Vissza a főoldalra

FRISS HÍREK

2016. szeptember 10.
Idén a Google megszüntette a Picasa támogatását. A Google Fotók alternatív megoldás lehet a Picasa helyett. Ezzel kapcsolatos tapasztalataimat írom le a DIGITÁLIS FOTÓTANFOLYAM FÓRUM oldalon a Rövid cikkek menüpontban.


2014. november 25.
A napokban megjelent Baráth Gábor GIMP könyv című nagyszerű munkája, melyet minden érdeklődő ingyenesen letölthet és a Creative Commons Nevezd meg! (CC BY 4.0) licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználhat. Tárhely korlátok miatt itt egy közepes felbontású változat található meg, de a gimp.hu oldalon egy jobb minőségű változat is elérhető.


2014. szeptember 30.
A DIGITÁLIS FOTÓTANFOLYAM FÓRUM oldalon a Rövid cikkek menüpontban új bejegyzés született. Az egyes oktatóvideók nézettségéről kb. egy évvel ezelőtt (2013. november 26.) készített statisztikát a mai nap adataival megismételtem.


2014. május 8.
Pár nappal ezelőtt tartalmas beszélgetést folytattam Seltenreich Józseffel, önkormányzati képviselőmmel. A beszélgetés lényegét a DIGITÁLIS FOTÓTANFOLYAM FÓRUM oldalon a Rövid cikkek menüpontban foglalom össze.


2013. december 16.
Aki olvasta a korábbi híreket (szeptember 17. és október 7.), az tudja, hogy majdnem megvalósult az "élő" tanfolyam Dunakeszin. Ezzel kapcsolatban levelet írtam Vetési Imrének, a Dunakeszi Polgár főszerkesztőjének, a Telekeszi televíziónak, Dióssi Csabának, Dunakeszi polgármesterének, illetve Horváth Lászlónak, a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének elnökének. A levelet, illetve az arra kapott válaszokat most közzéteszem a DIGITÁLIS FOTÓTANFOLYAM FÓRUM oldalon a Rövid cikkek menüpontban.


2013. november 26.
A DIGITÁLIS FOTÓTANFOLYAM FÓRUM oldalon a Rövid cikkek menüpontban új bejegyzés született. Az egyes oktatóvideók nézettségéről készítettem egy kis statisztikát.


2013. október 15.
Készülődve a művelődési házban tartandó előadásokra (akkor még nem tudtam, hogy a - szerintem vélt - egyéni sérelem erősebbnek fog bizonyulni a közösségi érdeknél), kibővítettem néhány prezentációs anyagot a FÉNYKÉPEZÉS témaköréből. A legnagyobb változás "A villanófény (vaku) használata" c. anyagban található, de bővült "A gyűjtőlencse képalkotása" is. Minimális változtatás történt még "A fényképezés története" c. prezentációban.
Ezek a változtatások csak a prezentációs anyagokban történtek meg, a YouTube-ra feltett oktatóvideókban megmaradtak a régi anyagok.


2013. október 9.
A DIGITÁLIS FOTÓTANFOLYAM FÓRUM oldalon a Rövid cikkek menüpontban új bejegyzés született. A Moiré ábrák kialakulását próbálom minél rövidebben és egyszerűbben érthetővé tenni.


2013. október 7.
Sajnos a tervezett fotótanfolyam mégsem valósulhat meg. Ennek oka a nyugdíjasklubbal való korábbi konfliktusom. (Lásd a Képzelt napló-t a www.kattnagyi.atw.hu oldalon.) A József Attila Művelődési Ház igazgatója, Csoma Attila az alábbi levelet küldte ma nekem:

Kedves Attila! Meglehetősen nagy hullámokat gerjesztett a Nyugdíjas Klub körében az Ön ismételt feltűnése. Mivel a Klubbal nekem hosszú távon és napi szinten kell együtt dolgoznom, a fotóklub lehetőségétől elállok. Ez nem az Ön személyének szól, hanem nem akarok békétlenséget emiatt Házon belül.
Üdvözlettel, Csoma Attila

A hatalom tehát a nyugdíjas klub kezében van, mi mindannyian - beleértve az "igazgatót" is -, csupán játékszerek vagyunk.


