Ewan Steery
A KLÓNOK HÁBORÚJA

A Star Wars A klónok háborúja animációs sorozat kritikája

3. évad

3x01:

Ez a rész az 1x05. rész előtt játszódik.
A katonák klónozásának legfőbb hátránya az, hogy túlságosan egyformák. Márpedig a csatatér sokféle lehet, aminek változó körülményeihez jobban tudnak alkalmazkodni a különféle katonák. A másik probléma a szelektív vírusok jelentette veszély. Már ma sem jelent gondot a számunkra, hogy olyan vírust fejlesszünk ki, ami csak az adott genetikai mintával rendelkező egyedeket támadja meg és pusztítja el. Egy klón hadsereg ezért rendkívül sebezhető vele szemben. Ha csak egyetlen klónt is megszerez az ellenség (hullát a csatatéren vagy akár egy hajszálat valakiből!), abból már elkészítheti a teljes DNS térképet és vírust fejleszthet rá. Ezért okosabb lenne egy klónokból álló hadsereget több ezer különféle donorból összeállítani. És hasznos lenne női katonákat is alkalmazni bizonyos speciális feladatokra, illetve nem csak embereket, hanem más fajú lényeket is, akik biológiailag előnyösebb felépítésűek bizonyos körülmények között a harctéren (például hidegben, forróságban, vízben, fákon, mérgező légkörben, stb.).

3x02:

A háború kitörésekor az első lépések egyike kellett volna, hogy legyen a Kamino védelmének megerősítése. A klónozó központok légvédelmi ágyúkkal és védőpajzsokkal való fölszerelése, illetve külön űrflotta állomásoztatása a rendszerben, blokád alatt tartva a bolygót (nem sík alakzatban, ahogy a filmen látható), hogy senki illetéktelen (kém, szabotőr) ne tudjon bejutni. A másik fontos lépés a klónozó központ több önálló részre való szétválasztása és ezek széttelepítése egyrészt a Kamino felszínén egymástól távoli helyekre, másrészt más bolygókra a Köztársaság területén. Így egy rendszer elvesztése esetén sem áll le a klónok gyártása és kiképzése.

3x03:

Ez a rész az 1x01. rész előtt játszódik és ebben a részben nem láttam feltűnő logikai hibát.

3x04:

A pantorai elnöknek és családjának nincs saját testőrsége? Külföldön járva (a Coruscanton) nem vigyázott rájuk senki? Aztán meg az elnöknek és fiának személyesen kell az elrabolt lányok után utaznia a Tatuinra, mert nincsenek saját nyomozóik, akik elvégezhetnék ezt a veszélyes munkát?

3x05:

A Mandalorera érkező kereskedőhajó olyan pici, hogy a hajtóművek, pilótafülke, életfenntartó rendszer és reaktor mellett szinte alig jut benne hely a rakománynak. Vagyis csak nagyon kevés árut tud hozni, amivel annyira kis nyereség jár együtt még a legjobb esetben is, hogy nem éri meg csúszópénzt adni érte a vámosnak. Ráadásul egy egész bolygó több milliós lakosságát ellátni készletekkel hatalmas feladat. Ide legalább egy 2-300 méter hosszú vagy még nagyobb teherhajó kellett volna, ami több ezer tonna rakományt képes szállítani.
A raktár felgyújtása totális elmebaj. Egy veszélyes, mérgező anyaggal teli raktár felgyújtása nem csak nagy kárt okoz a kikötői létesítményben, hanem robbanásveszélyes és mérgező vegyületek légkörbe jutásával is jár, ami nem egészséges egy nagyváros közvetlen közelében. Normális körülmények között a veszélyes anyagot elszállítják egy megsemmisítőműbe, ahol megfelelő körülmények közt lehet feldolgozni.

