Biokémia
        Elsõdleges biogén elemek:
          Szén: Növényeknél szerves molekula, legegyszerûbb 
          olyan atom, amely 4erõs kovalens kötést tud létrehozni, 
          stabil szerkezetû, egyenletes térkitöltés (tetraéderes), 
          korlátlan számban kapcsolódhatnak
          Hidrogén: szerves molekula, a H2O alkotórésze, 
          az élõlények energia termelõ folyamataiban 
          vesz részt
          Oxigén: szerves molekula, a H2O alkotórésze, az 
          élõlények vízbõl, légkörbõl 
          veszik fel
          Nitrogén: aminosavak felépítése (-> fehérjék), 
          nukleinsavak felépítése (DNS, RNS)
          Foszfor: nukleinsavak, energiaforgalmak
          Kén: fehérjék alkotórésze, energia 
          forgalom jelentõs
          Másodlagos biogén elemek: 
          Na, K, Mg, Ca, Cl=> izomsejtek, idegsejtek mûködése
          Fe, Cu, Co(kobalt), Mn(mangán)=> elektron leadó és 
          felvevõ folyamatokban vesznek részt
          Csak bizonyos fajokban:
          Szilícium (Si)- szivacsok váza, zsurlók sejtfala; 
          Jód (I)- emberi pajzsmirigy; Fluor (F): fogzománc; Molibdén 
          (Mo); Alumínium (Al); Vanádium (V)- tengeri alga
          Víz (H2O), mint szervetlen vegyület:
          Dipólus molekula (poláros)-> O felõl negatív, 
          H felõl pozitív; H-O-> erõs kovalens kötés; 
          H körül kevés elektron,-> másik H2O O-jával 
          gyenge H kötést tud kialakítani
          Jellemzõi: konyhasó vízben hamar szétáramlik-> 
          disszociál; poláros vegyületek a H2o-val H kötést 
          alakítanak ki, pl.: cukor; apoláros vegyületek: nem 
          oldódnak H2O-ban, nem képesek H kötésre, pl.: 
          olaj; jó hõstabilizátor: nagy a hõkapacitása 
          és a párolgáshõje-> élõlények 
          hõszabályozása; szállítóközeg, 
          kémiai reakciók kiindulási anyaga vagy végterméke. 
          Hidrolízis: különbözõ vegyületek, 
          vízfelvétellel történõ szétbomlása 
          Kondenzáció: vízkilépéssel, kémiai 
          kötések jönnek létre Gyors a diffúziója: 
          az anyagok a nagyobb koncentráció felõl a kisebb 
          felé vándorolnak (szétterjedés) Ozmózis: 
          az oldatban lévõ féligáteresztõ hártyán, 
          csak a kis molekulájú oldószer áramlik át 
          a nagyobb molekulájú oldott anyag felé a hígabb 
          oldat nyomást fejt ki a féligáteresztõ hártyára 
          
          Szerves anyagok:
          I. lipidek: zsírszerû anyagok, apoláros oldószerben 
          jól oldódnak, pl.: éter, benzol, molekulájuk 
          nagy észe C, H => nagy energia tartam.
          Egyszerû zsírok (nutrális) (18%-a az embernek):
          Szerkezetük: 3zsírsavlánc glicerinnel összekapcsolva 
          alkot egy zsírsav molekulát, apolárosak., kondenzáció 
          segítségével jönnek létre, észter 
          kötéssel kapcsolódnak, hidrolízissel bontható 
          fel a kötés, pl.: zsír avasodása
          Jellemzés: leggyakoribb lipidek; tartalék tápanyagok 
          (felesleges tápanyagok zsírokká alakulnak és 
          a szövetekben felhalmozódnak); növényekben olajok 
          formájában fordul elõ, pl.: magvakban; jó 
          hõszigetelõ, pl.: jegesmedve, fóka, bálna; 
          védelem (mechanikai- zsírpárnák); oldószerek- 
          D, E, K, A vitaminok (zsírban oldódnak), elõfordulásuk: 
          zsírszövetben, sejtekben
          Összetett zsírok:
          1. Foszfatidok: szerkezete: glicerin+ 2zsírsav+ foszforsav -> 
          két polaritású molekula: apoláris farki 
          rész- hidrotób (víztaszító), poláros 
          feji rész- hidrofil (vízkedvelõ); feladata: határhártyák, 
          membránok kialakítása, pl.: sejthártya; 
          vizes környezetben kettõs réteget képeznek
          2. Viaszok: szerkezete: hosszú szénláncú 
          karbonsavak+ alkoholok; a méhkaptárok építõanyag, 
