Lipicai

Ausztria számtalanszor megcsodált lova a lipicai. Fõleg a bécsi Spanyol Lovasiskola révén vált híressé- a magasiskola-bemutatók okán.
Tenyésztése 1850-ben kezdõdött, Károly fõherceg által Lipicán (mai Szlovénia). Akkoriban a királyi udvarokban nagy divat volt a lovas magasiskola és a fõherceg is olyan lovat akart, amely kiemelkedõen képes a bemutatókra. A ménes alapítása andalúziai lovak vásárlásával kezdõdött, hiszen ezt a fajtát tartották a legalkalmasabbnak a magasiskolára. A helyi kancákat tehát andalúziai ménekkel fedeztette.
Az ez után következõ 300 évben több más fajta is szerepet kapott a lipicai kialakításában-például a nápolyi, a kladrubi, valamint a fredericksborg.
Minden lipicai visszavezethetõ a hat õsménre: Pluto (fredericksborg), Conservano és Neapolitano (nápolyi lovak), Favory és Maestoso (kladrubi lovak), valamint Siglavy (arab).
A monarchia felbomlása után a lipicai ménes egy része Olalszországba került, de itt a fajta sajnos erõsen leromlott.
A második világháború után az eredeti ménest import állománnyal indították újra. Komoly tenyésztõi munka folyik a fajtával Magyarországon is.

A SPANYOL LOVASISKOLA

A bécsi Spanyol Lovasiskolát 1758-ban hozták létre azzal a céllal, hogy a nemesség itt sajátítsa el a lóra vonatkozó ismereteket. Kezdetben több fajta, például foltos lovak is elõfordultak, ma már azonban csak lipicait és kizárólag méneket használnak. Mivel a lipicai késõn érõ fajta, tréningje csak négy éves korában kezdõdik. A bemutatókon látható manõverek elsajátításához évek szükségesek. Minden manõver természetes mozgásokon alapszik, melyek megfigyelhetõk játszó csikóknál is.
A Lovasiskola törzsménesét 1798-ban az Ausztria déli részén lévõ Piberben alapították. Az itt található mének mindegyikének szerepelnie kellett Bécsben, ugyanakkor a kancákat is tisztelik, hogy a ménes megfeleljen a magas fajtarendszernek.
A szürke szülõk csikói feketén születnek, késõbb, nagyjából hét évesen válnak szürkévé.
A lipicai okos és jóindulatú ló. Kitûnõ iskola-és fogatló, de hátasként is megállja a helyét.
Tenyésztése Magyarországon is folyik.


Jellemzõk:
Szín: szürke; feketén születik, a kor elõrehaladtával válik szürkévé
Marmagasság: 155-170 cm
Küllem: közepes, egyenes fej, vagy kosfej, kis fülek, magasan illesztett nyak, zömök törzs, izmolt, kerek far, erõs, tiszta lábak
Viselkedés: okos, engedelmes, odaadó
Használati mód: magasiskola, fogatló

Kialakulás:
Arab-> berber-> andalúziai-> nápolyi-> kladrubi-> fredericksborg-> LIPICAI