Macska Portál


A macskákat sokan nem szeretik.

Programozó, webjfelesztő sem kell hozzá, de még az ő szívük is megesik egy nyávogó kiscicán, amit egy sufniban vagy egy kukában találnak, szemmel láthatóan éhesen, elhagyatva és szerencsétlenül. Veled is bármikor megtörténhet, hogy egy aprócska, pár napos kiscicára bukkansz, akinek esetleg még a szemei sem nyíltak ki. Te mit tennél? A legegyszerűbb továbbmenni, mintha észre sem vennéd, és azzal nyugtatni magad, hogy majd valaki más biztosan megszánja. Mégis, lehet, hogy éppen te leszel az, a sok közönyös ember közül, aki nem hagy a sorsára egy ilyen kis állatot. Ideiglenesen magadhoz veszed, megpróbálsz neki gazdát keresni, de nagyon hamar rájössz, hogy szinte lehetetlen találni valakit. Vannak, akik eleve elzárkóznak egy ilyen kis bolhazsák befogadásától, és aki befogadná, annak már biztosan több macskája van, mint amennyi hely a lakásában. Tehát a kiscica marad nálad. Mire szembesülsz ezzel az új helyzettel, addigra általában eltelik néhány nap, és igazából már annyit törődtél az új kis szerzettel, annyi éjszakát virrasztottál végig miatta, hogy már akkor se válnál meg tőle, ha fizetnének érte. Az életed addigra már a cica körül forog. Az időbeosztásodat az etetésekhez igazítod, és az esti programokat lemondod, mert hulla fáradt vagy, hiszen napok óta alig alszol. Ez az a pont, amikortól érdemes az együtt eltöltendő hosszú évekre felkészülni. Egy pár napos kiscicával sokat kell törődni. Három-négy óránként meg kell etetni. Éjszaka is.

Önállóan még nem tud enni, tehát kb. háromhetes koráig cumiztatni kell. Ehhez vásárolni kell egy cicáknak való cumit és tejpótlót (a tehéntej, bármilyen egyszerű is lenne a dolog, sajnos nem alkalmas egy ilyen pici cica táplálására). A tejport fel kell oldani vízben, és szép lassan, sok türelemmel itatgatni kell a cicát. Amikor már nyakig tejes vagy, és úgy érzed, hogy a türelmed kezd elfogyni, akkor még mindig nem értél az anyai teendők végére. A kiscica önállóan még pisilni és kakilni sem tud, ezeket az ingereket az anyamacska váltja ki azzal, hogy nyalogatja a kiscicát. Te úgy tudod ezt biztosítani, ha egy nedves vattával törölgeted a cica fenekét. A cicák válogatósak. Csak azt eszik meg, amit szeretnek, és ha nem azt kapják, akkor akár napokig képesek koplalni. A legjobb már kiskorától kezdve változatosan etetni egy cicát. Háromhetes korától már kaphat a tejpótló mellé szilárd élelmet is, ami lehet kölyköknek való konzerv vagy száraztáp. A tápok minősége közt nagyon nagy különbség van, ami általában az árban is tükröződik. (A jobb minőségű táp jobb alapanyagokból készül, az összetétele pontosabban igazodik a cica szükségleteihez, megakadályozhatja a szőrlabdák kialakulását, esetleg mentes a tartósítószerektől.) Fokozatosan lehet az etetések számát csökkenteni, és egy felnőtt macska már elég, ha csak naponta egyszer-kétszer kap enni. Mindig csak annyit kapjon, amennyit megeszik, a maradékot nem kell elől hagyni, még a száraztápot sem. Váltakozva kapjon száraztápot, konzervet és esetleg főzött ételt.

A cicák szerencsére nagyon hamar megtanulják, hogy alomra végezzék a dolgukat. Ehhez szükség van egy macska-WC-re és macskaalomra. Macskaalomból nagyon sokféle létezik: árban és minőségben is nagy a különbség. A legtöbb cica kényes arra, hogy az alom tiszta legyen, ezért érdemes jobb minőségű almot venni, ami a nedvességet és a szagokat jobban magába szívja, ugyanakkor ritkábban kell cserélni. Nem is beszélve arról, hogy neked se mindegy, hogy milyen illat terjeng a szobában. Ki kell alakítani egy helyet a cicának, ami lehet egy kosár, de akár egy rongy is. Ha kicsit nagyobb lesz, akkor úgyis kiválaszt magának egy ágyat, fotelt vagy a kályha tetejét. Gondoskodni kell még játékokról, ami egy cica esetében igazán nem nehéz dolog. Boldogan eljátszik egy kis papírgalacsinnal, egy madzaggal, vagy a kettő kombinációjával, de persze vásárolni is lehet cicalabdát, egeret és egyebeket. A cica egyedül is egészen jól el tudja magát foglalni, mégis érdemes sokat játszani és foglalkozni vele a későbbi jó kapcsolat kialakítása érdekében. Egy macskát nem lehet úgy beidomítani, mint egy kutyát. Annál sokkal önállóbb lény. Mégis bizonyos rendszert lehet vinni az életébe. Ezt úgy a legegyszerűbb elérni, ha például mindig ugyanabban az időben adsz neki enni, vagy engeded ki a kertbe. Ha etetés előtt a nevén szólítod, akkor hívásra máskor is elő fog kerülni. Persze, csak ha kedve van. És ez az, amit nagyon nehéz elfogadni, de ugyanakkor lenyűgöző a macskákban: csak azt csinálják, amihez kedvük van.

Megjelent a Pesti Mánia 2003. 4. számában

Letöltés

 !   Hírek
Szuka kutyákkal kapcsolatban az embernek hamar eszébe jut a tüzelés és az ahhoz kapcsolódó riasztó jelenségek sora. Lelki szemeink előtt megjelenik a vérben úszó perzsa szőnyeg, a kerítésen átugráló kóbor kutyák hada, a ház előtt vonyító kutyafalka. Mint a legtöbb asszociációnak, ennek is van némi alapja – tehát, jobb felkészülni.

A szuka kutya az első tüzeléssel lesz ivarérett. Ennek időpontja szorosan kötődik a kifejlettkori testméret eléréséhez, ami kistestű kutyáknál akár már 6 hónapos korban bekövetkezhet, így náluk már 7-8 hónaposan sor kerülhet az első tüzelésre. Nagytestű kutyáknál ez az időpont rendszerint kitolódik 1 éves kor utánra.

A szuka kutyák általában évente kétszer tüzelnek. Az egyik tüzelési időszak rendszerint február-március hónapra esik, a másik pedig augusztus-október hónapra. Amúgy torrent keresővel kutyákról is van videó


Torrent kereső

A tüzelés sok kellemetlenséggel jár, az ivartalanítást is érdemes jól megfontolni, mégis, akinek már volt szuka kutyája, az szinte biztosan egy életre elkötelezi magát mellettük. A lány kutya kedves, simulékony természete bőven kárpótolja a gazdáját a nehézségekért.

Megjelent a Pesti Mánia 2003. 5. számában
Torrent segítség >>