14 napos étrend

1. nap

Reggeli
- 1,5%-os tej 200 ml
- tavaszi felvágott 50 g
- light margarin 10 g
- barna kenyér 40 g
- retek 100 g
397,6 20,8 18 30
Tízórai
- alma 150 g
- korpás keksz 3 db
97 - - 19,5
Ebéd
- 100%-os vegyes gyümölcslé 150 ml
rakott zöldbab  

Hozzávalók

- zöldbab 200 g
- csirkecomb 150 g
- barna szárazrizs 30 g
- olaj 10 g
- kefir 20 g
- vöröshagyma ízlés szerint
- fokhagyma ízlés szerint
- lecsó ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- só ízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük a ledarált húst, és erős tűzön sóval, zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítve pirítjuk, majd lefedve, ha szükséges, kevés vizet aláöntve, megpároljuk. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. Közben a megtisztított, 4-5 cm-es darabokra vágott zöldbabot forró sós vízben vagy gőzben (kuktafazék rácsán) előfőzzük. A barna rizst háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben fedő alatt, lassú tűzön megfőzzük (kb. 50-60 percig, kuktában 30-40 percig). Egy hőálló edényt vagy tepsit kiolajozunk, és az aljára elterítjük a zöldbab felét, rásimítjuk a főtt rizzsel elkevert párolt húst, majd arra a megmaradt zöldbabot. A tetejét kefirrel meglocsolva, előmelegített sütőben átsütjük, finomra vágott petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
483,4 39,6 18,4 54,6
Uzsonna
- natúr joghurt 150 g
- zabkorpa 20 g
167 8,1 6,5 18,3
Vacsora
- baromfivirsli 1pár (100 g )
- barna kenyér 80 g
- mustár 20 g
425,4 27,1 14,8 41,6


összesen:

1570,4 95,6 57,7 164

2. nap

Reggeli
- gyümölcstea (édesítővel)  
melegszendvics  

Hozzávalók

- sonkaszalámi 30 g
- Óvári sajt 30 g
- margarin 10 g
- rozskenyér 60 g
- savanyú káposzta 50 g
 
375,5 19,9 14,9 33,7
Tízórai
- kefir 150 g
- zabpehely 20 g
167 8,1 6,5 18,3
Ebéd
- erőleves 150 ml
milánói makaróni  

Hozzávalók

- durum száraztészta 65 g
- olaj 10 g
- sertéshús 30 g
- csiperke gomba 50 g
- Tenkes sajt 30 g

Elkészítés

A makarónit forrásban lévő, sós vízben megfőzzük, leszűrve, hideg vízzel leöblítjük. A finomra vágott vöröshagymát felmelegített olajon átfuttatjuk. Hozzátéve a vékony metéltre vágott gombát, tovább pirítjuk, majd enyhén megsózva fedő alatt megpároljuk. Közben hozzáadjuk a darált húst, a sűrített paradicsomot, a borsikafüvet és a szurokfüvet. Kevés vízzel felengedve összeforraljuk. A főtt makarónival és a reszelt sajt felével elkeverve sütőben átforrósítjuk. Tetejét a reszelt sajt másik felével megszórva tálaljuk.
416,3 26,5 18,8 50,3
Uzsonna
- banán 80 g
- kockasajt 1 db (33 g)
164 6,5 8,2 20
Vacsora
- 1,5%-os tej 200 ml
- gépsonka 50 g
- margarin 10 g
- szezámmagos zsömle 1 db
- lilahagyma  
398,5 23,26 13,5 40


összesen:

1521,3 84,26 61,9 162,3

3. nap

Reggeli
tejeskávé  

Hozzávalók

- 1,5%-os tej 200 ml
- kávéfőzet 100 ml
- édesítő
 
szendvics  

Hozzávalók

- sertésmájkrém 50 g
- lenmagos kenyér 40 g
- paradicsom 50 g
 
319,6 16,8 11,5 30,2
Tízórai
- őszibarack 100 g
- puffasztott rizsszelet 2 db
105 2,8 - 23
Ebéd
meggyleves  

Hozzávalók

- meggy 80 g
- kefir 30 g
- liszt 5 g
- édesítő ízlés szerint
- só ízlés szerint
- szegfűszeg ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
- citrom ízlés szerint

