Harcsa receptek

 

Harcsa kékre főzve

Hozzávalók

1,5 kg hal,

2 dl fehér bor,

3 db babérlevél,

10 dkg vöröshagyma,

5 gr bors,

15 dkg vegyes zöldség,

ecet,

só.

Elkészítés:
A halat megtisztítjuk, daraboljuk, majd állni hagyjuk. Halfőző edényben az összes hozzávalót vízzel felforraljuk és beletesszük a halat. Ha megpuhult tálra tesszük és sósburgonyával tálaljuk.

Harcsa káposztában

Hozzávalók:
(4 személyre)
1 kg harcsa

5 dkg liszt
10 dkg zsír
15 dkg füstölt szalonna
20 dkg vöröshagyma
1 teáskanál pirospaprika
50 dkg savanyú káposzta
2 dl tejföl
1/2 csomó kapor
1 mokkáskanál bors
1 cseresznyepaprika

Elkészítés:

 A harcsát megtisztítom, patkó alakú szeleteket vágok belőle, megsózom és a hűtőbe teszem. Kb. fél óra múlva lisztben megforgatom, kevés zsírban elősütöm és félreteszem. Visszamaradt zsírjában a kockákra vágott szalonnát üvegesre pirítom, azután hozzáteszem a finomra vágott vöröshagymát. Együtt pirítom tovább, majd pirospaprikával ízesítem, illetve színezem. Hozzáadom az átmosott savanyú káposztát, és enyhén megpirítom. Ezután kevés vízben készre párolom. Fűszerezés után tejfölös habarással sűrítem és felforralom. A tetejére helyezett halszeletekkel együtt fedő alatt készre párolom. Tálaláskor tejföllel, finomra vágott kaporral díszítem.

 

Harcsapaprikás

Hozzávalók: (4 személyre)

1 kg harcsa
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg sertészsír
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 csapott evőkanál pirospaprika
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl

Elkészítés:

A harcsát többször megmosom, közben gondosan lekaparom a nyálkát a bőréről, kibelezem, és nagyobb darabokra felvágom. Besózom. A fejét egyliternyi vízzel felteszem főni, hogy legyen egy kevés hal alaplevem. A vöröshagymát finomra vágom, kevés zsírban megfuttatom, és ráteszem a haldarabokat. Néhány percnyi pirítás után beleteszem a feldarabolt zöldpaprikát, a paradicsomot, és meghintem pirospaprikával. Óvatosan megkeverem, keverem, felöntöm a leszűrt hal alap lével, és fedő alatt megpárolom. Amikor a hal már majdnem megpuhult, liszttel elkevert tejföllel besűrítem a levét. Még egyszer felforralom.

 

 

Roston sült harcsaszeletek

Hozzávalók: (4 személyre)

4 (kb. 80 dkg) harcsaszelet
1 csapott evőkanál
halfűszerkeverék

1 dl olaj
10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

A harcsaszeleteket besózom, bedörzsölöm a halfűszerekkel, és hűtőszekrényben 1 órán át pihentetem, hogy a fűszerek és a só jól átjárja. Kevés olajat forrósítok. A harcsaszeleteket morzsába mártom, és a forró zsiradékban mindkét oldalukat szép pirosra sütöm. A sütési idő a halszelet vastagságától függően 6-10 perc. A sütés után lecsöpögtetem az olajat a halról. Hasábburgonyával tálalom. Külön csészében tartármártást kínálok hozzá. A harcsaszeleteket faszénparázzsal működő háztartási rostsütőn is el lehet készíteni, de akkor nem kell morzsába mártani. Elég csak olajjal bekenni a felületét.

 

 

Szalonnás göngyölt harcsa

Hozzávalók: (4 személyre)

60 dkg harcsa színhús

10 dkg füstölt szalonna
5 dkg zsír
1 dl fehérbor
4 dl tejföl

Elkészítés:

  A hosszában szétnyitott harcsaszeleteket megsózom, befedem a vékonyra vágott szalonnaszeletekkel, majd a halfilét összegöngyölöm. Kevés zsíron mindkét oldalán átsütöm, és a borral puhára párolom. A haltekercseket végül tejföllel bevonom, és a forró sütőben pirosra sütöm. Burgonyapürével tálalom