3x06:

Ha a hekker fel tudja törni a védett raktárajtó zárját és ki tudja nyitni azt, miért nem nyitja ki teljesen? Miért csak résnyire, hogy alig lehessen átmászni a lyukon?
Milyen mandalori titkosügynökök azok, akiket egy padawan puszta kézzel el tud verni, miközben ők fel vannak fegyverezve? Aztán pedig simán elmenekülnek a helyszínről? Nem hívnak erősítést és nem próbálják lecsukni a padawant, egy idegent a belügyekbe való beavatkozása miatt?
Ha egy holografikus felvételen nem látszódik egy csuklyás alak arca, akkor azt nem lehet semmilyen módon "azonosítással" kitalálni, megnézni, mert hiába forgatod el a képet, a kamera által nem látott részek üresek maradnak. Szóval ez úgy hülyeség, ahogy van.

3x07:

Ez a rész az 1x22. rész előtt játszódik valamikor, mivel Ziro ekkor még börtönben volt.
A csarnokban, ahol a beszédet tartják, elég lett volna leszedni a karzatról a rácsokat, hogy lentről látni lehessen, ki van fent. Ezzel máris meghiúsul a merénylő próbálkozása, hisz nem tud észrevétlenül odalopózni sehogy.

3x08:

Ez a rész az 1x22 rész előtt játszódik valamikor.
Hogyan lehetséges az, hogy egy protokoll droid, aki az ember-kiborg kapcsolatok szakértője, egyáltalán nem ért az alkudozáshoz? Egy galaxisszerte elterjedt, általános üzleti viselkedésformához?
Miután kiderült, hogy C-3PO nem tud semmit, miért pazarolták arra az idejüket és az energiát a fejvadászok, hogy kínozzák a robotot? Egy robotot kínzással semmire sem lehet rávenni, mivel tetszése szerint ki tudja kapcsolni az érzékelőit. A meghekkelésnek több értelme lenne. Ugyanez a helyzet R2-D2-vel. Mivel ő asztroszer, űrbeli körülmények közt is képes dolgozni, tehát még érzéketlenebb a káros behatásokra, mint 3PO.
Bane miért nem semmisítette meg a két robotot, miután kiszedte belőlük az információt? Hisz azt mondja, nem szabad maguk után nyomokat hagyni. Tehát logikusan nem lett volna szabad visszaengedni őket az utcára.
Amikor a hutt családfők beszélgetnek, 4 hologram alak jelenik meg, de utána a többi jelenetben csak 3 látható.
Amikor 3PO bevallja, hogy nincsenek emlékei a napról, Anakinnak ez nem tűnik fel és nem kezd el nyomozni, hogy kiderítse, miért törlődött a két robot memóriája? Ennyire gondatlan lenne?

3x09:

Ez a rész az 1x22 rész után játszódik valamikor.
Honnan tudta Bane, illetve a két Jedi, hogy a Tethen pontosan hová kell menniük, mit kell keresniük, azaz hol kell leszállniuk?
Bane simán lelőhette volna Vost verekedés közben, mégsem tette meg. Miért?

3x10:

Hogy lehet az, hogy a Jedik nem tudják, mi folyik a szeparatista világokon? Mintha ezek teljesen el lennének szigetelve a köztársasági bolygóktól, ami gyakorlatilag lehetetlenség. Hiszen korábban évezredeken át kapcsolatban álltak egymással. Vagyis volt köztük távközlés, kereskedelem, turizmus, áru, utas és postaforgalom. Ezeket a kapcsolatokat nem lehet csak úgy, egy háború kedvéért totálisan leállítani, hisz akkor mindenki, akinek a blokád sérti az érdekeit, minden lehetséges útvonalon megpróbálja megkerülni azt. Vagyis bőven szivárognak át oda-vissza az információk.

3x11:

Hogy lehet az, hogy a szenátusban senkinek nem esik le: ha egyszerre követtek el merényletet a köztársaság és a szeparatisták ellen, akkor ebből nyilvánvaló, hogy a tettesek minden áron meg akarják akasztani a béke tárgyalásokat? Vagyis mindkét fél békét akar valójában?
Hogy lehetséges az, hogy a dúsgazdag, fontos és befolyásos szenátorok éjszakánként egyedül mászkálnak a sötét utcákon, testőrök nélkül, háborús időkben, olyan rossz hírű környékeken, ahol simán megagyalhatják őket holmi verőlények? Egyiküknek sincs pénze taxira vagy saját járműre? Miért nem utaznak akkor tömegközlekedéssel? És ilyen fenyegetésekkel meg lehet változtatni a véleményüket? És a rendőrség semmit sem tesz ez ügyekben? Senki sem tesz feljelentést?

