Bográcsételek
Az oldalon 15 recept található.
|
|
Típus: Bográcsételek
Hozzávalók 10 személyenként: 3-3,5 kg tarja, 2,5-3 liter olaj-zsir,
1 zacskó orölt bors, só.
Legutóbb a tivadari Tisza-parton nyolcvan fo részére készítettem
lacipecsenyét. Erre a célra legmegfelelobbek az olyan fiatal
sertések, illetve sertéshúsok, amelyeken egy-két ujjnyi
vastag a szalonna. Szeleteléskor rajta hagyom a karajon boröstül.
Így igazán finom csemege. A tenyérnyi nagy és széles
karajokat alaposan kipotyolom, enyhén besózom, és húsz percig
állni hagyom. Az üstben kétharmadnyi olajat, egyharmadnyi zsírt
olvasztok össze, illetve forrósítok fel, annyit, hogy az
egyszerre belerakott húsmennyiséget ellepje. Sütés közben állandóan
mozgatjuk. Nem szabad teljesen átsütni, csak félig. Amelyek
hamarabb megsülnek, illetve megpirosodnak, elobb kiszedem. Sóval,
borssal megszórom. Melegen fogyasztva a legfinomabb.
Zöldborsós csirke
Típus: Bográcsételek
Hozzávalók: 1 db egész csirke (kb. 1-1,5 kg-os), 1 kis fej vöröshagyma,
2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 40 dkg zöldborsó, 1 evőkanál
ételízesítő, 1/2 csomó petrezselyemzöld, só. Elkészítés:
A finomra vágott hagymát kevés olajban megfonnyasztjuk.
Beletesszük a 10 darabra (2 felső, 2 alsó comb, 2 szárny, 2 fél
mell, hát- és farrész) vágott csirkét. Nagy láng felett -
állandóan keverve - zsírjára pirítjuk. Megszórjuk ételízesítővel,
és annyi vizet öntünk rá, hogy az ellepje. Kis láng felett
lassan puhára pároljuk. Ha friss zöldborsónk van, akkor azt
is hozzáadjuk, ha konzerv, akkor tesszük hozzá, amikor a
csirke már majdnem puha. Végül megszórjuk a finomra vágott
petrezselyemzölddel.