Elkészítés

A kimagozott meggyet saját levével, édesítővel, és fűszerzacskóba helyezett fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesített 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Mikor megfőtt, a fele meggyet kivéve turmixgéppel pépesítjük, majd a leveshez öntjük. kefires finom habarással sűrítjük. Sóval, citromlével utóízesítve, lehűtve, szobahőmérsékleten tálaljuk.
roston sült hekk  

Hozzávalók

- hekk 150 g
- olaj 5 g

Elkészítés

A megtisztított, lemosott, felszeletelt halat besózzuk, majd a fokhagymapépből, borsikafűből, kevés olajból ízesítőt készítünk, és a sózott halat az ízesítővel mindkét oldalon bekenjük. Grillsütőben vagy rostsütő rácsán mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
burgonyapüré  

Hozzávalók

- burgonya 150 g
- 1,5%-os tej 50 ml
- margarin 5 g
 
462,9 36,7 12,9 46,4
Uzsonna
túróturmix  

Hozzávalók

- tehéntúró, sovány 50 g
- 1,5%-os tej 150 ml
- édesítő ízlés szerint
 
- korpás keksz 4 db
182 12,1 2,1 21,4
Vacsora
- vadász felvágott 30 g
- főtt tojás 1 db
- light margarin 10 g
- rozskenyér 80 g
- zöldpaprika 100 g
430,7 17 17,5 40


összesen:

1500,2 85,4 44 161

4. nap

Reggeli
- light almalé 200 ml
- Zala felvágott 50 g
- vajkrém 10 g
- korpás zsemle 1 db
- pritaminpaprika 50 g
350,9 12,9 13,9 32
Tízórai
- light gyümölcsjoghurt 200 ml
- zabkorpa 20 g
196 9,8 6,3 21,4
Ebéd
lencseleves  

Hozzávalók

- lencse 50 g
- olaj 5 g
- liszt 5 g
- kefir 30 ml
- vöröshagyma ízlés szerint
- babérlevél ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- só ízlés szerint

Elkészítés

A lencsét megmossuk, és főzés előtt néhány órával célszerű beáztatni. Majd a lencsét csontlében (füstölt) feltesszük főni. Ízesítjük sóval, babérlevéllel, fokhagymával. Barna rántást készítünk, amelybe finomra vágott vöröshagymát, petrezselyem zöldjét és fűszerpaprikát teszünk. Ha a lencse megfőtt, a levest berántjuk, és jól összeforraljuk. Ecettel, édesítővel, mustárral fűszerezzük. Tálalás előtt hozzámelegítjük a kefirt, és még egyszer felforraljuk.
túrógombóc  

Hozzávalók

- tehéntúró, sovány 80 g
- búzadara 10 g
- búzakorpa 5 g
- tojás 1/2 db
- 12%-os tejföl 30 ml
- búzacsíra (beleforgatni) 10 g
- margarin 5 g
- édesítő ízlés szerint
- citromhéj ízlés szerint
- só ízlés szerint

Elkészítés

Az áttört túrót összedolgozzuk a búzadarával, a búzakorpával, a tojással, 10-15 percig pihentetjük, majd vizes kézzel gombócokat formálunk. Forrásban lévő, bő, sós vízben megfőzzük. Leszűrve beleforgatjuk a margarinon megpirított búzacsírába, és meglocsoljuk édesítővel elkevert tejföllel.
475,8 33,3 17,5 49,8
Uzsonna
- ananászkonzerv (light) 170 g
90,1 - - 20,4
Vacsora
- 1,5%-os tej 150 ml
- szárnyas felvágott 50 g
- light margarin 10 g
- barna kenyér 60 g
- sárgarépa 50 g
391,4 20,5 12,9 41,5


összesen:

1504,2 76,5 50,6 165,1

5. nap

Reggeli
- 1,5%-os tej 120 ml
- diétás dzsem 30 ml
- margarin (light) 20 g
- magvas kenyér 35 g
265,8 6,9 8,8 33
Tízórai
- mandarin 200 g
- kockasajt 1 db (30 g )
170 6,9 9,8 19,6
Ebéd
sertéssült  

