Zsíros sajtos pogácsa
Hozzávalók:
50dkg liszt,
12dkg zsír,
1 tojás,
2dkg élesztő,
só,
1 tejföl
Ezt az anyagot összegyúrjuk és 4-szer hajtogatjuk. Hajtogatás közben mindig megkenjük tejföllel, még szaggatottan is. Hutoszekrényben tartjuk míg a süto forró lesz.
Sajtos pogácsa I.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 margarin
2 1/2 dkg éleszto
só
2 evokanál tejföl
2 tojás sárgája
1 tojás fehérje
10 dkg reszelt sajt
Összedolgozzuk és 1 órát állni hagyjuk. Kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk,
tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Pirosra sütjük.
Sajtos pogácsa II.
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
1 Rama margarin
2 1/2 dkg éleszto
só
2 evokanál tejföl
2 tojás sárgája
1 tojás fehérje
10 dkg reszelt sajt
Összedolgozzuk, majd 1 órát állni hagyjuk. Kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belole, a tetejüket tojással megkenjük, utána reszelt sajttal megszórjuk. Végül elomelegített sütoben pirosra sütjük.
Pogácsa fozött sajttal
Hozzávalók:
24 dkg trappista sajt reszelve
6 dl tej
24 dkg vaj
4,5 kávéskanál só
48 dkg sima liszt
9+1 db tojás
A tejet a vajjal forrásig hevítjük, hozzáadjuk a sót, a lisztet, majd
fakanállal csomómentesre keverjük. Addig fozzük, amíg el nem válik az edény
falától, ezután hagyjuk kihulni. Ha formázhatóvá hult, a 8 tojást és a reszelt
sajtot hozzákeverjük. Vizes kézzel gombócokat készítünk. Lisztezett tepsibe
rakjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük. Középmeleg sütoben megsütjük.
Vajaspogácsa
Hozzávalók:
24 dkg áttört fott burgonya
20 dkg Rama margarin
40 dkg finomliszt
1 egész tojás
3 tojássárgája
1 evokanál tejföl
só
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, és az áttört burgonyával, a tojássárgákkal, a tejföllel és annyi sóval összegyúrjuk, hogy az íze sós legyen. Negyed óráig pihentetjük, majd meglisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejüket az egész tojással megkenjük. Tepsibe rakjuk, és elomelegített sütoben 5 percig eros, majd közepes lánggal 20-25 percig sütjük.
Tejfölös pogácsa
35 dkg finomlisztet jól eldörzsölünk 10 dkg vajjal, hozzáadunk 1 tojássárgát, mokkáskanálnyi sót, 1 evokanál porcukrot, 1 dkg elmorzsolt élesztot, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. 1/2 óráig pihentetjük, majd kinyújtjuk, szaggatóval apróbb pogácsákat szaggatunk ki belole, a tetjüket felvert tojással megkenjük, utána tepsibe rakjuk. Forró sütoben szép sárgára sütjük.
Burgonyapogácsa
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
10 dkg margarin
10 dkg áttört fott burgonya
2 tojás
2 dkg éleszto
mokkáskanálnyi só
kevés fekete törött bors v. mogyoró
A lisztet a margarinnal és az áttört, fott burgonyával összegyúrjuk, megsózzuk, az élesztot belemorzsoljuk és a tojássárgákkal összedolgozzuk. Meleg helyen 1 óráig pihentetjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk és közepes nagyságú pogácsákat szaggatunk ki belole. A tetejüket bevagdossuk, tojásfehérjével megkenjük, és v. fekete törött borssal, v. mogyoródarabkákkal megszórjuk. A sütoben még 10 percig kelesztjük, majd aranysárgára sütjük.
Sós pogácsa
Hozzávalók:
90 dkg liszt
2,5 dl tejföl
0,5 dkg éleszto
4 db nagyobb fott krumpli
2 dl olaj
2 teáskanál só
A 90 dkg lisztet a sóval, az áttört hideg krumplival összedolgozzuk. 2,5 dl tejfölbol 0,5 dkg élesztovel, 3 teáskanál cukorral kovászt készítünk, a tetejét liszttel megszórjuk. Ha az éleszto felfutott, a liszttel összekeverjük a kovászt, a 2 dl olajat hozzáöntjük, majd az így kapott masszát megkelesztjük. Utána pogácsaszaggatóval közepes méretu pogácsákat szaggatunk belole. Elomelegített sütoben féleg megsütjük, végül a félig kész pogácsák tetejét sós vízzel megkenjük, visszatesszük a sütobe és szép pirosra sütjük. (Ha kihult, nylonzacskóba téve napokig eláll.)
Sárga süti
Gyúrjunk össze sodródeszkán 16 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 2 dkg cukrot, 2 tojásfehérjét, jól sodorjuk ki, kenjük meg tojássárgájával, szórjuk meg sóval, vágjuk négyzet alakúra és süssük ki szép sárgára.
Burgonyás stangli
Hozzávalók:
25 dkg áttört fott burgonya
25 dkg finomliszt
25 dkg Rama margarin
2 dkg éleszto
kevés langyos cukros tej
1 doboz tejföl
1 tojás
3 púpozott teáskanál só
a tetejére 1 tojás
Az élesztot a langyos, cukros tejben megfuttatjuk és a hozzávalókkal összegyúrjuk. Fél óráig kellni hagyjuk, majd meglisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét tojással megkenjük, végül 10 cm hosszú, 1,5 cm széles csíkokra vágjuk. Elomelegített sütoben 5 percig eros, majd közepes lánggal aranysárgára sütjük.
Sajtosrúd
Hozzávalók:
30 dkg liszt
5 dkg vaj
1 doboz tejföl
1 dkg éleszto
4 kávéskanál só
sajt
tojás
Összegyúrjuk, utána 2 órát állni hagyjuk, majd 1 cm vastagra kinyújtjuk. A tetejét tojással megkenjük, a sajtot rászórjuk, végül vékony csíkokra vágjuk. Elomelegített sütoben lassú tuzön pirosra sütjük.