Metélt Tészták
Máltai narancsos tészta
Hozzávalók:
6 dl tej,
0,5 db vaníliarúd,
20 dkg porcukor,
20 dkg finom metélt,
5 tojás,
5 dkg mazsola,
2 dkg vaj,
2 db narancs,
5 dkg vaníliás porcukor,
só
A tejet 10 dkg cukorral, csepp sóval, vaníliarúddal felforraljuk.
Amikor forr, beletesszük a finommetéltet, többször megkeverjük, majd amikor besűrűsödött,
hozzákeverjük a tojássárgákat, 5 dkg porcukorral, a mazsolát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Vajjal kikent tűzálló tálba beletesszük a metélt 2/3 részét.
Sorban ráhelyezzük a gerezdekre szedett narancsot, végül egyenletesen betakarjuk a
megmaradt tésztával. A sütőbe tolva megsütjük. Ezután a tojásfehérjékből 5 dkg porcukorral
kemény habot verünk. A megsült tészta tetejére nyomózsák és csillagcső segítségével
úgy nyomjuk rá a habot, hogy rácsszerű legyen. Visszatoljuk a sütőbe,
és a habot szép rózsaszínre sütjük. Minden második rácsszembe kevés narancslekvárt
vagy egyéb rendelkezésünkre álló ízt teszünk. Kockára darabolva,
vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2640 kJ/630 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Badacsonyi Zenit 2000
Rakott metélt háziasan
Hozzávalók:
40 dkg széles metélt,
10 dkg vaj,
5 db tojás,
20 dkg porcukor,
2 dl tejföl,
5 dkg mazsola,
10 dkg darált dióbél,
10 dkg baracklekvár,
5 dkg darált mák,
3 dkg méz,
citromhéj,
só
A széles metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, és összekeverjük 3 dkg olvasztott vajjal. Keverőtálba tesszük a tojássárgákat, 3 dkg vajat és 10 dkg porcukrot is hozzáadva fakanállal simára, krémszerűre keverjük. Ekkor belekeverjük a jó sűrű tejfölt, az előzőekben beáztatott mazsolát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Az így elkészített édes, tejfeles, tojásos anyagot összekeverjük a kifőzött tésztával. Végül lazán, alulról felfelé keverve beleforgatjuk a tojáshabot is.
Egy magas falú tepsit vagy tűzálló tálat vajjal kikenünk és belehelyezzük a tészta 1/3 részét. Meghintjük cukrozott, darált dióval, egyenletesen elkenjük rajta a baracklekvárt, majd ismét tészta következik. Ezt cukrozott mákkal hintjük meg, egy kevés mézzel megcsöpögtetjük, majd befedjük a megmaradt tésztával. Középmeleg sütőben szép pirosra sütjük. Tálaláskor kockákra vágva, vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 3530 kJ/840 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Muscat Lunel 2000
Vissza
|