SüteményekAz oldalon 15 recept található. |
![]() |
Vizes piskóta
Típus: Sütemények
Hozzávalók: hat tojás, 20 dkg cukor, késhegynyi szódabikarbóna,
hat evőkanál víz, nyolc evőkanál rétesliszt. A tojássárgáját
cukorral nagyon habosra keverjük, majd a vízzel meg a szódabikarbónával
még legalább 10 percig keverjük. Ezután felváltva tesszük
bele a lisztet meg a tojásfehérjékből vert kemény habot, és
ugyanúgy sütjük, mint a közönséges piskótát. (Dobhatunk
bele három marék vagdalt diót is, akkor nem nyolc evőkanál,
hanem csak hat evőkanál liszt kell a tésztába.)
Túrós derelye mákos vajjal
Típus: Sütemények
Hozzávalók: Tésztához: 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
1 csipet só, 2 tojás 1 evőkanál olaj, 1-3 tojássárgája,
liszt a nyújtáshoz Töltelékhez: 1 citrom, 25 dkg sovány tehéntúró,
1 tojás 2 evőkanál tejföl, 2,5 dkg cukor 10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg mazsola, 7,5 dkg apróra vágott dió Mákos vajhoz: 1
narancs, 2 evőkanál citromlé, 0,5 dkg vaj 1 evőkanál darált
mák, 1 evőkanál méz Az alábbi recept fontos részét képezik
a gabonatermékek, amelyek növényi fehérjékkel,
ballasztanyagokkal, B-vitaminokkal, ásványi anyagokkal és
nyomelemekkel látják el a szervezetet. Őrizze meg egészségét
és készítse el ezt a különleges desszertet. Elkészítés: A
lisztet gyúrja össze a sóval, a tojásokkal, az olajjal és
egy tojássárgájával. Ha a tészta túl száraz és morzsolódik,
apránként hozzáadhatja a többi tojássárgáját is. Ha túl
lágy, kávéskanalanként némi lisztet dolgozzon bele. Göngyölje
zsírpapírba, és szobahőmérsékleten, 1 órán keresztül
pihentesse. A töltelékhez a túrót a tojással, a tejföllel
és a cukornád-granulátummal vagy a teljes értékű cukorral
keverje simára, majd a lereszelt citromhéjat, a mézessütemény-fűszerkeveréket,
a kétszersültet, a mazsolát és a diót is keverje bele.
Felezze meg a tésztát, és lisztezett deszkán vékonyra nyújtsa
ki, vagy tésztagéppel két vékony lapot készítsen belőle,
majd hagyja szikkadni 10 percig. Az egyik tésztalapra helyezzen
egymástól 10 cm-es távolságban 1-1 evőkanál tölteléket,
és a kupacok között kevés vízzel kenje meg a tésztát. A második
lapot tegye az elsőre, a töltelékkupacok közötti részeken
enyhén nyomkodja be, és rádlival vágjon derelyéket. Két
adagban bőséges mennyiségű sós vízben addig főzze a derelyéket,
amíg a víz felszínére nem jönnek, majd vegye ki és tartsa
melegen. Melegítse elő a tányérokat. A narancs héját
reszelje le, levét facsarja ki, majd a citromlével, a vajjal és
a mákkal állandóan kevergetve addig hevítse, amíg a vaj
habos nem lesz. Végül a mézet jól keverje el a mákos vajban.
Rakja a derelyéket a tányérokra, és mákos vajat csepegtessen
rájuk.
Olasz rétes
Típus: Sütemények
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 25 dkg rétesliszt, 17 dkg porcukor, 1
cs sütőpor, 50 dkg tehéntúró, 5-10 dkg mazsola, 1 cs vaníliás
cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 2dl tej, 2 tojás A réteslisztet
a porcukorral és a sütőporral összekeverem. Egy közepes
tepsit a fele vajjal kikenem és rászórom a lisztes, keverek
felét. Erre rámorzsolom (vagy reszelem, vagy krumplinyomóval rányomom)
a túrót. Erre szórom a mazsolát, a vaníliás cukrot, a
reszelt citromhéjat. Rászórom a másik felét a lisztes keveréknek.
