Tészták

  Metélt Tészták
  Kelt Tészták
  Kenyér Sütés


Metélt Tészták


Máltai narancsos tészta

Hozzávalók:
6 dl tej,
0,5 db vaníliarúd,
20 dkg porcukor,
20 dkg finom metélt,
5 tojás,
5 dkg mazsola,
2 dkg vaj,
2 db narancs,
5 dkg vaníliás porcukor,

A tejet 10 dkg cukorral, csepp sóval, vaníliarúddal felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a finommetéltet, többször megkeverjük, majd amikor besűrűsödött, hozzákeverjük a tojássárgákat, 5 dkg porcukorral, a mazsolát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Vajjal kikent tűzálló tálba beletesszük a metélt 2/3 részét. Sorban ráhelyezzük a gerezdekre szedett narancsot, végül egyenletesen betakarjuk a megmaradt tésztával. A sütőbe tolva megsütjük. Ezután a tojásfehérjékből 5 dkg porcukorral kemény habot verünk. A megsült tészta tetejére nyomózsák és csillagcső segítségével úgy nyomjuk rá a habot, hogy rácsszerű legyen. Visszatoljuk a sütőbe, és a habot szép rózsaszínre sütjük. Minden második rácsszembe kevés narancslekvárt vagy egyéb rendelkezésünkre álló ízt teszünk. Kockára darabolva, vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2640 kJ/630 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Badacsonyi Zenit 2000


Rakott metélt háziasan

Hozzávalók:
40 dkg széles metélt,
10 dkg vaj,
5 db tojás,
20 dkg porcukor,
2 dl tejföl,
5 dkg mazsola,
10 dkg darált dióbél,
10 dkg baracklekvár,
5 dkg darált mák,
3 dkg méz,
citromhéj,

A széles metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, és összekeverjük 3 dkg olvasztott vajjal. Keverőtálba tesszük a tojássárgákat, 3 dkg vajat és 10 dkg porcukrot is hozzáadva fakanállal simára, krémszerűre keverjük. Ekkor belekeverjük a jó sűrű tejfölt, az előzőekben beáztatott mazsolát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Az így elkészített édes, tejfeles, tojásos anyagot összekeverjük a kifőzött tésztával. Végül lazán, alulról felfelé keverve beleforgatjuk a tojáshabot is. Egy magas falú tepsit vagy tűzálló tálat vajjal kikenünk és belehelyezzük a tészta 1/3 részét. Meghintjük cukrozott, darált dióval, egyenletesen elkenjük rajta a baracklekvárt, majd ismét tészta következik. Ezt cukrozott mákkal hintjük meg, egy kevés mézzel megcsöpögtetjük, majd befedjük a megmaradt tésztával. Középmeleg sütőben szép pirosra sütjük. Tálaláskor kockákra vágva, vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 3530 kJ/840 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Muscat Lunel 2000




Vissza