Menyhal receptek

Menyhal recept

Hozzávalók:


1/2 kg menyhal
1/2 liter napraforgó étolaj vagy sertés zsír só
3-4 evőkanál mustár
2 fej fokhagyma
1/4 csomag Kotányi "halak fűszerkeverék"
2 összemarék liszt



Elkészítés:
A kibelezett és lenyúzott menyhalak fejét levágom, és vízben alaposan megtisztítom, majd kívül-belül besózom.
Használhatnék konyhakész menyhalat is - (de én még boltban soha nem láttam)
a fokhagymát nagyon apróra vágom, 1 dl olajba teszem és hozzáöntöm a mustár és a fűszerkeveréket majd elkeverem. (nedves pác)
Mindezt a menyhalakra öntöm és alaposan (kívül-belül) átfogatom a halak testét.
2-3 órára hűtőben hagyom a halakat.
Felhevítem az olajat és a hűtőből kivett halakat halak fűszerkeverékkel kevert lisztben forgatom, meg majd átsütöm.
A hal testén lévő lisztes bunda elszíneződésekor (aranybarnává válik) abbahagyom a sütést.

Elkészítési idő: 25 perc

 

Majonézes menyhal

Elkészítése:

A menyhalat megtisztítjuk a nyálkától (pikkelyezni értelmetlen és reménytelen), eltávolítjuk a belsõséget (a menyhal máját ne dobjuk el, mert ha sikeresen leszedjük róla az epét, ínyencség készíthető belőle, úgy, hogy fűszeres lisztben megforgatjuk, majd vajon hirtelen kisütjük). A megtisztított menyhalon rajta hagyjuk a bőrét és a hal méretétől függően a fejét. Az egészben hagyott halat leszárítjuk, kívül-belül alaposan besózzuk, majd a belsejébe egy kevés borsot szórunk és egy kevés citromlevet csepegtetünk, utána elhelyezzük a füstölőben. A szokásos módon füstöljük, annyi eltéréssel, hogy a normál fűrészpor mennyiségnek csak a felét tesszük alá. Füstölési ideje mérettől függően 15-20 perc. A kész, megfüstölt halat hidegen fogyasszuk, majonézzel, hagymás krumpli salátával körítve kínáljuk.

 

Sült menyhal

 

Hozzávalók (4 adag)


- 1-1.2 kg menyhal
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- só


körethez:
- 1 kg krumpli
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- diónyi libazsír
- 2 deci tejszín (vagy tejföl)
- só

Elkészítése:

A halak külső állaga megkívánta, hogy a mosás után alaposan besózzam őket, és állni hagyjam negyed órát. Ekkorra a só megtette áldásos hatását, és lemarta a nyálkás réteget. Lecsutakoltam, lemostam a halakat, hagytam lecsepegni. Fejüket-farkukat levágtam, nagyon finoman megsóztam, majd a tepsibe tettem őket. Két evőkanál olívaolajba beletörtem 4 gerezd fokhagymát, és ezzel bekentem a halakat. Így mentek bő fél órára a 210 fokos sütőbe. A krumplit megpucoltam, kevés sós vízben puhára főztem. A levét leszűrtem, összetörtem. Diónyi libazsírt olvasztottam, ebben megpirítottam egy fej apróra vágott vöröshagymát, és beletörtem 4-5 gerezd fokhagymát. Egy csipetnyi sót is kapott. Két deci tejszín társaságában a tört krumplihoz adtam, és eldolgoztam benne. Csemegeuborkával tálaltam.