Kipróbált receptjeink
Pierre kedvence
Hozzávalók 10 dkg Italo-Mix alapkeverék
10 dkg Rozskeverék
5 dkg Francia baguette alapkeverék
25 dkg finomliszt (BL 55)
2 dl tej
1 dl víz
1 ek tejföl
1,5 dkg éleszto
Normál ( alap ) programon süssük.
Laza korn steak
Hozzávalók 20 dkg Gabona- Steak keverék
4 dkg Falusi fehér alapkeverék
10 dkg teljes kiorlésu búzaliszt
20 dkg finomliszt ( BL 55 )
2 ek. tejföl
1 dkg éleszto
2,8 dl víz
Normál ( alap ) programon süssük.
Sárgarépás-korianderes édes kenyér
Hozzávalók 45 dkg finomliszt (BL-55)
17,5 dkg reszelt sárgarépa
2,1 dl víz
5 tk olaj
3 tk friss vagdalt koriander
1 tk orölt koriander
1-2 tk só ízlés szerint
3 tk cukor
1 cs szárított éleszto
Ha nem kapunk friss zöld koriandert, kicsit több daráltat tegyünk
bele.
Olyan gyorsprogramon sütjük, ami tartalmaz 15-20 perc kelesztést
is, az összideje lehet 1 óra körüli.
Édesként, pikáns ízu kenyeret kapunk.
Almaecetes "Fogyi" kenyér
A keverék a nyár folyamán érkezik.
Hozzávalók 25 dkg Almaecetes kenyérkeverék
12,5 dkg finomliszt (BL-55)
12,5 dkg fehér rozsliszt (RL-90)
3 dl víz
1,2 dkg éleszto
Rövid programon (pl. Süssesbrot 1:50) süssük.
Karibi teakenyér
Hozzávalók 28 dkg finomliszt (BL 55)
1,5 dl tej
2 egész tojás kicsit felverve
11 dkg olvasztott cukor (mikróban magas hofokon is készítheto)
3 dkg kókuszreszelék vagy szárított szeletke
7 dkg aszalt trópusi gyümölcs vagy "Backmischung"
1 cs. sütopor
csipetnyi só
A dagasztás elején az oldalra felrakódott tésztadarabokat
muanyag vagy fa lapáttal toljuk bele a többi anyagba. Késobb már
magától dolgozik a gép.
Sütoporos tésztákhoz való programon süssük.
Sportolók kukoricás kenyere
Hozzávalók 10 dkg Tökmagos kenyér alapkeverék
10 dkg Rozskeverék
4 dkg Falusi fehér alapkeverék
6 dkg kukoricaliszt
20 dkg finomliszt (BL 55)
1 dkg éleszto
1 dl tejföl
2 dl víz
Kb. 3 órás (normál, alap) programon készítsük. Tömörebb,
édeskésebb kenyeret kapunk a Tökmagos keverék magas búzacsíra
tartalma miatt, ha változtatjuk az arányt, és 20 dkg Tökmagos
alapkeveréket illetve 10 dkg finomlisztet teszünk a fenti
receptbe.
Háromízu kenyér
Hozzávalók 10 dkg Italo-Mix alapkeverék
6 dkg Rozskeverék
3 dkg Falusi fehér alapkeverék
30 dkg finomliszt (BL 55)
1 tk egész kömény
1 dkg éleszto
3 dl víz
Kb. 3 órás (alap) programon készítsük.
Zöld teás kenyér teljes rozsliszttel
Hozzávalók 15 dkg Zöld teás alapkeverék
18 dkg teljes kiorlésu rozsliszt
18 dkg kenyérliszt (BL 80) vagy finomliszt (BL 55)
1,5 dkg friss éleszto
2,9 dl víz
Az alaprecepttol tömörebb változatot kapunk így. Süthetjük
gyorsprogramon vagy teljes kiorlésun is.
