Kedvenc szabadidős tevékenységem melyet már 8 éve csinalok a kvarc.Hali a háttérben én vagyok :)

Ásványok képződése és ásványtársulatai: Számtalan magmás és netamorf képződésű kőzet egyik leggyakoribb elegyrésze. A magmából viszonylag alacsony hőmérsékleten és nyomáson kristályosodik.
Stabil ásványként megtalálható különféle üledékes környezetekben is. A gejzíreket körül vevő lerakodások kovaanyagnak dús oldatoknál történő kristályosodást példáznak. Képződhet még vízben lebegő kovaanyagú részecskék: Pl.: elhalt tengeri kovavázú élőlények(radiolária-sugárállatka-)(kovamoszat,kovaszívacs.)
Tenger fenekén lerakodott vázrészeinek átalakulásával is. A szín változatok a különféle ásványtársulatokat élő, de leggyakrabban földpátokkal, kalcittal, turmalinnal, gránátokkal és csillámokkal társulnak.

Különleges kristályok:


Néha a kristályok összetett formát mutatnak, amikor is a különböző lapformák egymással kombinációt alkotnak. Az egyik legérdekesebb az úgy nevezett: Tessiner habitus amely nevét a svájci Ticino kantonról kapta ahol ez az alak különösen gyakori. Szintén Svájcból származik a ritkaságuk miatt a, gyűjtök által nagy becsben tartott jogar alakú Gwindelerek, és a képződést kísérő ritka és szokatlan jelenségeknek köszönhető egyéb bizarr alakzatok.
A kvarcok egyik jellemző tulajdonsága az ikresedés amelynek során nemcsak egymás mellé nőhetnek hanem az egyik kristály a másikon keresztül is nőhet.

A Kobel skála:


Franz von Kobell báró (1803-1882) állította össze a róla elnevezett skálát, amely az ásványok olvadáspontját jelöli. A skála hét hőmérsékleti szintre oszlik, minden szint megfelel egy mintaásvány olvadási pontjának. Minél magasabb a szint annál nagyobb hőmérséklet szükséges az adott ásvány megolvasztásához.

Szint Ásvány Olvadáspont

1° Antimonit kb. 525 °C
2° Nátrolit kb. 800 °C
3° Almandin kb. 1050°C
4° Aktinolit kb. 1200°C
5° Ortoklász kb. 1300°C
6° Bronzit kb. 1400°C
7° Kvarc Nehezen olvadó

Változatai:A kvarc számtalan vátozata közül a formától, a színtől, a zárványoktól és a társulástól függően egyesek közönségesnek számítanak, mások viszont nagyon ritkák, és a gyűjtök által igen keresettek.

A legérdekesebb változatok:1.hegyikristály (színtelen és víztiszta, a gyűjtök által nagyon keresett):
2.füstkvarc, vagy morion ( barna vagy szürkésfekete ):
3.Citrin ( sárgabarna a vas beépülése miatt):
4.ametiszt(lila):
5. rózsakvarc( vaskos, tömeges megjelenésű , a kristály alak ritka):
6. macskaszem(zöldesbarna, sárga csilogással):
7. tigrisszem(sárgásbarna):
8. rutilkvarc(rutil, azaz titándioxid szállakat tartalmaz).
9. aventurinkvarc(zöld vagy sárgásbarna, csillógó):
10. tejkvarc( gáz-vagy folyadék buborék zárványokkal).
Ezeken kívül léteznek még ritkább és különlegesebb változatok is.
A vörös hematit jelenléte például vérvörös, az amfibolok és kloritok jelenlét viszont zöld színt kölcsönöz a kvarcnak.11.*Kőzetek a Föld mélyéből és Felszínről