Balin receptek

 

Kolbásszal tűzdelt fokhagymás balinsült

"Megtisztítjuk, kibelezzük a - legalább másfél kilós - balint (feje, használható belsősége halászléhez kitűnő adalék). Az irdalást gondosan végezzük el, 3 mm körüli sűrűségben. Kívül - belül sóval bedörzsöljük, majd apróra vágott, vagy őrölt fokhagymát dörzsölünk bele az irdalásba. Füstölt szalonnát és paprikás (csabai) kolbászt vékony szeletekre, csíkokra vágunk és végig a hal testén sűrűn megtűzdeljük az irdalást ezzel a vagdalékkal. Forró sütőben sütjük, megforgatva, a kisűlt zsírral beecsetelve, ropogósra."
Balin-aprópecsenye

Hozzávalók:

60 dkg filézett balin,

40 dkg újburgonya,

10 dkg füstölt szalonna,

10 dkg vöröshagyma,

étolaj,

só,

őrölt fehérbors.

 

Elkészítés:

A megmosott balinfilét 2x2 centiméteres kockákra vágjuk. A füstölt szalonnát 1 cm-es kockákra vágjuk, előhevített olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a szintén kockákra darabolt vöröshagymát, együtt pirítjuk tovább. A nagyobb újburgonyákat félbevágjuk, majd forró olajban ropogósra sütjük. A balin kockákat is bő olajban sütjük meg. A hagymás szalonnát, az újburgonyát és a halat keverőtálba tesszük, és nagyon óvatos mozdulatokkal átkeverjük. Közben kevés sóval, őrölt fehérborssal fűszerezzük.

 

Tejfölös balin - hagymás-krumplival

 

Hozzávalók:

 

- Kb. 1,5 kilós balin
- füstölt szalonna
- tejföl
- kiló krumpli
- 2 közepes hagyma
- só
- bors
- halfűszer
- Piros Arany
- tojás

Elkészítés:

A balint megpucoljuk, kifilézzük. Szórunk rá ízlés szerint sót, borsot, és halfűszert. Az így előkészített balinoldalakat félretesszük, hogy fűszerek kellően átjárják a halhúst. Egy nagy tepsit kikenünk füstölt szalonnával, majd uborkagyalun vékonyra szeletelt krumplit terítünk az aljába. A krumplira apróra vágott füstölt szalonnát, és vékonyra szeletelt hagymát, ízlés szerint sót, borsot szórunk. Ezeket a rétegeket addig ismételjük, amíg a ˝ kiló krumpli el nem fogy. Az utolsó réteg - amire a balint fektetni fogjuk - lehetőleg krumpli legyen. (Ha a tepsi nem elég nagy, és a hagymás-krumpli rétegek vastagra sikerültek, célszerű egy kicsit elősütni.) A hagymás-krumplira ráfektetjük a két balinoldalt, és csíkokra vágott füstölt szalonnát helyezünk a tetejére. Az egészet behelyezzük a sütőbe, és közepes lángon, a balinfilé vastagságától függően kb. 15-25 percig sütjük. Amíg sül, egy nagy pohár tejfölt kikeverünk egy kis Piros Arannyal és két egész tojással. (Ínyencek tehetnek bele egy kortynyi száraz fehérbort is.) Amikor a balin már majdnem átsült, az egészre ráöntjük a kikevert tejfölt, és 10-15 perc alatt, még mindig közepes lángon, készre sütjük. Balinon kívül érdemes más halakkal is megpróbálni. Minél szárazabb a halhús, annál hamarabb kell rátenni a tejfölt, mert különben kiszárad, de nem lehet rögtön az elején, mert akkor csak fő alatta a hal.