További Csütörtökiek a Felvidékről

 

 

Ezen az oldalon kaptak helyet azok a Csallóközből származó Csütörtökiek, akiket nem sikerült egyik korábban említett helységhez, családfához sem kötni, vagy származásukat, kötődésüket egyelőre homály fedi.

 

Csütörtöky Katalin:

 

Egy 1969-es amerikai-csehszlovák filmdrámában szerepelt statisztaként (mint táncos) Csütörtöky Katalin (Katarína Csütörtökyová). A film címe: Touha zvaná Anada /A vágy neve Anada / Desire called Anada /. Készítésében magyarok is közreműködtek.

 

A femme fatal és a jólelkű asszony között vergődő férfi lelki drámája. A magyar származású Ján Kadár misztikus elemekkel gazdagított, rafinált visszapillantásos szerkezettel és belső monológgal próbál hőse lelkének mélyére hatolni. Így az érzéki vágytól, illetve a vízből kimentett Anada másságától elvakított primitív dunai halász - és a néző - számára elmosódik a határ valóság és képzelet között...

A Valamit visz a víz (1943) remake-je.

 

 

 

Csütörtöki Márton:

 

Szlovákiai magyar néprajzi bibliográfia (1995-1998) jegyzékében szerepel:

CSÜTÖRTÖKI Márton

Nagycsütörtöki kapunyitogató. Kereplés, csörgetés és csapkodás. Új Szó 1995. április 13., 7. p.

 

 

 

Anna Csütörtökyová:

 

A szlovák telefonkönyv adatai szerint Pozsonyban él Anna Csütörtöyová (2009)

 

 

Csehország, Prága:

 

Peter%20and%20Michaela%20CsutortokyCsütörtöky Péter (Peter Csutortoky) Pozsonyban született. Három éves volt, mikor szülei elváltak, és ő édesanyjával Prágába került. Itt sehogy sem tudott beilleszkedni az új közösségbe. Már fiatal korában így könnyen rossz társaságba keveredett, bűnözésre adta a fejét és emellett heroin függő lett.

 

 Életét a Teen Challenge program mentette meg. A program bűnöző életmódot folytató és kábítószer-függő fiatalokon igyekszik segíteni a Biblia és Jézus Krisztus tanításain keresztül.

 

Péter sikeresen befejezte a programot, és azóta Jézusnak szentelte életét, segítséget nyújt más olyan fiataloknak, akik hasonló bajokkal küzdenek, mint amelyeken ő maga átesett.

 

 Csütörtöky Péter az Apostoli Egyház keresztény közösségének lelkipásztoraként működik Prágában.

 

 

Michaela és Peter Csutortoky