3x12:

A csata után az űrhajók roncsai csak állva, szinte mozdulatlanul lebegnek az űrben, ahelyett, hogy forognának, bukdácsolnának és gyorsan szétszóródnának a végtelenben.
Talzin Anya miért olyan mérget adott Ventressnek, ami Dookut csak letompítja, ahelyett, hogy megölné? Nem lett volna okosabb halálos méreggel próbálkozni alapból?
Hogy lehetséges az, hogy Dooku gróf kastélyát nem védi komoly droid sereg, illetve a bolygója körül nincs szeparatista védelmi flotta, ami megakadályozná a beszivárgást és a köztársaságiak támadását? Hisz mindenki tudja, hogy Serenno grófja hol lakik. Hogy lehetséges az, hogy Dookunak eszébe sem jut segítséget kérni a palotaőrségtől, amikor megtámadják? És hogy lehetséges, hogy nem ismeri föl azonnal a tanítványát és a két éjnővért az erő segítségével? Hisz egy képzett erő használó mások jelenlétének azonosítására gond nélkül képes.

3x13:

Ha bosszút akarnak állni Dookun az éjnővérek, miért nem mészárolták le a Dathomiron, amikor könnyelműen besétált a szentélyükbe? Miért pazarolják az időt a meglehetősen körülményes és időrabló likvidátor akcióra?

3x14:

Hogy lehetséges az, hogy Kenobi és Skywalker simán leszállhatnak egy szeparatista hadihajó dokkjában, anélkül, hogy lőnének rájuk, vadászgépeket küldenének rájuk, illetve bezárnák előttük a dokkot?

3x15:

Hogyan haldokolhat az Atya, aki halhatatlan? Miért a Kiválasztottat akarja utódjául, s nem pedig valamelyik gyermekét? Vagy a Kiválasztott is a gyermeke? Akkor ezt miért nem közölte vele?

3x16:

A Lány azt mondja, hogy nem avatkozhat be az erő működésébe, mert az Atya megtiltotta. Ezzel csak az a baj, hogy egész létezésük során ezek az istenek mást sem csinálnak, csak folyamatosan az erőt használják és ezzel beavatkoznak a működésébe.

3x17:

Kenobi hogy képes a komlinkjével rádiózni a bolygó magjában lévő barlang fenekéről a felszínen lévő Tanónak? Nem kéne árnyékolnia a bolygó tömegének?
Műsoridő hiányában kispórolták a film végéből azt, ahogy a három Jedi az Atya halála után elmenekülnek a bolygóról. Ehelyett egyszerűen csak berakták őket a kompjukba.

3x18:

A karbonitos fagyasztásnak több mellékhatása is van. Például a felolvasztott páciens eszméletlenül kerül ki belőle, azaz összeesik álló helyzetből. Aztán órákig vak, remeg a keze, dezorientált és minden baja van. Ehhez képest a Jedik és klón katonák simán kilépnek a karbonit tömbjükből, mintha mi sem történt volna.
A bejáratnál kívül az erkélyen miért nem ácsorog állandó jelleggel néhány harci droid? A gépek nem fáradnak el, nyugodtan adhatnának ott állandó őrséget is.
Miért kellett Ahsokának bemásznia a szellőzőn, hogy kinyissa belülről a sugárpajzs ajtót? A Jedik nem tudták volna az erővel kívülről megnyomni a belül lévő kapcsolót?

3x19:

A rendkívül vastag záróajtók az aknában túl vastagok ahhoz, hogy kettévágjanak egy embert. Legfeljebb megropogtatják a páncélját, de nem valószínű, hogy összetörik, mivel ahhoz nagyon erős tolómotorok kellenének, amit beépíteni nincs értelme mindenhová. Hisz ha egy ajtó nem záródik, az is információ a telep irányításának, hogy valami beakadt oda.
Alapból azzal kellett volna kezdenie a börtönőröknek, hogy amint elfoglalják az űrkompot, felrobbantják vagy bombákat szerelnek rá, hogy ha szökni próbálnának a foglyok, felrobbanjanak vele.

