Biokémia
Elsõdleges biogén elemek:
Szén: Növényeknél szerves molekula, legegyszerûbb
olyan atom, amely 4erõs kovalens kötést tud létrehozni,
stabil szerkezetû, egyenletes térkitöltés (tetraéderes),
korlátlan számban kapcsolódhatnak
Hidrogén: szerves molekula, a H2O alkotórésze,
az élõlények energia termelõ folyamataiban
vesz részt
Oxigén: szerves molekula, a H2O alkotórésze, az
élõlények vízbõl, légkörbõl
veszik fel
Nitrogén: aminosavak felépítése (-> fehérjék),
nukleinsavak felépítése (DNS, RNS)
Foszfor: nukleinsavak, energiaforgalmak
Kén: fehérjék alkotórésze, energia
forgalom jelentõs
Másodlagos biogén elemek:
Na, K, Mg, Ca, Cl=> izomsejtek, idegsejtek mûködése
Fe, Cu, Co(kobalt), Mn(mangán)=> elektron leadó és
felvevõ folyamatokban vesznek részt
Csak bizonyos fajokban:
Szilícium (Si)- szivacsok váza, zsurlók sejtfala;
Jód (I)- emberi pajzsmirigy; Fluor (F): fogzománc; Molibdén
(Mo); Alumínium (Al); Vanádium (V)- tengeri alga
Víz (H2O), mint szervetlen vegyület:
Dipólus molekula (poláros)-> O felõl negatív,
H felõl pozitív; H-O-> erõs kovalens kötés;
H körül kevés elektron,-> másik H2O O-jával
gyenge H kötést tud kialakítani
Jellemzõi: konyhasó vízben hamar szétáramlik->
disszociál; poláros vegyületek a H2o-val H kötést
alakítanak ki, pl.: cukor; apoláros vegyületek: nem
oldódnak H2O-ban, nem képesek H kötésre, pl.:
olaj; jó hõstabilizátor: nagy a hõkapacitása
és a párolgáshõje-> élõlények
hõszabályozása; szállítóközeg,
kémiai reakciók kiindulási anyaga vagy végterméke.
Hidrolízis: különbözõ vegyületek,
vízfelvétellel történõ szétbomlása
Kondenzáció: vízkilépéssel, kémiai
kötések jönnek létre Gyors a diffúziója:
az anyagok a nagyobb koncentráció felõl a kisebb
felé vándorolnak (szétterjedés) Ozmózis:
az oldatban lévõ féligáteresztõ hártyán,
csak a kis molekulájú oldószer áramlik át
a nagyobb molekulájú oldott anyag felé a hígabb
oldat nyomást fejt ki a féligáteresztõ hártyára
Szerves anyagok:
I. lipidek: zsírszerû anyagok, apoláros oldószerben
jól oldódnak, pl.: éter, benzol, molekulájuk
nagy észe C, H => nagy energia tartam.
Egyszerû zsírok (nutrális) (18%-a az embernek):
Szerkezetük: 3zsírsavlánc glicerinnel összekapcsolva
alkot egy zsírsav molekulát, apolárosak., kondenzáció
segítségével jönnek létre, észter
kötéssel kapcsolódnak, hidrolízissel bontható
fel a kötés, pl.: zsír avasodása
Jellemzés: leggyakoribb lipidek; tartalék tápanyagok
(felesleges tápanyagok zsírokká alakulnak és
a szövetekben felhalmozódnak); növényekben olajok
formájában fordul elõ, pl.: magvakban; jó
hõszigetelõ, pl.: jegesmedve, fóka, bálna;
védelem (mechanikai- zsírpárnák); oldószerek-
D, E, K, A vitaminok (zsírban oldódnak), elõfordulásuk:
zsírszövetben, sejtekben
Összetett zsírok:
1. Foszfatidok: szerkezete: glicerin+ 2zsírsav+ foszforsav ->
két polaritású molekula: apoláris farki
rész- hidrotób (víztaszító), poláros
feji rész- hidrofil (vízkedvelõ); feladata: határhártyák,
membránok kialakítása, pl.: sejthártya;
vizes környezetben kettõs réteget képeznek
2. Viaszok: szerkezete: hosszú szénláncú
karbonsavak+ alkoholok; a méhkaptárok építõanyag,
