Aszúszemek
A szőlő érésének vége felé
csapadékos időjárás miatt felreped a bogyók héja. A
szürkepenész (Botrytis cinerea)
megfertőzi ezeket a szemeket. Ezek után
Tokaj-hegyalján gyakran száraz, meleg későőszi időjárás hatására megáll a rothadás, a bogyók vizet
veszítenek, betöppednek. Ezeket a bogyókat hívjuk aszúszemeknek. Nem azonos a
mazsolával, mert más a szőlőfajta, illetve a töppedés
mellett a gomba is megváltoztatja a bogyók összetételét. Jól aszúsodó
szőlőfajták a Furmint és a Hárslevelű.
Ászkolás
Bor
érlelése ászokhordóban (érlelő fahordó)
Gönci hordó
Tokaj-hegyalján
használatos hordó. kb. 136.5 l űrtartalmú.
Ordinárium bor
"Közönséges" bort jelent. Az alapanyagául szolgáló szőlő nem tartalmaz aszúszemeket. Felhasználható aszúbor
készítéséhez, újborként, illetve ászkolás után óbornak
Puttony
Háton
hordható szőlőszállító edény. kb. 20-25 kg termés fér bele.
Szamorodni
"Az aszúszemek kiszedése nélkül készített mustból forró jó minőségű bor." Neve szláv "ahogy
megszületett" szóból származik a hajdani lengyel borkereskedőktől.
Az ordinárium borhoz hasonlóan készül.
§ "Tokaji szamorodni: a tokajhegyaljai borvidék
zárt területén termett, a Botrytis cinerea hatására nemesen töppedt, tőkén aszúsodott szőlőbogyókat is tartalmazó, válogatás nélkül szedett szőlőfürtök feldolgozásával előállított,
legalább 21,0 tömegszázaléknyi (MM) természetes eredetű cukrot tartalmazó mustból szeszes erjedés útján
nyert tokaji borkülönlegesség, melyet a forgalombahozatal
előtt legalább két évig, ebből
legalább egy évig fahordóban érlelnek."
Tokaji
aszú
Szüretkor külön szedték az aszúszemeket, melyeket tésztaszerűvé dolgoztak fel. Az egy gönci hordónyi ordinárium borhoz adott aszútészta puttonyszáma határozta meg a készülő aszúbor
puttonyszámát. A 12 - 48 órás áztatás után az aszútörkölytől
elválasztották a levet, majd kierjesztették. Ez után legalább a puttonyszám + 2
évig ászkolták fahordóban az így készült aszúbort hajdanában.
§ "Tokaji aszú: az a 3-6 puttonyos, a tokajhegyaljai borvidék zárt területén termett, a Botrytis cinerea hatására nemesen
rothadt, tőkén aszúsodott, töppedt, szüretkor külön szedett szőlőbogyóknak
és a feldolgozott anyagára öntött meghatározott termőhelyről
származó musttal vagy azonos évjáratú borral áztatott szeszes erjedés
útján nyert tokaji borkülönlegesség, mely a puttonyszámtól függően
meghatározott mennyiségű cukormentes extraktot, valamint cukrot tartalmaz, és amelyet a forgalombahozatal előtt legalább
három évig, ebből legalább két évig fahordóban
érlelnek."
Tokaji aszú-eszencia
Ez a kategória a beltartalmi paraméterek alapján történő besorolás
bevezetése után jött létre. Lényegében a 6 puttonyos aszúnál magasabb minőségű bort jelent.
§ "Tokaji aszú-eszencia: a tokajhegyaljai
borvidék zárt területén termett, a Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott és
szüretkor külön szedett szőlőbogyóknak feldolgozott
anyagára öntött meghatározott termőhelyről származó
musttal vagy azonos évjáratú borral áztatott szeszes erjedés útján készült,
jellegzetes aszú- és érlelési illattal, valamint zamattal rendelkező
aszúbor, mely literenként legalább 180 gramm természetes cukrot tartalmaz, és
amelyet a forgalombahozatal előtt
legalább öt évig, ebből legalább három évig
fahordóban érlelnek."
Tokaji
esencia (nektár)
Az aszúsodott bogyókat különválogatás után aszúkádban gyűjtötték össze. Ez a kád a hordóhoz hasonlóan fa
dongákból áll, amelyek közül négy túlnyúlik a fenéken
és lábként funkcionál. A fenéken egy 2 cm-es lyuk van,
amelyen préselés, nyomás nélkül csorog ki az aszúszemek színmustja az esencia.
§ "Tokaji esencia (nektár): a tokajhegyaljai borvidék zárt területén termett, a Botrytis cinerea hatására nemesen
rothadt tőkén aszúsodott és szüretkor külön szedett szőlőbogyókból
préselés nélkül kiszivárgó, mustból minimális erjedés útján keletkező
tokaji borkülönlegesség, mely literenként legalább 450 g összes természetes
cukrot és 50 g cukormentes vonadékanyagot tartalmaz,
ezen kívül az aszúra jellemző különleges illattal és
zamattal rendelkezik."
Tokaji máslás
§ "Tokaji máslás: a szamorodni, vagy az aszú seprőjére felöntött mustból vagy azonos évjáratú borból
alkoholos erjedés útján készült tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes
érlelési illattal és zamattal rendelkezik és a forgalombahozatal
előtt legalább két évig, ebből
legalább egy évig fahordóban érlelték."
Tokaji fordítás
§ "Tokaji fordítás: a kipréselt aszútésztára felöntött
meghatározott termőhelyről származó mustból
vagy azonos évjáratú borból alkoholos erjedés útján készült, a forgalombahozatal előtt legalább
két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelt
tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes érlelési illattal és zamattal
rendelkezik."