Saláták

Az oldalon 15 recept található.

 

CSIRKESALÁTA, II.


Típus: Saláták

Hozzávalók: Fél sült csirke, 1 zacskó gyorsrizs, fél doboz ananászbefőtt, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma, 1-1 teáskanál mustár, só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt szegfűszeg. A gyorsrizst az előírásnak megfelelően elkészítem, majd leszűröm és hűlni hagyom. Közben a sült csirkét kicsontozom, és metéltre vágom. Az ananászbefőttet apró kockákra vágom. A zöldhagymát zöldjével együtt vékonyra karikázom. A majonézt elkeverem a tejföllel, kevés sóval, borssal, szegfűszeggel, ízesítem a mustárral és hozzáadok 1/2 dl ananászlevet, majd hozzákeverem a már teljesen kihűlt rizst, az ananászt, a csirkehúst és a zöldhagymát. Jól átforgatom és lefedve néhány órán keresztül a hűtőszekrényben, érlelem.

Paradicsomos kukoricasaláta


Típus: Saláták

Hozzávalók: 2 doboz konzerv csemegekukorica, 2 nagy paradicsom, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1/4 csomó petrezselyemzöld, 1 késhegynyi őrölt fehérbors, só. Elkészítése: Az olajat, borecetet, kevés sóval, borssal fűszerezzük és öntsük rá a gerezdekre vágott, paradicsommal elkevert konzerv csemegekukoricára. Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal díszítjük és meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel. Energiatartalom: 1130 kJ Fehérjetartalom: 5 g Zsírtartalom: 17 g Szénhidráttartalom: 25 g

Marinírozott sült paprika


Típus: Saláták

Hozzávalók: 8 db húsos zöldpaprika, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 csipet cukor, 1 késhegynyi vöröshagyma- vagy fokhagymasó, só. Elkészítése: A megmosott paprikákat a sütőben kezdjük el sütni. Mikor vékony héjuk felhólyagosodik, itt-ott megbarnul, kivesszük és meghámozzuk. A meghámozott paprikákat tegyük bele olajból, ecetből összekevert, kevés cukorral, vörös- vagy fokhagymasóval ízesített öntetbe. Energiatartalom: 650 kJ Fehérjetartalom: 1 g Zsírtartalom: 15 g Szénhidráttartalom: 3 g

Heringsaláta


Típus: Saláták

HOZZÁVALÓK: 30 dkg pácolt hering, 10 dkg ecetes vöröshagyma, 3 közepes nagyságú főtt burgonya, 2 közepes nagyságú savanykás alma, 1 1/2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 fej lilahagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint só és törött fekete bors. ELŐKÉSZÍTÉSE: A heringet lapjában, a gerinccsont mentén félbevágom. Az egybefüggő gerinccsontot eltávolítom és a halhúst vékony csíkokra, metélem. A főtt burgonyát meghámozom. A megmosott, kicsumázott, héjas almával együtt egyforma nagyságú szeletekre vágom. A lilahagymát az ecetes hagymával együtt finomra vagdalom. A petrezselyemzöldet megmosom, és egészen apróra vágom

ELKÉSZÍTÉSE:

Mely salátástálban a majonézt simára keverem a tejföllel és a mustárral, majd sóval, borssal, valamint a vágott petrezselyemzölddel ízesítem. Hozzáteszem a burgonyát, az almát, a hagymát és a halcsíkokat. Jól összekeverem, és befedve, legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben.

 

Borsó öntet

Hozzávalók:
4 dl borsó
1 dl kesudió vagy napraforgó
3 dl víz
1 teáskanál só
1/2 teáskanál oregánó, rozmaring, vagy kakukkfű
diónyi hagyma
Turmixoljuk el a kesudiót a vízzel, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is.



Színes "gyufaszálsaláta"

Hozzávalók:
50 dkg sütőben megsütött cékla
50 dkg sárgarépa
1 csésze héj nélküli mandula
1 citrom leve
1 csésze víz
1 ek. tárkony,
1 tk. fehér mustármag
A répát, és a céklát hámozás után gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, majd a többi összetevőből elkészítjük az öntetet, és ráöntjük a salátára. (Nyers céklával is elkészíthető.)



Amerikai padlizsánsaláta

Hozzávalók:
1,5 kg padlizsán egészben megsütve
2 fej vöröshagyma apróra vágva
Öntet:
1 ek. borsikafű
2 ek. citromlé
6 ek. olívaolaj
1 tk. őrölt fehér mustármag
1 nagy csokor kapor
Hámozzuk meg a sütés után kihűlt padlizsánokat, és kockázzuk fel, majd keverjük hozzá a hagymát. Az öntet hozzávalóit turmixoljuk el alaposan, és öntsük a salátára. Behűtve tálaljuk.



Babsaláta krémes paradicsom öntettel

Hozzávalók:
50 dkg főtt bab (többféle is lehet keverve)
2 közepes fej lilahagyma felaprítva
3dl víz
1 dl napraforgó
1 kis gerezd fokhagyma
diónyi hagyma
1 ek. citromlé
1 db friss paradicsom
2 közepes méretű paradicsomsűrítmény
1-2 teáskanál só
1 evőkanál lestyán
A babot megfőzzük, majd a többi összetevot elturmixoljuk , és a főtt babra öntjük, a hagymacsíkokat is hozzáadva. Behűtve tálaljuk.