Italok

  Turmixok
  Szörpök
  Tea
  Koktélok
  Italkészítési Segédlet
  Alkohol tartalmú koktélok


Turmixok

Jegeskávé vagy csokoládé:

2 csomag mokka vagy csokoládé krémport, 4 deka lisztet és 30 deka cukrot 1 liter hideg tejben csomómentesen elkeverünk, azután tejeslábasba öntve, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A forró krémet hideg helyen, néha-néha megkeverve, hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, 3-4 tojás fehérjének keményre vert habját könnyen hozzákeverjük és talpas poharakba töltve, jégszekrénybe vagy hideg pincébe a felszolgálásig hűlni tesszük. Tálalásnál a hideg krémet 1 liter ízlés szerint cukrozott tejszínhab és fél csomag vaníliás cukor keverékével díszítjük.


Almaturmix:

2 dl forralt és kihűtött vízhez 1 púpozott evőkanál finomra reszelt almát, néhány csepp citromlét és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.


Banánturmix:

2 dl forralt és kihűtött vízhez vagy tejhez negyed banánt és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.


Limonádé:

1 nagy citrom levét kipréseljük, elkeverjük 2-3 evőkanál porcukorral vagy mézzel, felöntjük 1 liter vízzel vagy csipkebogyóteával. Meleg nyári napokon minden gyereknek rengeteget kell innia (akár másfél, két litert). Reggel előkészíthetünk például egy liternyi limonádét, amit hűtőszekrényben tárolunk és fogyasztás előtt piciknek enyhén felmelegítünk (meleg vízbe állítva vagy mikrohullámú sütőben).


Madártej kicsiknek:

1 keményre főzött tojássárgáját összeturmixolunk 1 evőkanál vaníliáscukorral és 3 dl tejjel. Kis tálkában, tejszínhabrózsával díszítve tálaljuk.


Meggyturmix:

2 dl forralt és kihűtött vízhez vagy tejhez 10 db kimagozott meghámozott meggyet és 1 evőkanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.


Sárgarépaturmix:

2 dl forralt és kihűtött vízhez 2 púpozott evőkanálnyi finomra reszelt répát, néhány csepp citromlét és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.


Karamellás tej:

Száraz lábasban kevergetve megpirítunk 2-3 kávéskanál kristálycukrot, felöntjük 2 dl hideg vízzel, felforraljuk (közben a karamell felolvad), majd belekeverjük a víz mennyiségének megfelelő tápszerport. Ha nagyobb gyereknek tejből készítjük, a megpirult cukrot 2 dl hideg tejjel öntjük fel, de nagyon vigyázzunk, mert könnyen kifut, ha felforrt. A karamellás tej jótékony hatású székrekedés esetén.


Cukorszirup:

A cukorszirup házilag és nagy tételben is előállítható. Forrásban levő vízhez azonos mennyiségű cukrot keverünk, majd néhány percig főzzük, s közben a felszínén képződő habot rendre leszedjük, végül a szirupot hagyjuk kihűlni. Üvegbe töltve, sötét helyen sokáig eláll. (Mivel a szirup a koktélokban könnyen oldódik, gyakran akkor is ezt használják, ha a recept porcukrot ír.)




Vissza