A diszkoszhalat 1840-ben fedezte fel a bécsi, halak természetrajzával foglalkozó, Dr. Johann Jacob Heckel. Legelső élő példányokat Németországnak szállította léghajón, 250 literes hordókban. Németországban próbálták megtartani a halakat (életben tartani) ami nagyon nehéznek bizonyult, és az első példányok elpusztultak. Az 1930-as és 1940-es években az akváriumi halakat tartók kezdték el újra a behozatalt Európába és az Egyesült Államokba, ahol a mai napig „pompadur halnak” hívják a diszkoszhalakat. Ha figyelmesen megnézzük a diszkoszhalakat, látjuk, hogy eltérő különbségek vannak a vadonfogott példányok között, a tenyésztettekről nem is beszélve. Általában az ugyanarról a területről fogott diszkoszok nagyon hasonlítanak egymásra, de természetesen némi színvariáció található egy adott csoporton belül is, ezért nehéz pontosan szétválasztani őket, hogy melyik családhoz tartoznak, de azért minden családnak vannak nagyon jól megkülönböztethető külső jegyei. A tenyésztett diszkoszok azonban széles színvariációkat képviselnek a vadonfogottakkal szemben. A boltokban általában tenyésztett halakkal találkozunk, mert az embereknek a „színes” hal tetszik jobban, de saját tapasztalatomra hagyatkozva, nem biztos, hogy a tenyésztett, színesebb hal a jobb hal, természetesen mindegyiknek meg van a maga varázsa, de adódhatnak a felneveléssel gondok. A jelenlegi osztályozás két diszkoszfajt választ el egymástól. Az egyik főcsoport alatt található még 3 alfaj, amit a szakemberek ide soroltak. Vajon ezek az alfaji besorolások jogosak?, ugyanis földrajzi változatosságok vannak a háttérben, és ez adja sok szakembernek a nézeteltérést. A megkülönböztetés lehetséges, hogy idővel elmarad, és csak egy diszkosz főcsoport lesz, ami alá tartozik az összes diszkosz, de addig is nézzük mik az alapvető osztályok:
Symphysodon diszkosz, vagy Heckel diszkosz
Symphysodon aequifasciata - Melyik áll:

Symphysodon aequifasciata, vagy a zöld diszkosz
Symphysodon aequifasciata haraldi, vagy a kék diszkosz
Symphysodon aequifasciata axelrodi, vagy a barna diszkosz

Symphysodon aequifasciata aequifasciata vagy zöld diszkosz, ez a csoport jelöli a másodikfajt a szakemberek csoportosításának alapján. A legtöbb zöld diszkosz a Putumayo folyóból, Peru északi határszéléről származik, és onnan szállítják őket szerte a világba. Sok perui halász szállítja a zöld diszkoszokat még a Rio Nanay folyóból, mely beleömlik az Amazonasba. A zöld diszkosz nagy változatban található meg, mind testileg, mind színvariációban a természetes élőhelyén. Az alap, a „rendes” zöld diszkosznak zöldes-olajbogyó alapszíne van, amely barna felé hajlik át. „Fém” színű vízszintes csíkok futnak a hátán, miközben egyre több lesz belőle, ami az uszonyokon (hát, és has) is megtalálható. A testén nincsenek a Heckel diszkoszra jellemző vastag 3 függőleges csík, viszont piros pettyezésű lehet a teste. A zöld diszkoszon általában enyhébben csíkozott, függőleges csíkok találhatóak, amelyek enyhén zöld színűek. Ezt a fajta diszkoszt hívják királyi zöld diszkosznak. A zöld diszkosz másik változata is népszerű, de nagyon ritkán elérhető, a Tefé (ejtsd: Tefe) diszkosz, (a Tefé folyó és tó után elnevezve). Sokan azt hiszik, hogy a Tefé diszkosz egy alfaj a barna diszkosz (Symphysodon aequifaciata axelrodi) és a zöld diszkosz között. Tefé diszkosznak zöldes/arany alapszíne van, sok piros pettyezéssel (red spot) az egész testén. Előfordul, hogy az uszonyokon is találhatóak piros pöttyök.
