Walesi pónik

  A Szekció B Szekció

  C Szekció D Szekció

 

Sokak szerint a walesi póni a legszebb pónifajta az egész világon. A walesi póni méneskönyve négy (A, B, C, D) szekcióra oszlik.

A SZEKCIÓ

A walesi fajták közül a legkisebb méretû, a walesi hegyi póni számít az eredetinek. Valószínûleg a kelta pónitól származik.
Az 1000 éves hegyvidéki élet biztos járásúvá, ellenállóvá, gyorssá tette ezt a fajtát. Ez a pónifajta rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkezik: intelligens, nyugodt, kitartó. Természetes ugróképességgel is rendelkezik.
A hegyi pónit ma is eredeti környezetben tenyésztik, ezáltal biztosítják természetes tulajdonságait. A másik három walesi pónitípus a hegyi pónin alapszik.


Jellemzõk:
Szín: bármely szín, kivéve a tarkát
Marmagasság: 125 cm
Küllem: Kis fej, homorú orrhát, elegáns nyak, meredek váll, rövid hát, magasan tûzött farok, rövid lábak, egészséges paták
Viselkedés: okos, kedves, bátor, lelkes
Használati mód: lovaglás, hátaspónifajták alapítója

Kialakulása:
Kelta póni-> arab-> WALESI HEGYI PÓNI

B SZEKCIÓ

A B szekcióba sorolt walesi póni gyerekek számára lett kitenyésztve. Hegyi póni kancákat kereszteztek kis testû telivér ménnel.
Hasonlít a hegyi pónira, de annál magasabb és finomabb felépítésû.


C SZEKCIÓ

A C szekcióba sorolt walesi póni a walesi cob kisebb méretû változata. Energikus, bátor, és rendkívül sokoldalú. Korábban legfõképp hámosként használták, de ez ma már nem jellemzõ. Lovasportyákra is alkalmas, hiszen nagyon jó teherbírású, könnyen elbír egy felnõtt embert is a hátán.


D SZEKCIÓ

A walesi cob az elõzõ csoport nagyobb testû változata. Úgy tartják, hogy a 12. század körül alakult ki a hegyi póni, és a spanyol lovak keresztezésével. Elképzelhetõ, hogy rokonságban áll a már kihalt walesi kocsilóval is. A középkorban málhásként és nyereg alatt használták. Kiváló ügetõ, világszerte sok ügetõfajta kialakításában vett részt.


Jellemzõk:
Szín: mint a walesi hegyi póninál
Marmagasság: 140 cm
Küllem: mint a walesi hegyi pónié; jó hátaspónira jellemzõ külsõ
Viselkedés: okos, kedves, bátor

Kialakulás:
Walesi hegyi póni-> telivér-> arab-> WALESI PÓNI