Rozsos zsemle
Hozzávalók: 12-14 db zsemléhez
35 dkg sima liszt /BL55/
5 dkg teljes kiorlésu rozsliszt
5 dkg kukoricaliszt
5 dkg Falusi fehér kenyér alapkeverék
1 csapott tk. só
2 tk. cukor
2 dkg vaj
1,5 dkg éleszto
3 dl víz
A hozzávalókat Tészta (Teig) programon összedolgoztatjuk. A
program végén a megkelt tésztát kivesszük a gépbol. Kb. két
cm vastagra nyújtjuk és 12-14 részre vágjuk fel. Lisztezve
megformázzuk majd a sütolapra helyezzük amit elotte vékonyan
bekenünk olajjal. A zsemlék vízzel vagy tojással megkenve fényesebbek
lesznek. A tetejét megszórhatjuk ízlés szerint magvakkal /kömény,mák,szezám
stb./. Langyos helyen tovább kelesztjük amíg kétszeresére
nem no. Sütése forró sütoben 5 percig 250 C-fokon majd 10-15
percig 200 C-fokra visszavéve.
Könnyu rozsos kenyér
Hozzávalók: 75 dkg kenyérhez
20 dkg Rozskenyér keverék
5 dkg Falusi fehér kenyér alapkeverék
30 dkg sima liszt /BL55/
2 ek. olaj
1 dkg éleszto
3 dl víz
Fehérkenyér (Weissbrot) programon (kb. 3:40 órás) sötét színnel
süssük! Nagyon finom, szép szerkezetu kenyér.
Vajas kifli
Hozzávalók: 10-12 kiflihez.
50 dkg sima liszt /BL55/
5 dkg Falusi fehér kenyér alapkeverék
4 dkg vaj
2 evokanál tejföl
2 evokanál cukor
1 kávékanál só
2 dkg éleszto
2,5 dl víz
A Tészta (Teig) programmal összedolgozott és elokelesztett tésztát
lisztezett lapra tesszük, kb. fél cm vastagra nyújtjuk és úgy
vágjuk fel, hogy 20 cm körüli négyzeteket kapjunk. Ezeket az
átlójuknál szintén elvágjuk. Az így kapott háromszögeket
szélesebb oldalról kezdve a csúcs felé feltekerjük. A kapott
kifliket patkó alakban meghajtjuk és vékonyan kikent sütolapra
helyezzük úgy, hogy kelés közben legyen helye. Langyos helyen
duplájára kelesztjük és sütés elott vízzel vagy tojással
megkenjük. Forró sütoben öt percig 240 fokon majd 200 fokra
visszavéve még 10-15 percig sütjük amíg szép színt kap.
Foszlós Zöld Teás kenyér
Hozzávalók: 75 dkg kenyérhez
43 dkg sima liszt /BL55/
5 dkg Zöld teás alapkeverék
5 dkg Italo-Mix alapkeverék
5 dkg teljes kiorlésu rozsliszt
1,5dkg éleszto
1 teáskanál só
3,2 dl víz
Három órás (Normal,Basis) programon sötét színnel sütjük.
Hatgabonás szegényesen
Hozzávalók: 75 dkg kenyérhez
42 dkg sima liszt /BL55/
12 dkg Hatgabonás alapkeverék
2 dkg éleszto
1 kávéskanál só
3 dl víz
Rövid programmal /2:20/ (Schnell) sötét színnel süssük!
Tönkölyös rozskenyér
Hozzávalók 75 dkg kenyérhez.
30 dkg Rozskenyér keverék
10 dkg teljes kiorlésu rozsliszt
10 dkg tönkölybúza teljes kiorlésu liszt /TBL 300/
1,5dkg éleszto
1 kávéskanál só
2 teáskanál cukor
1 teáskanál köménymag /egész v. orölt /
1 dl kefír
2 dl víz
Gyúráskor igen kemény tésztát ad ! Teljes kiorlésu (Vollkorn
3:40) programmal készítjük. Tömör, finom téglakenyeret
kapunk.
Tönkölyös fehérkenyér
Hozzávalók 75 dkg kenyérhez.