2013. szeptember 17.
Úgy néz ki, hogy megvalósulhat az "élő" fotótanfolyam Dunakeszin, a József Attila Művelődési Házban. A tanfolyam első része a fényképezésről, a további részek a számítógépes utómunkálatokról szólnak. Az első rész november 6-án, szerdán kezdődik. A foglalkozások szerda délutánonként 17 órakor kezdődnek, és alkalmanként 45-60 percesek lesznek. Az első rész hét alkalomból áll, azaz december 18-án fejeződik be. A hét alkalomból álló első rész részvételi díja 2000 Ft. Jelentkezni a József Attila Művelődési Ház irodájában lehet.
Némileg részletesebb tájékoztató a DIGITÁLIS FOTÓTANFOLYAM FÓRUM oldalon a Rövid cikkek menüpontban található.


2013. május 21.
A DIGITÁLIS FOTÓTANFOLYAM FÓRUM oldalon a Rövid cikkek menüpontban új bejegyzés született. A NIKON D90 fényképezőgép használati utasításának magyar fordításában néhány pontatlanságot véltem felfedezni. Amennyiben az én változatomban hibákat találnál (akár azért, mert az eredeti változat a helyes), javíts ki a Fórum oldalon. Segítségedet ezúton köszönöm.


2013. május 20.
Elkészült a DIGITÁLIS FOTÓTANFOLYAM ONLINE társoldala, a DIGITÁLIS FOTÓTANFOLYAM FÓRUM. Itt lehetőséget szerenék adni arra, hogy bárki hozzászólhasson a témához. Ezen az oldalon egyelőre minden regisztráció nélkül lehet véleményt, kérdést, stb. írni. Az itt felmerülő kérdésekre igyekszem majd választ adni, de ezt bárki megteheti. Ha esetleg a spammelők miatt nem tudom rendben tartani az oldalt, akkor kénytelen leszek ezt a lehetőséget megszüntetni.


2013. március 23.
Elkészült a DIGILABOR-III minden bizonnyal utolsó előadása, ami a Színek és a Transzformáció fül néhány eszközét tárgyalja. Ezekkel beállíthatjuk a fehéregyensúlyt, szelektíven változtathatunk egyes színeket, vághatjuk a képeket, és korrigálhatjuk a geometriai hibákat (perspektíva, torzítás, peremsötétedés). A tárgyalás nem teljes körű, csak azokkal az eszközökkel foglalkozik, melyeket már magam is használtam. Újabb előadás azért sem valószínű, mert az eddig feltöltött anyagokkal elhasználtam a rendelkezésemre álló tárhely 99.3%-át.


2013. március 21.
A DIGILABOR-III második előadásában azt mondtam, hogy a Raw Image Viewer segédprogram telepítője innen is letölthető, de ezt elfelejtettem mellékelni. Most ezt pótoltam. A DIGILABOR-III oldalon a táblázat második sorából már elérhető az említett segédprogram.


2013. március 16.
A DIGILABOR-III újabb előadása, a RawTherapee program Részletek fülével foglalkozik, amelynek legfontosabb eszközei az élesítő és zajcsökkentő eljárások. A cambridgeincolor.com honlap cikke alapján tárgyaljuk az élesítés különböző szakaszait (capture sharpening, kreatív élesítés és a kimeneti médiára történő élesítés). A RawTherapee esetében - mivel nem lehet eltárolni a közbülső állapotokat - a kimeneti média számára történő élesítés a meghatározó. Röviden ismertetjük a zajcsökkentő eszközöket is.


2013. február 27.
Elkészült a DIGILABOR-III újabb előadása, aminek címe: Az expozíció korrigálása (tónusgörbék módosítása).


