Csuka receptek
Grillezett csukafilé
Hozzávalók
1 kg csukafilé,
1 ek só,
2 ek olaj,
fél kk őrölt bors,
fél kk fokhagymapor,
2 lime (zöldcitrom).
Elkészítés:A filészeleteket besózom, tíz percig a sóban hagyom, majd lecsepegtetem. Az olajat összekeverem a citromlével, belekeverem a borsot és a fokhagymaport és ezzel a keverékkel ecsetelem be a halakat. 5-6 óra hosszat lefedve marinálom. Ezután lecsepegtetem és kétoldalt grillezem.
Fokhagymás csuka roston
"Végy - ha horgász vagy, fogj - egy kb. 2 kilós csukát, kétszer, háromszor forrázd le, pikkelyeit távolítsd el és újra forrázd le, majd a rajta maradt nyálkát durva súrolókefével jó gorombán súrold le. Éles késsel bontsd fel és a máját tedd félre, beleit és szilványait távolítsd el, belülről száraz ruhával töröld ki. Majd forró vízzel belülről is mosd ki és száraz ruhával újra töröld meg. Fejét az első csigolyánnál, uszonyait és farkét vágd le. Ezután a csukát kb. két centinként a csontig irdald be kívülről, jól dörzsöld be sóval, vagy zacinkával, és minden vágatba egy-két mm vastag füstöltszalonna-szeletet helyezz el úgy, hogy mellé egy-egy szelet vékonyra vágott fokhagymadarabka is elférjen. A májat apró darabokra vagdald fel, sózd és borsozd meg és vékony darabokra szelt, sózott zöldpaprikával gyúrd össze. A csukát belül gyengén megsózzuk, vajazzuk és a hasát az előre elkészített májas zöldpaprikás töltelékkel kitömjük. Az egészet 3-4 réteg fóliába szorosan becsavarjuk és vékony kötöződróttal átkötjük. A közben elkészített vastag parázson roston megsütjük. Kb. 15 percenként egynegyeddel fordítjuk és amikor - kb. 40-50 perc mólva - a gőz az alufólia résein kezd kiáramlani, és a sülthal-illat érződni kezd, a tűzről levesszük, lehetőleg fatálra tesszük, és az alufóliát a csuka hátán éles késsel felvágva tálaljuk."
Csuka káposztásan
Hozzávalók
2 kg-os csuka,
1 kg savanyú káposzta,
10 dkg vöröshagyma,
6 dkg liszt,
1 dkg paprika,
8 dkg zsír,
3 dl tejföl,
só
Elkészítés:A halat megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, 6 egyenlő részre vágjuk. A törzsdarabokat mélyen beirdaljuk. Fejét, farkát, valamint a belsőségeket a hagymával megfőzzük, majd áttörjük. Az így kapott lébe tesszük fel a káposztát főni. A haldarabokat megsózzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, forró zsírban kisütjük. Mikor a káposzta puha, felét kiszedjük, beletesszük a sült haldarabokat, majd rá vissza a kiszedett káposztát. A tetejét meglocsoljuk tejföllel és a sütőben 15 percig sütjük.
Csuka citrommártással
Hozzávalók:
(4 személyre)
Citrommártás:
2 ek vaj
2 ek liszt
4 dl hal-alaplé
1 tojássárgája
1 dl tejszín
2 citrom leve
só
2 kiskanál fehér bors
Csuka:
1 kg csuka
5 dkg liszt
2 tojás
1 citrom
3 dl olaj
0,5 kg rizs
Elkészítés:
Citrommártás:
A vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és a hal alaplét. Állandó kevergetés mellett 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínnel összekevert tojássárgáját, és citromlével, sóval, fehérborssal ízesítjük.
Csuka:
Megtisztítjuk a halat, a gerinccsontról lefejtjük a húst és 10-12 dkg-os szeletekre vágjuk. Lisztbe, majd felvert tojásba mártjuk, a felforrósított olajban kisütjük. Tálalás előtt citromkarikákkal díszítjük, és köretnek a már előre elkészített párolt rizzsel és citrommártással tálaljuk.
Szalonnás csuka
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg csuka
20 dkg angolszalonna
1 kiskanál pirospaprika
3 dl tejföl só
0,75 kg burgonya
köménymag
Elkészítés:
A csukát megtisztítjuk, kifilézzük. Ezután leforrázzuk, bőrét lenyúzzuk. A filéket angolszalonnával betekerjük, és tűzálló edénybe helyezzük.A tejfölt összekeverjük a pirospaprikával, megsózzuk, majd ráöntjük a halra. Közepesen forró sütőben 20 percig sütjük.Köretként köménymagos vízben főtt burgonyát ajánlunk.