Hozzávalók

- sertéshús 150 g
- olaj 10 g

Elkészítés

A megmosott sertéshúst besózzuk, köménymaggal megszórjuk (ha pár óráig hűtőben állni hagyjuk, a só jobban átjárja), és a felmelegített olajjal leöntve előmelegített sütőben, de nem túl erős tűzön sütjük. Amikor a hús zsírjára sült, mellétesszük a félbevágott vöröshagymát, és kevés vizet öntünk alá, hogy a pecsenyezsír ne égjen le. Időnként locsolgatva és néhányszor megforgatva pirosra sütjük. Ha elkészült, kivesszük, és rostjaira merőlegesen felszeleteljük.
zöldborsófőzelék  

Hozzávalók

- zöldborsó 200 g
- liszt 15 g
- olaj 10 g
- 1,5%-os tej 80 ml
- petrezselyem ízlés szerint
- só ízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk a zöldborsót, meghintve finomra vágott petrezselyemzöld felével s enyhén megsózva, fedő alatt saját levében pároljuk. Ha szükséges kevés vizet öntünk alá. Ha megpuhult, a levét elpárologtatjuk, meghintjük liszttel, átpirítjuk, és felengedjük vízzel. Simára elkeverve beleöntjük a tejet, utánízesítjük (só, petrezselyemzöld másik fele), és összeforraljuk.
539,1 50 33,1 43,4
Uzsonna
195 6,8 7,2 24,2
Vacsora
- kenőmájas 60 g
- rozsos kenyér 80 g
- uborka 100 g
325,6 17,3 16,6 41,7


összesen:

1495,5 87,9 75,5 161,9

6. nap

Reggeli
- narancslé 100%-os 150 ml
tükörtojás  

Hozzávalók

- tojás 2 db
- olaj 10 g
 
- barna kenyér 40 g
306,3 14,2 19,5 30
Tízórai
kakaó  

Hozzávalók

- 1,5%-os tej 200 ml
- cukor nélküli kakaópor ízlés szerint
- édesítő ízlés szerint
 
- korpás kifli 1/2 db
165 9 3 22
Ebéd
tyúkhúsleves  

Hozzávalók

- száraz cérnametélt 10 g

Elkészítés

A megmosott tyúkhúst hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt megfűszerezzük (só, szemes bors, szerecsendió-virág, lestyán, gyömbér, fokhagyma, vöröshagyma, petrezselyemzöld). Ha a hús félig megpuhult, a levest bezöldségeljük (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó, karalábé, kelkáposzta, gomba, étkezési paprika, paradicsom). Lassú forrással főzzünk, hogy kristálytiszta maradjon. Amikor elkészült, 10-20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Jó melegen tálaljuk.
- főtt tyúkhús 100 g
paradicsommártás  

Hozzávalók

- paradicsompüré 30 g
- liszt 10 g
- olaj 10 g
- só ízlés szerint
- édesítő ízlés szerint
- zeller ízlés szerint
- vöröshagyma ízlés szerint

Elkészítés

Olajból és lisztből világos rántást készítünk. Tűzről levéve hozzákeverjük a sűrített paradicsomot. Felengedjük vízzel, amelyben előzőleg megfőztük a vöröshagymát és a zellert. Ízesítjük (só, édesítő), és jól összeforraljuk.
főtt burgonya 150 g

Elkészítés

A burgonyát kockákra vagy cikkekre vágjuk, és annyi hideg, sós vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Ha megfőtt (10 perc), leszűrve azonnal tálaljuk.
 
398,7 26,8 16,4 51,1
Uzsonna
- kivi 100 g
- korpás keksz 3 db
103 1 - 20,3
Vacsora
- 1,5%-os tej 200 ml
- csemege karaj 50 g
- margarin 20 g
- barna kenyér 60 g
- retek 100 g
526,4 21,5 26,5 40


összesen:

1499,4 72,5 65,4 163,4

7. nap

Reggeli
banánturmix (vizes)  

Hozzávalók

- banán 40 g
 
müzli  

Hozzávalók

- natúr gabonapelyhek 30 g
 
157,8 4,8 2 28,8
Tízórai
- kefir 200 ml
- korpás keksz 4 db
200 6,8 7,2 21,2
Ebéd
gombaleves  

Hozzávalók

- csiperkegomba 30 g
- sárgarépa 10 g
- petrezselyem 10 g
- olaj 5 g
- liszt 10 g
- kefir 30 ml
- vöröshagyma ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint

