

 |
Reggeli |
 |
 |
Tízórai |
 |
 |
Ebéd |
 |
- 100%-os vegyes gyümölcslé |
150 ml |

- zöldbab |
200 g |
- csirkecomb |
150 g |
- barna szárazrizs |
30 g |
- olaj |
10 g |
- kefir |
20 g |
- vöröshagyma |
ízlés szerint |
- fokhagyma |
ízlés szerint |
- lecsó |
ízlés szerint |
- fűszerpaprika |
ízlés szerint |
- petrezselyem |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
|
 |

A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük a ledarált húst, és erős tűzön sóval, zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítve pirítjuk, majd lefedve, ha szükséges, kevés vizet aláöntve, megpároljuk. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. Közben a megtisztított, 4-5 cm-es darabokra vágott zöldbabot forró sós vízben vagy gőzben (kuktafazék rácsán) előfőzzük. A barna rizst háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben fedő alatt, lassú tűzön megfőzzük (kb. 50-60 percig, kuktában 30-40 percig). Egy hőálló edényt vagy tepsit kiolajozunk, és az aljára elterítjük a zöldbab felét, rásimítjuk a főtt rizzsel elkevert párolt húst, majd arra a megmaradt zöldbabot. A tetejét kefirrel meglocsolva, előmelegített sütőben átsütjük, finomra vágott petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
|
 |
Uzsonna |
 |
 |
Vacsora |
 |
- baromfivirsli |
1pár (100 g ) |


 |
Reggeli |
 |

- 1,5%-os tej |
200 ml |
- kávéfőzet |
100 ml |
- édesítő |
|
|
 |
|

- sertésmájkrém |
50 g |
- lenmagos kenyér |
40 g |
- paradicsom |
50 g |
|
 |
|
 |
Tízórai |
 |
- puffasztott rizsszelet |
2 db |
 |
Ebéd |
 |

- meggy |
80 g |
- kefir |
30 g |
- liszt |
5 g |
- édesítő |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
- szegfűszeg |
ízlés szerint |
- fahéj |
ízlés szerint |
- citrom |
ízlés szerint |
|
 |

A kimagozott meggyet saját levével, édesítővel, és fűszerzacskóba helyezett fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesített 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Mikor megfőtt, a fele meggyet kivéve turmixgéppel pépesítjük, majd a leveshez öntjük. kefires finom habarással sűrítjük. Sóval, citromlével utóízesítve, lehűtve, szobahőmérsékleten tálaljuk.
|
|
 |

A megtisztított, lemosott, felszeletelt halat besózzuk, majd a fokhagymapépből, borsikafűből, kevés olajból ízesítőt készítünk, és a sózott halat az ízesítővel mindkét oldalon bekenjük. Grillsütőben vagy rostsütő rácsán mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
|

- burgonya |
150 g |
- 1,5%-os tej |
50 ml |
- margarin |
5 g |
|
 |
|
 |
Uzsonna |
 |

- tehéntúró, sovány |
50 g |
- 1,5%-os tej |
150 ml |
- édesítő |
ízlés szerint |
|
 |
|
 |
Vacsora |
 |

 |
Reggeli |
 |
 |
Tízórai |
 |
- light gyümölcsjoghurt |
200 ml |
 |
Ebéd |
 |

- lencse |
50 g |
- olaj |
5 g |
- liszt |
5 g |
- kefir |
30 ml |
- vöröshagyma |
ízlés szerint |
- babérlevél |
ízlés szerint |
- fűszerpaprika |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
|
 |

A lencsét megmossuk, és főzés előtt néhány órával célszerű beáztatni. Majd a lencsét csontlében (füstölt) feltesszük főni. Ízesítjük sóval, babérlevéllel, fokhagymával. Barna rántást készítünk, amelybe finomra vágott vöröshagymát, petrezselyem zöldjét és fűszerpaprikát teszünk. Ha a lencse megfőtt, a levest berántjuk, és jól összeforraljuk. Ecettel, édesítővel, mustárral fűszerezzük. Tálalás előtt hozzámelegítjük a kefirt, és még egyszer felforraljuk.
|