A tojásokat a tejjel simára keverem, ezt egyenletesen az egész
tetejére öntöm, végül rámorzsolom a maradék vajat. 200
fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütöm. Igen egyszerű, és
gyors sütemény, nagyon finom.
Diótöltelék bejglibe
Típus: Sütemények
200 g darált dió, 200 g porcukor, 20 g vaníliás cukor, 0,5 dl
tej 50 g mazsola, 2 cl rum A tejben elkeverjük a cukrot, és
felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük,
hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a
reszelt citromhéjat ? diótöltelék esetén a vaníliás cukrot
is ? elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük,
egyneműsítjük, majd kihűtjük.
Epres tortácska, avagy a híres
Strawberry Shortcake
Típus: Sütemények
Hozzávalók: 2 csésze liszt, 3 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál
só, 3/4 csésze cukor, 1 tojás, 3 evőkanál vaj vagy margarin,
1 csésze tej. eper, cukor ízlés szerint, tejszínhab, vanília
krémpor Ez a süti az amerikainak nagy kedvence. Már a tizenötödik
században is ismerték, neve: "short", készítésének
módjából ered, azaz gyorsan elkészül, mert egy egyszerű
kevert vajas tésztából kell kisütni. A sütőt előmelegítjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a cukorral.
Hozzáadjuk a tojást, belemorzsoljuk a vajat, és a tejet is
hozzáöntjük. Alaposan összekeverjük. Kis kerek (6 cm) sütőformákat
kivajazunk, és félig megtöltjük tésztával. Addig sütjük,
amíg világosbarna nem lesz (25-30 perc). Kivesszük a formából
a tésztát, és hagyjuk kihűlni. A töltelék nem más, mint
friss eper, melyet az ízlés szerinti mennyiségű cukorral jól
elkeverünk egy tálban. Többször keverjük fel, hogy a cukor jól
felolvadjon. A sütiket vágjuk ketté. Az egyik darabot rajuk a
tányérra, és kenjünk rá tejszínhabot, vagy jégrémet vagy,
sajtkrémet, erre tornyozzunk az eperszószból, és tegyük, rá
a süti másik felét. De az sem baj, ha előbb jön az eper és
utána a krém, és juthat az eperből a tortácskák tetejére
is. A legegyszerűbb desszert eperből tejföllel készül A tejfölt
keverjük el egy kevés porcukorral. Addig kevergessük, míg a
cukor fel nem olvadt, ekkorra a tejföl is hígabb lesz. A
megmosott nagy eperszemeket mártogassuk a tejfölbe.
Édesanyám almás pitéje
Típus: Sütemények
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 4
tojássárgája 10 g sütőpor, 1-1,5 dl tejföl Töltelek: 2 kg
alma, 20 dkg cukor, őrölt fahéj Elkészítés: A sütőport először
a liszttel összekeverem, aztán a margarint, a porcukrot és a
tojássárgáját gyúrom belé. Annyi tejfölt teszek hozzá,
hogy rétes tészta lágyságú legyen. A jól kidolgozott tésztát
kettéveszem, tepsi nagyságúra kinyújtom (40X30 cm-es tepsi)
Egyik felét világosra sütöm, majd vékonyan megszórom
zsemlemorzsával (ez a töltelek felesleges nedvességet szívja
fel) Töltelékhez az almát lereszelem, és a cukorral, fahéjjal
ízesítve kb. 10 percig főzöm. Ezt a tölteléket (nem nyomom
ki, csak az edényt oldalra billentve, az összefolyó levét nem
szedem ki) ráteszem az elősütött lapra. A tetejére a másik
fél kinyújtott tészta kerül. A tetejét tojás sárgája-tejföl
keverékkel megkenem, és 180-200 fokon megsütöm. Sütés után
még melegen vaníliás cukorral hintem meg.
