Fehér busa receptek
Busa - szeletek rizskörettel
Hozzávalók:
Busa szeletek
só
Vegeta
Bors
halfűszer keverék
hagyma krémek
pirosarany
tejföl
rizsköret
Elkészítés:
Margarinnal kikent tepsibe lerakjuk a halszeleteket, sózzuk,vegetával,borssal, halfűszerrel megszórjuk, majd hagymakrémmel, pirosarannyal apró pettyeket rakunk rá és a szeletek tetejére simítunk 1-1 evőkanál tejfölt. Lefedve 25-30 percig sütjük. Köret: apróra vágott zöld hagymát petrezselyem zöldet,sárgarépa karikákat és a rizst kevés zsiradékon(olaj, ráma) megpirítjuk,majd felengedjük 3-szoros víz mennyiséggel,ízesítjük (só,bors esetleg leveskocka), hozzáadunk egy kisüveg gombát, egy maréknyi csemege kukoricát, kb.20 percig fedő alatt főzzük, majd hagyjuk ,hogy "kifújja" magát. Készíthetünk még hozzá uborka salátát is.
Busa bormártásban
Hozzávalók:
· 1kg busa
· 10 dkg vaj
· 2dl bor (fehér)
· kevés liszt
· citromlé
· só
Elkészítés:
A halszeletek bőrét lehúzzuk, sózzuk és vajjal kikent tűzálló tálba téve ráöntünk 2dl bort és 2dl vizet. Először felforraljuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. A halat tálra rakjuk, a levéből pedig vajjal, lisztel erős keverés közben sűrű mártást készítünk. A tűzről levéve még 1-2 dkg vajat és kevés citromlevet keverünk bele, és a halra öntve tálaljuk.
Busa egészben
Hozzávalók:
· 1db 2-3 kg-os busa
· vöröshagyma
· burgonya
· só
· mustár
· pirosarany paprika
· flekken fűszerkeverék
· tejfel
· vaj
Elkészítés:
Egy kb. 2-3 kg-os, lehetőleg pettyesbusát, megtisztítunk, fejét és uszonyait levágjuk és sűrűn beirdaljuk. Az így előkészített halat besózzuk, a testét kívül és belül mustárral és kevés pirosarannyal (tubusos paprika) vastagon bedörzsöljük. Végén flekken fűszerkeverékkel (ízlés szerint más típusú keverék is használható) és kevés borssal hintjük meg. Az előfűszerezett halat 12-24 órán keresztül a hűtőgépben tároljuk. *megjegyzés: a busákat általában erősebben kell sózni és fűszerezni, mint pl a pontyot. Elkészítés: Jénai edényt, vagy zománcozott tepsit vastagon kivajazunk, és ráfektetjük az előkészített halat. A hal köré és a hasüregébe karikára vágott burgonyát és vöröshagymát helyezünk, végül egy pohár tejföllel leöntjük. Az edényt fedővel, vagy alufóliával letakarjuk és forró sütőben 30-40 percig pároljuk. Ezután a fedőt eltávolítjuk és addig sütjük, míg a lé elpárolog, illetve a felszín kissé meg nem pirul.Busa filé tejszínes kapor köntösben
Hozzávalók:
· busafilé ízlés szerinti mennyiségben
· 2 csokor kapor
· 2-3 gerezd fokhagyma
· 1/2 dl tejszín
· só
· citrom
Elkészítés:
A busafilét besózzuk, majd kivajazott tűzálló tálba tesszük. Citromkarikákat és fokhagyma karikákat teszünk rá. Az egyik csokor kaprot felaprítjuk és tejszínben megfuttatjuk. Ezt is a filére öntjük. A maradék kaporral beterítjük, kis vajdarabkát teszünk a tetejére, megsózzuk és fóliával lefedve készre sütjük. A busa hamar kifehéredik és készre sül. Reszelt répával elkevert burgonyapürét készíthetünk mellé, amit kinyomó zsákkal vagy kanállal olajozott tepsire halmozunk és forró sütőben ropogósra sütünk.Busa háziasszony módra
Hozzávalók:
· 1kg hal
· 3dl tejföl
· 15 dkg füstölt szalonna
· 3dl húsleves
· 10 dkg vöröshagyma
· 5g paprika
· 5g törött bors
Elkészítés:
A megtisztított halat feldaraboljuk, irdaljuk, sóval bedörzsöljük és egy órát állni hagyjuk. Vizet forralunk, megsózzuk. Amikor forr, belerakjuk a haldarabokat, és 35 percig főzzük. 15 dkg apróra vágott füstölt szalonnát és nagy fej reszelt vöröshagymát sárgára pirítunk. Késhegynyi paprikát és borsot szórunk rá, ebbe rakjuk a halszeleteket. Merőkanálnyi húslevet öntünk rá, felforraljuk. Tejfölt keverünk hozzá, és újra felforraljuk.Busa krokett fűszeresen
Hozzávalók 4 személyre:
· 70 dkg busafilé
· 1 citrom
· 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
· 2 babérlevél
· 2 szál petrezselyem
· 1 evőkanál ételízesítő
· 2dl olívaolaj
· 5dl tej
· 1 gerezd fokhagyma