- tehéntúró, sovány |
80 g |
- búzadara |
10 g |
- búzakorpa |
5 g |
- tojás |
1/2 db |
- 12%-os tejföl |
30 ml |
- búzacsíra (beleforgatni) |
10 g |
- margarin |
5 g |
- édesítő |
ízlés szerint |
- citromhéj |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
|
 |

Az áttört túrót összedolgozzuk a búzadarával, a búzakorpával, a tojással, 10-15 percig pihentetjük, majd vizes kézzel gombócokat formálunk. Forrásban lévő, bő, sós vízben megfőzzük. Leszűrve beleforgatjuk a margarinon megpirított búzacsírába, és meglocsoljuk édesítővel elkevert tejföllel.
|
 |
Uzsonna |
 |
- ananászkonzerv (light) |
170 g |
 |
Vacsora |
 |
- szárnyas felvágott |
50 g |

 |
Reggeli |
 |
 |
Tízórai |
 |
 |
Ebéd |
 |

- sertéshús |
150 g |
- olaj |
10 g |
|
 |

A megmosott sertéshúst besózzuk, köménymaggal megszórjuk (ha pár óráig hűtőben állni hagyjuk, a só jobban átjárja), és a felmelegített olajjal leöntve előmelegített sütőben, de nem túl erős tűzön sütjük. Amikor a hús zsírjára sült, mellétesszük a félbevágott vöröshagymát, és kevés vizet öntünk alá, hogy a pecsenyezsír ne égjen le. Időnként locsolgatva és néhányszor megforgatva pirosra sütjük. Ha elkészült, kivesszük, és rostjaira merőlegesen felszeleteljük.
|

- zöldborsó |
200 g |
- liszt |
15 g |
- olaj |
10 g |
- 1,5%-os tej |
80 ml |
- petrezselyem |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
|
 |

A felmelegített olajon átfuttatjuk a zöldborsót, meghintve finomra vágott petrezselyemzöld felével s enyhén megsózva, fedő alatt saját levében pároljuk. Ha szükséges kevés vizet öntünk alá. Ha megpuhult, a levét elpárologtatjuk, meghintjük liszttel, átpirítjuk, és felengedjük vízzel. Simára elkeverve beleöntjük a tejet, utánízesítjük (só, petrezselyemzöld másik fele), és összeforraljuk.
|
 |
Uzsonna |
 |
 |
Vacsora |
 |

 |
Reggeli |
 |
- narancslé 100%-os |
150 ml |
 |
Tízórai |
 |

- 1,5%-os tej |
200 ml |
- cukor nélküli kakaópor |
ízlés szerint |
- édesítő |
ízlés szerint |
|
 |
|
 |
Ebéd |
 |

- száraz cérnametélt |
10 g |
|
 |

A megmosott tyúkhúst hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt megfűszerezzük (só, szemes bors, szerecsendió-virág, lestyán, gyömbér, fokhagyma, vöröshagyma, petrezselyemzöld). Ha a hús félig megpuhult, a levest bezöldségeljük (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó, karalábé, kelkáposzta, gomba, étkezési paprika, paradicsom). Lassú forrással főzzünk, hogy kristálytiszta maradjon. Amikor elkészült, 10-20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Jó melegen tálaljuk.
|

- paradicsompüré |
30 g |
- liszt |
10 g |
- olaj |
10 g |
- só |
ízlés szerint |
- édesítő |
ízlés szerint |
- zeller |
ízlés szerint |
- vöröshagyma |
ízlés szerint |
|
 |

Olajból és lisztből világos rántást készítünk. Tűzről levéve hozzákeverjük a sűrített paradicsomot. Felengedjük vízzel, amelyben előzőleg megfőztük a vöröshagymát és a zellert. Ízesítjük (só, édesítő), és jól összeforraljuk.
|

