Tojásos ételekAz oldalon 15 recept található. |
Tojásos ételek
A hús után talán a legtáplálóbb étel a tojás, de annál
sokkal gyorsabban és rövidebb időn belül készíthetünk belőle
laktató ínyencségeket.
Reggel sietünk a munkába, mit együnk? Bundáskenyeret, tojásrántottát,
ha gondoljuk, hogy nem lesz időnk ebédelni. Esetleg lágytojást
vajas pirítóssal, ha üzleti ebédre vagyunk hivatalosak, és
este, ha szintén időzavarban vagyunk és éhes a család, jól
jön a tojásos nokedli, mert salátával harminc perc alatt az
asztalon gőzölög, a család apraja-nagyja legnagyobb megelégedésére,
és viszonylag még olcsó is.
Tanuljuk meg mindezeket elkészíteni!
Spanyol rántotta
Típus: Tojásételek
Hozzávalók:50 dkg paradicsom, 2 vöröshagyma, l0 dkg bacon-szalonna,
3 ek olaj, 6 tojás, l dl tejszín, só, fekete bors,
petrezselyemzöld, olajbogyó. A leforrázott, meghámozott
paradicsomokat felszeleteljük. A felkockázott szalonnán a
hagymát üvegesre pírijuk, majd a felvert tojásokat a tejszínnel
együtt ráöntjük, a fűszerekkel ízesítjük. A paradicsom és
olajbogyó szeleteket rátesszük, s néhány percre a sütőbe
helyezzük. Tálalás előtt meghintjük apróra vágott
petrezselyemmel.
Gyümölcsös-túrós omlett
Típus: Tojásételek
Hozzávalók: 6 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 zacskó vanília
krémpor, 50 dkg tehéntúró, reszelt citromhéj, 4 evőkanál
cukor, 2 evőkanál olaj A mártáshoz: 2,5 dl meggylé, 2 evőkanál
cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 30 dkg mélyhűtött málna,
ribizli, meggy Elkészítése: ? A tojásokat szétválasztjuk. A
sárgáját a vaníliás cukorral habosra keverjük. A
pudingport, a túrót és a reszelt citromhéjat hozzákeverjük.
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan
a masszához, keverjük. ? 1 evőkanál olajat serpenyőben
felforrósítunk, és a massza felét elterítjük benne. Előmelegített
sütőben (200 C-on, 3-as fokozaton) 10-12 percig sütjük. A tészta
másik felét ugyanígy megsütjük. ? A meggylevet a cukorral
felforraljuk. A pudingport 2 evőkanál vízzel simára keverjük
és a meggyléhez keverjük. A mélyhűtött gyümölcsöt hozzáadjuk.
? Az omlettet darabokra vágjuk, porcukorral megszórjuk, és a
gyümölcsmártással tálaljuk. Tipp: Ha nincs mélyhűtött gyümölcs
otthon, málna- vagy eperdzsemből is elkészíthetjük a gyümölcsmártást.
Bundás kenyér reggelire: (4 személy részére)
Hozzávalók:
8 fél szelet szikkadt kenyér 2 db felvert tojás 1 dl tej só,
bors, egyéb ízesítők ízlés szerint 3 dl fözőolaj 5 dkg
reszelt sajt (száraz)
Elkészítése:
A tojásokat verjük fel egy mélytányérban a hozzáöntött
tejjel és ízesítőkkel, majd az ujjnyi vastag kenyérszeleteket
forgassuk meg benne. A felforrósított olajban, először az
egyik, majd a másik felét aranysárgára sütjük, papírszalvétára
szedve leszárítjuk a fölösleges olajtól. Még melegében a
reszel sajtot rászórjuk, hogy ráolvadjon. Citromos teával tálaljuk.