3x20:

Ebben a részben három átprogramozott B-1-es harci droid segíti a szökevényeket, miközben az előző részben az egyiket a leszállópályánál vívott csatában szétlőtték, tehát csak ketten maradtak meg.
Az még csak rendben van, hogy az emberek gond nélkül sétálgatnak a több ezer fokos izzó lávafolyók partján és nem égnek meg, nem fulladnak meg a mérgező gázoktól. De az erős túlzás, hogy kötélen másznak át a lávafolyó felett alig 1-2 méter magasan. Itt a ruhájuknak azonnal lángra kellene kapniuk és másodpercek alatt halálra kéne égniük még a klón páncélban is.
A háttérben a lávaesések feltűnően lassan zuhognak alá, nem akkora sebességgel, amennyi elvárható lenne egy ilyen gravitációjú bolygón. Ezt nyilván azért találták ki a készítők, mert azt hitték, hogy a láva egy ragadós anyag, mint a méz, amiből kiderül, hogy fogalmuk sincs a láva valódi tulajdonságairól. Még sosem láttak lávaesést, csak lassan hömpölygő lávafolyót enyhe lejtőn.

3x21:

Ez a rész a Predator felújítása. A padawanok Ahsoka tanácsára ellentámadást akarnak indítani és felderítéssel kezdik a dolgot, ahelyett, hogy a helyben elérhető anyagokból és a zsákmányolt eszközökből kézifegyvereket készítenének inkább, valamint összegyűjtenék a többi, nem erő érzékeny túlélőt, hogy kiképezzék őket és harcos csapatot szervezzenek belőlük. Így több esélyük lenne lebegőt szerezni. A másik dolog, hogy a trandoshanok nem csak a távolból deaktiválható lőfegyvereket használnak a vadászat során, hanem késeket is. Ezekből miért nem szereztek többet is maguknak a padawanok? A kés univerzális túlélő eszköz a vadonban.

3x22:

A két rész során a padawanok nem ettek semmit az erdőben, se növényeket, se állatokat és nem is ittak, továbbá se folyót, se tavat nem láttunk a szigeten, ahol ivóvizet, élelmet találhatnának, illetve fürödhetnének. A tengerpartra meg nem mentek ki tisztálkodni.
A fejvadászokkal szemben a legcélravezetőbb módszer az lett volna, ha egyesével becsalják őket az erdő sűrűjébe gyalogosan, ahová lebegővel nem tudnak berepülni, majd végeznek velük, aztán a levágott fejüket karóra tűzve kiteszik egy tisztásra, mellé rövid szöveges üzenettel: itt mi vadászunk rátok! Ezek után a trandoshanok alaposan meggondolnák, hogy bemerészkedjenek-e az erdőbe.
A legnagyobb ostobaság, amit a rabszállító pilótája művelhet az, ha kinyitja a tetőzsilipet és kimászik megküzdeni a padawanokkal. Helyette elég lett volna megpörgetni a hajót, hogy lerázzák róla az ifjakat vagy hirtelen olyan magasságba emelkedni, ahol elpusztulnak az oxigénhiánytól. Lehetőleg előbb, minthogy bejuthatnának a hajóba vagy kárt tehetnének benne.
Az űrhajóroncsból rengeteg fegyvert, élelmet, ruházatot, szerszámokat, egészségügyi felszerelést és még rádiókat is szerezhettek volna, ha átkutatják. De ezt valamiért elfelejtették, pedig bőven lett volna rá idejük egész éjjel, hisz a vadászok csak nappal értek oda. Így később, amikor nappal lopóznak vissza roncshoz, logikus, hogy már nem sok használható dolgot találnak ott.
Az anyahajóra érve a padawanok ostobán csak pusztítanak, ahelyett, hogy mindannyian megszereznének egy-egy lebegőt és a rájuk szerelt sorozatvetőket használva megrongálnák az anyahajót és a földre kényszerítenék, megölnék a trandoshanokat, majd a roncsból zsákmányolnának egy rádiót a segélykéréshez.

Készült: 2015.06.