Elkészítés

Az apróra vágott hagymát olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a megtisztított, jól megmosott, vékony szeletekre vágott gombát, és megfűszerezzük (só, bors, petrezselyemzöld fele, fűszerpaprika). Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, erős tűzön lepirítjuk, majd hideg vízzel felengedjük. Ha felforrt, beletesszük az étkezési paprikát és paradicsomot, és tovább főzzük. Világos zsemleszínű rántással sűrítjük. Jól összeforralva, simára elkevert kefirrel dúsítjuk, és a frissen vágott petrezselyemzöld másik felével meghintve tálaljuk.
kelkáposzta rakottan  

Hozzávalók

- pulykahús 120 g
- kelkáposzta 200 g
- olaj 10 g
- kefir 30 ml
- búzakorpa 5 g
- száraz barnarizs 30 g
- lecsó ízlés szerint
- vöröshagyma ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
 
528,2 41,85 29,1 46,7
Uzsonna
sült tök  

Hozzávalók

- sütőtök 120 g
 
- natúr tökmag 15 g
287,2 8,6 8,9 19,8
Vacsora
padlizsánkrém  

Hozzávalók

- padlizsán 30 g
- olaj 10 g
- sárgarépa 5 g
- vöröshagyma 5 g
- mustár ízlés szerint
- só ízlés szerint

Elkészítés

A padlizsánt megmossuk, letörölgetjük, megszurkáljuk és berakjuk a sütőbe. Addig sütjük (40-50 perc), amíg összeesik. A sült padlizsánt félbevágjuk fa- vagy műanyag késsel (ha véletlenül nem rozsdamentes kést használunk, akkor megfeketedhet, megkeseredhet!), kikaparjuk a héjából (vagy egész egyszerűen lehúzzuk a héját) és a vöröshagymával, fokhagymával összeturmixoljuk. Egy jól záródó edénybe tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és a borsot. Jól összekeverjük.
- Óvári sajt 40 g
- bajor kenyér 80 g
- paradicsom 50 g
360,5 18,2 17,3 41,4


összesen:

1533,7 80,25 64,5 157,9

8. nap

Reggeli
gyümölcstea  

Hozzávalók

- teafű ízlés szerint
- édesítő ízlés szerint
- citrom ízlés szerint
 
körözött  

Hozzávalók

- juhtúró 10 g
- tehéntúró, félzsíros 20 g
- kefir 10 g
- köménymag ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- vöröshagyma ízlés szerint
- só ízlés szerint

Elkészítés

A tehéntúrót és a juhtúrót szőrszitán áttörjük. Hozzáadjuk a kefirt, a lereszelt vöröshagymát, az őrölt köménymagot, a fűszerpaprikát, a sót, majd az egészet jól összekeverjük. Lehűtve tálaljuk.
- magvas kenyér 60 g
- pritaminpaprika 50 g
220,5 10,1 3,5 33
Tízórai
- joghurt 200 ml
- zabkorpa 20 g
198 9,8 8 21,4
Ebéd
sertésborda májjal töltve  

Hozzávalók

- sertéskaraj 120 g
- olaj 5 g
- csirkemáj 30 g
- kefir 20 g
- vöröshagyma ízlés szerint
- lecsó ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- majoránna ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítés

Az olaj egyharmadán átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük a vékony csíkokra vágott baromfimájat, és erős tűzön pirítjuk, majd ízesítjük (őrölt bors, majoránna, fűszerpaprika, lecsó és végül a só). A vékonyra kivert, csont nélküli sertésbordákat megsózzuk, majd elosztjuk rajtuk a pirított májat, és feltekerjük. Hústűvel megtűzve tepsibe vagy lapos tűzálló edénybe lerakva leöntjük a megmaradt, felmelegített olajjal, s az edény fedelével vagy alufóliával letakarva előmelegített sütőben megsütjük.
petrezselymes burgonya  

Hozzávalók

- burgonya 150 g
- margarin 10 g
- só ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint

