A Bojli
A bojli egy olyan különleges csali, mely a vízben igen lassan oldódik. Persze vannak gyorsabban oldódó változatok is a piacon, de a 2-3 óra az körülbelül egy reális minimum időintervallum véleményem szerint. A bojli készítése nem egy egyszerű feladat, végső soron nem más, mint a megfelelő száraz alapanyagok összeválogatása, majd ezek homogenizálása. Nagyon oda kell figyelni az alapanyagok megfelelő mennyiségére, nem szabad hogy nagyon domináljon egy-egy összetevő. Persze kell egy kis dominancia, attól függően, hogy milyen lesz a kis golyócskák ízesítése. Egy másik nagyon fontos összetevő a tojás. Gyakorlatilag ezzel ragasztjuk össze a kiválóan összekevert száraz alapanyagunkat, melyet egy kis pihentetés után forrásban lévő vízbe teszünk és megfőzünk. (Irodalmat nem találtam róla egyenlőre, de valószínűsítem, hogy az angol boil, boiling forrásban lévő szóból ered a neve a csalinak.) A golyócskák főzés előtti állapotának eléréséhez vannak a piacon kiváló bojlirollerek. A bojli mérete a készítőtől függően lehet 2-3-3,5 cm átmérőjű is akár. Amit nem árt tudni, hogy egy 2-2,5 cm átmérőjű bojlit egy 2-3 kg-s ponty már gond nélkül képes felszippantani.