          növényi levél bevonata
          3. Szteroidok: szerkezet: 3db hat tagú és 1db öt 
          tagú gyûrûbõl áll+ eltérõ 
          funkciós csoportok; feladata: 1. koleszterin: a sejthártyában 
          a foszfatid molekulák apoláros farki részét 
          rögzíti, állati zsírokban felhalmozódik-> 
          ember felveszi-> a vérben állandó szinten van 
          2. epesav: máj a vérbõl felvett koleszterinbõl 
          készíti, feladata a zsírok emulgeálása 
          (apró cseppekké bontása); 3. szteránvázas 
          hormonok: fõként nemi hormonok
          4. Karotinaidok: konyugát kettõs kötések, 
          jól gerjeszthetõk- elektronok mozgása-> színes 
          molekulák, pl.: karotin (sárgarépa), likopin (paradicsom), 
          xantofill (sárguló levelek)
          II. Szénhidrátok:
          Felépítésük: C, H, O; H:O = 2:1
          Szerepük: növényi sejtek felépítõ 
          anyaga, tartaléktápanyag (az O miatt 1 az energia, amit 
          adnak), tápanyag, melyet közvetlenül vagy közvetve 
          a növénybõl vesznek fel -> állatok (szénhidrátokat 
          a zöldnövények állítják elõ 
          a fényenergia segítségével- fotoszintézis-> 
          6H2O+6CO2->(FÉNY) C6H12O6+ 6O2), Kevésbé raktározódnak, 
          a szervezetben zsírokká alakulnak; fajtái: egyetlen 
          alapegységbõl álló molekulák (monomer)-> 
          összekapcsolódva makromolekulát alkothatnak (polimer)
          1. Monoszaharidok: jellemzõik: fehér, kristályos 
          vegyületek-> édesek, jól oldódnak vízben, 
          vizes oldataik jól szállíthatók (vér) 
          Glükóz: szõlõcukor C6H12O6 , hattyú 
          gyûrûje van(hexóz), a fotoszintézis végterméke, 
          testek tápanyaga, emberi vérben állandó, 
          szabályozott szinten van; Fruktóz: C6H12O6 más 
          az atomok kapcsolódási sorrendje Ribóz(C5H10O5), 
          Dezoxiribóz (C5H10O4)-> 5 tagú gyûrû, nukleinsavak 
          alkotóelemei RNS, DNS
          2. Diszaharidok: 2 monoszahariból álló makromolekulák, 
          2 gyûrû között kondenzáció-> 
          1O teremt kapcsolatot-> glikozid kötés, fehér, 
          vízben oldódó, kristályos Szaharóz(répacukor, 
          nádcukor)glükóz és frukóz összekapcsolódása, 
          emberi tejek tápanyaga lassabban haszn. fel, mint a glükóz, 
          Laktóz (tejcukor) glükóz és galaktóz 
          együtt
          3. Poliszaharidok: több száz v.ezer monomerbõl állnak, 
          nagyon stabil, nem édes, nem oldódik vízben Keményítõ: 
          glükózból épül fel, elágazó, 
          vagy spirális szerkezetû, tartalék energiaforrás, 
          növényi amilóz (fotoszintézis során 
          jön létre) sejtekben tárolódnak, pl.: burgonya, 
          rizs, búza; állati glükogén, pl.: az emberi 
          májban-> néhány óráig tárolódik=> 
          zsír lesz belõle Cellulóz: növények 
          vázanyaga, sejtfalanyag, glükózokból egyenes 
          láncot képez, melyek hidrogén kötésekkel 
          kötegekbe rendezõdnek, néhány állat 
          táplálékként használja, pl.: a patások 
          ezek készülnek belõle: papír, pamut, vatta, 
          filmek, kender és len tárgyak; Kitin: cellulózhoz 
          hasonló felépítésû, jó vázanyag, 
          pl.: rovarok és gombák sejtfala
          III. Fehérjék
          Sokrétû, biológiai jelentõségû, 
          instabil makromolekulák 
          Legfontosabb szerepük: anyagcsere folyamatok gyorsítása, 
          katalizálása (katalizátorok nélkül 
          nem mennek végbe kémiai reakciók a szervezetben.
          A szervezet katalizátorai: Enzimek -> olyan fehérjék, 
          melyek gyorsítják a kémiai reakciókat, 
          Mûködése: 1. enzim felületén megköti 
          a rá jellemzõ kiindulási anyagokat, 2. a kiindulási 
          anyagok között végbe megy a reakció, 3. a reakció 
          végterméke leválik az enzimrõl.