Elkészítés

A burgonyát kockákra vagy cikkekre vágjuk, és annyi hideg, sós vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Amikor megfőtt (10 perc), leszűrve jól lecsurgatjuk. A margarint felmelegítjük, beletesszük a finomra vágott petrezselyemzöldet, és a burgonyára ráöntve, óvatosan összerázzuk.
- kovászos uborka 50 g
- diétás csokoládé 30 g
641,4 38,35 34,4 45,9
Uzsonna
- körte 100 g
- korpás keksz 3 db
117,8 2,4 2 21
Vacsora
- 1,5%-os tej 200 ml
- aszpikos sonka 50 g
- barna kenyér 60 g
- lila hagyma ízlés szerint
325,8 23,2 6,5 40


összesen:

1503,5 83,85 54,4 161,3

9. nap

Reggeli
kukoricapehely tejjel  

Hozzávalók

- 1,5%-os tej 200 ml
- natúr kukoricapehely 25 g
- mandula 10 g
 
256,8 11,4 8,2 30,7
Tízórai
almás müzli  

Hozzávalók

- alma 100 g
- zabpehely 10 g
- zabkorpa 5 g
- kefir 100 ml
- édesítő ízlés szerint
- citrom ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
 
152,4 5,5 4,2 20,9
Ebéd
zellerkrémleves  

Hozzávalók

- zellergumó 80 g
- margarin 10 g
- tejföl 30 g
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- zellerlevél ízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, megmosott zellergumót vékony szeletekre vágjuk. A margarinon átfuttatjuk, majd ízesítjük (só, bors, zellerlevél), és kevés vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk (rendszeresen kevergessük, és a levet pótoljuk, hogy a zeller ne piruljon meg!). Majd csontlével vagy vízzel felengedve, turmixgéppel pépesítjük. Hozzáöntjük a simára elkevert tejfölt, s összeforraljuk. Frissen vágott zellerzölddel meghintve tálaljuk.
pulykamelltokány kukoricával  

Hozzávalók

- pulykamell 120 g
- olaj 10 g
- csemege kukorica 200 g
- vöröshagyma 10 g
- petrezselyem ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- só ízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a rostjaira merőlegesen csíkokra vágott pulykamellet, átpirítva ízesítjük (só, bazsalikom, finomra vágott petrezselyemzöld fele). Rövid párolás után hozzáadjuk a csemegekukoricát (a konzervet csak a végén tesszük bele), és kb. 2 dl vízzel vagy csontlével felengedve fedő alatt megpároljuk. A megmaradt petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
562,8 40,4 28,2 54
Uzsonna
- joghurt 200 g
- korpás kifli 1/2 db
198,5 9 7 22,5
Vacsora
angolos káposztasaláta virslikarikákkal  

Hozzávalók

- fejes káposzta 70 g
- sárgarépa 40 g
- póréhagyma 10 g
- kefir 20 g
- virsli 50 g
- petrezselyem ízlés szerint
- almaecet ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- lestyán ízlés szerint

Elkészítés

A káposztát vékony szeletekre, a póréhagymát karikákra vágjuk, a sárgarépát apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd az almaecettel és a sóval összekeverve addig hagyjuk állni, amíg a salátaöntetet elkészítjük. (Öntet: a kefirt ízesítjük bazsalikommal, lestyánnal és finomra vágott petrezselyemzölddel.) Hozzáadjuk a főtt virslikarikákat, majd az öntetet, s hűtőszekrényben 2-3 órán keresztül érleljük. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.
- barna kenyér 60 g
320,2 13 10,6 39


összesen:

1490,7 79,3 58,2 167,1

10. nap

Reggeli
- őszibaracklé 150 ml
tojáskrém  

Hozzávalók

- tojás 1 db
- margarin 10 g
- kefir 5 g
- vöröshagyma ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- mustár ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- só ízlés szerint

Elkészítés

A margarint a kefirrel, a főtt lereszelt tojással és a finomra vágott vöröshagymával habosra keverjük, majd ízesítjük (só, őrölt bors, bazsalikom, mustár, finomra vágott petrezselyemzöld). Lehűtve, szendvicskrém formájában fogyasztjuk.
- korpás zsemle 3/4 db (40 g )
- paradicsom 50 g
305,7 9,4 12,7 32,5
Tízórai
- kaukázusi kefir 200 ml
- korpás extrudált kenyér 2 db
174 6,8 7,2 20
Ebéd
zöldbableves  

