Keszeg receptek

 

Keszeg sütve recept

Hozzávalók:


10 db keszeg,
3 dkg só,
10 dkg liszt,
1 db fejes saláta,
0,5 dkg fűszerpaprika,
6 dl olaj,
10 adag vele sült burgonya.

Elkészítése:

A keszegeket pikkelyezzük, bontjuk, a belsőségeket eltávolítjuk, majd a fejeket levágjuk az első gerincszelettel együtt. Az előkészített keszegeket hosszanti irányukra merőlegesen vagy enyhén rézsútosan sűrűn beirdaljuk a gerinccsontig. Arra ügyeljünk, hogy a gerinccsontot ne vágjuk át, mert így sütés közben a keszegek könnyen eltörhetnek. Ezután kívül-belül jól besózzuk a keszegeket, és állni hagyjuk. Közben elkészítjük a paprikás lisztet. A megszitált liszthez keverjük a fűszerpaprikát. Az előre besózott keszegeket a paprikás lisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk. Serpenyőben olajat melegítünk, amelyben a keszegek mindkét oldalát megsütjük pirosra, ropogósra, közepes ütemben, hogy húsuk ne maradjon nyers középen sem. A keszegeket úgy sütjük, hogy a vége felé hozzáadjuk a héjában főtt, hámozott, cikkekre vágott burgonyát. A keszegeket és a burgonyát együtt sütjük készre. Ha elkészültek, lapátkanállal csepegtetőrácsra emeljük mind a keszegeket, mind a vele sült burgonyát, és alaposan lecsepegtetjük. A vele sült burgonyát tálpapírral fedett halas tálra halmozzuk, majd ízlésesen mellé helyezzük a sült keszegeket úgy, hogy félig fedjék egymást. A tálat salátalevéllel díszítjük. Elkészítés ideje: 2óra

Paprikás keszeg roston



Hozzávalók:


1 kg apró keszeg
4 evőkanál liszt
4 evőkanál olaj
1 evőkanál piros fűszerpaprika
1 teáskanál só
1 mokkáskanál törött fekete bors.



Elkészítése:

A megtisztított, kibelezett kis halakat megsózom, és legalább fél órán keresztül l hagyom állni. Ez alatt a piros fűszerpaprikát belekeverem a lisztbe, a törött borssal együtt. A halakat egyenként belemártom a fűszeres lisztbe, olajjal megkenem, majd a beolajozott rostra helyezem, jó szorosan egymás mellé. Ha a halak alsó fele megsült, megfordítom, és olajjal megkenve, a másik felét is ropogós-pirosra sütöm. Fokhagymával ízesített mozzarellás-paradicsomsaláta illik hozzá.

 

 

Sült keszeg kakukkfűvel és tárkonyos szósszal

 

Hozzávalók:

  • 2 megtisztított keszeg (700-700g)
  • 15 dkg sárgaborsó
  • 20 dkg zöldborsó
  • 4 közepes spárga
  • 1-1 sárgarépa, karalábé
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 apró cseresznyeparadicsom
  • 2 evőkanál kakukkfű
  • só, bors
  • A tárkonyos szószhoz:
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 6 dkg vaj
  • 3 evőkanál fehérbor
  • 2 dl zöldséglé
  • 2 szál tárkony
  • ½ citrom

Elkészítés:

A sárgaborsót megmossuk, egy fazékban, sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. A spárgát, a zöldborsót, a sárgarépát, a paradicsomokat és a karalábét megpucoljuk, megmossuk. A sárgarépát és a karalábét keskeny csíkokra vágjuk. Az zöldségeket 10 percig sós vízben együtt főzzük. A brokkolit virágaira szedjük, megmossuk, majd külön megfőzzük. A zöldségeket és a brokkolit lecsöpögtetjük. A zöldséglevet félretesszük. Elkészítés: A szószhoz a hagymát apróra vágjuk, 5 percig 1 dkg vajban pároljuk. A bort hozzáöntjük, majd lassan, kis lángon addig főzzük, míg az egész folyadék elpárolog. A zöldséglevet a hagymára öntjük, felfőzzük, majd levesszük a tűzről, és a maradék 5 dkg vajat keverés mellett hozzáadjuk. A felaprított tárkonyt és a citromlevet is hozzáadjuk. A keszeget megtisztítjuk, megmossuk, megszárítjuk, sóval és borssal bedörzsöljük, majd kakukkfüvet töltünk a hasába. A halat meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk a maradék kakukkfűvel, majd a fokhagymagerezdeket elhelyezzük a haltesten vagy mellette a sütőtálon. A keszeget 10 percig 250°C-on sütjük, közben 2-3 alkalommal meglocsoljuk olajjal. A cseresznyeparadicsomokat megmossuk. A megfőtt, lecsöpögtetett zöldségeket és végül a cseresznyeparadicsomokat a tárkonyos szószban felforrósítjuk, majd kiszedjük. A hal főzőlevét a tárkonyos szószhoz öntjük. A halat a zöldségköret mellé tesszük a tányérokra, majd a tárkonyos szósszal leöntve tálaljuk.

 

Keszeg avas szalonnával

 

Hozzávalók:

1-1,5 kg keszeg,

1-1 gerezd fokhagyma,

10 dkg avas szalonna,

4-5 dl napraforgód olaj,

Só.

Elkészítése:

A keszegeket megpucolom, kibelezem, kimosom, fejüket és farkukat
meghagyom. Oldalaikat bevagdalom, és kívül-belül sóval bedörzsölöm.
Belsejükbe egy-egy ujjnyi avas szalonnacsíkot és egy gerezd fokhagymát
rakok. Szabadtűzön tepsiben bő olajban forgatás nélkül pirosra sütöm."

 

Sült keszeg paradicsommal

Hozzávalók:

  • bors
  • citrom
  • csípős paprika
  • fokhagyma
  • keszeg
  • kömény
  • koriander
  • olaj
  • olajbogyó
  • paradicsom
  • pirospaprika
  • vöröshagyma

Szósz:

A szószhoz 1 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 2 citrom (leve) 5
evőkanál olaj 2 evőkanál koriander (apróra vágott) 1 kávéskanál őrölt
kömény 1 kávéskanál pirospaprika pirospaprika (csípős) őrölt bors só 3
konyhakész keszeg 75 dkg paradicsom 30 dkg olajbogyó (magozott)

 Elkészítés:

A szószhoz a hagymát felkockázzuk, a zúzott fokhagymával, a citromlével, az olajjal, a korianderrel, a fűszerekkel, csipetnyi sóval összekeverjük. A halat szárazra töröljük. A máz negyedét félretesszük, a többivel kívül-belül bekenjük a halat. Folpackkal lefedjük, és 4 órára hűtőbe tesszük. A paradicsomokat felkarikázzuk. Olajjal kikent tűzálló tálba tesszük a halakat, a paradicsomokkal lefedjük, és Delikáttal meghintjük. A maradék szósszal meglocsoljuk, és forró sütőben, a levével gyakran locsolgatva megsütjük. Az olajbogyókat 5 percre forró vízbe tesszük, majd lecsöpögtetjük, és a sütés félidejében a hal köré rendezzük. Melegen, a formában tálaljuk.

 

Sütőben sült keszeg

 

Hozzávalók:

Keszeg (amennyi a tepsiben elfér)
liszt,

Ételízesítő,

 Őrölt bors,

 Só,

Olaj

 Elkészítés:

A keszegeket megtisztítjuk, sűrűn beirdaljuk, majd besózzuk. Kb. egy félórát állni hagyjuk. Addig a  lisztet két kávéskanál ételízesítővel (Vegeta, Delikát, stb.), egy kávéskanál őrölt borssal elkeverjük. A tepsit vékonyan kiolajozzuk. A halakat a fűszeres lisztbe forgatjuk, majd a tepsibe rakjuk. A tetejére néhány kanál olajat locsolunk. és 200°-os sütőben pirosra sütjük.