A burgonyát kockákra vagy cikkekre vágjuk, és annyi hideg, sós vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Ha megfőtt (10 perc), leszűrve azonnal tálaljuk.
|
 |
|
 |
Uzsonna |
 |
 |
Vacsora |
 |

 |
Reggeli |
 |

- natúr gabonapelyhek |
30 g |
|
 |
|
 |
Tízórai |
 |
 |
Ebéd |
 |

- csiperkegomba |
30 g |
- sárgarépa |
10 g |
- petrezselyem |
10 g |
- olaj |
5 g |
- liszt |
10 g |
- kefir |
30 ml |
- vöröshagyma |
ízlés szerint |
- petrezselyem |
ízlés szerint |
- fűszerpaprika |
ízlés szerint |
- bors |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
|
 |

Az apróra vágott hagymát olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a megtisztított, jól megmosott, vékony szeletekre vágott gombát, és megfűszerezzük (só, bors, petrezselyemzöld fele, fűszerpaprika). Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, erős tűzön lepirítjuk, majd hideg vízzel felengedjük. Ha felforrt, beletesszük az étkezési paprikát és paradicsomot, és tovább főzzük. Világos zsemleszínű rántással sűrítjük. Jól összeforralva, simára elkevert kefirrel dúsítjuk, és a frissen vágott petrezselyemzöld másik felével meghintve tálaljuk.
|

- pulykahús |
120 g |
- kelkáposzta |
200 g |
- olaj |
10 g |
- kefir |
30 ml |
- búzakorpa |
5 g |
- száraz barnarizs |
30 g |
- lecsó |
ízlés szerint |
- vöröshagyma |
ízlés szerint |
- bors |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
- fűszerpaprika |
ízlés szerint |
|
 |
|
 |
Uzsonna |
 |
 |
Vacsora |
 |

- padlizsán |
30 g |
- olaj |
10 g |
- sárgarépa |
5 g |
- vöröshagyma |
5 g |
- mustár |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
|
 |

A padlizsánt megmossuk, letörölgetjük, megszurkáljuk és berakjuk a sütőbe. Addig sütjük (40-50 perc), amíg összeesik. A sült padlizsánt félbevágjuk fa- vagy műanyag késsel (ha véletlenül nem rozsdamentes kést használunk, akkor megfeketedhet, megkeseredhet!), kikaparjuk a héjából (vagy egész egyszerűen lehúzzuk a héját) és a vöröshagymával, fokhagymával összeturmixoljuk. Egy jól záródó edénybe tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és a borsot. Jól összekeverjük.
|

 |
Reggeli |
 |

- teafű |
ízlés szerint |
- édesítő |
ízlés szerint |
- citrom |
ízlés szerint |
|
 |
|

- juhtúró |
10 g |
- tehéntúró, félzsíros |
20 g |
- kefir |
10 g |
- köménymag |
ízlés szerint |
- fűszerpaprika |
ízlés szerint |
- vöröshagyma |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
|
 |

A tehéntúrót és a juhtúrót szőrszitán áttörjük. Hozzáadjuk a kefirt, a lereszelt vöröshagymát, az őrölt köménymagot, a fűszerpaprikát, a sót, majd az egészet jól összekeverjük. Lehűtve tálaljuk.
|
 |
Tízórai |
 |
 |
Ebéd |
 |
sertésborda májjal töltve |
|

- sertéskaraj |
120 g |
- olaj |
5 g |
- csirkemáj |
30 g |
- kefir |
20 g |
- vöröshagyma |
ízlés szerint |
- lecsó |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
- bors |
ízlés szerint |
- majoránna |
ízlés szerint |
- fűszerpaprika |
ízlés szerint |
|
 |

Az olaj egyharmadán átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük a vékony csíkokra vágott baromfimájat, és erős tűzön pirítjuk, majd ízesítjük (őrölt bors, majoránna, fűszerpaprika, lecsó és végül a só). A vékonyra kivert, csont nélküli sertésbordákat megsózzuk, majd elosztjuk rajtuk a pirított májat, és feltekerjük. Hústűvel megtűzve tepsibe vagy lapos tűzálló edénybe lerakva leöntjük a megmaradt, felmelegített olajjal, s az edény fedelével vagy alufóliával letakarva előmelegített sütőben megsütjük.
|