Hozzávalók

- zöldbab 80 g
- sárgarépa 20 g
- petrezselyemgyökér 20 g
- olaj 5 g
- só ízlés szerint
- petrezselyemzöld ízlés szerint
- vöröshagyma ízlés szerint
- lecsó ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, megmosott, 2 cm-es darabokra vágott zöldbabot és a kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret a felmelegített olajon átfuttatjuk. Sózzuk, finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük, kevés natúr csontlében vagy hideg vízben, fedő alatt félig puhára pároljuk. Zsírjára pirítjuk, majd megszórjuk fűszerpaprikával, és csontlével vagy vízzel felöntjük. Ha felforrt, beletesszük a lecsót, a vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát, és készre főzzük. Frissen vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.
grillcsirke  

Hozzávalók

- csirkecomb 180 g
 
rizibizi  

Hozzávalók

- barna szárazrizs 40 g
- zöldborsó 60 g
- olaj 5 g
- vöröshagyma ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- só ízlés szerint
 
reszelt cékla nyersen  

Hozzávalók

- cékla 100 g
 
566,2 54,2 11,6 50,8
Uzsonna
- grapefruit 300 g
- Túra sajt 30 g
165,6 9,2 7,3 21
Vacsora
- zöld tea (édesítővel) 200 ml
- szardínia (olajos) 40 g
- bajor kenyér 80 g
- zöldpaprika 100 g
331,2 15,8 8,5 40


összesen:

1542,7 95,4 47,3 164,3

11. nap

Reggeli
tejeskávé  

Hozzávalók

- 1,5%-os tej 200 ml
- kávéfőzet 100 ml
- édesítő ízlés szerint
 
- pulykajava 50 g
- margarin 10 g
- barna kenyér 40 g
327,4 22,2 10,9 30
Tízórai
127,3 3,3 4,25 21
Ebéd
afrikai harcsafilé  

Hozzávalók

- harcsafilé 120 g
- olaj 5 g
 
csőben sült brokkoli  

Hozzávalók

- brokkoli 200 g
- margarin 5 g
- liszt 5 g
- tej 50 ml
- kefir 50 g
- Tenkes sajt 20 g
- tojás 1/3 db
- só ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés

Az alaposan megmosott, rózsáira szedett brokkolit gőzben vagy sós forró vízben megfőzzük. Egészben hagyott vöröshagymával, lestyánnal ízesítjük. Majd leszűrve margarinnal kikent tűzálló edénybe terítjük, és a tetejére tojáshabbal lazított gratinmártást öntünk. A mártás úgy készül, hogy a margarint és a lisztet habzásig melegítjük, a tűzről levéve, állandó keverés közben forró tejjel felengedjük, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és lassú tűzön továbbfőzve jól besűrítjük. Ha elkészült, kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan belekeverjük a kefirrel elkevert tojássárgáját, a reszelt sajt felét, valamint a habbá vert tojásfehérjét. A mártással leöntött brokkoli tetejét a maradék reszelt sajttal meghintjük, és sütőben szép pirosra sütjük.
pogácsa (korpás)  

Hozzávalók

- liszt 20 g
- búzakorpa 10 g
- élesztő 2g
- tojás 1/3 db
- kefir 15 g
- margarin 5 g
- só ízlés szerint

Elkészítés

Kevés langyos vízben egy pici liszttel fölfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és a búzakorpát elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a kefirrel, a tojással, a kovásszal és a sóval. A jól kidolgozott tésztát tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelni hagyjuk legalább 2 óra hosszáig. Ha térfogata kétszeresére nőtt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdosva pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe téve 10-15 percig pihentetjük, majd középmeleg sütőben pirosra sütjük.
- füge 8 g
566,8 45,4 22,4 45,8
Uzsonna
- aludttej 200 ml
- búzacsíra 25 g
219,2 13 9,2 20,5
Vacsora
- borjúmájkrém 50 g
- Graham-kenyér 80 g
- retek 100 g
342,6 15,8 8,5 43,2


összesen:

1583,3 99,7 55,25 160,5

12. nap

Reggeli
- citromos tea (édesítővel) 200 ml
- füstli (füstölt virsli) 100 g
- mustár 20 g
- szezámmagos zsemle 1 db
349 23,9 13 30
Tízórai
őszibarackturmix  

Hozzávalók

- őszibarack 50 g
- 1,5%-os tej 150 ml
- édesítő ízlés szerint
- citrom ízlés szerint
 