· 1 csipet szerecsendió
Elkészítés:
A halfilét megmossuk, lecsöpögtetjük. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A halat lábosba tesszük a kakukkfűvel, a babérlevéllel, a petrezselyemmel, a citromlé felével és a delikát ételízesítővel. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk. Amint elkezd forrni, kisebbre vesszük a lángot alatta, és 10 percen keresztül főni hagyjuk. Kiszedjük, lecsöpögtetjük a halszeleteket. Ha kihűlt, ledaráljuk, vagy összetörjük egy nagy edényben. Felmelegítjük az olajat és a tejet. Apránként, felváltva a halhoz adjuk őket, egy széles fakanállal a hozzávalókat összedolgozzuk, amíg homogén masszát kapunk. A maradék citrom levével és reszelt héjával, az összenyomott fokhagymával, egy csipet szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A halpépből kis halmokat rakunk egy kiolajozott tepsibe, és 10 percen át sütjük. Krumplipürével tálaljuk.Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
Megjegyzés:
Salátaágyban szolgáljuk fel. Ehhez megmosunk 1 fej salátát, kis darabokra tépkedjük. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. Az öntethez összekeverünk 1 kis fej apróra vágott hagymát 3 evőkanál ecettel, sóval, borssal, fél mokkáskanál mustárral. Végül beledolgozunk 10 evőkanál olajat, és a salátára öntjük.Busa pirított mandulával, dióval, fenyőmaggal
Hozzávalók:
· 4 szelet busa (filé)
· 4 evőkanál olívaolaj
· 2 gerezd fokhagyma
· 5 dkg dióbél
· 5 dkg hámozott mandula
· 3 dkg fenyőmag
· só
· 1/2 kávéskanál reszelt szerecsendió
· petrezselyem
Elkészítés:
A busaszeleteket az elkészítés előtt legalább 2-3 órával bepácoljuk: az olívaolajba belekeverjük az összenyomott fokhagymát, sót, szerecsendiót és a petrezselymet, és ráöntjük a halra. Lefedjük és hűtőbe tesszük. Serpenyőben megpirítjuk a mandulát, diót, fenyőmagot, kevés sót szórunk rá. A pácolt halat jénai edényben közepes sütőben 15 percig sütjük. Kivesszük, és rászórjuk a pirított magokat, majd visszatesszük még kb. 20 percre.Megjegyzés:
A busának finom puha, édes húsa van, gyorsan sül. Sütés előtt fontos bepácolni, hogy ízes legyen. Nem illik hozzá a gombás köret, a mustáros saláta vagy szósz, annál inkább a fóliában sült sárgarépa és paszternák, és a zellerzöldes újburgonya! Nagyon egészséges halféle.Busa pörkölt
Hozzávalók:
· 1kg hal
· 12 dkg zsír
· 15 dkg vöröshagyma
· 2 dkg pirospaprika
· 3 dkg só
· 15 dkg paradicsom
· 25 dkg zöldpaprika (vagy ennek megfelelő lecsókonzerv)
· törött bors
· körítés
Elkészítés:
Megtisztított halat felhasítjuk, és belső részét eltávolítjuk. Fejét, farkát levágjuk, a törzsét irdaljuk és ujjnyi széles szeletekre vágjuk. A szeleteket sóval bedörzsöljük. Forró zsírban reszelt hagymát sárgás pirosra sütünk. Hintünk rá paprikát, törött borsot, megkeverjük, és bele tesszük a megtisztított, felszeletelt paradicsomot, a karikára vágott zöldpaprikát, kevés vízzel felöntjük és 30 percig együtt forraljuk. A megózott haldarabokat zománcozott tepsibe rakjuk és leöntjük az elkészített alaplével. Sütőben közepes tűzön puhára pároljuk. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.Busa tejfölösen
Hozzávalók:
· 1kg busa
· 5 dkg liszt
· 3g törött bors
· 4dl tejföl
· 25 dkg gomba
· petrezselyem zöldje
· 10 dkg hagyma
· 2dl fehérbor
· só és köret
Elkészítés:
A megtisztított, beirdalt, feldarabolt szeleteket besózzuk, és egy óra hosszáig állni hagyjuk, majd a szeleteket tűzálló edénybe helyezzük. Rászórjuk a finomra vágott hagymát, a törött borsot és a petrezselyem zöldjét. A szeletekre vágott gombával elkevert fehérbort is ráöntjük. Az így elkészített halat forró sütőben közepes tűzön pároljuk. Amikor megpuhult, ráöntjük a liszttel elkevert tejfölt, újra felforraljuk, és párolt rizzsel tálaljuk.Busa vajban
Hozzávalók:
· 80 dkg busaszelet
· 8 dkg vaj
· 1 zöldségerő Knorr leveskocka
· 8 dkg zsemlemorzsa
· 3dl erőleves
· 1 csokor petrezselyem
· majoránna
· halfűszerkeverék