A türkiz diszkoszok megjelenése hamar keresetté tette őket. A türkiz előtérbe került, kedveltebbé vált, mint a zöld diszkoszok. A természetben viszont kereszteződtek egymással és létre jött egy másik zöld diszkosz, aminek kékes csíkjai vannak (valószínűleg egy Symphysodon haraldi hatás). A türkiz diszkosz majdnem teljesen kék a testén, és ezért gyakran hívják kobalt türkiz diszkosznak. A testen a türkiz szín erősödik. A természetes színváltozatoknak köszönhetően különböző nevekkel illetik őket: „brillant türkiz, „red türkiz, és az emberek szeretik e fajokat. A sok színvariáció megzavaró lehet a kezdő akvaristáknak. A türkiz diszkoszok drágábbak, mint a barna, vagy a zöld alapszínűek, vagy a Heckel diszkoszok.
Symphysodon aequifasciata axelrodi, vagy a barna diszkosz. A barna diszkoszokat tartják legelterjedtebben az otthoni akvaristák, bár nem rég még kirekesztettek voltak a más színvariációkkal szemben, amik dús színekben pompáztak. Barna diszkosz alapszíne sötétbarna különböző árnyalatai, és neki sincs a vastagított ötödik függőleges csík, ami a Heckelre jellemző. Kék vízszintes csíkok találhatóak a testén, legtöbbször az uszonyokon is, és a has, illetve hát úszók vörös széllel pompáznak. Találtak már a természetben vöröses alapszínű példányokat is. Sok „vörös” diszkoszból próbáltak kitenyészteni úgynevezett „Marlboro” diszkoszokat, ami kisebb nagyobb sikerrel sikerült is, de régebben ezeket a halakat „mesterségesen” tartották vörösen, garnélarákkal, ami karotint tartalmaz. Ez adta a halak szép vöröses színét, de természetesen megvétel után más eleségre való áttérés esetén szép lassan „kifakultak” a diszkoszok! A legtöbb úgynevezett „red” diszkosz tenyészet a távolkeleten található. Itt jegyezném meg, hogy aki tud RED-BRAUN diszkoszokat, legyen szíves, küldjön egy e-mailt, vagy írjon a FÓRUMBA, mert nagyon szeretnék szerezni egy ilyet!!!!!
A második alfaj a Symphysodon aequifasciata, Symphysodon aequifasciata haraldi, a kék diszkosz, amit Manaus-ban fognak. A kék diszkosz erősen hasonlít az „unokatestvérére”, a barna diszkoszra, és ezért az okért olyan érzést kelt az emberekben, mintha egy szép színvariációja lenne a barna alfajnak. A barna diszkosztól eltérően, azonban, a kék diszkosz sötétebb, majdnem bíbor-barna alapszín, és a fejen átfutott vízszintes kék csíkok a háton és hasúszókon végződnek. A kék diszkoszokat is különböző néven hívják: „royal kék diszkosz”, „kobalt kék”, király kék”. Gyakran, kék diszkoszokat adnak el, mint királykék diszkosz ezzel becsapva az akvaristát. A kobalt kék diszkosz szinte teljesen kék. A kobalt kék diszkosz egy fémes ragyogást visz az akváriumba, és ez teszi vonzóvá. Ezek az alapvető diszkosz típusok és az ember, kinek a hobbija a diszkoszhaltartás nagy valószínűséggel leggyakrabban ezekkel a típusokkal találkoznak, amellett, hogy sok tenyésztett diszkosszal fogsz is (többnyire) találkozni, amelyeket különböző fantázia névvel illetnek, mint pl.: red-türkiz diszkosz, pigeon-gold diszkosz, snakeskin diszkosz, és mások.