Gyorsételek

Szójaburger:

Hozzávalók:
1 csomag szója-granulátum,
1 db zsemle,
2 evőkanál szójaliszt,
1-1 késhegynyi hagyma- és fokhagymakrém,
késhegynyi pirospaprika, késhegynyi őrölt bors,
1 teáskanál só,
2 db tojás, a sütéshez: olaj,
4 db hamburger buci, salátalevél, kígyóuborka-szeletek, ketchup és mustár.

A zsemlét vízben áztatjuk, jól kifacsarjuk és összedolgozzuk a szójával, a tojásokkal, a szójaliszttel és a fűszerekkel. Tenyér nagyságú, lapos korongokat formálunk belőle (tetszés szerint szójalisztben is megforgathatjuk), és bő olajban mindkét oldalát kisütjük. A bucikat kettévágjuk és belehelyezzük a burger fasírtot, ketchuppal és mustárral megkenjük, salátalevéllel és uborkaszeletekkel tarkítjuk. Ha kívánjuk, mikrohullámú vagy grillsütőben még egyszer összemelegíthetjük.


Zöldségkrémes szendvics:

30 dg puhára párolt brokkolit, pasztinákot vagy más zöldséget normál tárcsával ellátott húsdarálón hajtsunk át vagy villával törjük apró darabokra, és keverjük össze 10 dg szobahőmérsékletű vajjal, féldiónyi apróra vágott vöröshagymával, fél mokkáskanál sóval, valamint egy csipet őrölt borssal. A habosra kevert krémet vastagon kenjük friss kenyérszeletekre, és grillsütőben pirítsuk meg. Amikor a teteje zsemleszínűvé vált, borítsunk rá egy vékony szelet edámi- vagy trappista sajtot, és süssük még pár percig, amíg a sajt ráolvad. Ehhez a szendvicshez jól felhasználható a Hamis húslevesnél megmaradt zöldség is, de ebben az esetben csak negyed mokkáskanál sót adjunk hozzá.

Igen ízletes zöldségkrémes szendvicset készíthetünk padlizsánkrémből. Ennek többféle módja is van. Zamatmegőrzés szempontjából legelőnyösebb, ha a nyersanyagot nem főzzük, hanem héjastól megsütjük. 1 közepes méretű, kemény húsú padlizsánt és 2 paradicsompaprikát (pritamint) helyezzünk alufóliával bélelt tepsibe, s közepes tűzön süssünk puhára. (Ha a padlizsánt előtte hústűvel néhány helyen megszurkáljuk, nem reped ki a héja. Szükség esetén piros húsú zöldpaprikát is használhatunk hozzá.) A padlizsánt kb. fél óráig kell sütni. A paprika sütési ideje húsának vastagságától függ. Ezért ajánlatos korábban benézni be a sütőbe, nehogy megégjen. Még melegen húzzuk le a héjukat, és kimagozva daráljuk le őket. (Ha letakarva hagyjuk megfogható hőfokra hűlni, könnyebben lehúzható a héjuk. A légmentes letakarást úgy is megoldhatjuk, hogy a forró zöldségeket egy nagyobb nejlonzacskóba csomagoljuk. Mielőtt nekiállnánk a padlizsánt meghámozni, vágjuk le a csumáját, és a belsejéből nyomkodjuk ki a kesernyés levét.) Ezután tegyük a pépet serpenyőbe. Adjuk hozzá a vajat, és lassú tűzön állandóan kevergetve süssük, amíg a leve elpárolog. A továbbiakban a fentiek szerint járjunk el.

A különleges ízek kedvelői a pástétomszerű krémet negyed mokkáskanál rozmaringgal vagy kakukkfűvel is fűszerezhetik. Erdélyben kevés citromlével, illetve mustárral ízesítik. Felhasználás előtt keverjük habosra. Az ínyencek pirított kenyérre kenve fogyasztják. Ezt a változatot nem kell sütni, és sajtot sem tesznek rá. A franciák fokhagymával ízesítik ezt a krémet úgy, hogy 2-3 gerezd fokhagymát megtisztítanak, és zsírjára sütés előtt a péphez keverik. ők egyébként ezt a változatot palacsintatöltésre használják. Különösen nagy népszerűségnek örvend ez a szendvicskrém a délszláv népeknél, és a mediterrán országokban. Arrafelé azonban vaj helyett olajjal készítik. Télen sem kell nélkülöznünk ezt a rendkívül ízletes krémet, ha nagyobb mennyiséget csinálunk belőle, és légmentesen lezárva mélyhűtőben tároljuk. A fagyasztás semmilyen kárt nem tesz benne.


Zöldséges melegszendvics:

25 dkg főtt (lecsurgatott) leveszöldséghez végy 5 dkg vajat, 2 tojássárgáját, 2 evőkanálnyi tejfölt, 1 teáskanálnyi reszelt vöröshagymát, valamint 2 csokor kaprot. A zöldséget törd át. A vajat keverd habosra a tejföllel, az apróra vágott kaporral, majd sózd, borsozd, végül add hozzá a hagymát, a zöldséget és a tojássárgákat is. A masszát kend pirított kenyérszeletekre, s tedd forró sütőbe, míg meg nem pirul a zöldség teteje is.


Öreglebbencs:

Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 50 dkg burgonya, 30 dkg lebbencs tészta, nyáron friss paradicsom,, paprika, csak néhány db. Télen 10 dkg füstölt kolbász só, bors, őrölt pirospaprika.

A kockára vágott szalonnát bográcsban üvegesre hevítjük, a pörcöt a zsírból kiszedjük. A zsírba beletördeljük a lebbencs tésztát, barnára pirítjuk. Közben az apróra vágott vöröshagymát is belefonnyasztjuk a zsírba, ezt követi a burgonya, illetve nyáron az apróra vágott paradicsom és zöldpaprika. A zúzott fokhagyma gerezdet is belekeverjük, felöntjük vízzel, éppen hogy el ne lepje, majd ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával. Fedő alatt kis lángon puhítjuk az ételt, amíg a tészta kellően meg nem puhul. Keverni nem szabad, csak rázni! Télen az ízhatás miatt füstölt parasztkolbászt is lehet szelni az ételbe. Melegen tálaljuk, dekoráljuk szeletelt csípős zöldpaprikával. Vigyázat, Koleszterin dús étel!


Édes-savanyú virsli:

Hozzávalók:
1 cs. virsli, 1 üveg édes-savanyú vagy édes-pikáns kínai szósz (boltban lehet kapni bárhol), só, bors, fokhagyma, vöröshagyma, rizs

Olajat forrósítunk, beleöntjük a rizst, kicsit pirítjuk (ettől pergősebb lesz). Ha megpirult a rizs akkor dupla mennyiségű vízzel felengedjük, hozzáadjuk a kb 3 teáskanál sót. Felforraljuk, lefedjük és takarék lángon kb. 10 percig főzzük. Lefedve további 10 percig párolódni hagyjuk. A virslit felkarikázzuk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk. Olajat forrósítunk és a hagymát megpirítjuk benne, hozzáadjuk a virslit, kicsit megpirítjuk és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sót, borsot és végül ráöntjük az édes-pikáns öntetet.Jól összeforraljuk. Kevés csípős paprikát is tehetünk bele. Gyors, olcsó és fincsi!:-)