növényi levél bevonata
3. Szteroidok: szerkezet: 3db hat tagú és 1db öt
tagú gyûrûbõl áll+ eltérõ
funkciós csoportok; feladata: 1. koleszterin: a sejthártyában
a foszfatid molekulák apoláros farki részét
rögzíti, állati zsírokban felhalmozódik->
ember felveszi-> a vérben állandó szinten van
2. epesav: máj a vérbõl felvett koleszterinbõl
készíti, feladata a zsírok emulgeálása
(apró cseppekké bontása); 3. szteránvázas
hormonok: fõként nemi hormonok
4. Karotinaidok: konyugát kettõs kötések,
jól gerjeszthetõk- elektronok mozgása-> színes
molekulák, pl.: karotin (sárgarépa), likopin (paradicsom),
xantofill (sárguló levelek)
II. Szénhidrátok:
Felépítésük: C, H, O; H:O = 2:1
Szerepük: növényi sejtek felépítõ
anyaga, tartaléktápanyag (az O miatt 1 az energia, amit
adnak), tápanyag, melyet közvetlenül vagy közvetve
a növénybõl vesznek fel -> állatok (szénhidrátokat
a zöldnövények állítják elõ
a fényenergia segítségével- fotoszintézis->
6H2O+6CO2->(FÉNY) C6H12O6+ 6O2), Kevésbé raktározódnak,
a szervezetben zsírokká alakulnak; fajtái: egyetlen
alapegységbõl álló molekulák (monomer)->
összekapcsolódva makromolekulát alkothatnak (polimer)
1. Monoszaharidok: jellemzõik: fehér, kristályos
vegyületek-> édesek, jól oldódnak vízben,
vizes oldataik jól szállíthatók (vér)
Glükóz: szõlõcukor C6H12O6 , hattyú
gyûrûje van(hexóz), a fotoszintézis végterméke,
testek tápanyaga, emberi vérben állandó,
szabályozott szinten van; Fruktóz: C6H12O6 más
az atomok kapcsolódási sorrendje Ribóz(C5H10O5),
Dezoxiribóz (C5H10O4)-> 5 tagú gyûrû, nukleinsavak
alkotóelemei RNS, DNS
2. Diszaharidok: 2 monoszahariból álló makromolekulák,
2 gyûrû között kondenzáció->
1O teremt kapcsolatot-> glikozid kötés, fehér,
vízben oldódó, kristályos Szaharóz(répacukor,
nádcukor)glükóz és frukóz összekapcsolódása,
emberi tejek tápanyaga lassabban haszn. fel, mint a glükóz,
Laktóz (tejcukor) glükóz és galaktóz
együtt
3. Poliszaharidok: több száz v.ezer monomerbõl állnak,
nagyon stabil, nem édes, nem oldódik vízben Keményítõ:
glükózból épül fel, elágazó,
vagy spirális szerkezetû, tartalék energiaforrás,
növényi amilóz (fotoszintézis során
jön létre) sejtekben tárolódnak, pl.: burgonya,
rizs, búza; állati glükogén, pl.: az emberi
májban-> néhány óráig tárolódik=>
zsír lesz belõle Cellulóz: növények
vázanyaga, sejtfalanyag, glükózokból egyenes
láncot képez, melyek hidrogén kötésekkel
kötegekbe rendezõdnek, néhány állat
táplálékként használja, pl.: a patások
ezek készülnek belõle: papír, pamut, vatta,
filmek, kender és len tárgyak; Kitin: cellulózhoz
hasonló felépítésû, jó vázanyag,
pl.: rovarok és gombák sejtfala
III. Fehérjék
Sokrétû, biológiai jelentõségû,
instabil makromolekulák
Legfontosabb szerepük: anyagcsere folyamatok gyorsítása,
katalizálása (katalizátorok nélkül
nem mennek végbe kémiai reakciók a szervezetben.
A szervezet katalizátorai: Enzimek -> olyan fehérjék,
melyek gyorsítják a kémiai reakciókat,
Mûködése: 1. enzim felületén megköti
a rá jellemzõ kiindulási anyagokat, 2. a kiindulási
anyagok között végbe megy a reakció, 3. a reakció
végterméke leválik az enzimrõl.
