Nagyponty
fogásának titkai
(Krisz rovata)
Nos, azt kell mondanom, hogy a titok rengeteg
mindenben rejlik. Sok körülménytől is függ. Időjárás, hely, évszak, napszak,
vízminőség, módszer, felszerelés, stb. Megpróbálom ezeket összefoglalni a
következő pár mondatban. Akkor kezdjük, a sok sok horgász tapasztalatai alapján az időjárási tényező
fontos dolog. Legjobb fogás napos időben van, és kicsi vagy semmilyen szél se
fújjon. A hely is fontos, mégpedig, előzetes tájékozódás után úgy válasszunk
helyet, bármilyen vízen is járjunk, hogy azért halljuk, hogy mely részen lehet
pontyot fogni. Most jelen esetben legyen egy mesterséges tó, amelybe
telepítenek pontyokat. Az évszak szerint tavasz és ősz között valószínűsíthető
nagyobb esély. Napszak szerint is változó, de a hajnal és az esteledés,
alkonyodás a sűrűbb, persze jól etetett helyen napközben is esznek. Vízminőség
szerint azt mondanám, hogy ne legyen szennyezett és lehetőleg nádas hely körül
legyünk, mivel a ponty a nádas helyeket kedveli. Módszer szerint lehet
úszózással, etetőkosárral vagy csak fenekezéssel is lehet fogni, de azt
mondanám, hogy az etetőkosarazás hozza a nagyobb pontyokat. Felszerelés szerint
igyekezzünk finomabb szerelékkel horgászni, lehetőleg feeder
bottal,az azért elérhető árban is van. Etetni nem árt,
sőt. A mesterséges tavakban elég, ha horgászat előtt etetünk, de nagyobb
vízfelületen sokszor van úgy hogy hetekig is kell
etetni, mire az beérik. A ponty növényevő hal, nem ragadozó, ezért kedvenc csalijai közé tartozik a csonti, szúnyoglárva, kukorica, bojli, pellet, giliszta és
hasonló érdekességek. Ez is vízfüggő, és évszakfüggő mikor mit kell alkalmazni,
mint az etetőanyag is. Az etetőanyagban mindenképp legyen dara, évszak szerint
tavasszal és ősszel lehetőleg édes ízesítésű daránk legyen, nyáron büdösebb
kell, rák, halas, kagylós ízű. Nos, alapesetünket vegyük úgy, hogy tavasz van,
és mesterséges tóra megyünk horgászni. Etetőanyagunk édes ízű, jelen esetben
Van Der Eynde etetőanyag vaniliás ízű, 2
kg. Közé keverünk 1 doboz csemegekukoricát, mely szintén
édes ízű. Továbbá előzőleg édes aromába áztatott Van Der
Eynde Master fúrt pelletet is teszünk bele, mert
később ezzel fogunk horgászni, és lényeges, hogy csalinkból is kerüljön az
etetőanyagba. Ha kész, etetőcsúzlival elkezdjük
belövöldözni az etetni kívánt helyre, melyet jól jegyezzünk meg, hol van. Míg az
etetés „érik” addig szereljük fel botjainkat. Az egyik egy feeder
bot, direkt nem írok kategóriát, ezt meghagyom a profi horgászoknak, bármilyen feeder jó, de minél hosszabb annál jobb. A főzsinórom
22-es, bármilyen ami van, csak ne régi legyen, el ne
szakadjon. A főzsinór végén forgókapocs van, melyet 40 cm-es erőgumi követ,
mely azt a célt szolgálja, hogy ha a hal rákap a cuccunkra, ne szakadjon,
illetve akadós helyen nem tud szakadni a finom szerelékünk, és a szereléket is
feszesen tartja a hal szájában. Az erőgumi másik végén is forgó van, melyet a gubancgátló csövünk követ, itt fontos tudni, hogy az előke ne
legyen hosszabb, mint a cső, mert akkor összeakadhat. A gubancgátló
cső véd a kagylózás ellen. A cső közepén lévő forgóra akaszthatunk ólmot vagy
etetőkosarat is, jelen esetben egy 20 grammos végólom kerül fel. És végül jöhet
az előke, mely 20-as zsinórra egy 6-os horog. A szerelékünk kissé vad, de ha
nagy pontyra megyünk, megéri a kockázat. Elővesszük szilikon tartónkat,
fűzőtűnket, és a tűre fűzzük a már beázott pelletünket,
a tű végére pedig feltesszük a szilikont, és a pelletet
ráhúzzuk, majd a kész cumót felfűzzük a horogra a
szilikon kis fülénél. És már dobhatunk is be. Másik botunk is
ha lehet feeder legyen, főzsinórunk szintén 22-es,
mely végén forgó van, és jöhet a gubancgátó cső, mely
középső forgókapcsára most rakéta típusú etetőkosár kerül, a gubancgátló aljára pedig az előke, 18-as damyl és 6os horog. A csalink legyen szilikonra fűzött 4
szem csemege kukorica. Lehet bedobni, és már csak
várni kell a kapást. Ha jön a hal pedig kiderül melyik
szerelék lett eredményesebb, illetve melyikre jönnek nagyobb halak. Eszerint
lehet módosítani. Jövő héten kipróbálom én is!!! És
beszámolok, milyen a tapasztalat. A profi horgászok esküsznek erre! Sok sikert.