Keszeg receptek
Keszeg sütve recept
Hozzávalók:
10 db keszeg,
3 dkg só,
10 dkg liszt,
1 db fejes saláta,
0,5 dkg fűszerpaprika,
6 dl olaj,
10 adag vele sült burgonya.
Elkészítése:
A keszegeket pikkelyezzük, bontjuk, a belsőségeket eltávolítjuk, majd a fejeket levágjuk az első gerincszelettel együtt. Az előkészített keszegeket hosszanti irányukra merőlegesen vagy enyhén rézsútosan sűrűn beirdaljuk a gerinccsontig. Arra ügyeljünk, hogy a gerinccsontot ne vágjuk át, mert így sütés közben a keszegek könnyen eltörhetnek. Ezután kívül-belül jól besózzuk a keszegeket, és állni hagyjuk. Közben elkészítjük a paprikás lisztet. A megszitált liszthez keverjük a fűszerpaprikát. Az előre besózott keszegeket a paprikás lisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk. Serpenyőben olajat melegítünk, amelyben a keszegek mindkét oldalát megsütjük pirosra, ropogósra, közepes ütemben, hogy húsuk ne maradjon nyers középen sem. A keszegeket úgy sütjük, hogy a vége felé hozzáadjuk a héjában főtt, hámozott, cikkekre vágott burgonyát. A keszegeket és a burgonyát együtt sütjük készre. Ha elkészültek, lapátkanállal csepegtetőrácsra emeljük mind a keszegeket, mind a vele sült burgonyát, és alaposan lecsepegtetjük. A vele sült burgonyát tálpapírral fedett halas tálra halmozzuk, majd ízlésesen mellé helyezzük a sült keszegeket úgy, hogy félig fedjék egymást. A tálat salátalevéllel díszítjük. Elkészítés ideje: 2óraPaprikás keszeg roston
Hozzávalók:
1 kg apró keszeg
4 evőkanál liszt
4 evőkanál olaj
1 evőkanál piros fűszerpaprika
1 teáskanál só
1 mokkáskanál törött fekete bors.
Elkészítése:
A megtisztított, kibelezett kis halakat megsózom, és legalább fél órán keresztül l hagyom állni. Ez alatt a piros fűszerpaprikát belekeverem a lisztbe, a törött borssal együtt. A halakat egyenként belemártom a fűszeres lisztbe, olajjal megkenem, majd a beolajozott rostra helyezem, jó szorosan egymás mellé. Ha a halak alsó fele megsült, megfordítom, és olajjal megkenve, a másik felét is ropogós-pirosra sütöm. Fokhagymával ízesített mozzarellás-paradicsomsaláta illik hozzá.
Sült keszeg kakukkfűvel és tárkonyos szósszal |
|
Keszeg avas szalonnával
Hozzávalók:
1-1,5 kg keszeg,
1-1 gerezd fokhagyma,
10 dkg avas szalonna,
4-5 dl napraforgód olaj,
Só.
Elkészítése:
A keszegeket megpucolom, kibelezem, kimosom, fejüket és farkukatmeghagyom. Oldalaikat bevagdalom, és kívül-belül sóval bedörzsölöm.
Belsejükbe egy-egy ujjnyi avas szalonnacsíkot és egy gerezd fokhagymát
rakok. Szabadtűzön tepsiben bő olajban forgatás nélkül pirosra sütöm."
Sült keszeg paradicsommal
Hozzávalók:
- bors
- citrom
- csípős paprika
- fokhagyma
- keszeg
- kömény
- koriander
- olaj
- olajbogyó
- paradicsom
- pirospaprika
- só
- vöröshagyma
Szósz:
A szószhoz 1 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 2 citrom (leve) 5evőkanál olaj 2 evőkanál koriander (apróra vágott) 1 kávéskanál őrölt
kömény 1 kávéskanál pirospaprika pirospaprika (csípős) őrölt bors só 3
konyhakész keszeg 75 dkg paradicsom 30 dkg olajbogyó (magozott)
Elkészítés:
A szószhoz a hagymát felkockázzuk, a zúzott fokhagymával, a citromlével, az olajjal, a korianderrel, a fűszerekkel, csipetnyi sóval összekeverjük. A halat szárazra töröljük. A máz negyedét félretesszük, a többivel kívül-belül bekenjük a halat. Folpackkal lefedjük, és 4 órára hűtőbe tesszük. A paradicsomokat felkarikázzuk. Olajjal kikent tűzálló tálba tesszük a halakat, a paradicsomokkal lefedjük, és Delikáttal meghintjük. A maradék szósszal meglocsoljuk, és forró sütőben, a levével gyakran locsolgatva megsütjük. Az olajbogyókat 5 percre forró vízbe tesszük, majd lecsöpögtetjük, és a sütés félidejében a hal köré rendezzük. Melegen, a formában tálaljuk.
Sütőben sült keszeg
Hozzávalók:
Keszeg (amennyi a tepsiben elfér)
liszt,
Ételízesítő,
Őrölt bors,
Só,
Olaj
Elkészítés:
A keszegeket megtisztítjuk, sűrűn beirdaljuk, majd besózzuk. Kb. egy félórát állni hagyjuk. Addig a lisztet két kávéskanál ételízesítővel (Vegeta, Delikát, stb.), egy kávéskanál őrölt borssal elkeverjük. A tepsit vékonyan kiolajozzuk. A halakat a fűszeres lisztbe forgatjuk, majd a tepsibe rakjuk. A tetejére néhány kanál olajat locsolunk. és 200°-os sütőben pirosra sütjük.