          További szerepük: immunanyagok, védekezõ anyagok, 
          szállító molekulák 
          Felépítésük: az aminosavak peptid kötéssel, 
          kondenzációval kapcsolódnak egymáshoz=> 
          sok aminosav összekapcsolódásakor polipeptid lánc 
          jön létre
          Az élõlények 20féle aminosavból épülnek 
          össze, pl.: glicin, analin
          Aminosavak oldalláncai nagyon változatosak: apoláros, 
          poláros, savbázis
          1. Protein: csak aminosavakból állnak (egyszerû 
          fehérje)
          2. Proteid: aminosavak mellett más, nem fehérje jellegû 
          csoportok kapcsolódnak
          A fehérjék szerkezete nagyon változatos, külsõ 
          hatásra nagyon érzékenyek: hõmérséklet 
          növekedés következményében a kötések 
          felbomlanak, biológiai tulajdonságaikat elvesztik (denaturálódnak) 
          a láncuk szétcsavarodik, kicsapódnak (konguláció) 
          pl.: tojásfehérje megkeményedése, magas 
          láz
          Denaturációra példák: habverés, ultraibolya 
          sugárzás hatása, kémhatásváltozás
          Elsõdleges szerkezet: aminosavak kapcsolódási sorrend 
          cseréje, már egy aminosav cseréje is megváltoztatja, 
          mindenfajnak megvannak a saját fehérjéi (fajspecifikusok) 
          a fehérjék jelölik meg a saját sejtjeiket, 
          a fehérjék ismerik fel az idegen anyagokat
          Másodlagos szerkezet: a polipeptid lánc hajtogatódása 
          hozza létre, a fehérje láncok térbeli elhelyezkedésére 
          két stabil szerkezet jellemzõ: alfa: a lánc egy 
          stabil csavarmenetet követi, béta: a láncszakaszok 
          egymás mellett fekszenek
          Harmadlagos szerkezet: a fehérje lánc teljes térbeli 
          elrendezõdése, pl.: tömör szerkezetû lesz, 
          felgombolyodik 
          Negyedleges szerkezet: a fehérjék nagy része, több 
          egységbõl álló óriás molekulát 
          alakít, ezen molekulák egységeinek térbeli 
          összekapcsolódása és elrendezõdése 
          a negyedleges szerkezet, pl.: hemoglobin
          IV. Nukleinsavak
          Nukleotidok: a nukleinsavak felépítõje
          Foszforsav+ 5szénatomos cukor (ribóz v. dezoxi) + N tartalmú 
          szerves bázis( két fajtája: 1.: purimvázas- 
          9tagú gyûrûs szerkezet, pl.: amedidin, guamin 2.: 
          pirimidin: 6 tagú gyûrûs szerkezet, pl.: titmit, 
          citizin, uracil)
          Timit, citizin, uracil kondenzációval kapcsolódik 
          össze, pl.: adenozintrifoszfát (ATP)- 3 foszforsav + ribóz+ 
          adehin, ha 1foszforsavat elveszünk->ADP, ha 2 foszforsavat veszünk 
          el-> AMP
          Energia megmaradás és központi elemei: fényE-> 
          kémiaiE -> ezt az állatok a növényekbõl 
          felveszik (hõ energia szabadul fel) Nagy energiájú 
          kötéseket tartalmazó molekulákban tárolódik, 
          pl.: ATP
          KoenzimA molekula (KoA): biokémiai folyamatokban-> acetil 
          csoport szállítása
          Nikotin Amid addemid dinulladid (NAD): biokémiai folyamat -> 
          H szállítása
          DNS: 
          Felépítése: foszforsav + dezoxiribóz + nitrogén 
          tartalmú szerves bázis (adelin, timin, guanin, citozin 
          => egymással szembe csak meghatározott bázisok 
          állhatnak: adelin + timin vagy guamin + citozin )
          Jellemzése: Kettõs láncú molekula és 
          a láncokat a szerves bázisok között kialakult 
          hidrogénkötések tartják össze. Az egyik 
          lánc bázis sorrendje meghatározza a másik 
          bázis sorrendjét. A két lánc egymással 
          ellentétes irányú és jobb menetes csavarodást 
          mutat=> kettõs hélix szerkezet (hélix= spirál) 
          - feltalálói: Wattson, Crick, Wilkins
          Szerepe: élõlények örökítõ 
          anyaga, információ tároló, életünk 
          végéig megmarad, kivenni információkat nem 
          lehet, csak lemásolni
          RNS:
          Felépítése: foszforsav +ribóz + nitrogén 
          tartalmú szerves vegyületek (adelin, uracil, guanil, citozin)
          Jellemzése: egyetlen információ hordozó 
          szálból áll, amely változatos térszerkezetû. 
          Rövid ideig mûködnek (nem marad meg egész életünk 
          során)
          Szerepe: információt a DNS-rõl a felhasználási 
          helyre szállítja MRNS (Messenger), fehérje szintézis 
          folyamatokban vesz részt rRNS (riboszómális RNS), 
          aminosavakat szállít a fehérje szintézis 
          helyére tRNS (transferRNS)