Sabian

From Dob

Jump to: navigation, search

A Sabian egy kanadai cintányérgyártó- és tervező cég. Termékei a Zildjian, a Paiste és a Meinl termékeihez hasonlóan világszerte élenjárónak számítanak.

Cégtörténet

A céget 1981-ben alapították meg egy Meductic nevű városban, amely Kanada New Brunswick tartományában található. Az alapító Robert Zildjian, aki az Avedis Zildjian Company korábbi vezetőjének, Avedis Zildjian III-nak a fia.

A családi hagyomány szerint a vezetői rang a legidősebb fiúgyermekre, Armand-ra szállt volna. Avedis Zildjian III 1979-ben bekövetkezett halála után Armand -, aki akkor a Zildjian elnöke volt – igazgatósági elnök lett, ami végül is egy Robert és Armand közti családi viszályhoz és jogi vitához vezetett. Ez azt eredményezte, hogy Robert kilépett a Zildjian-ból, hogy megalapítsa a rivális Sabian céget. A 2 cég továbbra is folytatja a rivalizálást, miközben mindkét vállalat a vezető cintányérmárkák közé tartozik. Az egyezség szerint Robert beleegyezett abba, hogy nem használja a Zildjian nevet, illetve hogy cintányérjait nem titulálja azonosnak a Zildjian-nel. A szerződés szerint Robert megkapta a kanadai gyárat, amely a K. Zildjian sorozatot gyártotta. Ekkorra már teljes mértékben megszüntették a törökországi gyártást. Armand és Robert között volt egy nagy vita arról is, hogy hol gyártsák a K. Zildjian-t. A Zildjian Company elnökeként Armand ragaszkodott ahhoz, hogy a K szériát az USA-ban gyártsák 2 híres dobos, Elvin Jones és Tony Williams közreműködésével. Egyesek szerint a 2 márka közti legjelentősebb különbség az, hogy a Zildjian cintányérok lágyabb és teltebb hangzású ötvözetével ellentétben a Sabian inkább cin-bázisú alapanyagokat használ; bár ez a kijelentés nem igaz. Mindkét cég ugyanazt a 80% vörösrézből, 20% cinből és ezüstdarabokból álló bronz-ötvözetet használja a professzionális cintányérok készítésénél. Mások szerint -, akik azt állítják, hogy a Sabian és a Zildjian cintányérjait viszonylag könnyen meg lehet különböztetni a hangzás alapján, - a Sabian-ok viszonylag vastagok a súlyukhoz képest, és néhány kivétellel nagyobb az élettartamuk, mint a Zidjian-oknak; továbbá miután a Zildjian-oknak gyorsabb a reagálásuk, általánosságban lágyabb a hangjuk. Az álláspont szerint a különbség az egyes modellektől függ. Robert Zildjian a „Sabian” nevet 3 gyermeke nevének első 2 betűiből formálta meg: Sally, Bill és Andy (ami az Armand becézése); és eleinte 2 sorozatot adott ki, a HH-t és az AA-t. Mindkét sorozat a hagyományos bronz-ötvözetből készült.

Jelenleg a Sabian elnöke Andy Zildjian, a család legfiatalabb tagja.


Szériák

Focused szekció: SBr széria – a „Sabian Brass” rövidítése. Az SBr sorozat a Sabian legolcsóbb szériája, amely egyúttal a Solar sorozat utódja.

B8 („Focused Bright”)/ B8 Pro („Focused Brilliant”) széria – B8 bronz-ötvözetből (92% vörösréz, 8% cin) készült tanuló/belépő szintű cintányérok. A B8 cintányérokat hagyományos kivitelben, a B8 Pro cintányérokat briliáns kivitelben gyártják. 2011-ben a B8 Pro cintányérok új logót kapnak a Sabian megalapításának 30. évfordulójának emlékére.

APX („Focused Cut”) széria – a Sabian első B8-alapanyagú professzionális cintányérsorozata. Ezek a cintányérok nagyon élesen és agresszívan szólnak, a „high-decibel” tervezés miatt. Ezért is közkedvelt a széria a rock-és metaldobosok körében. Hagyományos kivitelben gyártják.

MEGJEGYZÉS: A SZEKCIÓ NEVE BRONZE BEGINNINGS VOLT 2010-IG, EKKOR VÁLTOZTATTÁK ÁT A NEVET FOCUSED-RA, ÉS EKKOR KERÜL A SZEKCIÓBA AZ APX SZÉRIA.

Creative szekció:

Vault („Unique”) széria – B20 ötvözetből és hozzáadott ezüstből készült cintányérsorozat. Briliáns kivitelben gyártják.

Signature széria – a Sabian által támogatott dobosok közreműködésével készült cintányérsorozat, a Vault széria alkategóriája. A cintányérok ára és a minősége az egyes cintányéroktól függ.

Paragon („Powerful”) széria – Neil Peart nevével fémjelzett cintányérsorozat, amely a Rush „R30” elnevezésű turnéján debütált. A Paragon cintányérok kézzel kalapált kivitelben, réz színű tintával készülnek. A Paragon egyesíti az AA, a HH és az AAX sorozat tulajdonságait az erős és változatos hangzás érdekében. Ezek a cintányérok eredetileg hagyományos kivitelben készültek, de 2009 óta briliáns kivitelben is kaphatók. A széria összes cintányérja szigorúan Neil Peart igényeire van méretezve.