További szerepük: immunanyagok, védekezõ anyagok,
szállító molekulák
Felépítésük: az aminosavak peptid kötéssel,
kondenzációval kapcsolódnak egymáshoz=>
sok aminosav összekapcsolódásakor polipeptid lánc
jön létre
Az élõlények 20féle aminosavból épülnek
össze, pl.: glicin, analin
Aminosavak oldalláncai nagyon változatosak: apoláros,
poláros, savbázis
1. Protein: csak aminosavakból állnak (egyszerû
fehérje)
2. Proteid: aminosavak mellett más, nem fehérje jellegû
csoportok kapcsolódnak
A fehérjék szerkezete nagyon változatos, külsõ
hatásra nagyon érzékenyek: hõmérséklet
növekedés következményében a kötések
felbomlanak, biológiai tulajdonságaikat elvesztik (denaturálódnak)
a láncuk szétcsavarodik, kicsapódnak (konguláció)
pl.: tojásfehérje megkeményedése, magas
láz
Denaturációra példák: habverés, ultraibolya
sugárzás hatása, kémhatásváltozás
Elsõdleges szerkezet: aminosavak kapcsolódási sorrend
cseréje, már egy aminosav cseréje is megváltoztatja,
mindenfajnak megvannak a saját fehérjéi (fajspecifikusok)
a fehérjék jelölik meg a saját sejtjeiket,
a fehérjék ismerik fel az idegen anyagokat
Másodlagos szerkezet: a polipeptid lánc hajtogatódása
hozza létre, a fehérje láncok térbeli elhelyezkedésére
két stabil szerkezet jellemzõ: alfa: a lánc egy
stabil csavarmenetet követi, béta: a láncszakaszok
egymás mellett fekszenek
Harmadlagos szerkezet: a fehérje lánc teljes térbeli
elrendezõdése, pl.: tömör szerkezetû lesz,
felgombolyodik
Negyedleges szerkezet: a fehérjék nagy része, több
egységbõl álló óriás molekulát
alakít, ezen molekulák egységeinek térbeli
összekapcsolódása és elrendezõdése
a negyedleges szerkezet, pl.: hemoglobin
IV. Nukleinsavak
Nukleotidok: a nukleinsavak felépítõje
Foszforsav+ 5szénatomos cukor (ribóz v. dezoxi) + N tartalmú
szerves bázis( két fajtája: 1.: purimvázas-
9tagú gyûrûs szerkezet, pl.: amedidin, guamin 2.:
pirimidin: 6 tagú gyûrûs szerkezet, pl.: titmit,
citizin, uracil)
Timit, citizin, uracil kondenzációval kapcsolódik
össze, pl.: adenozintrifoszfát (ATP)- 3 foszforsav + ribóz+
adehin, ha 1foszforsavat elveszünk->ADP, ha 2 foszforsavat veszünk
el-> AMP
Energia megmaradás és központi elemei: fényE->
kémiaiE -> ezt az állatok a növényekbõl
felveszik (hõ energia szabadul fel) Nagy energiájú
kötéseket tartalmazó molekulákban tárolódik,
pl.: ATP
KoenzimA molekula (KoA): biokémiai folyamatokban-> acetil
csoport szállítása
Nikotin Amid addemid dinulladid (NAD): biokémiai folyamat ->
H szállítása
DNS:
Felépítése: foszforsav + dezoxiribóz + nitrogén
tartalmú szerves bázis (adelin, timin, guanin, citozin
=> egymással szembe csak meghatározott bázisok
állhatnak: adelin + timin vagy guamin + citozin )
Jellemzése: Kettõs láncú molekula és
a láncokat a szerves bázisok között kialakult
hidrogénkötések tartják össze. Az egyik
lánc bázis sorrendje meghatározza a másik
bázis sorrendjét. A két lánc egymással
ellentétes irányú és jobb menetes csavarodást
mutat=> kettõs hélix szerkezet (hélix= spirál)
- feltalálói: Wattson, Crick, Wilkins
Szerepe: élõlények örökítõ
anyaga, információ tároló, életünk
végéig megmarad, kivenni információkat nem
lehet, csak lemásolni
RNS:
Felépítése: foszforsav +ribóz + nitrogén
tartalmú szerves vegyületek (adelin, uracil, guanil, citozin)
Jellemzése: egyetlen információ hordozó
szálból áll, amely változatos térszerkezetû.
Rövid ideig mûködnek (nem marad meg egész életünk
során)
Szerepe: információt a DNS-rõl a felhasználási
helyre szállítja MRNS (Messenger), fehérje szintézis
folyamatokban vesz részt rRNS (riboszómális RNS),
aminosavakat szállít a fehérje szintézis
helyére tRNS (transferRNS)