35 dkg sima liszt /BL55/
15 dkg tönkölybúza fehér liszt /TBL 70/
6 dkg Falusi fehér kenyér alapkeverék
2 dkg éleszto
1 dl kefír
2 dl víz
Alap programon (Normal,Basis 2:53) sötét színnel 750gr-on sütjük.
Sajtos fehérkenyér
Hozzávalók 80 dkg kenyérhez.
50 dkg sima liszt /BL55/
6 dkg Falusi fehér kenyér alapkeverék
1,5 dkg éleszto
10 dkg durvára reszelt sajt / ízlés szerinti(Ementáli,Gauda,Edami
stb.)/
5 dkg mogyorónyira darabolt sajt
1,2 dl kefír
1,6 dl víz
Gyorsprogramon (Schnell 2:20) közepes színnel süssük! A
reszelt sajtot a gép jelzésekor az elso dagasztás után adjuk
hozzá a tésztához. A durvára darabolt sajtot sütés elott
vagy legjobb ha az utolsó dagasztás után rögtön a tetejére
szórjuk. Így a tészta kelésével a sajtdarabkák nem csak a
kenyér tetejére hanem az oldalára is szépen rásülnek.
Joghurtos tönköly kenyér (Rövidesen kapható!)
Hozzávalók 75 dkg kenyérhez
18 dkg alapkeverék
36 dkg tönköly fehérliszt
2,7dl víz
2 dkg éleszto
Az alapkeveréket 1dl vízzel összekeverve 1 órát állni
hagyjuk a sütogép üstjében majd hozzáadva a maradék vizet
az élesztot a fehér tönkölylisztet rövid programon ( 1:50 )
sütjük. Késleltetéssel nem sütheto!
Arany tönköly kenyér (Rövidesen kapható!)
Hozzávalók 75 dkg kenyérhez.
50 dkg Arany tönköly keverék (Rövidesen kapható!)
2,75dl víz
1,5 dkg éleszto
Normál programon ( 2:53 óra ) 75dkg súllyal közép színnel sütjük.
Késleltetéssel nem sütheto!
Hozzávalók 80 dkg kenyérhez.
4 dkg Italo-Mix alapkeverék
2 evokanál búzakorpa
15 dkg világos rozsliszt RL90
35 dkg sima liszt BL55
4 dkg kukoricaliszt
2 evokanál olaj
1 dkg éleszto
2 teáskanál só
3 dl víz
Hosszú programon ( 3:50 ) süssük. Finom ropogós héjú
kenyeret kapunk.
Pikáns kenyér
Hozzávalók 80 dkg kenyérhez.
25 dkg sima liszt BL55
20 dkg Graham liszt
10 dkg Magkeverék alapkeverék
5 dkg Italo-Mix alapkeverék
2 evokanál olíva olaj
1,5dkg éleszto
1 púpos teáskanál orölt pirospaprika
1 kávéskanál orölt bors
1 kávéskanál só
3 dl víz
Hosszú programon (3:50 ) közepes színnel ajánlott sütni. Pikáns
ízu szép színure sült kenyeret kapunk.
Zöldteás kenyér
Hozzávalók 75 dkg kenyérhez.
15 dkg Zöldteás alapkeverék
18 dkg fehér rozsliszt v. BL55
18 dkg sima liszt BL55
1,5 dkg éleszto
3 dl víz
A három órás normál programmal süssük! Zamatos jóízu kenyérkülönlegességet
kapunk amely magába hordozza a zöldtea jellegzetes illatát és
jótékony hatását.
Hatgabonás kenyér
Hozzávalók 75 dkg kenyérhez.
25 dkg Hatgabonás alapkeverék
35 dkg sima liszt BL55
3 dkg éleszto
3 dl víz
Közepes vagy sötét színnel gyorsprogramon ( 2:20 ) ajánljuk
sütését
Kukoricás-krumplis-köményes kenyér
Hozzávalók 1kg kenyérhez.
