Staffordshire bullterrier

A neve miatt veszélyes kutyának tartott eb, pedig az egyik legkedvesebb, az emberért legjobban rajongó kutyafajta. Két önálló kutyafajta leszármazottja. Az bulldog-terrier kevésbé ismert tagja, őse a kutyaviadalok sztárja. Mogorva kinézete ellenére gyengéd, értelmes és engedelmes kutya. Jól tűri a városi lakásokat, barátságos a gyerekekkel így az egyik kedvenc városi kutyafajta.

Staffordshire-bullterrier kép

Méretei: Marmagasság: 35,5-40,5 cm között mozog Testtömeg: kan: 13-17,5 kg; szuka: 11-16,5kg Várható élettartam: 14 év

Általános jellemzői:

  • Teste: izmos, zömök testalkatú, mellkasa széles, háta vízszintes, lábai egyenesek,széttártak.
  • Feje: rövid, koponyája széles, füle félig felálló
  • Szőrzete: rövid, sima, tömött testhez simuló
  • Színe: általában fekete, de lehet vörös, őzbarna fehér foltokkal

Jelleme:

Vérmérséklete: értelmes, viszonylag engedelmes. Követi környezetét, ugatással jelzi a veszélyt. Magabiztos, bátor, nem kíméli magát.
Társas viselkedése: Időben való szoktatás esetén a macskákat és más háziállatokat megtűri. Felnőtt korában domináns szerepre törekszik. A gyerekeket jól tűri. Mozgásigénye: Energikus, kemény játékot kedveli. Magasugrás, kötélhúzás, labdajáték a kedvencei közé tartozik.

Kutya a lakásban:

Ha ilyen kutyát szeretnél tartani, akkor fontos, hogy megbizonyodj arról, hogy adottak e az állattartáshoz szükséges feltételek. Pl albérletnél az is fontos, hogy a lakásban vagy házban lehessen kutyát tartani. Mindig kérdezd meg mielőtt belevágsz a kutyatartásba, mert a kutya egy életre szóló társ.