KEZDŐLAP FESTMÉNYEK E-MAIL

DOBI MÁRIA FESTŐMŰVÉSZ HONLAPJA

"A művészet a Szép  szeretete, amely belülről fakad. Megnyilvánulása számtalan formában lehetséges. Ha valaki a lelkében létrejött szépet akarja felszínre hozni, alkotni kezd.

   A rajzolás szeretete illetve ezzel való komolyabb törődésem szülővárosomban, Gyulán indult. Egy gyulai festőművész, Székelyhídi Attila volt, aki elindított ezen az úton. Középiskolás koromban fogadott a szárnyai alá, és óráin mindig sikerült megtalálnia a megfelelő motivációt, ahhoz hogy a kezdeti ügyetlen próbálkozásaim se térítsenek el, hanem sokkal inkább ösztönözzenek a munkámban. Egy évig tartó közös munkánk eredményeként felvettek a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolára, ahol aztán több kiváló tanártól volt szerencsém tanulni, akik megnyitották szemünket az újra, arra hogy sok olyan dolog van a világban, amit jártunkban-keltünkben szinte észre sem veszünk Sokat tanultam tőlük, mindegyikükből más él tovább bennem, és bár hosszú út áll még előttem, már tudom, amíg élek, festeni fogok. Ez egy csodálatos adomány a természettől, és nem szabad elpazarolni. Használni kell, hisz annyi mindenre jó.

     Jóval a főiskola befejezése után találkoztam a restaurálás művészetével. Ez egy új kihívás az életemben és sajnálom, hogy eddig rejtve maradt előttem. Csodálatos dolog, amikor az ember egy régi, piszkos és szakadt képből varázsolhat egy újat. Ezt természetesen nem a szó szoros értelmében kell venni, hiszen ezeknek a képeknek a felújítás után is kell hordozniuk az elmúlt idők jeleit. Azt hogy ebbe az új területbe bepillanthattam,  Sztrakai Judit restaurátornak köszönhetem, aki példátlan önzetlenséggel vállalta hogy beavat a szakma rejtelmeibe.

   Minden embernek szüksége van az önkifejezésre ilyen vagy olyan formában. Én festek. Úgy érzem, végtelen lehetőség nyílik meg az emberben a gondolatai, érzései, elképzelései kinyilvánítására, vagy csak egyszerűen a szép megörökítésére. A világ körülöttünk sok csodálatos dolgot tartalmaz, amit észre kell vennünk, hisz ezek táplálják lelkünket. Szeretem megörökíteni ezeket, és ha másokhoz is eljutnak, remélem ők is észreveszik bennük azt a szépséget, ami engem is megfogott.

     Mindenkinek azt kívánom, találja meg azt a tevékenységet, amit szeret annyira, hogy egy életen át tudja művelni. Én ebből a szempontból nagyon szerencsés vagyok, de tudom, hogy nem elég megtalálni, tudni kell élni vele. A fejlődésnek folyamatosnak kell lennie. Ennek érdekében nem szabad kitérni az új dolgok elől, sőt tárt karokkal kell fogadni őket. Új technikákat kell elsajátítani, tanulni a hibákból és tovább fejleszteni a már megtanultakat. Én is tanulok és keresek tovább. Tudom, hogy amire szükségem van, az megtalál. És közben azt is tudom, hogy vannak ajtók, amiken még nem mentünk át, és ezek mögött van az a világ ahonnan az ihlet táplálkozik, innen merítkezem én is megannyi társammal együtt. Vezetnek az érzéseim, a megérzéseim, az álmaim és vágyaim, ezek hozzák létre az alkotásokat, és amíg vezetnek, addig megyek tovább ezen az úton."

Dobi Mária


Dobi Mária  3396-Kerecsend, Bereksori u. 81.  Tel.: 36/450-500,  Mobil: 30/557-0556

maridobi@freemail.hu