17 dkg Italo-Mix alapkeverék
15 dkg kukoricaliszt
43 dkg sima liszt BL55
5 dkg teljes kiorlésu rozsliszt
2 evokanál olaj ( kukorica )
2 dkg éleszto
1 teáskanál só
1 teáskanál köménymag
4,5 dl víz
Közepes vagy sötét színnel alapprogramon ( 3:00 ) sütjük.
Olasz krumplis kenyér
Hozzávalók 75 dkg kenyérhez.
15 dkg Italo-Mix alapkeverék
35 dkg sima liszt BL55
1,5dkg éleszto
2 evokanál olaj ( olíva )
3 dl víz
Finom sárgabélzetu édeskés foszlós krumplis kenyeret kapunk.
Gyorsprogramon ( 2:20 ) normál színnel sütjük.
Falusi fehér kenyér
Hozzávalók 75 dkg kenyérhez.
5 dkg Falusi fehér kenyér alapkeverék
50 dkg sima liszt BL55
1,5dkg éleszto
1,25 dl vajíró / kefir is jó /
1,5 dl víz
Finom, zamatos és ropogós fehér kenyeret kapunk. Sütése rövid
( 2:20 ) világos programon .
Borsos (sörkorcsolya) kenyér
Hozzávalók 1kg kenyérhez.
20 dkg Hatgabonás alapkeverék
20 dkg teljes kiorlésu tönkölyliszt
30 dkg sima liszt BL55
1 dl tej
3,5 dl víz
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 teáskanál orölt bors ( friss orlésuvel jobb )
2 dkg vaj
2,5dkg éleszto
Közepes színnel, gyorsprogramon ( 2:20 ) sütjük. Finom zamatú
tartalmas kenyér lesz!
Szójás-currys kenyér
Hozzávalók 1kg kenyérhez.
15 dkg Italo-Mix alapkeverék
10 dkg szójaliszt
55 dkg sima liszt BL55
1 evokanál szójaolaj
1 teáskanál curry por
2 teáskanál só
2 dkg éleszto
4,5 dl víz
Alapprogramon ( 3:00 ) süssük! A dagasztás elején a tészta tömör,
nem kell megijedni tole, visszalágyul!
Magkeverékes kenyér
Hozzávalók 80 dkg kenyérhez.
20 dkg Magkeverék alapkeverék
40 dkg sima liszt BL 55
2,5 dkg éleszto
3 dl víz
Különleges, foszlós kenyeret kapunk. Az egyik legkedveltebb
kenyértípus! Sütése gyorsprogramon ( 2:20 ) normál színnel
történik.
Rozskeverék kenyér
Hozzávalók 75 dkg kenyérhez.
50 dkg Rozskeverék
1 dkg éleszto
3 dl víz
Finom szaftos bélzetu, hosszan tartós kenyér! Sütése rövid
programtól a hosszú programokig lehetséges. A hosszú
programon érettebb még zamatosabb kenyér lesz. Ízesíthetjük
1 teáskanál köménymaggal is. Késleltetéssel nem sütheto!
Rozsos zabpehely kenyér
Hozzávalók 90 dkg kenyérhez.
20 dkg Rozskenyér keverék
20 dkg zabpehely liszt
20 dkg sima liszt BL55
5 dkg Italo-Mix alapkeverék
1,5 dkg éleszto
1 teáskanál só
1 evokanál olaj ( mogyoró )
4 dl víz
Alapprogramon (3:00) sütjük. Igen finom, tartalmas kenyeret ad.
Túrós kenyér
Hozzávalók 90 dkg kenyérhez.
12 dkg Italo-Mix alapkeverék
40 dkg sima liszt BL55
2,5 dkg éleszto
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
20 dkg tehéntúró
2 dl víz
5 dkg vaj
Világos vagy közepes színnel süssük gyorsprogramon ( 2:20 ).
Ha a túró túl száraz, pici vizet / max.0,5dl / tegyünk hozzá.
Dagasztáskor kemény tésztát ad! Nagyon finom ünnepi kenyér!
