K a l a n d o z ó

 

  

KERTÉSZ RÓBERT

BBC - n y o m o z á s  A l m á s y  u t á n

 

 

            A múlt század egyik nagy romantikus hősének címétől készül hivatalosan is megfosztani Almásy László „grófot" a BBC egy volt külpolitikai tudósítója, aki hamarosan könyvet jelentet meg a brit piacon a magyar sivatagi vándor valós személyiségéről. Almásyról a kanadai Michael Ondaatje azonos címmel, 1992-ben megjelent regénye alapján készítette el Az angol beteg (The English Patient) című filmjét a brit forgatókönyvíró és rendező, Anthony Minghella. Az alig 22 millió fontból - a hasonló kiállítású hollywoodi megaprodukciók árának ötödéből - kihozott alkotás minden idők legsikeresebb brit filmje lett: 1997-ben kilenc Oscart söpört be, megdöntve az addigi brit rekorder, az 1982-ben nyolc Oscar-díjjal jutalmazott Gandhi csúcsát.

            A Ralph Fiennes alakította Almásy filmbeli személyiségének és történetének hitelességét azonban már annak idején sokan megkérdőjelezték. A Mail on Sunday egyik korabeli számának kritikája még az Oscar-aratás előtt azt írta: a film „érdemtelenül kedvező fényben állítja be Almásy László grófot, aki meggyőződéses magyar náci kém volt, ráadásul a háború után Sztálinnak is eladta lelkét".

            A sztori megihlette a BBC rádió egyik volt külpolitikai tudósítóját, John Biermant is, aki elhatározta, hogy végleg eloszlatja a magyar sivatagkutatót övező mítoszt. A The Sunday Times friss tudósítása szerint Bierman éveken át kutakodott levéltárakban, és interjúkat készített olyanokkal, akik még emlékeztek a valódi Almásyra.

            Mindezek eredményeként született meg az újságíró új könyve, amely még ebben a hónapban megjelenik a brit piacon, Almásy László titkos élete címmel.

            Bierman kutatásai szerint az 1896-ban Magyarországon, magyar apától és olasz anyától született Almásyt jó kapcsolatokkal bíró apja Angliába küldte tanulni. Almásy László már 18 éves korában repülni és autót vezetni is megtanult, majd a 30-as években Észak-Afrika feltárásával foglalkozott. A könyv szerint a németek itt szervezték be 1941-ben, azzal a megbízatással, hogy az elhárítás, az Abwehr számára hozzon létre egy speciális helyi egységet.

            A németek megbízásából 1942-ben megkísérelt britellenes felkelést szítani Egyiptomban, és két náci kémet is sikerrel becsempészett Kairóba. Még ugyanabban az évben visszatért Magyarországra, miután kitüntetést vett át a német erők parancsnokától, Rommeltől.

            Bierman ennek dacára úgy tartja, hogy Almásy nem volt meggyőződéses nácibarát. A szerző szerint Almásy László a németeknek dolgozott ugyan a háború alatt, de „nézetei egy olyan konzervatív királypártiéi voltak, aki becsülte a régi rendet ... sem az nem tetszett neki, hogy a németek megszállták Magyarországot, sem az, hogy 1945-ben (sic) a kommunisták átvették a hatalmat". A kutatások arra is utalnak, hogy Almásy végül a brit titkosszolgálat fizetett közép-európai ügynöke lett.

            A Bierman által előásott személyes levelek azt is bizonyítják, hogy a valójában grófi cím nélküli magyar sivatagjáró szerelme nem a könyv- és filmbeli ábrázolásban szereplő, férjezett és gyönyörű angol nő, hanem egy német katonatiszt, Hans Entholt volt. A szerző megtalálta Entholtnak Almásyhoz címzett, kettőjük homoszexuális kapcsolatát egyértelműen bizonyító, érzelmektől fűtött leveleit.

            Entholttal egy taposóakna végzett Rommel seregeinek afrikai visszavonulása idején. (MTI-Panoráma)

 

 

K a l a n d o z ó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enveco Free Stat