- burgonya |
150 g |
- margarin |
10 g |
- só |
ízlés szerint |
- petrezselyem |
ízlés szerint |
|
 |

A burgonyát kockákra vagy cikkekre vágjuk, és annyi hideg, sós vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Amikor megfőtt (10 perc), leszűrve jól lecsurgatjuk. A margarint felmelegítjük, beletesszük a finomra vágott petrezselyemzöldet, és a burgonyára ráöntve, óvatosan összerázzuk.
|
 |
Uzsonna |
 |
 |
Vacsora |
 |
- lila hagyma |
ízlés szerint |

 |
Reggeli |
 |

- 1,5%-os tej |
200 ml |
- natúr kukoricapehely |
25 g |
- mandula |
10 g |
|
 |
|
 |
Tízórai |
 |

- alma |
100 g |
- zabpehely |
10 g |
- zabkorpa |
5 g |
- kefir |
100 ml |
- édesítő |
ízlés szerint |
- citrom |
ízlés szerint |
- fahéj |
ízlés szerint |
|
 |
|
 |
Ebéd |
 |

- zellergumó |
80 g |
- margarin |
10 g |
- tejföl |
30 g |
- só |
ízlés szerint |
- bors |
ízlés szerint |
- zellerlevél |
ízlés szerint |
|
 |

A megtisztított, megmosott zellergumót vékony szeletekre vágjuk. A margarinon átfuttatjuk, majd ízesítjük (só, bors, zellerlevél), és kevés vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk (rendszeresen kevergessük, és a levet pótoljuk, hogy a zeller ne piruljon meg!). Majd csontlével vagy vízzel felengedve, turmixgéppel pépesítjük. Hozzáöntjük a simára elkevert tejfölt, s összeforraljuk. Frissen vágott zellerzölddel meghintve tálaljuk.
|
pulykamelltokány kukoricával |
|

- pulykamell |
120 g |
- olaj |
10 g |
- csemege kukorica |
200 g |
- vöröshagyma |
10 g |
- petrezselyem |
ízlés szerint |
- bazsalikom |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
|
 |

A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a rostjaira merőlegesen csíkokra vágott pulykamellet, átpirítva ízesítjük (só, bazsalikom, finomra vágott petrezselyemzöld fele). Rövid párolás után hozzáadjuk a csemegekukoricát (a konzervet csak a végén tesszük bele), és kb. 2 dl vízzel vagy csontlével felengedve fedő alatt megpároljuk. A megmaradt petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
|
 |
Uzsonna |
 |
 |
Vacsora |
 |
angolos káposztasaláta virslikarikákkal |
|

- fejes káposzta |
70 g |
- sárgarépa |
40 g |
- póréhagyma |
10 g |
- kefir |
20 g |
- virsli |
50 g |
- petrezselyem |
ízlés szerint |
- almaecet |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
- bazsalikom |
ízlés szerint |
- lestyán |
ízlés szerint |
|
 |

A káposztát vékony szeletekre, a póréhagymát karikákra vágjuk, a sárgarépát apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd az almaecettel és a sóval összekeverve addig hagyjuk állni, amíg a salátaöntetet elkészítjük. (Öntet: a kefirt ízesítjük bazsalikommal, lestyánnal és finomra vágott petrezselyemzölddel.) Hozzáadjuk a főtt virslikarikákat, majd az öntetet, s hűtőszekrényben 2-3 órán keresztül érleljük. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.
|

 |
Reggeli |
 |

- tojás |
1 db |
- margarin |
10 g |
- kefir |
5 g |
- vöröshagyma |
ízlés szerint |
- petrezselyem |
ízlés szerint |
- bors |
ízlés szerint |
- mustár |
ízlés szerint |
- bazsalikom |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
|
 |

