Tanüzemvezetők voltak:  Braxmair Ciprián, Majoros Herbert, Lantai József, Kalmár Árpád, Csiszár Rudolf



     A tejipari gyakorlatok képzési helye. A tanulók szakoktatói irányítás mellett önállóan végzik a tej feldolgozását, a különféle tejtermékek készítését.
     Tanüzemünk az országban egyedülállóan jó feltételeket teremt a tejipari szakképzéshez.


     Kialakításra került egy mérőórás tejátvételi vonal tejsilós tárolókkal (2 db), korszerű 5000 l/ó teljesítményű pasztőrfölöző üzemrész, homogénezővel kiegészítve. Kultúrakészítő helyiség, savanyú tejtermékérlelők, tejfölgyártó vonal Pép-pack adagolóval – mind a modern technológiát jelzik.

     A sajtműhely 2 db 3000 literes vándorkeverős sajtkáddal, 2 db 500 l-es tanksajtkészítővel és különböző méretű kis kádakkal felszerelt, melyekhez pneumatikus alagút-rendszerű sorozatprés-vonal csatlakozik. A nyers sajtok mozgatása teherlifttel történik. A pincében helyezték el a battériás sózórendszert a rozsdamentes acél és műanyag sózókádakkal. Külön érlelőpincéje van minden típusú sajtnak – rozsdamentes acél polcrendszerrel. Az alagsorban található a mosóközpont, ahonnan cirkulációs rendszerrel az üzemi berendezések és csővezetékek tisztíthatók. Ez a tanüzem kapacitását illetően 1 műszakban napi 7000 liter, két műszakban napi 11-12 ezer liter tej feldolgozására képes. A tanműhelybe naponta 5000 liter tej érkezik, ezt a tanulók egy gyakorlaton fel is dolgozzák.      A beérkezett tejet minősítjük, hogy a gyártás során megfelelő készterméket kapjuk. Többek között vizsgáljuk a tej frissességét, tisztaságát és zsírtartalmát. A gyártás során ugyancsak figyelemmel kísérjük a készülő termék minőségét is.


A feldolgozás során a tejet hőkezeljük, homogénezzük és beállítjuk a zsírtartalmát. Ezt már a gépek végzik, itt csak az egyes berendezések és műszerek ellenőrzése a feladat.



A fölözött tejszínből tejfölt készítünk, amely poharazás, érlelés után boltokba kerül.


A tejszín másik felhasználási módja a vajgyártás.

A köpülés során a tejszín vajra és íróra válik szét, amit a köpülőből leengedünk. A szükséges technológiai műveletek elvégzése után a vajat zuhantatjuk, majd csomagoljuk.


    A tanüzem fő profilja a sajtgyártás, a beszállított tej kb. 90%-át ennek dolgozzuk fel.



A tanüzem album megnyitása



A csermajori tanüzem bemutatása (készült 2006-ban)


A sajtgyártás technológiai lépései:

  • A megfelelően előkezelt tejet sajtkádakba engedjük, a gyártáshoz szükséges adalékanyagokat hozzáadjuk. Oltóenzim hatására a tej rövid idő alatt megalvad.
  • A megalvadt tejet felvágjuk, aprítjuk. Így savót és alvadékot kapunk. Az alvadékból lesz a sajt.
  • Az elkészült alvadékot formákba rakjuk, és így kapja meg jellegzetes méretét és alakját.
  • Az alvadékrögök között bennmaradt savót présgépekkel nyomjuk ki.
  • Az egyenletes savóeltávolítás és sajtkéreg kialakítás végett időközönként meg kell forgatni.
  • A jellegzetes sós íz kialakítása céljából 1-2 napig sós fürdőben vannak a sajtok.
  • A megfelelő állomány és íz eléréséhez 2-3 hétig érleljük a sajtokat a tanműhely pincéjében. Az érlelés alatt kezelni, forgatni kell a sajtokat.
  • Az érett sajtokat csomagoljuk, majd értékesítésre a boltokba szállítjuk.
     A kereskedelmi forgalomba kerülő termékeket kiszállítás előtt különféle vizsgálatok elvégzésével ellenőrzzük. A minőségellenőrzés fontos része az érzékszervi bírálat. Ennek során a tejtermékek színét, illatát és ízét vizsgáljuk.

A tejtermékgyártóknak megfelelő higiéniai érzékkel kell rendelkezni, mert csak így állítható elő megfelelő minőségű termék.

    Az tanműhelyi gyakorlatokon kívül tanulóink a Répcelaki Sajtgyárban és a csornai tejporgyárban szerezhetnek szakmai ismereteket. A nyári termelési gyakorlatokat a veszprémi tejüzemben vagy a törökbálinti Schöller jégkrémgyárban végzik. 1995-től 1-1 osztály franciaországi cseregyakorlaton vesz részt.


A sajt fogalma

A sajt tejnek, tejszínnek vagy ezek keverékének savanyítással, vagy tejoltó enzim hozzáadásával nyert alvadékából savó elvonása útján előállított fehérjedús termék, amely frissen vagy rövidebb-hosszabb érlelés után fogyasztható.


