Kezdjük azzal,hogyan tudsz eljutni a sziklákhoz.

Ha autóval szándékozol leküzdeni az út java részét,akkor Pásztót Tar felé elhagyva a Palóc csárdánál fordulj jobbra,hasznos irányába,és meg se állj Mátrakeresztesen az Óvár vendéglő előtti parkolóig. (kb 10km) Amennyiben a tömegközlekedést választod,akkor a pásztói vasútállomásról induló buszokat tudom javasolni. A jegyet az "Ágasvári menedékházig" kérd! Innen gyalog kell tovább menned. A parkolótól balra található úton menj az első kereszteződésig. Itt fordulj jobbra és menj végig a kerítés mellett a kikerülve az üdülőtelepet. A kútnál,mely kiszáradt mint a tapló,fordulj jobbra,és kövesd a turistautat a Csörgő patak partján. Ha Báránykőn szeretnél mászni,akkor kb.500m-re a falutól kelj át a patakon,ami esős időben nem mindig könnyű feladat,itt menj tovább jobbra a turista úton,ami egészen a sziklákig vezet. Csókakőt a patak bal partján lévő (piros) turista úton továbbhaladva,balról fogod meglátni a falutól kb.1,5km-re. Ha ez nem volt tiszta,akkor ITT találsz térképet. Fontos tudni, hogy mobil telefon térerő nem nagyon van a szikláknál, erre érdemes odafigyelni, ha például balaset érne valakit.

A mászóiskola kiépítését,karbantartását a Salgótarjáni Hegymászó Klub végzi.

További Infó:

Salgótarjáni Hegymászó Klub
3100 Salgótarján, Csokonai u. 52.
Tel.: 32 / 440-314

Ha több naposra tervezed a mászást,és nem szeretsz sátorozni,találsz néhány vendégházat és turistaszállót a környéken.

-A Csillagvirág vendégházat Mátrakeresztesen a Kékesi út 48 sz. alatt találod. Van itt konyha felszerelve,de ha nincs kedved zacskós levest kotyvasztani,akkor az Óvár vendéglőben tudsz kajálni. Egy 7 fős és egy 2 fős szoba. A szobákhoz fürdő, wc és tv tartozik,cigizni csak kint tudsz,a szobákban tilos!Az udvarban találsz garázst a kocsidnak, homokozót, hintát a srácaidnak, és tűzrakó helyet,ha szalonnát akarsz sütni.

-A Fűrészmalom vendégházban (Pásztó felől jobbra az első ház) találsz 2db kétágyas, nemdohányzó szobát, ami bővíthető további 2 pótággyal. A szobákhoz egy jól felszerelt konyha tartozik (mikrohullámú sütő, gáztűzhely, hűtő-fagyasztó szekrény, alapvető fűszerek) A házhoz tartozó parkosított telken keresztül folyik a Kövicses patak. A telken bográcsozó- és nyársaló található. A ház előtt kényelmes terasz van. Parkolni a házhoz tartozó telken tudsz.

-A Hidegkúti Turistaház Mátrakeresztestől mintegy 2 kilométerre, Dél-nyugatra fekszik. Gyalog Mátrakeresztesről a sárga turistajelzésen, míg autóval a Bagolyirtást Gyöngyösoroszival összekötő (igen rossz minőségű) műútról tudod megközelíteni. Van 3db 10 ágyas szoba,és egy 8 ágyas. Kaját tudsz csinálni a jól felszerelt konyhában vagy a bográcsozó helyen,de igény szerint az ételszállítást is megoldják.

-Ha szeretnéd elvágni magad a külvilágtól akkor az Ágasvári Turistaházat keresd! Itt tuti nem fog a főnököd telefonon zaklatni (térerő csak a Pannon gsm-nek van, T-mobil a tisztás végén talál hálózatot, Vodafone nincs!) Mátrakeresztesről a piros jelzésen haladva körülbelül 45 perces séta után érhetsz fel a turistaházhoz. Mivel a Turistaház fokozottan védett természeti területen fekszik, ezért a környező területen mindennemű gépjárműforgalom TILOS! A szobák 4 ágyasak, a ház víz ellátását a közeli forrás szolgáltatja, úgyhogy a zuhanyzással nem árt spórolni.

A szobák fűtését télen mini kandallókkal oldották meg. Áramot csak este biztosítanak, ezért jó ha viszel zseblámpát. Hétvégén van büfé, a napi háromszori kaját igény szerint biztosítják.

-A templom mellett jobbra találod a Vándorünnep vendégházat, ami egy kétszobás, kertes családi ház, itt egész évben szállást találsz.Összesen 9 fő fér el a két szobájában, a konyhája teljesen felszerelt (hűtőgép, mikrohullámú sütő, elektromos tűzhely).Ha nincs kedved főzőcskézni, akkor az Óvár étteremben tudsz kajálni. A nemdohányzó szobák fürdőszobásak (sarokkáddal) vagy zuhanyzósak, TV, CD, DVD -vel felszerelve. Ha többen mennétek, akkor az udvaron sátorozni is lehet. A gyerekeknek játszótér is van kialakítva. A vendégházhoz tartozik egy zárt parkoló.

Folyt. Köv.....