A margarint a kefirrel, a főtt lereszelt tojással és a finomra vágott vöröshagymával habosra keverjük, majd ízesítjük (só, őrölt bors, bazsalikom, mustár, finomra vágott petrezselyemzöld). Lehűtve, szendvicskrém formájában fogyasztjuk.
|
- korpás zsemle |
3/4 db (40 g ) |
 |
Tízórai |
 |
- korpás extrudált kenyér |
2 db |
 |
Ebéd |
 |

- zöldbab |
80 g |
- sárgarépa |
20 g |
- petrezselyemgyökér |
20 g |
- olaj |
5 g |
- só |
ízlés szerint |
- petrezselyemzöld |
ízlés szerint |
- vöröshagyma |
ízlés szerint |
- lecsó |
ízlés szerint |
- fűszerpaprika |
ízlés szerint |
|
 |

A megtisztított, megmosott, 2 cm-es darabokra vágott zöldbabot és a kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret a felmelegített olajon átfuttatjuk. Sózzuk, finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük, kevés natúr csontlében vagy hideg vízben, fedő alatt félig puhára pároljuk. Zsírjára pirítjuk, majd megszórjuk fűszerpaprikával, és csontlével vagy vízzel felöntjük. Ha felforrt, beletesszük a lecsót, a vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát, és készre főzzük. Frissen vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.
|

- barna szárazrizs |
40 g |
- zöldborsó |
60 g |
- olaj |
5 g |
- vöröshagyma |
ízlés szerint |
- petrezselyem |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
|
 |
|
 |
Uzsonna |
 |
 |
Vacsora |
 |
- zöld tea (édesítővel) |
200 ml |
- szardínia (olajos) |
40 g |

 |
Reggeli |
 |

- 1,5%-os tej |
200 ml |
- kávéfőzet |
100 ml |
- édesítő |
ízlés szerint |
|
 |
|
 |
Tízórai |
 |
 |
Ebéd |
 |

- harcsafilé |
120 g |
- olaj |
5 g |
|
 |
|

- brokkoli |
200 g |
- margarin |
5 g |
- liszt |
5 g |
- tej |
50 ml |
- kefir |
50 g |
- Tenkes sajt |
20 g |
- tojás |
1/3 db |
- só |
ízlés szerint |
- szerecsendió |
ízlés szerint |
|
 |

Az alaposan megmosott, rózsáira szedett brokkolit gőzben vagy sós forró vízben megfőzzük. Egészben hagyott vöröshagymával, lestyánnal ízesítjük. Majd leszűrve margarinnal kikent tűzálló edénybe terítjük, és a tetejére tojáshabbal lazított gratinmártást öntünk. A mártás úgy készül, hogy a margarint és a lisztet habzásig melegítjük, a tűzről levéve, állandó keverés közben forró tejjel felengedjük, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és lassú tűzön továbbfőzve jól besűrítjük. Ha elkészült, kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan belekeverjük a kefirrel elkevert tojássárgáját, a reszelt sajt felét, valamint a habbá vert tojásfehérjét. A mártással leöntött brokkoli tetejét a maradék reszelt sajttal meghintjük, és sütőben szép pirosra sütjük.
|

- liszt |
20 g |
- búzakorpa |
10 g |
- élesztő |
2g |
- tojás |
1/3 db |
- kefir |
15 g |
- margarin |
5 g |
- só |
ízlés szerint |
|
 |

Kevés langyos vízben egy pici liszttel fölfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és a búzakorpát elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a kefirrel, a tojással, a kovásszal és a sóval. A jól kidolgozott tésztát tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelni hagyjuk legalább 2 óra hosszáig. Ha térfogata kétszeresére nőtt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdosva pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe téve 10-15 percig pihentetjük, majd középmeleg sütőben pirosra sütjük.
|
 |
Uzsonna |
 |
 |
Vacsora |
 |

 |
Reggeli |
 |
- citromos tea (édesítővel) |
200 ml |
- füstli (füstölt virsli) |
100 g |
- szezámmagos zsemle |
1 db |
 |
Tízórai |
 |