- puffasztott rizsszelet 1 db
130 5,1 2,2 19
Ebéd
burgonyaleves  

Hozzávalók

- burgonya 40 g
- sárgarépa 20 g
- petrezselyemgyökér 20 g
- olaj 5 g
- liszt 5 g
- kefir 20 g
- lecsó ízlés szerint
- vöröshagyma ízlés szerint
- só ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- petrezselyemzöld ízlés szerint

Elkészítés

A megmosott és kisebb kockákra vágott burgonyát, a hasábokra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, az egészben hagyott vöröshagymát hideg vízben vagy natúr csontlében feltesszük főni. Megsózzuk, hozzáadjuk a lecsót. Zsemleszínű rántást készítünk, amit finomra vágott petrezselyem zöldjével és fűszerpaprikával ízesítünk. Amikor a burgonya és a zöldség megpuhult, eltávolítjuk a vöröshagymát, és a levest berántjuk. Jól összeforraljuk, majd beletéve a kefirt, készre főzzük.
töltött tök  

Hozzávalók

- pulykahús (comb) 80 g
- spárgatök 200 g
- barna szárazrizs 30 g
- étolaj 5 g
- tojás 1/2 db
- kefir 30 g
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- kapor ízlés szerint
- vöröshagyma ízlés szerint

Elkészítés

A fiatal vékony spárgatök külső héját lehámozzuk, két végét levágjuk, és belső részét kikaparjuk. A ledarált pulykahúst a félig előfőzött rizzsel, a tojással, sóval, őrölt borssal, olajon fonnyasztott, finomra vágott vöröshagymával jól összedolgozzuk. Az előkészített tököt a töltelékkel megtöltjük, olajjal kikent tepsibe rakjuk, és mellé helyezzük a tök kikapart belső részét. Kevés vizet öntünk alá, tetejét meglocsoljuk finomra vágott kaporral elkevert kefirrel, és alufóliával lefedve, sütőben puhára pároljuk.
536,3 26,3 20,8 49,7
Uzsonna
- főtt kukorica 80 g
104,8 3,7 1,2 20
Vacsora
- 1,5%-os tej 200 ml
- pikniksonka 50 g
- light margarin 10 g
- barna kenyér 60 g
- paradicsom 50 g
395,5 21,1 13,9 40


összesen:

1515,6 80,1 51,1 158,7

13. nap

Reggeli
író naranccsal  

Hozzávalók

- író 150 ml
- narancs 50 g
 
- Kapos sonka 40 g
- vajkrém 10 g
- rozskenyér 40 g
- uborka 100 g
267,3 15,5 13,8 30,6
Tízórai
gyümölcssaláta  

Hozzávalók

- alma 80 g
- mandarin 60 g
- kefir 100 g
- búzacsíra 10 g
- édesítő ízlés szerint
 
152,6 5,8 3,6 20,8
Ebéd
- diétás gyümölcslé 150 ml
fasírozott római tálban  

Hozzávalók

- darált sertéscomb 100 g
- tojás 1 db
- fűszerpaprika ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- fokhagyma ízlés szerint
- majoránna ízlés szerint
- só ízlés szerint

Elkészítés

A darált húst, a tojást és a fűszereket (só, fűszerpaprika, majoránna, petrezselyemzöld, fokhagyma) jól összedolgozzuk. A masszából hosszúkás cipót formázunk, s beletesszük a római tálba. Kb. 50 percig sütjük. Az utolsó 10 percben a római tál fedelét levéve hagyjuk pirosra sülni.
salátafőzelék  

Hozzávalók

- fejes saláta 400 g
- olaj 5 g
- liszt 10 g
- 1,5%-os tej 10 ml
- kapor ízlés szerint
- fokhagyma ízlés szerint
- ecet ízlés szerint
- só ízlés szerint
- édesítő ízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított salátát sós vízben puhára főzzük. Világos rántással berántjuk, apróra vágott fokhagymával, kaporral, ecettel, édesítővel ízesítjük. Végül hozzákeverjük a tejfölt, és még egyszer felforraljuk.
- korpás kifli 1 db
557,1 37,7 21,3 48,1
Uzsonna
házi gyümölcsjoghurt  

