Zildjian

From Dob

Jump to: navigation, search

A Zildjian a világ legnagyobb és legrégebbi cintányérgyártó vállalata.

Tartalomjegyzék

Történet

A kezdetek

Az örmény származású Avedis 1618-ban talált egy ötvözetet, ami különösen alkalmas volt cintányérok készítésére. Ez lényegében 80% rezet, 20% ónt és némi ezüstöt tartalmazott. A szultán ezért a Zildjian nevet adta neki, melynek jelentése a következő: a törökben a zil cintányért jelent, a dj a készítőre utal, a ian pedig valakinek a fiát jelenti örményül. 1623-ban a szultán engedélyezte, hogy I. Avedis Zildjian üzletet nyisson Konstantinápoly (azaz Bizánc, illetve Isztambul) külvárosában. A gyár innét számítja történetének kezdetét. 1865-től Kerope Zildjian vezette az isztambuli gyárat, aki európai körutaival tette híressé a márkát. A később bevezetett K sorozat elnevezése Kerope nevéből ered. Bár kevésbé ismert tény, de 1909-ben Bukarestben nyitott egy üzemet a Zildjian család, mivel egy örmény nemzeti mozgalomban vettek részt, és ezért kényszerültek ide menekülni. Az isztambuli gyár tovább működött K. Zildjian Istanbul néven, párhuzamosan Avedis cégével.

Térhódítás Amerikában

1927-ben Aram Zildjian levelet írt az Amerikában élő III. Avedis Zildjiannak, hogy vigye tovább a vállalkozást ott, ezért 1929-ben Quincyben megnyitotta üzemét III. Avedis. A jazz térhódításával hatalmas népszerűségre tett szert a Zildjian az 1930-as években, olyan dobosok választották a cintányérjaikat, mint Gene Krupa, Papa Jo Jones vagy Chick Webb. Ekkoriban fejlesztették ki a ma is használatos lábcint. Szintén az 1930-as években terjedt el az angolban a kísérőnek és a beütőnek megfelelő szavak. Fontos megemlíteni még az 1960-as években, a Louie Bellson hatására tervezett New Beat Hihatet. Ez volt az első olyan lábcin, amelynek vastagabb volt az alsó tányérja, mint a felső. 1935-ben III. Avedis továbbadta az ötvözet titkát Armand nevű fiának. Ő bővítette ki a kis üzemet igazi cintányérgyárrá, több alkalmazottat is felvett a munkafolyamat különböző részeinek elvégzésére. A II. világháború alatt a hadsereg megrendelései biztosították a zavartalan működést.

A XX. század második fele

1968-ban Robert Zildjian visszavásárolta (még az Avedis Zildjian cégnek) a K. Zildjian Istanbul márkanevet, továbbá az óriási kereslet miatt Kanadában is gyárat alapítottak. De még ez sem volt elég, hiszen 1973-ban Norwellbe költöztették a régi üzemet. 1975-ben Robert áttelepítette az isztambuli üzemet Kanadába, így Amerikában készítették az Avedis és a Kerope Zildjian cintányérokat is. III. Avedis 1979-es halálakor összeveszett Robert és Armand az örökségen. Végül is úgy egyeztek meg, hogy Robert használhatta az ötvözetet Sabian név alatt a kanadai gyárban, melyet 1981-ben önállósított. Így Armandra maradt az Avedis Zildjian cég, melyet 2002-es halála óta két lánya, Craigie és Debbie Zildjian vezet. A Zildjian cintányérjait olyan dobosok használták, mint Buddy Rich, Elvin Jones, a maiak közül Roger Taylor és Ringo Starr, Steve Gadd, Vinnie Colaiuta, Steve Smith és nem utolsó sorban Borlai Gergő.

Kapható cintányérok

A cintányérokat két nagy csoportba oszthatjuk. Az egyik az ugyanolyan lapokból préselt sheet bronze, és a régi öntéses eljárással készített cast bronze cintányérok. Utóbbiak mind B20-as bronzból készülnek, eredeti Zildjian ötvözetből.

Sheet bronze

Planet Z
Bár ennek a sorozatnak réz az alapanyaga, a gyártási eljárás egyezik az ebben a csoportba tartozókéval. Teljesen kezdő szintű, általában olcsóbb dobfelszerelésekhez szokták mellékelni.
ZBT
A ZBT már a B8-as bronzból készül, szintén kezdő kategória, a legolcsóbb bronzból készült Zildjian cintányér.
ZXT
Szintén B8-as bronzlemezekből készítik, ugyanúgy kezdő cintányér, népszerű a fényes felülete miatt.
ZHT
2006-ban vezették be ezt a B12-es bronzötvözetből készült sorozatot. A sheet bronze cintányérok közül kiemelkedőbb, letisztultabb hangzást nyújt, bár a ZBT-hez és a ZXT-hez hasonlóan nem éppen a legjobb az ár-érték aránya.

Cast bronze

Avedis
Az igazi Zildjian az Avedis (vagy A) sorozattól kezdődik. Bár nagyságrendekkel drágább, mint az olcsóbb szériák, de sokkal jobb hangja van. Az egyik legsokoldalúbb cintányérsorozat, híres tagja a New Beat Hihat, melyet lényegében a rocktörténelem összes fontos alakja használt.
Z Custom
A népszerű Z sorozat folytatásaként bevezetett Z Custom a metált kedvelő dobosok körében népszerű átütő, agresszív hangzása miatt. Azonban egyoldalúsága hátrány is, hiszen más zenei stílusokban nehezen használható. Fontos ismertetőjele a fényes felület, és a számítógéppel tervezett mértani alakzatokat formáló csiszolási eljárás. Legkeresetebb cintányér ebből a csoportból a Dyno Beat Hihat, melyet gyakran használnak K szériás lábcinek felső tányérjával párosítva.
A Custom
Szintén fényes felületű cintányér, Vinnie Colaiutával közreműködve alkotta meg a Zildjian. Népszerű a könnyebb műfajok kedvelői körében finomabb hangzása miatt, de itt már megjelennek a K sorozatra jellemző sötétebb hangok.
K
Az igazi jazzhez jó cintányérok a K és a K Custom szériából kerülnek ki. Nagyon fontos megemlíteni a kiváló Dark Crasheket és a Dark Hihatet, továbbá a K Constantinople cineket, melyek a régies, kézzel kalapált hangzást kívánják visszahozni (bár géppel kalapáltak).
K Custom
A legjobb kísérők K Customba tartoznak, ezek adják az igazi modern jazzes hangzásvilágot. A gyártás során véletlenszerű kalapálási eljárást alkalmaznak, továbbá bizonyos típusoknál nem esztergálják a cintányérokat. A sorozatból kiemelendőek a Steve Gadd segítségével tervezett Session cintányérok. Ezek közé sorolható egy 14"-es és egy kicsit kisebb tányérból összerakott lábcin, egy rendkívül sokoldalú 20"-as kísérő (emellett van 18"-as kísérő és 16"-os, 18"-as beütő is).
fx
Az fx-be tartoznak a megszokott cintányérkészletet kiegészítő különféle cintányérok. E sorozat tagja a világ legelterjedtebb kínai cintányérja, a 20"-as Oriental China Trash. Szintén népszerű még a Zil-Bel, amely nem más mint egy kúp önmagában, de még említhetjük az Oriental Trash Splash-t is.
Personal tools