- őszibarack |
50 g |
- 1,5%-os tej |
150 ml |
- édesítő |
ízlés szerint |
- citrom |
ízlés szerint |
|
 |
|
- puffasztott rizsszelet |
1 db |
 |
Ebéd |
 |

- burgonya |
40 g |
- sárgarépa |
20 g |
- petrezselyemgyökér |
20 g |
- olaj |
5 g |
- liszt |
5 g |
- kefir |
20 g |
- lecsó |
ízlés szerint |
- vöröshagyma |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
- fűszerpaprika |
ízlés szerint |
- petrezselyemzöld |
ízlés szerint |
|
 |

A megmosott és kisebb kockákra vágott burgonyát, a hasábokra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, az egészben hagyott vöröshagymát hideg vízben vagy natúr csontlében feltesszük főni. Megsózzuk, hozzáadjuk a lecsót. Zsemleszínű rántást készítünk, amit finomra vágott petrezselyem zöldjével és fűszerpaprikával ízesítünk. Amikor a burgonya és a zöldség megpuhult, eltávolítjuk a vöröshagymát, és a levest berántjuk. Jól összeforraljuk, majd beletéve a kefirt, készre főzzük.
|

- pulykahús (comb) |
80 g |
- spárgatök |
200 g |
- barna szárazrizs |
30 g |
- étolaj |
5 g |
- tojás |
1/2 db |
- kefir |
30 g |
- só |
ízlés szerint |
- bors |
ízlés szerint |
- kapor |
ízlés szerint |
- vöröshagyma |
ízlés szerint |
|
 |

A fiatal vékony spárgatök külső héját lehámozzuk, két végét levágjuk, és belső részét kikaparjuk. A ledarált pulykahúst a félig előfőzött rizzsel, a tojással, sóval, őrölt borssal, olajon fonnyasztott, finomra vágott vöröshagymával jól összedolgozzuk. Az előkészített tököt a töltelékkel megtöltjük, olajjal kikent tepsibe rakjuk, és mellé helyezzük a tök kikapart belső részét. Kevés vizet öntünk alá, tetejét meglocsoljuk finomra vágott kaporral elkevert kefirrel, és alufóliával lefedve, sütőben puhára pároljuk.
|
 |
Uzsonna |
 |
 |
Vacsora |
 |

 |
Reggeli |
 |

- író |
150 ml |
- narancs |
50 g |
|
 |
|
 |
Tízórai |
 |

- alma |
80 g |
- mandarin |
60 g |
- kefir |
100 g |
- búzacsíra |
10 g |
- édesítő |
ízlés szerint |
|
 |
|
 |
Ebéd |
 |
- diétás gyümölcslé |
150 ml |

- darált sertéscomb |
100 g |
- tojás |
1 db |
- fűszerpaprika |
ízlés szerint |
- petrezselyem |
ízlés szerint |
- fokhagyma |
ízlés szerint |
- majoránna |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
|
 |

A darált húst, a tojást és a fűszereket (só, fűszerpaprika, majoránna, petrezselyemzöld, fokhagyma) jól összedolgozzuk. A masszából hosszúkás cipót formázunk, s beletesszük a római tálba. Kb. 50 percig sütjük. Az utolsó 10 percben a római tál fedelét levéve hagyjuk pirosra sülni.
|

- fejes saláta |
400 g |
- olaj |
5 g |
- liszt |
10 g |
- 1,5%-os tej |
10 ml |
- kapor |
ízlés szerint |
- fokhagyma |
ízlés szerint |
- ecet |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
- édesítő |
ízlés szerint |
|
 |

A megtisztított salátát sós vízben puhára főzzük. Világos rántással berántjuk, apróra vágott fokhagymával, kaporral, ecettel, édesítővel ízesítjük. Végül hozzákeverjük a tejfölt, és még egyszer felforraljuk.
|
 |
Uzsonna |
 |

- kivi |
50 g |
- natúr joghurt |
200 ml |
- zabkorpa |
10 g |
- citromlé |
ízlés szerint |
- fahéj |
ízlés szerint |
- édesítő |
ízlés szerint |
|
 |
|
 |
Vacsora |
 |

