Kelt Tészták - Pogácsák

Zsíros sajtos pogácsa

Hozzávalók:
50dkg liszt,
12dkg zsír,
1 tojás,
2dkg élesztő,
só,
1 tejföl

Ezt az anyagot összegyúrjuk és 4-szer hajtogatjuk. Hajtogatás közben mindig megkenjük tejföllel, még szaggatottan is. Hutoszekrényben tartjuk míg a süto forró lesz.


Sajtos pogácsa I.

Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 margarin
2 1/2 dkg éleszto

2 evokanál tejföl
2 tojás sárgája
1 tojás fehérje
10 dkg reszelt sajt

Összedolgozzuk és 1 órát állni hagyjuk. Kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk, tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Pirosra sütjük.


Sajtos pogácsa II.

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
1 Rama margarin
2 1/2 dkg éleszto

2 evokanál tejföl
2 tojás sárgája
1 tojás fehérje
10 dkg reszelt sajt

Összedolgozzuk, majd 1 órát állni hagyjuk. Kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belole, a tetejüket tojással megkenjük, utána reszelt sajttal megszórjuk. Végül elomelegített sütoben pirosra sütjük.


Pogácsa fozött sajttal

Hozzávalók:
24 dkg trappista sajt reszelve
6 dl tej
24 dkg vaj
4,5 kávéskanál só
48 dkg sima liszt
9+1 db tojás

A tejet a vajjal forrásig hevítjük, hozzáadjuk a sót, a lisztet, majd fakanállal csomómentesre keverjük. Addig fozzük, amíg el nem válik az edény falától, ezután hagyjuk kihulni. Ha formázhatóvá hult, a 8 tojást és a reszelt sajtot hozzákeverjük. Vizes kézzel gombócokat készítünk. Lisztezett tepsibe rakjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük. Középmeleg sütoben megsütjük.


Vajaspogácsa

Hozzávalók:
24 dkg áttört fott burgonya
20 dkg Rama margarin
40 dkg finomliszt
1 egész tojás
3 tojássárgája
1 evokanál tejföl

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, és az áttört burgonyával, a tojássárgákkal, a tejföllel és annyi sóval összegyúrjuk, hogy az íze sós legyen. Negyed óráig pihentetjük, majd meglisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejüket az egész tojással megkenjük. Tepsibe rakjuk, és elomelegített sütoben 5 percig eros, majd közepes lánggal 20-25 percig sütjük.


Tejfölös pogácsa

35 dkg finomlisztet jól eldörzsölünk 10 dkg vajjal, hozzáadunk 1 tojássárgát, mokkáskanálnyi sót, 1 evokanál porcukrot, 1 dkg elmorzsolt élesztot, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. 1/2 óráig pihentetjük, majd kinyújtjuk, szaggatóval apróbb pogácsákat szaggatunk ki belole, a tetjüket felvert tojással megkenjük, utána tepsibe rakjuk. Forró sütoben szép sárgára sütjük.


Burgonyapogácsa

Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
10 dkg margarin
10 dkg áttört fott burgonya
2 tojás
2 dkg éleszto
mokkáskanálnyi só
kevés fekete törött bors v. mogyoró

A lisztet a margarinnal és az áttört, fott burgonyával összegyúrjuk, megsózzuk, az élesztot belemorzsoljuk és a tojássárgákkal összedolgozzuk. Meleg helyen 1 óráig pihentetjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk és közepes nagyságú pogácsákat szaggatunk ki belole. A tetejüket bevagdossuk, tojásfehérjével megkenjük, és v. fekete törött borssal, v. mogyoródarabkákkal megszórjuk. A sütoben még 10 percig kelesztjük, majd aranysárgára sütjük.


Sós pogácsa

Hozzávalók:
90 dkg liszt
2,5 dl tejföl
0,5 dkg éleszto
4 db nagyobb fott krumpli
2 dl olaj
2 teáskanál só

A 90 dkg lisztet a sóval, az áttört hideg krumplival összedolgozzuk. 2,5 dl tejfölbol 0,5 dkg élesztovel, 3 teáskanál cukorral kovászt készítünk, a tetejét liszttel megszórjuk. Ha az éleszto felfutott, a liszttel összekeverjük a kovászt, a 2 dl olajat hozzáöntjük, majd az így kapott masszát megkelesztjük. Utána pogácsaszaggatóval közepes méretu pogácsákat szaggatunk belole. Elomelegített sütoben féleg megsütjük, végül a félig kész pogácsák tetejét sós vízzel megkenjük, visszatesszük a sütobe és szép pirosra sütjük. (Ha kihult, nylonzacskóba téve napokig eláll.)


Sárga süti

Gyúrjunk össze sodródeszkán 16 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 2 dkg cukrot, 2 tojásfehérjét, jól sodorjuk ki, kenjük meg tojássárgájával, szórjuk meg sóval, vágjuk négyzet alakúra és süssük ki szép sárgára.


Burgonyás stangli

Hozzávalók:
25 dkg áttört fott burgonya
25 dkg finomliszt
25 dkg Rama margarin
2 dkg éleszto
kevés langyos cukros tej
1 doboz tejföl
1 tojás
3 púpozott teáskanál só
a tetejére 1 tojás

Az élesztot a langyos, cukros tejben megfuttatjuk és a hozzávalókkal összegyúrjuk. Fél óráig kellni hagyjuk, majd meglisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét tojással megkenjük, végül 10 cm hosszú, 1,5 cm széles csíkokra vágjuk. Elomelegített sütoben 5 percig eros, majd közepes lánggal aranysárgára sütjük.


Sajtosrúd

Hozzávalók:
30 dkg liszt
5 dkg vaj
1 doboz tejföl
1 dkg éleszto
4 kávéskanál só
sajt
tojás

Összegyúrjuk, utána 2 órát állni hagyjuk, majd 1 cm vastagra kinyújtjuk. A tetejét tojással megkenjük, a sajtot rászórjuk, végül vékony csíkokra vágjuk. Elomelegített sütoben lassú tuzön pirosra sütjük.