Vintage szekció:

Xs20 széria – haladó szintű cintányérsorozat, amelyek B20 ötvözetből készül. Eredetileg hagyományos kivitelben gyártották, de 2009 óta a széria briliáns kivitelben is kapható. Ezeket a cintányérokat nemrég a Modern szekcióból sorolták át a Vintage szekcióba, a pontosabb osztályozás érdekében.

HH („Vintage Dark”) széria – a „Hand-Hammered” (kézzel kalapácsolt) kifejezés rövidítése. Ahogy a név is mutatja, ezeket a cintányérokat egyedileg készítik el a Sabian kézművesei. Minden HH cintányérnak különböző stílusa és érintése. A megművelés ereje és mintázata változó, ennek köszönhetően minden cintányérnak különböző hangzása van.

AA („Vintage Light”) széria – az „Automated Anvil” (automata üllő) kifejezés rövidítése. Ezek a cintányérok teljes mértékben géppel készülnek. A cintányérok éles és klasszikus hangzása sokféle zenei stílushoz passzol.

AA Metal-X széria – az AA széria alkategóriája, speciálisan rock- és metaldobosok számára. A „Power Active” tervezés miatt ezeknek a cintányéroknak több hangja és csengése van, mint a hagyományios AA cintányéroknak.

Modern szekció:

AAX („Modern Bright) széria – az AA szériáéval azonos eljárással készült cintányérsorozat. A különbség: a „Dynamic Focus” tervezés miatt a torzítás megszűnik, nő a hangzásbeli tisztaság, továbbá a cintányérok minden hangerőnél egyforma módon reagálnak.

OMNI széria – az AAX széria alkategóriája, amely Jojo Mayer közreműködésével készült. Állítólag az OMNI cintányérok egyszerre használhatóak beütő és kísérő cintányérként is.

HHX („Modern Dark”) széria – a HH szériáéval azonos eljárással készült cintányérsorozat. A különbség: a „Tone Projection” tervezés miatt nő a csengés és a hatékonyság.

Legacy és Evolution széria – a HHX széria alkategóriája, amely Dave Weckl közreműködésével készült. A Legacy szériát hagyományos, az Evolution szériát briliáns kivitelben gyártják.

Egyéb:

Vannak olyan cintányérok, amelyek nem részei a Vault szekciónak, mint pl. a Zoro közreműködésével készített Groove cintányérok. A Sabian által kiadott innovatív termékek közé tartoznak az AA Rocktagon beütők, az X-Plosion és az O-Zone beütők, az X-Treme kínai cintányérok, az X-Celerator lábcinek, és még sok más. A Sabian bemutatta az SR2 szériát is, amely gyárilag felújított, B20 ötvözetből készült, kedvezményes árú cintányérokból áll.

Híres dobosok, akik Sabian cintányérokat használnak

Brandon Barnes - Rise Against

Bob Bryar - ex-My Chemical Romance

Billy Cobham - Szóló zenész

Bernard Purdie - Session-dobos

Blake Richardson - Between the Buried and Me

Bill Ward - Black Sabbath

Carmine Appice - Vanilla Fudge, Carmine Appice's Guitar Zeus, szóló zenész

Chad Smith - Red Hot Chili Peppers

Chase Heck - Audiofishtank

Chester Thompson - Phil Collins turnézenekara, Genesis

Chris Crippin - Hedley

Chris Pennie - Coheed and Cambria

Cody West - Helix Reign

Christoph Schneider - Rammstein

Dan Prestup - Spider Rockets

Dave Weckl - Szóló zenész

Dom Famularo - Dobtanár, szóló zenész

Daniel Adair - Nickelback

Eddie Livingston - Armored Saint, Evildead, Terror, Billy Preston

Ed Shaughnessy - Stúdió-dobos

Ed Thigpen - Stúdió-dobos

James (The Rev) Owen Sullivan - Avenged Sevenfold

Jimmy Cobb - John Coltrane, Sarah Vaughan, Billie Holiday, szóló zenész

Jen Ledger - Skillet

Jack DeJohnette - Miles Davis

Joe Morello - Dave Brubeck Quartet

Jojo Mayer - Nerve (Band)

José Pasillas - Incubus

Kris MacFarlane - Great Big Sea

James (The Rev) Owen Sullivan- Avenged Sevenfold

Kevin Dryden - Simplistics.

Martin Axenrot - Opeth

Martin Lopez - ex-Opeth

Mike Wengren - Disturbed

Mike Portnoy - ex-Dream Theater

Neil Peart - Rush

Neil Sanderson - Three Days Grace

Nate Clabaugh - We Are Impetus

Phil Collins - Genesis, szóló zenész

Paul Niedermier - Thriving Ivory

Ray Luzier - Korn - Army of anyone

Roy Mayorga - Stone Sour, Abloom

Sean Kinney - Alice In Chains

Shannon Lucas - The Black Dahlia Murder

Shawn Drover - Megadeth

Steve Hass- John Scofield Ravi Coltrane Manhattan Transfer

Terry Bozzio - Frank Zappa, Missing Persons, szóló zenész

The Rev - ex-Avenged Sevenfold

Todd Sucherman - Styx

Tomas Haake - Meshuggah

Tony Royster Jr.- szóló zenész

Travis Smith- ex-Trivium

Vinnie Paul- Pantera, Damageplan, Hellyeah

Yukihiro- L'arc-En-Ciel

Personal tools