Elkészítés:
A halszeleteket besózzuk, halfűszerkeverékkel bedörzsöljük és 20 percig állni, hagyjuk. Zöldség erőleveskockával ízesített vízben megpároljuk. Közben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Morzsolt majoránnával, felaprított petrezselyemmel, borssal fűszerezzük, majd felöntjük az erőlevessel. Állandó keverés mellett mártás sűrűségűre főzzük. A halat a főzőléből kiemeljük, lecsöpögtetjük. Tálra helyezzük és leöntjük a vajas mártással. Főtt burgonyával és céklával körítjük.Busanyársak
Hozzávalók:
· 40 dkg filézett busa
· 10 dkg gomba
· 10 dkg vöröshagyma
· 2 szál cukkíni
· 10 dkg paradicsom
· KNORR Delikát ételízesítő
Elkészítés:
A megmosott halfilét hosszabb, kétujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. A gombát, cukkínit, paradicsomot, a megtisztított vöröshagymát alaposan megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, felváltva kihegyezett fanyársakra tűzzük őket. Meghintjük Delikát ételízesítővel, majd étolajjal megkent alufóliára helyezve, forró grillrácson megsütjükBusapörkölt
Elkészítés:
1.5kg busát megtisztítunk, beleit eltávolítjuk, és ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Egy nagyobb vöröshagymát apróra vágunk, kis olajon megfonnyasztunk, majd hozzáadunk pirospaprikát, és beletesszük a halszeleteket. Egy paprikát és egy paradicsomot karikázunk bele, megsózzuk, igen kis vízzel felengedjük, és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 20-25 perc).Busaragu
Hozzávalók:
· 1kg halhús
· 1dl étolaj
· 5 dkg liszt
· 2 db babérlevél
· 20 dkg gomba
· 5g törött bors
· 2dl fehérbor
· só
· köret
Elkészítés:
A megtisztított halat kétujjnyi szeletekre vágjuk. Olajban, kevés vízben megpároljuk. Lisztet és gombát szórunk rá. Borssal, sóval, babérlevéllel fűszerezzük, és ráöntjük a bort is. Ha a hal és a gomba már megpuhult, rizskörettel tálaljuk.Busaszelet citrommártással
Hozzávalók 4 személyre:
· 1kg busa
· vegeta
· só
· bors
Mártás:
· 2 ek vaj
· 2 ek liszt
· 4dl hal- alaplé
· 1 tojássárgája
· 1 dl tejszín
· 2 citrom leve
· só
· bors
Elkészítés módja:
A busa szeleteket vegetával megszórjuk. Állni hagyjuk. Megsütjük vajon. Sültburgonyával és citrommártással tálaljuk.Mártás:
A vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és a halalaplét. Állandó kevergetés mellett 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínnel összekevert tojássárgáját, és citromlével, sóval, borssal ízesítjük.Busatekercs gyomai módra
Hozzávalók:
· 40 dkg busafilé
· 20 dkg főtt busahús
· 20 dkg gomba
· 1 szól sárgarépa
· 1 db zöldpaprika
· étolaj
· só
· bors
· Delikát 8
Elkészítés:
A töltelékhez a főtt busahúst, a főtt sárgarépát, 10 dekányi főtt gombát, a darabolt zöldpaprikát ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal, delikáttal összekavarjuk és 20 percig ál)ni hagyjuk. A sóval, borssal, delikáttal előfűszerezett busafilét feldaraboljuk akkorára, hogy a belehelyezett tölteléket elfedje. A haltekercseket alufóliára helyezzük és betekerjük úgy, hogy az főzés közben ne essen szét. A kész tekercseket a főtt halhúslével leöntjük és 20 percig főzzük. (Ha a lé már nem lenne elég, azt pótoljuk.) Ezután a levet leszűrjük, s a főtt haltekercseket mindaddig a fóliában hagyjuk, míg a mártást el nem készítjük. A mártáshoz a leszűrt levet a megmaradt földarabolt gombával és sóval, fehérborssal ízesítve főzzük 15-20 percig, majd rántással sűrítjük és zöldség zölddel díszítjük. A fóliából kibontott tekercseket a mártással leöntve tálaljuk.Citromos, rántott busa
Hozzávalók:
· 1kg halszelet
· 1 fél citrom leve
· só
A panírozáshoz:
· liszt
· tojás
· zsemlemorzsa
A sütéshez:
· bőven olaj
Elkészítés:
A felszeletelt, besózott halat megöntözzük a citromlével és legalább egy óra hosszáig állni hagyjuk. Utána panírozzuk be a szokásos módon és süssük ki bő, forró olajban. Tálaláskor a ropogósra sült halszeletek tetejére hajszálvékony citromkarikákat teszünk.