Halászlé receptek

Dunai halászlé 1.

HOZZÁVALÓK

1 kg ponty
15 dkg hagyma
5 dkg házipaprika
2 dkg só
2-3 cseresznyepaprika
4 adag gyufatészta


ELKÉSZÍTÉS:

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Főtt gyufatésztával tálalom.

Dunai halászlé 2. (rétegesen)

HOZZÁVALÓK

1 kg ponty, harcsa, törpeharcsa
2 fej hagyma
édes és csípős házipaprika

ELKÉSZÍTÉS:

A karikára vágott hagymát és a halszeleteket a bográcsba rétegesen rakom le. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Forráskor, ahol buzog, beleszórom a paprika felét. Csak rázogatva főzöm, sohasem keverem. A főzés vége felé beleteszem a tejet és az ikrát, majd a paprika maradékát.

Dunai halászlé 3. (Dunaújvárosiasan)

HOZZÁVALÓK

1,5 kg ponty
0,5 kg apróhal (kárász, keszeg stb.)
3 fej hagyma
10 dkg édes paprika
1 erőspaprika
csuszatészta

ELKÉSZÍTÉS:

Az apróra vágott hagymát a bográcsban 1 liter vízben félóra hosszat főzöm. Beleteszem a halszeleteket a fejjel és a farkával együtt. Megpaprikázom, sózom, annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Csak rázogatva főzöm, nem szabad keverni. Félórai főzés után főtt csuszatésztával tálalom.

Dunai halászlé vegyes halból 1.

HOZZÁVALÓK

1 kg vegyes hal
15 dkg hagyma
3 dkg paprika
2,5 dkg só
5 dkg paradicsom
5 dkg zöldpaprika (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó)
5 dkg burgonya
4 adag kockatészta
2-3 cseresznyepaprika

ELKÉSZÍTÉS:

A megtisztított halat darabokra vágom és egy lábasba teszem. A hagymát apróra vágom, a sóval, a paprikával, a paradicsommal, a paprikával, a kockára vágott burgonyával együtt a halra dobom. 3 liter vízzel felöntöm, beleteszem a cseresznyepaprikát. Erős tűzön 40 percig forralom. A halat kiszedem, a levét leszűröm és kockatésztát főzök ki benne. Erre tálalom a levet és a főtt halat.

Dunai halászlé vegyes halból 2.

HOZZÁVALÓK

0,5 kg ponty
0,5 kg harcsa
50 dkg süllő
30 dkg kecsege
25 dkg hagyma
3 dkg paprika
2,5 dkg só
5 dkg paradicsom
10 dkg zöldpaprika (télen lecsó)

ELKÉSZÍTÉS:

A megtisztított halat 6-8 dkg-os darabokra vágom és besózom. A hagymát apróra vágom, a halfejekkel, gerincekkel, farokkal és uszonyokkal, paprikával háromnegyed óráig főzöm. A levet leszűröm, ráöntöm a besózott halakra. Hozzáteszem az esetleges ikrát, tejet, paprikát és paradicsomot, majd 25 percnyi forralás után kész.

Bajai halászlé 1.

HOZZÁVALÓK


1 kg ponty
15 dkg hagyma
5 dkg házipaprika
2 dkg só
10 dkg paradicsom
5 dkg zöldpaprika(esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó)
2-3 cseresznyepaprika
4 adag gyufatészta

ELKÉSZÍTÉS:

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.

Bajai halászlé 2.

HOZZÁVALÓK

1 kg ponty
25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb.
2 fej közepes hagyma
2 púpozott ek. őrölt pirospaprika
(az egyik kanál édesnemes, a másik erős paprika legyen!)
2 dkg só
1 kis paradicsom
1 kis hegyes zöldpaprika
1 cseresznyepaprika
1/4 dl vörösbor

ELKÉSZÍTÉS:

Az apróra vágott hagymát beletesszük a bográcsba, rátöltünk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a már 2 órával előbb feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Mikor forrni kezd (vigyázzunk, a keletkezett szürkés habot leszedni nem szabad!), beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, tetejére dobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos! Helyette időnként megrázogatjuk a bográcsot. A forrástól számított kb. 35-40 percig egyenletes rotyogtatás után kóstolással döntjük el, harmonikusak-e már az ízek? Az esetleges ikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobjuk bele. Minden perc számít, de egyre vigyázzunk: a halnak nem szabad szétfőnie ! Baján tálaláskor frissen főtt hosszúmetéltet is adnak hozzá.

Bajai halászlé 3.

HOZZÁVALÓK

1,5 kg ponty
kb. 20 dkg vöröshagyma
6-7 dkg sárközi jófajta paprika

1 paradicsom
1 zöldpaprika (télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó)
bajai halászlétészta

ELKÉSZÍTÉS:

"A halat lepikkelyezem, megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, egy késpengével lepattintom a keserűfogát (ez nagyon fontos, mert különben eldobhatjuk az egészet!). A hagymát apróra vágom, 3-3,5 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mintegy 10 perc elteltét követően sózom, beledobom a házipaprikát, a paradicsomot és a paprikát, esetleg a cseresznyepaprikát. Erős tűzön kb. fél óráig forralom. Főtt halászlé tésztával tálalom. Utána túrós csuszát kínálok sok szalonnapörccel. "