2013. február 25.
Elkészült a DIGILABOR-III második előadása, aminek címe: Első lépések a RawTherapee programmal. Előtte még telepítjük a Microsoft RAW Image Viewer segédprogramot, ami képessé teszi a Windows Intézőt a RAW fájlok megtekintésére.


2013. február 16.
Elindult a DIGILABOR-III sorozat. Itt a RAW fájlok feldolgozásáról lesz szó. Ismét egy ingyenes programot használunk majd, a RawTherapee-t. Az első előadás a RAW fájlformátum előnyeit tárgyalja. A segédanyagok között megtalálhatjuk a programot telepítő fájlt is. A sorozat következő előadásaiban ezen program használatával fogunk megismerkedni.


2013. január 25.
Elkészült a sorozat befejező vidója is. Ebben montázst készítünk egy szerelmespárt és egy kézzel írott levelet ábrázoló képből. Ez egy összetett feladat, ahol a korábban már megismert eszközök használatán túlmenően újabb lehetőségekkel is megismerkedünk - elsősorban a Szűrők menüpontból.


2013. január 5.
Elkészült a képek javítását tárgyaló oktatóvideó. Foglalkozik a képek egyenesítésével, a szín- és tónushibák javításával, zajcsökkentéssel, illetve a vörösszem-hatás megszüntetésével. Végül bemutatja a fekete-fehér képek készítésének többféle módját is. Befejezésül egy mai fényképből egy régi hatású képet készítünk.


2012. december 8.
Elkészült a képek élesítését tárgyaló oktatóvideó. Először manuálisan hozzuk létre az életlen maszkot, majd azt hozzáadjuk az élesítendő képhez. Foglalkozunk az életlen maszk paramétereinek (sugár, mérték, küszöb) beállításaival. A színhibák elkerülése céljából felbontjuk a képet HSV komponensekre, és az élesítést csak a V komponensen hajtjuk végre.


2012. december 3.
Elkészült a GIMP festőeszközeit bemutató oktatóvideó.


2012. november 27.
Elkészült a másolással-beillesztéssel és a rétegmaszkkal foglalkozó videó. A másolás-beillesztés feladat mellett a rétegmaszk segítségével imitáljuk a kis mélységélességű fényképfelvételt is.


2012. november 22.
Elkészült a kijelöléssel foglalkozó videó. Részletesen tárgyaljuk a kijelölési lehetőségeket (téglalap, ellipszis, lasszó, varázspálca, szín szerinti kijelölés, intelligens olló, előtér kijelölése, illetve útvonalak). Persze az előadás most is tartalmaz egy-két egyéb információt is.


2012. november 19.
Felkerült a YouTube-ra a GIMP színkezelésével foglalkozó videó. A videó a színek beállításán túl foglalkozik a rétegek olyan jellemzőivel is, amik a múltkori előadásból kimaradtak.


2012. november 12.
Elkészült a következő GIMP oktatóvideó, a Rétegek. Itt egy kollázs készítésének ürügyén beszélünk a rétegekről, de említünk néhány másik eszközt is.


2012. november 6.
Elkészült a GIMP alapműveleteit ismertető videó. Az alapok mellett néhány érdekes és hasznos eszközt is bemutatunk, mintegy kedvcsinálóként. Ezen eszközök részletes tárgyalása a következő leckékben lesz található.


2012. október 30.
Elkészült a DIGILABORII első oktatóvideója, ami a GIMP program telepítését tárgyalja.


2012. október 19.
Elkészült a honlap első változata. A honlap formája még nagyon kezdetleges, és az oktatóvideóknak is csak egy része készült el. Jelenleg a Fényképezés, illetve a DIGILABOR-I videói találhatók meg a YouTube-on. Folyamatosan fejlesztem a külalakot és a tartalmat is. Amikor változtatok valamit a honlapon, akkor ezen az oldalon írok egy bejegyzést.