Angolna receptek

Lángoló angolnanyárs

Hozzávalók

1 kg angolna (konyhakész),

"halak" grill fűszerkeverék,

Só,

6 cl Stroh-Rum

Elkészítés:
A halakat mintegy 5 cm-es darabokra vágom, sózom és megszórom grillfűszerrel. Parázs felett mindkét oldalról meggrillezem. Azonnal ráteszem az előmelegített tányérokra, megöntözöm rummal és meggyújtom. Különféle salátákkal tálalom.
Nagyon szép és nagyon finom!

 

Angolna nyárson sütve

Hozzávalók

1 kg angolna,

8 közepes gomba,

12-16 vastag uborkakarika,

4 közepes, kemény paradicsom,

16 dkg szalonna,

2 ek olaj,

1 citrom leve,

késhegynyi fokhagymás só,

Elkészítés:
"Az angolnát megnyúzzuk, gondosan megmossuk, leszárítjuk, majd 6-7 cm hosszú darabokra vágjuk, megsózzuk. a szalonnából 12 szeletet vágunk. A gombát megtisztítjuk és tönkjével együtt citromos fővő vízbe tesszük kb. 8 percre. Kivesszük, hűlni hagyjuk. Az alapanyagokat felváltva nyársra húzzuk, körben megsózzuk, citromlével elkevert olajjal megkenjük és meghintjük fokhagymás sóval. Parázs felett megsütjük."

 

Angolnapaprikás

Hozzávalók

2 angolna

80 dkg burgonya 3 dl tejföl 12 dkg füstölt
szalonna

Elkészítés:

A krumplit héjában teszem fel főni. Az angolnát megtisztítom, kb. 10 cm hosszú darabokra vágom, megsózom és félreteszem. A héjában főtt krumplit megtisztítom, karikákra vágom, és kizsírozott tepsibe rakom. A tetejére teszem az angolnadarabokat, és az egészet leöntöm kevés sóval elkevert tejföllel. Forró sütőben készre sütöm. A sütési idő kb. 20-25 perc. Tálaláskor a krumplival együtt emelem ki az angolnákat a tepsiből. Az adagok tetejére füstölt szalonnából készült kakastaréjt tehetek díszítésül.

 

Tejfölös angolna

Hozzávalók

(4 személyre)

2 angolna

80 dkg burgonya 3 dl tejföl 12 dkg füstölt
szalonna

Elkészítés:

A krumplit héjában teszem fel főni. Az angolnát megtisztítom, kb. 10 cm hosszú darabokra vágom, megsózom és félreteszem. A héjában főtt krumplit megtisztítom, karikákra vágom, és kizsírozott tepsibe rakom. A tetejére teszem az angolnadarabokat, és az egészet leöntöm kevés sóval elkevert tejföllel. Forró sütőben készre sütöm. A sütési idő kb. 20-25 perc. Tálaláskor a krumplival együtt emelem ki az angolnákat a tepsiből. Az adagok tetejére füstölt szalonnából készült kakastaréjt tehetek díszítésül.

 

Angolna bakonyi módra

Hozzávalók

(4 személyre)

80 dkg tisztított angolna

6 dkg füstölt szalonna
1 kis fej vöröshagyma
16 dkg gomba
1 evőkanál
pirospaprika
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1 evőkanál liszt
1 dl tejföl

Elkészítés:

A megtisztított angolnát 2 cm széles darabokra vágom, besózom, és felhasználásig hűtőszekrényben tárolom. A füstölt szalonnát kockára vágom, és egy serpenyőben kiolvasztom. A zsírján megpirítom a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadom a szeletekre vágott gombát, megsózom, és addig párolom, amíg a gomba leve elpárolódik. Pirospaprikával megszórom, összekeverem; kevés hal alaplével vagy vízzel azonnal felengedem, és beleteszem a kockára vágott, meghámozott paradicsomot és a zöldpaprikát. Tovább párolom. Az angolnadarabokat lisztbe mártom, majd hirtelen elősütöm, és a párolódó mártáshoz adom. Ezután az ételt már nem keverem, csak rázogatom; addig párolom, amíg az angolna meg nem puhul. Tejfölös habarással sűrítem, vigyázva, nehogy a hal összetörjön vagy a mártás csomós legyen, és még egyszer fölforralom.