- tisztított karfiol |
200 g |
- tojás |
2 db |
- olaj |
8g |
- vöröshagyma |
20 g |
- fűszerpaprika |
ízlés szerint |
- petrezselyem |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
|
 |

A felmelegített olajon a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk. A tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, s elkeverve, kevés vízzel pár percig fedő alatt pároljuk, majd zsírjára sütve hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt. A paprikás hagymában átforgatott karfiolt megsózzuk, és kevés vizet aláöntve fedő alatt - időnként megkeverve, és ha szükséges, a vizet pótolva - puhára pároljuk. A megpuhult karfiolt zsírjára sütjük, majd ráöntve a felvert, enyhén sózott tojást elkeverjük, és rántotta sűrűségűre sütjük. Frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
|

 |
Reggeli |
 |

- teafű |
ízlés szerint |
- édesítő |
ízlés szerint |
- citrom |
200 ml |
|
 |
|

- párizsi |
40 g |
- light margarin |
10 g |
- kefir |
10 g |
- vöröshagyma |
ízlés szerint |
- petrezselyem |
ízlés szerint |
- mustár |
ízlés szerint |
|
 |

A párizsit ledaráljuk, vagy egészen apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a margarint, a kefirt, a lereszelt vöröshagymát, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a mustárt, és jól összekeverjük. Lehűtve, szendvicskrém formájában fogyasztjuk.
|
- tönkölybúzás zsemle |
1 db |
 |
Tízórai |
 |

- sovány tehéntúró |
50 g |
- 1,5%-os tej |
150 ml |
- édesítő |
ízlés szerint |
- nektarin |
100 g |
|
 |
|
 |
Ebéd |
 |

- marhahús |
100 g |
- olaj |
5 g |
- vöröshagyma |
10 g |
- sárgarépa |
30 g |
- petrezselyemgyökér |
30 g |
- 12%-os tejföl |
20 ml |
- liszt |
5 g |
- só |
ízlés szerint |
- bors |
ízlés szerint |
- citrom |
ízlés szerint |
- mustár |
ízlés szerint |
- babérlevél |
ízlés szerint |
|
 |

Nedves pácban 1-2 napig érlelt marhahúst sózzuk, őrölt borssal beszórjuk, és kevés olajban, lapátkanállal forgatva, minden oldalát átsütjük, majd egy mélyebb edénybe tesszük. A visszamaradt zsiradékban átfuttatjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, hozzátehetjük a páclében lévő zöldségeket is. Babérlevéllel, sóval, citromhéjjal ízesítjük, jól összepirítjuk, majd vízzel vagy a leszűrt páclével felengedve a húsra öntjük. Fedővel vagy alufóliával befedve, időnként megforgatva, 2-3 órán keresztül - sütőben - pátoljuk, és saját levével többször meglocsoljuk. Ha szükséges kevés vizet öntünk alá. Ha a hús megpuhult, kivesszük, 10-15 percig hűlni hagyjuk, majd rostjaira merőlegesen felszeleteljük. A párolt zöldségeket - a citomhéjat és a babérlevelet eltávolítva - áttörjük vagy átturmixoljuk. Ha túl sűrű, vizet vagy leszűrt páclevet adunk hozzá. A tűzre visszatéve felforraljuk, mustárral, esetleg sóval, borssal utánízesítjük, és simára elkevert tejfölös habarással sűrítve összeforraljuk. A szűrt citromlevet akkor keverjük hozzá, amikor a tűzről már levettük.
|
 |
Uzsonna |
 |
 |
Vacsora |
 |

- paradicsom |
150 g |
- kígyóuborka |
50 g |
- retek |
100 g |
- juhsajt |
75 g |
- vöröshagyma |
50 g |
- salátaolaj |
5 g |
- olajbogyó |
ízlés szerint |
- fokhagyma |
ízlés szerint |
- ecet |
ízlés szerint |
- bors |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
|
 |
|
|