Dob:Segítség

From Dob

Jump to: navigation, search

Itt némi segítséget olvashattok az oldal használatával kapcsolatban, mert feltételezem, hogy nem mindenki olyan elvakult Wikipédia felhasználó, mint én.

Tartalomjegyzék

Regisztráció

Ez szerintem azért mindenkinek megy. Ezáltal válsz jogosulttá a szerkesztésre. Ha rombolsz akkor azonban még így is kitiltás áldozata leszel. Ezt nem szeretném azonban csinálni. Kérlek benneteket, hogy a személyes lapotokra írjatok fel valamit magatokról, és ha a Ritmusdepón is regisztráltatok már, akkor hogy ott mi a nevetek, mert így mégiscsak könnyebb lenne egymás megismerése.

Szócikk létrehozása

Vagy a kezdőlapon található helyre írod be óhajtott szócikked címét, vagy a kereső kínálja fel neked ezt a lehetőséget. Ezek után a dolgod borzalmasan egyszerű: el kell kezdened írni. Bármiről, ami a dobokkal kapcsolatos. Ha kész vagy, akkor először előnézetben nézd meg, hogy az alkotásod rendben van-e, helyesírásilag rendben minden stimmel. Ha még elfelejtettél egy-két kisebb dolgot, akkor javaslom, hogy az apró változtatás funkciót használd az áttekinthetőség érdekében.

Íratlan szabályok - immáron leírva

Általában vannak az ilyen Wikimédiás dolgok egységes kinézete miatt íratlan szabályok. Ezek például olyanok, hogy próbáljuk kerülni az idegen szavak használatát. Vagy ha valami idegen szót használunk, akkor annak egyezzünk meg az írásmódján (jazz és dzsessz klasszikus esete). Továbbá nagybetűt csak a Magyar Helyesírási Szabályzat által indokolt esetben használunk, máshol nem (még ha az angol forrás például használ). Az évszámokat az áttekinthetőség miatt kiírjuk teljesen. Nem ócsárolunk nyíltan, még ha esetleg igazunk lenne akkor sem, próbálunk objektíven, elfogulatlanul írni.
Idővel ezek a szabályok teljesen nyilvánvalóak lesznek, és észre sem veszitek, de addig is kérlek fogadjátok meg ezeket.

Szócikk szerkesztése

A sima szöveg általában nem szokott elég lenni, kell bele képeket rakni, a szövegből a fontosabb címszavakat kiemelni. Erre egyedi kódrendszere van a Wikimédiának. A magyar Wikipédia oldalán erről sokkal részletesebb leírást olvashatsz, alkalmanként megnézegetheted az én forráskódjaimat is, amiből természetesen bármikor másolhatsz. Szóval, a legfőbb dolgok:
 [[szócikk]] [[szócikk|szócikket]] [http://www.ritmusdepo.hu Ritmusdepó] 
Így hivatkozhatsz egy szócikkre (akár egy olyanra, ami nem létezik, de szeretnéd, hogy később legyen). A második sor mutatja, hogy ha ragoznod kell a szócikk nevét, azt hogy tedd (AltGr+W). Utoljára pedig láthatod, hogy hogyan hivatkozhatsz internetes oldalakra. Ezt akkor érdemes megadnod, ha például forrásnak egy másik lapot használtál.
 ''dőlt betű'' '''félkövér betű''' '''''félkövér és dőlt betű''''' 
Ha valamit ki szeretnél emelni, akkor azt így teheted Ha képre szeretnél hivatkozni, akkor azt először fel kell töltened a Fájl felküldése oldalon. Ne legyenek azért túl nagyok azok a képek, előbb kicsinyítsd le azokat. Illik megadni a forrást (tehát kötelező), ha azt te magad készítetted, akkor írd oda, hogy saját felvétel! A képre pedig így kell hivatkoznod:
 [Kép:akármi.jpg|thumb|center|200px] 
A thumb beírásával egy keretbe lekicsinyíti a képet a rendszer, a center helyére kell írni, hogy merre igazítsa a képet (left, center, right), végül pedig megadhatod a kép méretét képpontban. Ezen változók beírása természetesen nem kötelező, alapértelmezetten az eredeti méretet használja a rendszer balra igazítva. Röviden most ennyit, ha bármi nem menne, akkor nézzetek utána a magyar oldalon, tényleg részletesen le van írva.

Sok sikert! Kazi

Personal tools