Általános összetétele

Víztartalom: 35-80 %
Szárazanyag-tartalom: 20-65 %
Fehérje: 17-30 %
Zsír: 1-30 %
Vitaminok: A, D, K, B-vitamincsoport
Ásványi sók: 1,5-8 %



Az iskola tanműhelye által legtöbbet gyártott sajtok


Lajta sajt:
            Hasáb alakú, kb. 1 kg súlyú, enyhén nyálkás, vöröses sárga bevonatú (Brevibacterium linens => rúzskultúra). Felvágva nagyszámú szabálytalan alakú lyukkal. Íze enyhén savanykás, kissé pikáns, jellegzetesen sajtos, a szájban egyenletesen elomló, szalmasárga színű.




Moson megyei csemege sajt (ilmici):
            Korong alakú, kb. 2-2,5 kg súlyú, gyengén nyálkás, vörösessárga kérgű (rúzskultúra). Puha, omlós, halvány szalmasárga színű. Nagy számú, szabálytalan lyuk látható a vágási felületen. Savanykás, enyhén pikáns ízű.



Der "Ilmici" - ORF Burgenland

 

CSERMAJOR 2004 - részlet az ORF "Erlebnis Österreich Grenzreise" című filmből


Teasajt:
            Hasáb alakú, kb. 0,5 kg súlyú, világos szalmasárga színű, rugalmas, puha, omlós. Nagyon enyhén sajtos ízű és szagú. A vágási felületen 3-4 szabályos lyuk látható.



Pálpusztai sajt:
            Csemege romadur sajt, az ínyencek csemegéje. Hasáb alakú, 50 g. Nagyon vékony, puha, nyálkás kérgű. A kéreg alatti rész kenhető, a közepén szilárdabb, ún. „ túrós mag” található. Erősen pikáns ízű.





        A bemutatott Csermajori sajtokat közel 50 éve gyártjuk a tanüzemünkben az általunk kifejlesztett gyártási technológiával, és töretlen népszerűségnek örvendenek a sajtkedvelők körében:



Lajta sajt, Moson megyei csemege sajt (ilmici), Teasajt, Pálpusztai sajt



(Régebben a tanüzemünk gyártott még - a fentieken kívül - Óvári és Trappista sajtot is.)



       Ezt az Aranyoklevelet a Pármai Nemzetközi Gasztronómiai Versenyen a tanüzemünk által gyártott Pálpusztai sajttal érdemeltünk ki a Magyar Gasztronómiai Akadémiától.



Esterházy majorságok boltja



Az eredeti csermajori Ilmici és a Lajta sajt



Braxmair Ciprián  a Tejipari Szakiskola tanára,  Csermajor első üzemvezetője volt 1929-1941 között. Bajorországból, a München melletti Kempten városából érkezett hazánkba, hogy meghonosítsa a sajtgyártást Magyarországon. Ő volt a hazai sajtgyártás beindítója.


A tanműhely az 1950-es években
(sajtgyártás Majoros Herbert, "Berci bácsi" irányításával)
















a regi tanmuhely
a regi tanmuhely
a regi vajmuhely - 1938



A tejüzem 1938-ban




A tanműhely az 1970-es és az 1980-as években



A csermajori tanüzem:

     A csermajori tanüzem a Herceg Esterházy Miklós-féle Magyar Királyi Mezőgazdasági Tejipari Szakiskola számára készült 1929-ben, amely - az iskolában folyó oktatás felfüggesztéséig, közel száz éven át - az országban egyedülállóan jó feltételeket teremtett a tejipari szakképzéshez, és ahol a tanulók szakoktatói irányítás mellett önállóan végezték a tej feldolgozását, valamint a különféle tejtermékek gyártását.

    A csermajori tanműhely gyakran szolgált a sajtgyártási kísérletek színhelyéül, vagyis számos hazai sajt technológiájának kidolgozásánál meghatározó szerepet játszott a Csermajorban felhalmozott szakmai tapasztalat. A „magyar mester, magyar sajt”-elv diadalra vitelében a is a Csermajorban tanult szakemberek jártak az élen.

    A Csermajori Tejipari Szakiskola 1930-as években végzett sajt- és vajmesterei egyedül adták a magyar tejipar meghatározó szakembergárdáját. Ők álltak a kádak és köpülők mellett, szereztek megbecsülést, hírnevet a magyar sajtnak és egyéb tejtermékeknek, és szervezték újjá a II. világháború után a magyar tejipart.

    Csermajor - diákfogalmakkal mérve - a tejesek Sárospatakja, hiszen évtizedeken keresztül ennek az iskolának a falai közül kerültek ki azok a szakemberek, akik ma a korszerű, nagyiparrá fejlődött tejipar élgárdájához tartoznak.

    Ujhelyi Imre Középiskola, Közép- és Felsőfokú Szakképző Iskola és Kollégium volt az iskola neve az iskola-összevonás előtt, vagyis amíg önálló iskolaként működött (működhetett).

    Ma a csermajori iskola, hazánk egyik legrégebbi szakképző intézménye a fennmaradásáért küzd.


Csermajorból indultak


Cserpes István




Pődör István

Sallai-Tóth Adél

Beke Zita






Érdekesség

Egy hatástalanított (II.világháborús), 22 cm kaliberü tüzérségi lövedék kerékvetőnek leásva a tanüzem előtt - az 1940-es évek végéből.
(A tejeskocsik és az áruszállító autók elfordulását könnyítették meg vele.)