Búzacsírás kenyér
Hozzávalók 1kg kenyérhez.
5 dkg búzacsíra (pörkölt)
15 dkg Italo-Mix alapkeverék
5 dkg Hatgabonás alapkeverék
45 dkg sima liszt BL55
2 dkg éleszto
1 teáskanál só
1 evokanál olaj
4 dl víz
Gyorsprogrammal (2:20) közepes színnel süssük! Különleges
ízu, finom kenyeret kapunk.
Gabona-steak kenyér
Hozzávalók 70 dkg kenyérhez.
50 dkg Gabona-steak keverék
1,2 dkg éleszto
3,2 dl víz
Gyorsprogramon süssük (2:20)! Késleltetéssel nem sütheto!
Megszórhatjuk az utolsó dagasztás után napraforgóval vagy tökmaggal
. A hússal azonos értéku fehérjéket, vasat, folsavat, B1, B2,
B6, B12 vitaminokat tartalmaz. A kenyérbol 20 dkg elfogyasztása
egyenértéku 10 dkg marha steak hússal.
Kombuchagombás kenyér
Hozzávalók 70 dkg kenyérhez.
20 dkg alapkeverék
30 dkg sima liszt /BL55/
1,5 dkg éleszto
2,7 dl víz
Gyorsprogrammal (2:20) süssük!
Fuszeres rozsos kenyér
Hozzávalók 70 dkg kenyérhez.
15 dkg Fuszeres rozskeverék alapkeverék
35 dkg sima liszt /BL55/
1,2dkg éleszto
2,7 dl víz
Gyorsprogrammal (2:20) süssük! Közepes színnel.
Finn napraforgós kockakenyér (osi recept alapján)
Hozzávalók 70 dkg kenyérhez.
50 dkg Finn napraforgós keverék
1 dkg éleszto
3 dl víz
Gyorsprogrammal (2:20) süssük! Késleltetéssel nem sütheto!
Felületét az utolsó dagasztás után megszórhatjuk még
napraforgó maggal. Kétkaros gépnél ajánlatos dupla adagot sütni
egyszerre /nagyobb felületu az üst alja /.
Graham töretes kenyér
Hozzávalók 75 dkg kenyérhez.
17 dkg Graham töretes alapkeverék
38 dkg sima liszt /BL55/
2 dkg éleszto
2,8 dl víz
A gyorsprogramon (2:20) süssük!
Szelénes kenyér
Hozzávalók 70 dkg kenyérhez.
25 dkg Szelénes alapkeverék
17 dkg rozsliszt /RL90/
8 dkg sima liszt/BL55/
1 dkg éleszto
3 dl víz
Rövid (1:50) programon süssük! A szelén erosíti a szervezet
védekezo rendszerét! Csökkenti az egyes daganatos betegségek
kialakulásának esélyét. A szervezet megfelelo szelénellátottsága
növeli a szív és érbetegségek elleni védelmet.
Tökmagos rozsos kenyér
Hozzávalók 70 dkg kenyérhez.
50 dkg Tökmagos keverék
1 dkg éleszto
3 dl víz
Gyorsprogramon (2:20) sütjük. Egészséges, rozsdús, tökmaggal
dúsított kenyérkülönlegesség! Késleltetve nem sütheto!
Fahéjas mazsolás kalács
Hozzávalók 90 dkg kalácshoz
45 dkg sima liszt /BL55/
5 dkg Italo-Mix alapkeverék
5 dkg cukor
2 csomag vaniliás cukor
8 dkg vaj
2 tojás sárgája
2 evokanál tejföl
1 csapott kávéskanál só
1 dkg éleszto
1 púpozott teáskanál orölt fahéj
2,5 dl tej
Egy marék / kb. 5dkg /mazsola
A kalács programon (2:50) süssük világos színnel! A mazsolát
az elején vagy a hangjelzéskor az elso pihentetés után adjuk
hozzá. Késleltetve a romlandó anyagok miatt nem sütheto!