Blueberry Muffins:
Típus: Sütemények
255 gr liszt, 1 evőkanál sütőpor, 3/4 kávéskanál só, 1 kávéskanál
fahéj 50 gr fehér cukor, 50 gr barna cukor, 2 nagy tojás, 55
gr vaj szoba melegen 1,8 dl tej, 1 kávéskanál almaecet, 2 csésze
vagy 4,7 dl friss Blueberry(áfonya), vagy ha konzerv, jól leszűrve
De természetesen kézzel is össze lehet vegyíteni. A lisztet,
sütőport, sót s fahéjat összekeverni 2 másodpercig. Félretenni,
összekeverni a barna s fehér cukrot a tojásokkal, add hozzá a
vajat 1 percig keverve, majd lassan öntve bele a tejet. Tedd
hozzá a liszt keveréket, amíg eltűnik a liszt, de ne keverd túl.
Tedd át a keveréket egy tálba s óvatosan, keverd bele a
Blueberryt. Tedd a keveréket 16 kivajazott muffin formába, süsd
15-18 percig, amíg világosbarnák lesznek a muffinok. Tedd, kihűlni
őket egy fémrácsra s hintsd meg a tetejüket porcukorral.
Máktöltelék bejglibe
Típus: Sütemények
26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel
leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított
mazsolat, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott,
reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).
Tejszínes meggytorta
Típus: Sütemények
Tésztamassza: 10 dkg margarin, 4 tojássárgája, 13 dkg cukor,
15 dkg sima liszt, 1/2 cs. sütőpor, 10 dkg vágott szeletelt
mandula. Töltelék: 1 üveg meggy, 2 csomag gyümölcszselé, 2
kanál cukor, 2 pohár tejszín, 2 csomag habfixáló, 2 cs. vaníliás
cukor. A margarint a tojássárgájával és a cukorral jól
kikeverjük, aztán hozzáadjuk a lisztet, benne az elkevert sütőporral.
4 tojásfehérjét 20dkg cukorral jó keményre felverünk habnak.
A tésztamasszát kettéosztjuk, az egyik felét rákenjük a sütőlemezre,
körbefogjuk a tortakarimával, a tojáshabot is kettéosztjuk,
ez egyik felét rákenjük a tesztara és megkenjük a mandula
felével. Előmelegített sütőben 200°C-n kb. 20 percig, sütjük.
Az anyag másik felét ugyanígy megsütjük. A lecsepegetett
meggyet, kimagozzuk, a levet felfogjuk, ha nem elég kiegészítjük
3 dl-re. A tortalapok, ha kihűltek, az egyiket visszatesszük a
sütőlemezre, a lecsepegtetett meggyet elosztjuk a tortalapon,
hogy mindenhova kerüljön. Utána a meggy levet 2 kanál
cukorral, 2 gyümölcszselével megfőzzük. Amikor egy kicsit
kihűlt, ráöntjük a meggyre egyenletesen elosztva, hogy összefogja
a szemeket. Amikor megszilárdult a zselé, a tejszint, a vaníliáscukrot
és a fixálót felverjük habnak, a zselére simítjuk és rátesszük
a másik tortalapot. Porcukorral megszórjuk a tetejét.
Cirmos alma
Típus: Sütemények
Hozzávalók: 4 db kemény húsú alma (dupla mennyiségnél
mindent duplázni kell), 15 dkg gesztenyemassza, 2 evőkanál
cukor, 1 dl rum, 10 dkg tortabevonó keserű csokoládé, 1 evőkanál
vaj, 1 dl feketekávé, 1 evőkanál citromlé. Elkészítése: A
lehámozott almák belsejét kivájjuk úgy, hogy kb. 1 cm
vastagon meghagyjuk a húsát, majd fövő cukros-citromos vízben
2 percig átfőzzük. Kivesszük, és egy tálra tesszük őket.
A gesztenyemasszát eldolgozzuk a rummal és megtöltjük vele az
almákat. A csokoládét összetördeljük és a vajjal, a kakaóval
és a feketekávéval egy kis lábosban felolvasztjuk, állandó
keverés mellett. Még melegen az almákra öntjük, hogy az
oldalukon szépen lecsorogjon.