Kecsege receptek

Kecsege kárpáti módra

Hozzávalók:

 1 kg kecsege filé

20 db rák
3 dkg só
fél g törött bors
10 dkg vaj
4 dkg liszt
2 dl tejszín
3 dl leves
15 dkg gomba
2,5 dkg rákvaj
fél dkg köménymag
kapor

Elkészítése:

A rákhúst miután köménymagos, sós vízben megfőztük, megszabadítjuk a páncéljától. Eközben a sózott kecsege filét vajjal bélelt tepsibe fektetjük, és puhára pároljuk. rántást készítünk, 5 dkg vajból, levesből, tejszínből, megfűszerezzük, és hozzáadjuk a kaprot. A rántásba tesszük a felaprított gombát és rák húst, és a halra borítjuk.

 

Gyümölcsös kecsege

Hozzávalók:


60 dkg
kecsege
10 dkg sárgabarack
10 dkg ananász
10 dkg narancs
»

2 ek konzervbaracklé
4 kk
cukor
1 ek étkezési keményítő
5 dkg
vaj

A feldarabolt halat, vajas barack lében megpároljuk. A gyümölcsöket felkockázzuk és a halhoz adjuk. A keményítőt összekeverjük 1 dl vízzel, sóval, cukorral és szintén a halhoz adjuk. Végül addig pároljuk, ameddig meg nem köt a keményítő.

 

Gombás-kecsege

Hozzávalók:

60-80 deka halszeletek, vagy apró kecsege,

Só,

6 deka paprikás liszt,

8 deka vaj, vagy zsír,

15 deka gomba,

Egy fél citrom leve és egy deci tejfel.

Elkészítése:

A megtisztított halszeleteket, vagy apró kecsegéket enyhén megsózzuk, paprikás lisztbe mártjuk és forró vajban vagy zsírban sütjük. A sütőben állandóan locsoljuk. A hal mellé 25 deka felvágott gombát teszünk, s ha kisültek, a levébe beleöntünk egy fél citrom levét, egy deci tejfelt, egy kis sót és egy csöppnyi vizet és jól beforraljuk. Azután a tálon lévő halra öntjük.

Kecsege magyarosan

Hozzávalók:


1kg kecsege filé
8 dkg szalonnazsír
4 dl tejföl
2 dkg liszt
1 dkg pirospaprika
3 fej vöröshagyma
2 dkg só
20 dkg paprika
3-4 szál zöldhagyma



Elkészítés:
A csíkokra vágott hagymát szalonnazsíron megpirítjuk, sózzuk, és mikor már üveges, akkor paprikázzuk, majd a kizsírozott tepsibe fektetett halfilékre öntjük. Kevés vízzel felengedjük és puhára pároljuk lefedve. A tejfölt és a lisztet összekeverjük a maradék fűszerekkel, ráöntjük a halra, az egészet visszatesszük a halra és addig sütjük, amíg pirosra nem sül a tejföl teteje. Végül karikára vágott paprikával és zöldhagymával díszítjük. Köretként felszolgálhatunk hozzá egészben sült apró újburgonyát, esetleg petrezselymes krumplit is és valami finom, testes vörösborral (tökéletesek hozzá a siklósi, veszprémi, esetleg a villányi borok) kísérjük le a falatokat.