Szárnyasok

Az oldalon 15 recept található.





[1] [2] [3]

 

 

CSIRKE CITROMOS TEJFÖLBEN SÜTVE


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 1 nagyobb egész csirke, 1 citrom, 4 dl tejföl, 1-1 teáskanál cukor és citrmfű, 1-1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág és őrölt fehér bors, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só. A csirkét megtisztítom, és 8 darabra vágom. Megsózom és tűzálló tálba teszek belőle 4 darabot. Beborítom a megmosott, letörölgetett és hajszálvékony karikákra vágott citrom felével, valamint a fűszerekkel meg a cukorral elkevert tejföl felével. Rászórom a finomra vágott petrezselyemzöld felét, majd újból a húsdarabok következnek. Citromkarikák, tejföl, petrezselyemzöld kerül rá újból. Ezután a tálat szorosan lefedem és előmelegített, forró sütőbe tolom. 55-60 percig sütöm. Pirítani nem szabad. Petrezselymes főtt burgonya vagy párolt vajas zöldség illik hozzá.

 

Koreai mézes csirke


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók: 2 nagy csirkemell, 10 dkg sárgarépa, 15 dkg apróhagyma, 3 ek. kukoricaliszt, 2 ek. méz, 1 mk. gyömbérpor, 2 ek. szójamártás, 2 ek. chili mártás, 2 ek. citromlé, só. A kicsontozott csirkemellet ujjnyi darabokra vágjuk. A kukoricaliszttel megszórjuk, megsózzuk, és bő olajban kisütjük. A fölösleges olajat leöntjük róla, és a gyömbérport, a szójamártást, a mézet, a chili mártást meg a citromlevet hozzáadjuk. Lefedve puhára főzzük és az utolsó pillanatban az apró szemű hagymát is, közékeverjük. Ha kell egy kis kukoricaliszttel, sűríthetjük. Rizs, vagy szójamártással meglocsolt metélttészta illik hozzá.

 

Bakonyi csirke


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók:

2 csirkemell, 6 ek olaj, 1 közepes vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, só, fekete bors, egy kávéskanál pirospaprika, pici csípős paprika (Erős Pista), 1 paradicsom, 1 zöldpaprika (vagy 10 dkg lecsó), 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 2 csapott evőkanál liszt, 30 dkg gomba Tehát két csirkemellet kicsontozunk, és 4-4 szeletre vágjuk. Kis klopfolás és sózás után 6 evőkanál olajon mindkét oldalukat megpirítjuk. A hús eltávolítása után az olajban aranysárgára pirítunk egy közepes fej apróra vágott vöröshagymát, rádobjuk a pirospaprikát, majd azonnal felöntjük 5 dl vízzel. Beletesszük a csirke csontját, az őrölt köményt, sót, borsot, csípős paprikát ízlés szerint, az átpasszírozott fokhagymát és a darabokra vágott paprikát, paradicsomot (ezt előbb meg kell a héjától szabadítani). 30 percig csendesen főzzük, az alatt megtisztítjuk, és cikkekre vágjuk a gombát. Elkeverjük a lisztet a tejföllel és a tejszínnel. Ezután kiszedjük a csontot a léből, és vagy leszűrjük, vagy összemixeljük, majd visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a gombát. A recept szerint 10 perc főzés elég a gombának de én legalább fél órát főztem míg megpuhult. Aztán az egészet besűrítjük a tejszínes-tejfölös habarással. Tálalás előtt a húst visszadobjuk a szószba, és jól átforrósítjuk.

 

BARACKOS CSIRKEMELL


Típus: Szárnyasok

Hozzávalók:

2 kicsi (vagy 1 nagy) csirkemell, 2 nagy fej vöröshagyma, 8 szem érett sárgabarack, 5 dkg mandula (vagy 1 teáskanál mandulaaroma), 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál currypor, 1-1 mokkáskanál őrölt fehér bors, chili (vagy csípős paprika), ízlés szerint cukor, só, csipet gyömbérpor. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, és forró olajon sárgára fonnyasztom. Megsózom, majd lepirítom a lebőrözött, kicsontozott és vékonyra szeletelt csirkemellet. Az olajból kivéve melegen tartom. A visszamaradt szaftra ráteszem a megmosott, kimagozott, feldarabolt sárgabarackot, megszórom a fűszerekkel, és addig párolom, míg a gyümölcslevet ereszt. Ezután hozzáadom a durvára darált mandulát (vagy az aromát), és jól összeforralom. Tűzálló tálra fektetem az elősütött csirkemellet, rákenem a barackos mártást és előmelegített, forró sütőben addig pirítom fedetlenül, míg szép barnáspiros lesz. Ügyelni kell arra, hogy meg ne égjen (a gyümölcstől és a cukortól hamar karamellizálódik)! Párolt rizzsel vagy szerecsendióval ízesített burgonyafánkkal kínálom.