Márna receptek
Sóban sült márna
Hozzávalók:
1 márna (2-3 kg)
2.5 kg kősó vagy tengeri só,
3 gerezd fokhagyma,
2-3 ág citromfű,
30 dg spenót,
3-4 paradicsom,
1 uborka,
Fél fej édes fehérhagyma,
1 csomó újhagyma,
1-2 marék olívabogyó,
1 citrom,
Pár csepp olívaolaj
Elkészítés:
A márnát alaposan meg kell tisztítani. Ha a tepsiben keresztben sem fér el le kell vágni a fejét, farkát. A tepsi aljára ujjnyi vastagon sót szórunk. A márna hasát durva szemű tengeri sóval enyhén besózzuk, a hasüregbe beledugjuk a citromfüveket és a félbe vágott fokhagymagerezdeket. Ráfektetjük a sóágyra, majd annyi sót szórjunk rá, hogy mindenhol jól befedje. Kissé meglocsolgatjuk vízzel, hogy összeálljon, és megpaskolgatjuk kézzel. A lényeg, hogy mindenhol alaposan fedje a só. 200 fokos sütőben egy óra alatt megsütjük. Kisebb hal esetén 50 perc is elég lehet, a lényeg, hogy kalkuláljuk be azt is, hogy a nagy mennyiségű sónak idő kell, míg átmelegszik. Az egy óra leteltével késsel óvatosan rést ütünk a sópáncélon, amit lefejtetünk a halról. Tálaláskor a bőrét húzzuk le, amit pedig nem fogyasztunk el azonnal, azt húzzuk le a sóágyról, mert levet ereszthet, és túlzottan sós lehet.Köretnek egyszerű vegyes zöldsalátát ajánlunk (uborka, paradicsom, hagyma, spenótlevél, olíva). Locsoljuk meg egy citrom levével, pár csepp olívaolajjal, forgassuk össze, és fél órát hagyjuk a hűtőben összeérni.
Tormás márna
Hozzávalók:
80 dkg márna-filé,
4 szelet barna rozskenyér,
Kétdiónyi méretű friss torma,
Fél teáskanál kakukkfű,
4 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj,
Só,
Darált bors,
1 teáskanál halfűszer-keverék
Elkészítés:
Vágjuk négy egyforma darabra a halfilét, felületét simítsuk meg, és ha észlelünk szálkát, azt csipesszel vagy késsel húzzuk ki. Csorgassuk meg kevés olívaolajjal, daráljunk rá borsot és szórjuk meg a fűszerkeverékkel. Tegyük egy nagy tányérra, és pár órára helyezzük hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a hal húsát. Amíg a hal pihen a hűtőben, készítsük el a tormás morzsát. Vágjuk le vékonyan a kenyér héját, majd vágjuk kisebb darabokra. Tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe és aprítsuk finomra. Öntsük egy tálba a kenyérmorzsát, reszeljük hozzá a friss tormát (használhatunk tejszínes reszelt tormát is), szórjuk bele a kakukkfüvet, majd keverjük jól össze. Tegyük a befűszerezett halszeleteket sütőpapírral borított tepsire egymás mellé.Kanalazzuk rá a tormás morzsát, majd csorgassuk meg kissé olívaolajjal. Tegyük előmelegített sütőbe és 150-160 fokon süssük 15-20 percen keresztül.
Ha elkészült, lapátkanállal tálaljuk nagy tányérokra, körítésnek hozzá párolt zöldségeket vagy snidlinges apróburgonyát készítsünk.