Tokaji borkülönlegességek készítése

Aszúszemek
A szőlő érésének vége felé csapadékos időjárás miatt felreped a bogyók héja. A szürkepenész (Botrytis cinerea) megfertőzi ezeket a szemeket. Ezek után Tokaj-hegyalján gyakran száraz, meleg későőszi időjárás hatására megáll a rothadás, a bogyók vizet veszítenek, betöppednek. Ezeket a bogyókat hívjuk aszúszemeknek. Nem azonos a mazsolával, mert más a szőlőfajta, illetve a töppedés mellett a gomba is megváltoztatja a bogyók összetételét. Jól aszúsodó szőlőfajták a Furmint és a Hárslevelű.

Ászkolás
Bor
érlelése ászokhordóban (érlelő fahordó)

Gönci hordó
Tokaj-hegyalján
használatos hordó. kb. 136.5 l űrtartalmú.

 

Ordinárium bor
"Közönséges
" bort jelent. Az alapanyagául szolgáló szőlő nem tartalmaz aszúszemeket. Felhasználható aszúbor készítéséhez, újborként, illetve ászkolás után óbornak

 

Puttony
Háton
hordható szőlőszállító edény. kb. 20-25 kg termés fér bele.

Szamorodni
"Az
aszúszemek kiszedése nélkül készített mustból forró jó minőségű bor." Neve szláv "ahogy megszületett" szóból származik a hajdani lengyel borkereskedőktől. Az ordinárium borhoz hasonlóan készül.
§ "Tokaji szamorodni: a tokajhegyaljai borvidék zárt területén termett, a Botrytis cinerea hatására nemesen töppedt, tőkén aszúsodott szőlőbogyókat is tartalmazó, válogatás nélkül szedett szőlőfürtök feldolgozásával előállított, legalább 21,0 tömegszázaléknyi (MM) természetes eredetű cukrot tartalmazó mustból szeszes erjedés útján nyert tokaji borkülönlegesség, melyet a forgalombahozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelnek."

 

 

Tokaji aszú
Szüretkor
külön szedték az aszúszemeket, melyeket tésztaszerűvé dolgoztak fel. Az egy gönci hordónyi ordinárium borhoz adott aszútészta puttonyszáma határozta meg a készülő aszúbor puttonyszámát. A 12 - 48 órás áztatás után az aszútörkölytől elválasztották a levet, majd kierjesztették. Ez után legalább a puttonyszám + 2 évig ászkolták fahordóban az így készült aszúbort hajdanában.
§ "Tokaji aszú: az a 3-6 puttonyos, a tokajhegyaljai borvidék zárt területén termett, a Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott, töppedt, szüretkor külön szedett szőlőbogyóknak és a feldolgozott anyagára öntött meghatározott termőhelyről származó musttal vagy azonos évjáratú borral áztatott szeszes erjedés útján nyert tokaji borkülönlegesség, mely a puttonyszámtól függően meghatározott mennyiségű cukormentes extraktot, valamint cukrot tartalmaz, és amelyet a forgalombahozatal előtt legalább három évig, ebből legalább két évig fahordóban érlelnek."

 

 

Tokaji aszú-eszencia
Ez a kategória a beltartalmi paraméterek alapján történő besorolás bevezetése után jött létre. Lényegében a 6 puttonyos aszúnál magasabb minőségű bort jelent.
§ "Tokaji aszú-eszencia: a tokajhegyaljai borvidék zárt területén termett, a Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott és szüretkor külön szedett szőlőbogyóknak feldolgozott anyagára öntött meghatározott termőhelyről származó musttal vagy azonos évjáratú borral áztatott szeszes erjedés útján készült, jellegzetes aszú- és érlelési illattal, valamint zamattal rendelkező aszúbor, mely literenként legalább 180 gramm természetes cukrot tartalmaz, és amelyet a forgalombahozatal előtt legalább öt évig, ebből legalább három évig fahordóban érlelnek."

 

 

Tokaji esencia (nektár)
Az
aszúsodott bogyókat különválogatás után aszúkádban gyűjtötték össze. Ez a kád a hordóhoz hasonlóan fa dongákból áll, amelyek közül négy túlnyúlik a fenéken és lábként funkcionál. A fenéken egy 2 cm-es lyuk van, amelyen préselés, nyomás nélkül csorog ki az aszúszemek színmustja az esencia.
§ "Tokaji esencia (nektár): a tokajhegyaljai borvidék zárt területén termett, a Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt tőkén aszúsodott és szüretkor külön szedett szőlőbogyókból préselés nélkül kiszivárgó, mustból minimális erjedés útján keletkező tokaji borkülönlegesség, mely literenként legalább 450 g összes természetes cukrot és 50 g cukormentes vonadékanyagot tartalmaz, ezen kívül az aszúra jellemző különleges illattal és zamattal rendelkezik."

 

 

 

Tokaji máslás
§
"Tokaji máslás: a szamorodni, vagy az aszú seprőjére felöntött mustból vagy azonos évjáratú borból alkoholos erjedés útján készült tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes érlelési illattal és zamattal rendelkezik és a forgalombahozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelték."

Tokaji fordítás
§
"Tokaji fordítás: a kipréselt aszútésztára felöntött meghatározott termőhelyről származó mustból vagy azonos évjáratú borból alkoholos erjedés útján készült, a forgalombahozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes érlelési illattal és zamattal rendelkezik."