Hozzávalók

- kivi 50 g
- natúr joghurt 200 ml
- zabkorpa 10 g
- citromlé ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
- édesítő ízlés szerint
 
191,7 8,3 7,2 21,2
Vacsora
hamis vesevelő  

Hozzávalók

- tisztított karfiol 200 g
- tojás 2 db
- olaj 8g
- vöröshagyma 20 g
- fűszerpaprika ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- só ízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk. A tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, s elkeverve, kevés vízzel pár percig fedő alatt pároljuk, majd zsírjára sütve hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt. A paprikás hagymában átforgatott karfiolt megsózzuk, és kevés vizet aláöntve fedő alatt - időnként megkeverve, és ha szükséges, a vizet pótolva - puhára pároljuk. A megpuhult karfiolt zsírjára sütjük, majd ráöntve a felvert, enyhén sózott tojást elkeverjük, és rántotta sűrűségűre sütjük. Frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
- lenmagos kenyér 60 g
423 20,7 18,3 39,6


összesen:

1168,7 67,3 45,9 120,7

14. nap

Reggeli
gyümölcstea  

Hozzávalók

- teafű ízlés szerint
- édesítő ízlés szerint
- citrom 200 ml
 
párizsikrém  

Hozzávalók

- párizsi 40 g
- light margarin 10 g
- kefir 10 g
- vöröshagyma ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- mustár ízlés szerint

Elkészítés

A párizsit ledaráljuk, vagy egészen apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a margarint, a kefirt, a lereszelt vöröshagymát, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a mustárt, és jól összekeverjük. Lehűtve, szendvicskrém formájában fogyasztjuk.
- tönkölybúzás zsemle 1 db
- savanyú káposzta 25 g
287,2 9,8 11,2 30
Tízórai
barackos túróturmix  

Hozzávalók

- sovány tehéntúró 50 g
- 1,5%-os tej 150 ml
- édesítő ízlés szerint
- nektarin 100 g
 
163 12,1 2,1 20,4
Ebéd
- marhahúsleves  
- tésztával 5 g
vadas marhasült  

Hozzávalók

- marhahús 100 g
- olaj 5 g
- vöröshagyma 10 g
- sárgarépa 30 g
- petrezselyemgyökér 30 g
- 12%-os tejföl 20 ml
- liszt 5 g
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- citrom ízlés szerint
- mustár ízlés szerint
- babérlevél ízlés szerint

Elkészítés

Nedves pácban 1-2 napig érlelt marhahúst sózzuk, őrölt borssal beszórjuk, és kevés olajban, lapátkanállal forgatva, minden oldalát átsütjük, majd egy mélyebb edénybe tesszük. A visszamaradt zsiradékban átfuttatjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, hozzátehetjük a páclében lévő zöldségeket is. Babérlevéllel, sóval, citromhéjjal ízesítjük, jól összepirítjuk, majd vízzel vagy a leszűrt páclével felengedve a húsra öntjük. Fedővel vagy alufóliával befedve, időnként megforgatva, 2-3 órán keresztül - sütőben - pátoljuk, és saját levével többször meglocsoljuk. Ha szükséges kevés vizet öntünk alá. Ha a hús megpuhult, kivesszük, 10-15 percig hűlni hagyjuk, majd rostjaira merőlegesen felszeleteljük. A párolt zöldségeket - a citomhéjat és a babérlevelet eltávolítva - áttörjük vagy átturmixoljuk. Ha túl sűrű, vizet vagy leszűrt páclevet adunk hozzá. A tűzre visszatéve felforraljuk, mustárral, esetleg sóval, borssal utánízesítjük, és simára elkevert tejfölös habarással sűrítve összeforraljuk. A szűrt citromlevet akkor keverjük hozzá, amikor a tűzről már levettük.
- durum spagetti 55 g
573,7 25,3 30,4 51,1
Uzsonna
- szilva 150 g
87 - - 21
Vacsora
görög saláta  

Hozzávalók

- paradicsom 150 g
- kígyóuborka 50 g
- retek 100 g
- juhsajt 75 g
- vöröshagyma 50 g
- salátaolaj 5 g
- olajbogyó ízlés szerint
- fokhagyma ízlés szerint
- ecet ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
 
- korpás kifli 1 db
420,6 29,9 12,4 37,2


összesen:

1531,5 77,1 56,1 159,7