. Erdemes kiprobálni, hogy a friss,
gyakran cserélt csontira mennyivel több és határozottabb kapást lehet
elkönyvelni, mint az élettelenül lebego agyongyötört
csontira. És többe sem kerül, legfeljebb nem dohunk ki annyit a horgászat
végén.
Pontyhorgászok készíthetnek egészen nagy csonticsokrot
a következo módon. A bojlis
csalizás mintájára egy egyes számú pontyozó horog
öblébe kössünk 0,12-es fonott zsinóron egy vékony húsú hatos vagy nyolcas
horgot 2-3 centiméteres elokén, amire akár 10-12 nagy
csonti is feltuzheto. Ilyen módon a fenekezo szerszám vastagabb zsinórjához is megfeleloen eros horgot
használhatunk és a csontit is kevésbé roncsoljuk.
A sokak által csak vörösnek
emlegetett trágyagiliszta nemcsak a horgászok, hanem a halak között is listavezeto a csaliféleségek között.
Szinte nincs olyan halfajunk, amelyik nem fogható vele, de compóra, nagy dévérre, sügérre és a tilalom elotti
kősüllőzésre vagy törpézésre nélkülözhetetlen csali. Népszeruségét
növeli, hogy nemcsak sokoldalú csaliféleség, hanem egyszeruen
beszerezheto, jól tárolható
és ha valakinek lehetosége van rá, még könnyuszerrel szaporítható is. Csaliként való
felhasználásában korlátot csupán a nem túl nagy mérete jelent, mert még a
kifejlett példányai sem nagyobbak 6-7 centiméternél, átméroje
pedig maximum 3-
Ez utóbbi helyen egyébként valamivel
apróbbak, vörösebbek és ami nem utolsó, nagyon
virgoncak a giliszták. Bánják is azt a kulcsi dévérek
és marnák! Ha már a vörös mozgékonyságáról esett szó
akkor meg kell említeni, hogy akár saját gyujtésu,
akár vásárolt gilisztáinkat is feljavíthatjuk a kávézaccos doppinggal. A
trágyagiliszta eltartása nem bonyolult, nem igényel még hutoszekrényt
sem, de arra vigyázni kell, hogy tuzo napra ne
kerüljön a tárolóedényük. Otthon tartsuk oket huvös, de mindenképpen árnyékos helyen és rendszeresen ellenorizzük, nem száradt-e ki túlságosan a földjük. Ha
tehetjük, akkor a horgászataink alkalmaival is viszonylag nagyobb edényben
vigyük oket magunkkal, mert a fel nem használt
példányokat igy nagyobb biztonsággal tudjuk életben
tartani és tovább tárolni. Ha a tárolást hosszabb idore
tervezzük, akkor rendszeresen gondoskodni kell a giliszták táplálásáról is, ami
megoldható a már említett kávézaccal, vagy konyhai zöldséghulladékokkal is.
Tapasztalataim szerintegy l5-20 literes edényben már
nemcsak tárolható a tnigyagiliszta hanem szaporítható
is. A trágyagilisztával szinte teljesen egyenértéku
az üzemi körülmények között szaporított, a horgászok által biog-lisztának
nevezett gilisztaféleség. Ezek a giliszták valójában szelektált, mindig egy
adott hulladékra tenyésztett törzsek. Azok a tenyésztok,
akik rendszeresen akarnak csaliként gilisztát értékesíteni, a megfelelo tartási körülményekkel és etetéssel biztosítani
tudják, hogy virgonc, a szélsőséges tárolási körülmenyeket
is elviselo, jó horgászgilisztát állítsanak elo. A trágyagiliszta horogratuzésének
több módja ismert. Nem a legszerencsésebb, de gyakran alkalmazott módszer,
amikor a gilisztát több helyen átszúrva egy giliszta csomót képeznek a horgon.
Ha azt akarjuk, hogy mozgásával is felhívja magára a figyelmet, akkor ne
szurkáljuk agyon. Vagy akasszak a horogra a fejvégnél, vagy vezessük a horgot a
test közepén végig úgy, hogy a horogszárat teljesen eltakarja, két vége pedig
maradjon szabadon. Ez utóbbi csalizási módhoz célszeru
gilisztahorgot alkalmazni aminek a szárán is van
szakáll éppen a giliszta lecsúszásának a megakadlályozására.
A horog mérete nyugodtan lehet hatos vagy nyolcas de
mindenféleképpen igazodjék a módszerhez, a zsinór vastagságához. Ha tehetjük
inkább úszós készségen kínáljuk fel a trágyagilisztát,
és állítsunk olyan eresztéket, hogy ne tudjon a fenékiszapban elbújni. Ha
márnára horgászunk, és a fenekezo módszert választottuk,
akkor csalizzunk a következo módon. Egy nagyobb
trágyagilisztát az egyharmadánál húzzunk a horogszárra, majd egy másikat két
helyen akasszunk a horogra, a horog hegyére pedig tegyünk egy szem nagy
csontit. A húszas-huszonötös zsinórra ebben az esetben négyes vagy akár kettes számú horgot is köthetünk.
Aki nem riad vissza a téli horgászattól sem, az ilyenkor apró trágyagilisztával
finom úszós, vagy rezgospicces fenekezo
készséggel, akár pár kiló keszeget is foghat kövezések visszaforgóiban, de ha
kis szerencsével és némi helyismerettel rátalál valaki a kosüllok
tanyájára, akkor a trágyagiliszta nagyobb példányait kell elovenni.